Shadow

Zomervakantie 2021: waar kunnen we weer naar toe?

Nu steeds meer mensen in Europa gevaccineerd worden, gloort er weer perspectief dat we in de zomer van 2021 weer naar het buitenland op vakantie kunnen. Steeds meer landen krijgen een ‘geel’ reisadvies, waaronder populaire landen als Oostenrijk, Italië en Portugal. Maar let op: die landen kunnen nog wel steeds inreisbeperkingen voor Nederlanders hanteren.

Laatst gewijzigd: 2 juli 2021

Griekenland
Griekenland ©Dana Tentis – Pixabay

Vakantieparken, campings en bootverhuurders deden in de zomer van 2020 goede zaken. Veel Nederlanders ontdekten Nederland als vakantieland en dat compenseerde voor een deel van de recreatiesector het uitblijven van buitenlandse toeristen. Bij veel hotels in de grote steden daarentegen bleven de kamers leeg. Waar kunnen we in de zomer van 2021 op vakantie naartoe? Kijk welke reisadviezen er op dit moment gelden.

Steeds meer landen krijgen van Nederland een geel reisadvies. Dat betekent dat je er in principe veilig vakantie kunt vieren, maar dat je wel moet blijven opletten. Veel landen die op code geel staan, hanteren nog wel inreisbeperkingen. Welke dat zijn, staat per land te lezen in het artikel ‘Negatief reisadvies of niet‘. Het Europees vaccinatiepaspoort moet reizen binnen de Europese Unie makkelijker maken. Daarmee zouden reizigers die gevaccineerd zijn of een negatieve prc-test kunnen tonen, in de zomer van 2021 op vakantie kunnen. Lees ook hoe je aan een coronatest voor een buitenlandse reis kunt komen.

In de zomer 2021 op vakantie in Nederland

Natuurlijk kun je in Nederland in de zomer van 2021 op vakantie gaan. Voor Nederland blijven de gewone coronaregels kracht. Ga je naar het buitenland? Sluit dan in elk geval een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af.

Met de camper op vakantie in de zomer van 2021

Afgelopen jaar bleken campervakanties in Europa heel populair. In een camper kun je immers prima afstand houden van andere vakantiegangers. Lees meer:

Op vakantie naar Griekenland in de zomer van 2021

Update 2 juli 2021: Voor heel Griekenland geldt sinds 1 juli code geel, dus ook voor de hoofdstad Athene en de eilanden die kort daarvoor nog op oranje stonden. Griekenland ontvangt sinds 14 mei 2021 weer toeristen. Toeristen zijn alleen welkom als ze gevaccineerd zijn of een recente Covid-test kunnen laten zien. Op vliegvelden, in havens en bij grensovergangen wordt daarop steekproefsgewijs gecontroleerd. Griekenland biedt ook sneltests aan waardoor je niet meer in quarantaine op de uitslag hoeft te wachten. De Griekse regering neemt de kosten op zich van een verblijf in een coronahotel bij een positieve uitslag. Ook de kosten van een ziekenhuisopname worden door de Griekse overheid betaald.

Bekijk aanbiedingen voor je Griekenland vakantie bij onder meer TUI, De Jong Intra, ElizaWasHere, Prijsvrij, Corendon, Sunweb en Eilandhoppenopmaat.

Deze zomer naar IJsland

IJsland ontvangt sinds 1 mei 2021 toeristen. Maar die moeten een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur kunnen tonen. Op het vliegveld Keflavik moeten ze nogmaals een pcr-test ondergaan. Lees meer over de herstart van het toerisme op IJsland. IJsland krijgt vanaf 17 juni code groen.

Bekijk aanbiedingen naar IJsland voor rondreizen, groepsreizen en singlereizen bij Shoestring, Sawadee, Riksja Travel, Voigt Travel, BBI-Reizen en Trivago.

