Shadow

Zomervakantie 2021: waar kunnen we weer naar toe?

Nu steeds meer mensen in Europa gevaccineerd worden, gloort er weer perspectief dat we in de zomer van 2021 weer naar het buitenland op vakantie kunnen. Voorlopig heeft Nederland voor alle landen ter wereld, inclusief de Caraïbische eilanden van het Koninkrijk, als reisadvies code oranje gegeven. Landen als IJsland en Griekenland hebben al laten weten dat ze vanaf mei 2021 weer buitenlandse toeristen willen ontvangen.

Griekenland

Vakantieparken, campings en bootverhuurders deden in de zomer van 2020 goede zaken. Veel Nederlanders ontdekten Nederland als vakantieland en dat compenseerde voor een deel van de recreatiesector het uitblijven van buitenlandse toeristen. Bij veel hotels in de grote steden daarentegen bleven de kamers leeg. Waar kunnen we in de zomer van 2021 op vakantie naartoe? Kijk welke reisadviezen er op dit moment gelden.

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 8 april 2021.

Veel landen houden hun grenzen vooralsnog gesloten. Maar vooral landen in Zuid-Europa, wier economie voor een groot deel op het toerisme drijft, willen in de zomer van 2021 weer toeristen kunnen ontvangen. Daarom dringen zij aan op de invoering van een Europees vaccinatiepaspoort. Daarmee zouden reizigers die gevaccineerd zijn of een negatieve prc-test kunnen tonen, in de zomer van 2021 op vakantie kunnen. Lees ook hoe je aan een coronatest voor een buitenlandse reis kunt komen.

In de zomer 2021 op vakantie in Nederland

Natuurlijk kun je in Nederland in de zomer van 2021 op vakantie gaan. Maar het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen. Dus als je op vakantie gaat, pak de fiets of de auto. Voor Nederland blijven de gewone coronaregels kracht. En veel landen in Zuid-Europa willen in de zomer van 2021 graag toeristen ontvangen die gevaccineerd zijn of een negatieve prc-test kunnen tonen. Ga je naar het buitenland? Sluit dan in elk geval een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af.

Met de camper op vakantie in de zomer van 2021

Afgelopen jaar bleken campervakanties in Europa heel populair. In een camper kun je immers prima afstand houden van andere vakantiegangers. Lees meer:

Op vakantie naar Griekenland in de zomer van 2021

Update 10 maart 2021: Griekenland wil vanaf 14 mei 2021 weer toeristen ontvangen. Toeristen zijn alleen welkom als ze gevaccineerd zijn of een recente Covid-test kunnen laten zien. Op vliegvelden, in havens en bij grensovergangen wordt daarop steekproefsgewijs gecontroleerd. Griekenland biedt ook sneltests aan waardoor je niet meer in quarantaine op de uitslag hoeft te wachten. De Griekse regering neemt de kosten op zich van een verblijf in een coronahotel bij een positieve uitslag. Ook de kosten van een ziekenhuisopname worden door de Griekse overheid betaald.

Bekijk aanbiedingen voor je Griekenland vakantie bij onder meer TUI, De Jong Intra, ElizaWasHere, D-Reizen, Corendon, Sunweb en Eilandhoppenopmaat.

Deze zomer naar IJsland

IJsland ontvangt vanaf 1 mei 2021 toeristen. Maar die moeten een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur kunnen tonen. Op het vliegveld Keflavik moeten ze nogmaals een pcr-test ondergaan. Lees meer over de herstart van het toerisme op IJsland.

Bekijk aanbiedingen naar IJsland voor rondreizen, groepsreizen en singlereizen bij Shoestring, Sawadee, Riksja Travel, Voigt Travel, BBI-Reizen en Trivago.

Zomervakantie in Kroatië

Nederlandse toeristen en andere inwoners van de Europese Unie kunnen sinds 1 april 2021 naar Kroatië met een negatieve PCR-test of antigeentest die minder dan 48 uur oud is. Mensen die gevaccineerd zijn of in de afgelopen zes maanden besmet zijn geraakt met en hersteld zijn van COVID-19, hoeven geen negatieve PCR-test te overleggen en kunnen Kroatië binnenkomen. Toeristen die aankomen met een antigeentest en langer dan 10 dagen in Kroatië verblijven, moeten echter binnen 10 dagen na aankomst opnieuw testen. Kinderen jonger dan 7 jaar zijn vrijgesteld van de testplicht.

Kroatië werkt aan een herstelplan voor het toerisme. Half maart 2021 was er geen avondklok en waren de terrassen van bars en restaurants geopend. Ook winkels zijn geopend. Na 22.00 uur is de verkoop van alcohol verboden. Binnen geldt een mondkapjesplicht. Verder krijgt elke toerist het verzoek om z’n verblijfsgegevens en telefoonnummer achter te laten bij de politie. Je kunt dan gebeld worden als zich toch een uitbraak voordoet. Het invullen van die gegevens is echter niet verplicht.

Vakanties naar Kroatië kun je boeken bij TUI, De Jong Intra en Sunweb. Aanbiedingen voor vakantiehuizen in Kroatië vind je bij Novasol, Interhome, Belvilla en VillaXL. Campings in Kroatië boeken kan bij ANWB Campings (ook voor naturistencampings in Kroatië), Suncamp en ACSI-Eurocampings (inclusief naturistencampings in Kroatië).

Zomervakantie in België

Het is nog niet duidelijk of België in de zomer van 2021 Nederlandse toeristen op vakantie laat komen.
Boek alvast je vakantiehuis in België

Denemarken

Ontdek alvast het vakantieaanbod voor Denemarken.

