Shadow

Zomervakantie 2020: waar kunnen we weer naar toe?

De uitbraak van het coronavirus heeft behoorlijke impact gehad op de wereld. Landen gingen in lockdown, grenzen werden gesloten. Het vliegverkeer lag nagenoeg stil. Langzaam maar zeker worden maatregelen versoepeld, airlines gaan weer vliegen en heel voorzichtig en onder voorbehoud gaan de grenzen weer open. Waar kunnen we deze zomer weer naar toe? Update: 9 juni 2020: Groot-Brittanië en Ierland.

Griekenland

Deze zomer op vakantie in Nederland

In Nederland kun je gewoon op vakantie gaan. “Maar het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen”, benadrukte de premier. “Dus als je op vakantie gaat, pak de fiets of de auto.” Voor Nederland blijven de gewone coronaregels kracht.

Op vakantie in Europa en Caraïbisch Nederland

Voor alle landen geldt vanuit de Nederlandse overheid nu nog code oranje. Dat betekent dat reizen ontraden wordt. Vanaf 15 juni gaat voor veel landen in het Schengen-gebied het reisadvies van oranje naar geel. Dat betekent dat je in principe vrij kunt reizen naar zo’n land, maar dat er nog wel veiligheidsrisico’s zijn. Of zoals Rutte het zei: “Reizen is verantwoord maar let op.”

Kijk welke reisadviezen er op dit moment gelden. 

Het belangrijkste criterium om het reisadvies te verlagen naar code geel is of de gezondheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met Nederland. Om die reden blijft het reisadvies voor Zweden en het Verenigd Koninkrijk op oranje staan.

Op 15 juni  zal de EU naar alle waarschijnlijkheid nieuwe Corona richtlijnen presenteren die de meeste landen zullen overnemen. Het beeld kan per week veranderen, benadrukte Rutte. “Dat is één van de onzekerheden waar mee moeten leven.”

Ga je naar het buitenland? Sluit dan in elk geval een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af.

Is er iets nieuws te melden, dan passen we dat in het overzicht aan en voegen landen toe. Voor de meeste landen geldt dat het beëindigen van de lockdowns in stappen gebeurt.

Het ‘gele’ reisadvies geldt voorlopig voor 12 landen, waaronder Duitsland, België, Kroatië en Duitsland. Tussen 15 juni en 5 juli komen daar naar verwachting Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland nog bij. Die landen openen dan waarschijnlijk ook weer hun grenzen voor Nederlanders.

Maar, zei Rutte, ‘geel is geen groen. Landen kunnen hun beleid veranderen. Als er ergens een grote uitbraak is, kan geel zomaar oranje worden. Dat betekent dat je bij thuiskomst 2 weken in quarantaine gaat. Het s echt onverstandig om volle clubs en uitgaanscentra te bezoeken.” De premier benadrukte dat de overheid in geval van corona-uitbraken in het buitenland geen repatriëring van landgenoten gaat uitvoeren. Ook kunnen reisadviezen per regio of per stad worden afgegeven.

Negatief reisadvies voor landen buiten Europa

“Over reizen naar landen buiten Europa kunnen we kort zijn”, sprak Rutte. “Die raden we af. Die landen blijven oranje. Als je terugkomt uit zo’n land moet je twee weken in thuisquarantaine. Buitenlandse toeristen uit de EU en Schengenlanden waar gezondheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland, zijn vanaf 15 juni welkom in Nederland.

België

Naar verwachting worden de Belgische grenzen vanaf 15 juni weer geopend voor toeristen en reizigers.
Boek alvast je vakantiehuis in België

Denemarken

Het land is nog gesloten voor buitenlandse toeristen. De Deense regering zou uiterlijk 1 juni het inreisverbod evalueren, maar daarover is nog niets bekend gemaakt. Ontdek alvast het vakantieaanbod voor Denemarken.

Duitsland

De grenzen met Duitsland zijn niet gesloten geweest, maar alle niet-noodzakelijke reizen zijn afgeraden. Duitsland heeft op 3 juni de reiswaarschuwing voor haar eigen bevolking voor 29 landen ingetrokken. Dat betekent dat Duitsers weer naar Nederland mogen komen. Ook mogen Nederlanders vanaf 15 juni weer naar Duitsland op vakantie. Welke coronamaatregelen gelden verschilt per deelstaat. 
Ga bijvoorbeeld weer naar Europapark.

Finland

Update 28 mei 2020: De premier van Frankrijk heeft vandaag aangekondigd dat de grenzen voor Europa weer opengaan op 15 juni. Voor reizigers buiten Europa blijven de grenzen nog gesloten tot in ieder geval 22 juni.

Als de ontwikkelingen rondom het coronavirus gunstig blijven dan zijn toeristen deze zomer weer welkom in Frankrijk, zo meldde de Franse staatssecretaris van Europa en Buitenlandse Zaken. De knopen over het al dan niet toelaten van toeristen worden definitief doorgehakt op 15 juni. Naar verwachting kunnen Nederlanders vanaf 5 juli op vakantie naar Frankrijk.
Lekker relaxt genieten bij Pierre -et- Vacances.