Zomervakantie in Kroatië

Heel Kroatië staat inmiddels op code geel. Nederlandse toeristen en andere inwoners van de Europese Unie kunnen sinds 1 april 2021 naar Kroatië met een negatieve PCR-test of antigeentest die minder dan 48 uur oud is. Wie gevaccineerd is, een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur oud of een antigeen-test van maximaal 48 uur kan laten zien, mag het land in. Wie corona heeft gehad en een medische verklaring kan laten zien dat ie in de afgelopen 180 dagen hersteld hersteld is en daarna 1 inenting heeft gekregen, mag ook het land in. Dit is geldig tot 6 maanden na de inenting. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen negatieve coronatest te laten zien als een van hun meereizende ouders aan de bovengenoemde voorwaarden voldoet.

Wel moet iedereen vooraf een Nederlandstalige verklaring invullen op de site van het ministerie van toerisme.

Vakanties naar Kroatië kun je boeken bij TUI, De Jong Intra, Sunweb en Prijsvrij. Aanbiedingen voor vakantiehuizen in Kroatië vind je bij Novasol, Interhome, Belvilla en VillaXL. Campings in Kroatië boeken kan bij ANWB Campings (ook voor naturistencampings in Kroatië), Suncamp en ACSI-Eurocampings (inclusief naturistencampings in Kroatië).

Zomervakantie in België

Ook voor heel België geldt sinds 1 juli code geel. België hanteert nog wel inreisbeperkingen voor Nederlanders die langer dan 48 uur in België willen verblijven.
Boek alvast je vakantiehuis in België

Op zomervakantie in Denemarken

Denemarken heeft op 21 april de inreisbeperkingen versoepeld. Toeristen uit EU-landen en Schengen-landen waar het aantal coronabesmettingen niet al te hoog ligt, zijn dan weer welkom. In Nederland staat Denemarken ook sinds 1 juli op code geel. Wie gevaccineerd is, kan zonder testplicht en quarantaine op vakantie in Denemarken. Anders moet je aantonen dat je hersteld bent van Covid, of een pcr-test laten zien van maximaal 72 uur oud of een antigeentest die maximaal 48 uur oud mag zijn. Voor kinderen jonger dan dertien geldt vrijstelling van testplicht. Ontdek alvast het vakantieaanbod voor Denemarken.

Op vakantie naar Duitsland

Duitsland is een van de weinige waarvoor een groen reisadvies geldt. Wie de afgelopen tien dagen alleen in Nederland is geweest, kan zonder inreisbeperkingen naar Duitsland. Alleen voor vliegtuigpassagiers gelden beperkingen. Ga bijvoorbeeld weer naar Europapark.

Op vakantie naar Duitsland? Kijk voor campings in Duitsland bij ANWB. Vakantiehuizen in Duitsland boek je bij Novasol. Aanbiedingen voor vakantieparken in Duitsland vind je bij Landal. Meer Duitsland-vakanties vind je bij De Jong Intra.

Deze zomer op vakantie naar Frankrijk

Frankrijk staat op 1 april nog op code geel. Frankrijk is voor Nederlanders samen met Duitsland het populairste vakantieland. De Franse regering heeft een stappenplan gepresenteerd om, afhankelijk van het verloop van de pandemie, het land in 4 fasen weer te openen. De eerste stap is op 3 mei ingegaan. Frankrijk heeft per 9 juni 2021 alle landen in de EU op groen gezet. Dat betekent dat alle EU-inwoners welkom zijn. Maar je moet wel volledig gevaccineerd zijn. Wie een Pfizer- of Moderna-vaccin gehad heeft, is twee weken na de laatste vaccinatie welkom. Wie gevaccineerd is met het Janssen-vaccin, is pas vier weken na die prik welkom in Frankrijk.

Wie niet gevaccineerd is, moet een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur oud kunnen tonen. Wie corona heeft gehad, moet aantonen dat hij of zij na die besmetting alsnog één vaccinatie heeft gehad, die twee weken voor vertrek naar Frankrijk is gezet. Deze regels gelden voor iedereen vanaf 11 jaar, dus ook voor tieners. Binnen Frankijk kun je weer vrij reizen.