Op vakantie naar Duitsland

De grenzen met Duitsland zijn niet gesloten geweest, maar alle niet-noodzakelijke reizen zijn afgeraden. Het aantal besmettingen in Duitsland blijft hoog. Sinds Pasen wordt er strenger op gecontroleerd dat elke buitenlandse toerist aan de grens een negatieve prc-test kan laten zien. Welke coronamaatregelen gelden verschilt per deelstaat. 
Ga bijvoorbeeld weer naar Europapark.

Deze zomer op vakantie naar Frankrijk?

Frankrijk is voor Nederlanders samen met Duitsland het populairste vakantieland. Frankrijk wil in de zomer van 2021 heel graag weer toeristen toelaten, maar vooralsnog geldt het reisadvies om alleen noodzakelijke reizen naar Frankrijk te maken. In heel Frankrijk geldt een avondklok en in een aantal departementen geldt een weekend-lockdown. Op de site van het Frans Verkeersbureau in Nederland staat een pagina met actuele reisinformatie naar Frankrijk.

Bekijk aanbiedingen voor campings in Frankrijk bij Suncamp, ANWB Campings (ook voor naturistencampings in Frankrijk), Eurocampings en Vacanceselect. Kamperen bij de boer in Frankrijk kan via Boerenbed. Vakantiehuizen in Frankrijk kun je boeken bij Interhome, Novasol, Belvilla en Elizawashere. Hotels en vakantieparken kun je boeken bij Pierre -et- Vacances.

Italië

Het aantal coronabesmettingen in Italië stijgt weer. De regering van Mario Draghi heeft medio maart opnieuw een lockdown uitgevaardigd. Alvast een mooie campingvakantie boeken bij ACSI-Reizen of Vacanceselect.

Malta vanaf 1 juni weer open voor toeristen

Malta wil vanaf 1 juni weer buitenlandse toeristen toelaten. Volledig gevaccineerde reizigers kunnen op vertoon vooraf van een vaccinatiebewijs vrij reizen. Niet-gevaccineerde toeristen moeten een negatieve PCR-test kunnen overleggen die maximaal 72 uur oud is. Malta maakt vaart met het vaccineren van de eigen bevolking. Op 1 april had 40 procent van de bevolking tenminste 1 prik gehad.

Op vakantie naar Oostenrijk in de zomer van 2021

Sinds 15 maart zijn in de deelstaat Vorarlberg restaurants en culturele instellingen onder voorwaarden weer geopend. In de rest van Oostenrijk mogen hotels vanaf 27 maart de deuren weer openen. Op 22 maart vindt in Oostenrijk topoverleg plaats om te bekijken of de coronabeperkingen in april versoepeld kunnen worden. Het is nog onbekend of en hoe Oostenrijk in de zomer van 2021 toeristen ontvangt. Het Oostenrijks verkeersbureau heeft een pagina met actuele informatie op haar website staan. Zo kun je deze zomer veilig op vakantie in Oostenrijk.

Boek je zomervakantie in Oostenrijk bij ANWB-camping, TUI en De Jong Intra. Boek een vakantiehuis in Oostenrijk bij Belvilla of Interhome of bekijk aanbiedingen voor een van de Landal-parken in Oostenrijk.

Portugal

Na een dramatische stijging is het aantal coronabesmettingen in Portugal weer omlaag gebracht. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron, maar het is nog onzeker of en hoe Portugal deze zomer toeristen wil ontvangen.

Bekijk aanbiedingen naar Portugal bij TUI, Corendon, De Jong Intra, Iberostar en Primavera. Meer bijzondere vakantie-accommodaties en rondreizen door Portugal kun je boeken bij Elizawashere, Shoestring en Sawadee. Aanbiedingen voor vakantiehuizen en finca’s in Portugal vind je bij Novasol, Interhome en Natuurhuisje.nl.

Zomervakantie 2021 in Spanje

Zoals het er nu naar uitziet, heeft Spanje de herlancering van het toerisme gepland voor eind mei, laat een woordvoerder van het Spaans Verkeersbureau in Nederland ons desgevraagd weten. Dan zal ook de grote jaarlijkse toeristische beurs FITUR in Madrid plaatsvinden; de eerste beurs die na de uitbraak van het COVID-19 virus weer fysiek in Europa gehouden zal worden met inachtneming van alle maatregelen voor een veilig bezoek. Verder is de EU bezig met het voorbereiden van het ´digitale groene certificaat´ en dit zal door Spanje op de Balearen en de Canarische Eilanden getest worden. Dit certificaat zou ook eind mei/begin juni beschikbaar moeten zijn. Meer informatie over veilig vakantie vieren in Spanje is te vinden op deze Engelstalige site van het Spaans Verkeersbureau.

Op vakantie naar Spanje: bekijk het aanbod van D-Reizen, de Jong Intra, Corendon, Sunliner, Iberostar (luxe hotels) of TUI. Kijk voor vakantiehuizen in Spanje bij Comfortvilla, Interhome en La Casita (exclusieve vakantiehuizen in Andalusië).

Zwitserland

De grenzen van Zwitserland zijn de hele winter open gebleven.
Huur een Belvilla in Zwitserland

Zweden

Het is niet verboden voor reizigers met een EU paspoort om in Zweden te reizen, maar het wordt vanuit de Belgische en Nederlandse overheid wel afgeraden om naar het buitenland te reizen.
Naar Zweden met BBI-Travel

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.