Griekenland

Update 1 juni: De grenzen in Griekenland zijn open voor iedereen vanaf 15 juni, maar er wordt een verplichte coronatest afgenomen voor reizigers vanaf een bepaalde luchthaven die door de Griekse overheid als ‘onveilig’ bestempeld zijn. Ook wordt dan een zelfquarantaine van een week opgelegd, ook bij een negatieve uitslag. Onveilig in Nederland zijn Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Eindhoven. Voor reizigers die vanaf een ‘veilige’ luchthaven in Griekenland aankomen kan er steeksproefgewijs een coronatest afgenomen worden. Test je positief dan volgt verplichte quarantaine van twee weken in een speciaal daarvoor aangewezen hotel. Vanaf 1 juli zijn internationale vluchten van een aantal landen naar alle lokale luchthavens toegestaan en vanaf 15 juli geldt dat voor internationale vluchten van alle landen.

Kijk voor vliegtickets naar Griekenland bij  Sunweb en Corendon.

Groot Brittannië

Vanaf 15 juni zijn de grenzen met IJsland weer open voor internationale bezoekers. Wel moet je op de luchthaven van Keflavik een Covid-19 test ondergaan of een recent gezondheidscertificaat uit het land van herkomst moeten tonen. Er is ook kans dat je verplicht wordt om een tracing app op je telefoon te installeren.
BBI-Travel heeft een mooi aanbod voor vakanties naar IJsland.

Italië

Minister Paola De Micheli maakte bekend dat vanaf 3 juni de grenzen weer open zijn voor alle internationale reizigers. Ook komt de quarantaineplicht van 14 dagen te vervallen. In het land zijn de lockdownmaatregelen al versoepeld: veel winkels zijn weer geopend en ook de horeca is, in beperkte mate en onder voorwaarden, weer in bedrijf. U kunt dus weer naar Italië op vakantie. Nederland zal het reisadvies voor Italië per 15 juni naar code geel verlagen. Er komt geen apart reisadvies voor het zwaargetroffen Noord-Italië. Alvast een mooie campingvakantie boeken bij ACSI-Reizen of Canvas Holidays.

Kroatië

Zoals het er nu naar uitziet verlaagt Nederland op 15 juni het reisadvies voor Kroatië naar code geel.

Oostenrijk

De grenzen tussen Duitsland en Oostenrijk gaan vanaf 15 juni weer open. Ook zijn vanaf die datum Nederlandse en Belgische toeristen weer welkom. Nederland verlaagt het reisadvies voor Oostenrijk vanaf 5 juli naar code geel. Van en naar de luchthavens van Wenen, Innsbruck en Salzburg wordt beperkt gevlogen. Tot in ieder geval 7 juni zijn de vluchten van Austrian Airlines opgeschort. Lees ook: Zo kun je deze zomer veilig op vakantie in Oostenrijk.
Boek een vakantie naar Oostenrijk.

Portugal

Tot 31 mei geldt de staat van calamiteit in Portugal. Vanaf 15 juni  is internationaal toerisme weer toegestaan De Algarve verwacht dat in juni 75 procent van de hotels weer geopend zal zijn. 

Vakanties naar Portugal zijn populair. Kijk naar het aanbod van Primavera en de Jong Intra.

Spanje

Update 23 mei: vandaag is aangekondigd dat de grenzen op 1 juli weer open gaan voor internationaal verkeer en toerisme.
Update 21 mei: volgens de minister van Transport José Luis Ábalos kunnen de grenzen waarschijnlijk vanaf eind juni weer open. De kans bestaat wel dat wordt gekeken naar het land van herkomst en de bestemming in Spanje.
Op vakantie naar Spanje: bekijk het aanbod vande Jong Intra of TUI.

Zwitserland

Als het aantal besmettingen blijft dalen wordt vanaf 15 juni wordt opening van de grens met Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk verwacht. Het Nederlandse kabinet verlaagt tussen 15 juni en 5 juli het reisadvies voor Zwitserland naar code geel. Zwitserland opent op 6 juli de grenzen met Nederland, afhankelijk van de ontwikkelingen. Vanaf 15 juni mag je wel door het land reizen, maar niet stoppen. Ook niet om te tanken.
Huur een Belvilla in Zwitserland

Zweden

Het is niet verboden voor reizigers met een EU paspoort om in Zweden te reizen, maar het wordt vanuit de Belgische en Nederlandse overheid wel afgeraden om naar het buitenland te reizen. Er worden 3 juni versoepeling van de Zweedse richtlijnen verwacht.
Naar Zweden met BBI-Travel

Vliegtuigmaatschappijen

Alle onderstaande uitbreidingen zijn met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen die de airlines stellen en de reisrestricties die voor bepaalde bestemmingen nog kunnen gelden.

  • Transavia vliegt vanaf 4 juni weer vanaf Amsterdam naar Athene, Heraklion en Thessaloniki in Griekenland. In Spanje wordt Malaga aangedaan en in Portugal wordt gevlogen op Faro en Lissabon. Per week wordt bekeken welke uitbreidingen er mogelijk zijn.
  • KLM gaat vanaf 24 mei weer 31 verre bestemmingen naar Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika aan het vluchtschema toevoegen.
  • Air Canada gaat per juni weer internationale vluchten hervatten en vanaf 24 juni dagelijks op Schiphol vliegen.
  • Delta Air Lines wil rond 24 juni weer de vluchten hervatten tussen New York JFK en Schiphol.
  • EasyJet start vanaf 15 juni met vluchten binnen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Worden de lockdownmaatregelen binnen Europa versoepeld dan komen er meer routes.

Op de hoogte blijven van het laatste reisnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.