Cafés en restaurants gaan dan weer open (maximaal 6 personen per tafel). Bij evenementen en in musea worden vanaf 9 juni maximaal 5000 mensen toegelaten. Zij moeten wel over een vaccinatiepaspoort beschikken. De avondklok gaat om 23.00 uur in.

Fase 4 begint op 30 juni. De avondklok wordt afgeschaft en ook de maximale bezoekersaantallen voor voor openbare ruimtes vervallen.

Op de site van het Frans Verkeersbureau in Nederland staat een pagina met actuele reisinformatie naar Frankrijk.

Bekijk aanbiedingen voor campings in Frankrijk bij Suncamp, ANWB Campings (ook voor naturistencampings in Frankrijk), Eurocampings en Vacanceselect. Kamperen bij de boer in Frankrijk kan via Boerenbed. Vakantiehuizen in Frankrijk kun je boeken bij Interhome, Novasol, Belvilla en Elizawashere. Hotels en vakantieparken kun je boeken bij Pierre -et- Vacances.

Op vakantie naar Oostenrijk in de zomer van 2021

Oostenrijk versoepelt de coronamaatregelen sinds 19 mei 2021. Ook buitenlandse toeristen zijn dan weer welkom. Het reisadvies voor Oostenrijk is groen. Maar let op: er gelden testverplichtingen voor het inreizen in Oostenrijk, behalve als u gevaccineerd bent met 1 van de door de EU goedgekeurde vaccins. Als u niet gevaccineerd bent, wordt u in Oostenrijk getest. De details staan in ons overzichtsartikel met reisadviezen. Maak hier een afspraak voor een pcr-test in Nederland. Het Oostenrijks verkeersbureau heeft een pagina met actuele informatie op haar website staan. Zo kun je deze zomer veilig op vakantie in Oostenrijk.

Boek je zomervakantie in Oostenrijk bij ANWB-camping, TUI en De Jong Intra. Boek een vakantiehuis in Oostenrijk bij Belvilla of Interhome of bekijk aanbiedingen voor een van de Landal-parken in Oostenrijk.

Op vakantie naar Ierland

Voor Ierland geldt sinds 15 mei code geel, maar inkomende reizigers gelden strenge inreisbeperkingen. Iedereen vanaf 6 jaar moet een negatieve prc-test kunnen tonen van maximaal 72 uur oud. Bovendien moet je 14 dagen in (thuis)quarantaine. Die periode kun je verkorten als je 5 dagen na aankomst in Ierland een negatieve pcr-test kunt tonen.

Boek je Ierland-vakantie bij TUI, House of Britain of BBI-Travel.

Italië

Italië staat op 2 juli op code groen, met uitzondering van Sicilië waarvoor nog code geel geldt. Maar Italië hanteert voor binnenkomende reizigers nog wel inreisbeperkingen. Iedereen moet een Passenger Locator Form invullen. Verder geldt:

U bent 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd, of;
U heeft een negatieve PCR-test of antigeentest niet ouder is dan 48 uur, of;
U heeft een herstelbewijs niet ouder is dan 6 maanden.
U hoeft dan niet in quarantaine.
Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden.

Bekijk de Engelstalige informatie met uitzonderingen. Alvast een mooie campingvakantie boeken bij ACSI-Reizen of Vacanceselect.

Zomervakantie in Cyprus

Cyprus heeft vanaf 17 juni een geel reisadvies. Nederlanders zijn welkom op Cyprus als ze gevaccineerd zijn en 24 uur voor vertrek de Cyprus Flight Pass ingevuld hebben. Wie niet gevaccineerd is, moet de uitslag kunnen tonen van een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen (reizigers vanaf 12 jaar). Bij aankomst op Cyprus neemt u nogmaals een PCR-test af. Deze test moet u zelf betalen. De uitslag mag u op uw verblijfplaats afwachten.  Het Nederlandse gele inentingsboekje wordt bij inreizen naar Cyprus geaccepteerd.

Kijk voor vakanties naar Cyprus bij Andolives en Prijsvrij.

Zomervakantie Portugal in 2021

Voor Portugal gelden verschillende reisadviezen. Voor het vasteland en de Azoren geldt code geel. Voor Madeira geldt code groen. Maar voor de regio Groot Lissabon geldt weer code oranje. Sinds 22 mei hoeven Nederlanders die naar het vasteland van Portugal reizen niet meer 14 dagen in quarantaine. Wel moet iedereen, ook kleine kinderen, een negatieve pcr-test kunnen tonen. Lees alle inreisbeperkingen voor Portugal.

Bekijk aanbiedingen naar Portugal bij TUI, Corendon, De Jong Intra, Prijsvrij en Primavera. Meer bijzondere vakantie-accommodaties en rondreizen door Portugal kun je boeken bij Elizawashere, Andolives, Shoestring en Sawadee. Aanbiedingen voor vakantiehuizen en finca’s in Portugal vind je bij Novasol, Interhome en Natuurhuisje.nl.

Zomervakantie 2021 in Spanje en de Canarische Eilanden

Spanje heeft eind juni de grenzen geopend voor toeristen. Wie gevaccineerd is, negatief getest is of al corona gehad heeft, mag het land in. Verder is de EU bezig met het voorbereiden van het ´digitale groene certificaat´ en dit zal door Spanje op de Balearen en de Canarische Eilanden getest worden. Dit certificaat zou ook eind mei/begin juni beschikbaar moeten zijn. Meer informatie over veilig vakantie vieren in Spanje is te vinden op deze Engelstalige site van het Spaans Verkeersbureau. Voor de Canarische Eilanden en de Balearen (oa Mallorca en Ibiza) geldt sinds 15 mei code geel. Het vasteland van Spanje staat nog op code oranje.

Op vakantie naar Spanje: bekijk het aanbod van de Jong Intra, Corendon, Prijsvrij of TUI. Kijk voor vakantiehuizen in Spanje bij Comfortvilla, Interhome en La Casita (exclusieve vakantiehuizen in Andalusië).

Boek je vakantie naar de Canarische Eilanden bij TUI, De Jong Intra, Eliza was Here, Corendon, Prijsvrij en Sunweb.

Malta vanaf 1 juni weer open voor toeristen

Malta staat als eerste Europese land weer op code groen. Het eilandstaatje in de Middellandse Zee laat vanaf 1 juni weer buitenlandse toeristen toe. Volledig gevaccineerde reizigers kunnen op vertoon vooraf van een vaccinatiebewijs vrij reizen. Niet-gevaccineerde toeristen moeten een negatieve PCR-test kunnen overleggen die maximaal 72 uur oud is. Reizen naar Malta kun je boeken bij Prijsvrij.

Zomervakantie in Israël

Israël, dat als een van de eerste landen ter wereld als een speer met het Pfizer-vaccin ging vaccineren, gaat vanaf 23 mei 2021 weer open voor buitenlandse toeristen. Maar de heropening van het toerisme in Israël gaat stapsgewijs. “Individuele reizigers zullen in de tweede fase worden toegelaten waarbij gezondheidsoverwegingen de tijdlijn zullen bepalen”, aldus het Israëlisch verkeersbureau in een persverklaring. Dat kan er op duiden dat aanvankelijk alleen groepen worden toegelaten.

Alle bezoekers zijn verplicht om een PCR test te ondergaan voordat ze aan boord stappen van een vlucht naar Israël en een serologische test bij aankomst op Ben Gurion Airport om hun vaccinatie te verifiëren. “In de tussentijd zullen er gesprekken blijven plaatsvinden met de verschillende landen om overeenstemming te bereiken over het valideren van een vaccinatiebewijs en het afschaffen van de noodzaak voor een serologische test.”

Vakantie in Slowakije

Ook Slowakije staat vanaf 10 juni 2021 op code geel., maar ook Slowakije hanteert inreisbeperkingen. Bij aankomst in Slowakije hoeven reizigers niet verplicht 14 dagen in quarantaine als u aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

-U heeft 14 dagen voor aankomst de 2e prik gehad van een mRNA vaccin. (Pfizer of Moderna)
-U heeft 4 weken voor aankomst de 1e prik gehad van een vector vaccin.
-U bent in de voorgaande periode van 180 dagen besmet geweest met het COVID-19-virus.
Op de 1e dag van uw aankomst kunt u zich in Slowakije laten testen met een PCR-test of een antigeen test. Is het testresultaat negatief? Dan kunt u de quarantaine meteen beëindigen. Deze regels gelden voor reizigers van 18 jaar en ouder die inwoner zijn van de EU.

Zomervakantie 2021 in Thailand

Voor Thailand geldt sinds 15 mei code geel, maar elke reiziger moet vooraf toestemming vragen bij de ambassade in Den Haag om toegang te krijgen tot Thailand. In ieder geval heeft Thailand de inreisbeperkingen voor het toeristeneiland Phuket versoepeld. Vanaf 1 juli 2021 zijn gevaccineerde bezoekers die een negatief PCR-testresultaat hebben, vrijgesteld van quarantaine als zij in Phuket landen. Wel moeten ze ten minste 7 dagen in Phuket blijven voordat ze naar een andere provincie kunnen gaan. Niet-gevaccineerde bezoekers die een negatief PCR-testresultaat hebben, zullen 7 dagen (8 nachten) in quarantaine worden geplaatst, op eigen kosten, in een gecertificeerd hotel. Voor minder dan 45 dagen is geen visum vereist. Anders staat het toeristenvisum (TR) een verblijf van 60 dagen toe, dat met nog eens 30 dagen kan worden verlengd.

Rondreizen en vakanties naar Thailand kun je boeken bij onder meer TUI, De Jong Intra (oa rondreizen, strandvakanties en maatwerkreizen), Sawadee, Riksja Travel en AsiaDirect. Voor Thailand heb je een coronatest en reisvaccinaties nodig. Maak hier een afspraak voor een coronatest.

Op vakantie naar Tsjechië

Voor Tsjechië geldt sinds 10 juni 2021 een geel reisadvies. Vakanties in Tsjechië zijn alleen toegestaan voor inwoners van landen die op de groene lijst staan. Voor landen in de oranje en (donker) rode categorieën gelden beperkingen. Nederland staat op dit moment op de rode lijst (hoog risico). Dat betekent dat Nederlanders het Passenger Locator Form moeten invullen. Ook moet u een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur of een negatieve antigeen-test van maximaal 24 uur oud kunnen tonen. In Tsjechië zelf moet u binnen 5 dagen na aankomst een negatieve pcr-test doen. Gedurende die tijd moet u in zelf-quarantaine gaan.

Zwitserland

Zwitserland heeft vanaf 17 juni 2021 een geel reisadvies, maar het land hanteert nog wel inreisbeperkingen. Wie met de trein of auto naar Zwitserland reist, kan zo doorrijden. Maar als u met het vliegtuig komt, gelden wel inreisbeperkingen.:

  • Reist u wel met het vliegtuig? Dan kunt u naar Zwitserland reizen als:
  • U een elektronisch inreisformulier (informatie in het Engels) heeft ingevuld, of;
  • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
  • Uw negatieve sneltest niet ouder is dan 48 uur.
  • U hoeft dan niet in quarantaine.
  • Bent u gevaccineerd of hersteld van COVID-19? Doe de travelcheck (informatie in het Engels) om te zien welke voorwaarden in uw situatie gelden.
  • Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven niet getest te worden.

Huur een Belvilla in Zwitserland

Zweden

Ook Zweden staat sinds 1 juli op code geel. U kunt naar Zweden reizen als u een coronabewijs heeft met:

  • Een vaccinatiebewijs, of;
  • een negatieve COVID-19 testuitslag (antigeen, PCR, LAMP of TMA) heeft die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Zweden, of;
  • als u een herstelbewijs heeft.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief!

Waardeer dit artikel post
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.