Shadow

Oostenrijk voert versoepelingen door, toeristen vanaf 19 mei weer welkom

Oostenrijk gaat de komende tijd langzaam en stapsgewijs de corona-beperkingen opheffen. Kort voor Pinksteren, op woensdag 19 mei, gaan de horeca en het toerisme weer open. Buitenlandse toeristen zijn eveneens vanaf 19 mei weer welkom. Ook de culturele sector kan weer opstarten. Dat is vrijdag bekend geworden na overleg tussen de Oostenrijkse bondsregering, de deelstaten en de sociale partners.

Sebastian Kurz, bondskanselier van Oostenrijk
Sebastian Kurz, bondskanselier van Oostenrijk © screenshot ORF

Horeca open vanaf 19 mei

Volgens de huidige plannen van de regering gaat op 19 mei 2021 de horeca weer open, inclusief de hotels. Maar daarvoor gelden wel strikte voorwaarden. Gasten moeten een negatieve coronatest bij zich hebben, moeten een FFP2-mondkapje dragen, dat aan tafel af mag. Ook moeten gasten zich laten registreren zodat er bij een eventuele uitbraak snel bronnen- en contactonderzoek kan plaatsvinden. Binnen mogen maximaal 4 volwassenen aan een tafel zitten, kinderen niet meegeteld, en er moet een grotere afstand tussen de tafels staan. Buiten mogen maximaal 10 personen aan een tafel zitten. Voor de horeca geldt een sluitingstijd van 22.00 uur.

Buitenlandse toeristen ook weer welkom vanaf 19 mei

Buitenlandse toeristen zijn vanaf 19 mei ook weer welkom. Maar er gelden wel quarantaine-regels voor toeristen uit hoog-risico-landen. Welke dat zijn, maakte bondskanselier Sebastian Kurz niet duidelijk. Mogelijk gaat het om dezelfde regels die voor de lockdown al golden. ‘Uiterlijk deze zomer’ moet Oostenrijk weer teruggekeerd zijn naar de normaliteit, aldus Kurz. Op 19 mei worden de inreisregels aangepast aan de Europese regels. Toeristen moet een bewijs kunnen tonen dat men gevaccineerd is, getest is of corona heeft gehad, aldus minister Elisabeth Köstinger (ÖVP) die verantwoordelijk is voor toerisme en horeca,

Boek je zomervakantie in Oostenrijk bij ANWB-camping, TUI en De Jong Intra. Boek een vakantiehuis in Oostenrijk bij Belvilla of Interhome of bekijk aanbiedingen voor een van de Landal-parken in Oostenrijk. Kijk bij Chaletsplus voor chalets in oa het Zillertal, de Kitzbüheler Alpen, Wildkogel-Arena, Saalbach en Zell am See.

In Oostenrijk kun je je in onder andere in apotheken laten testen. Maar toerisme-minister Köstinger wil het mogelijk maken dat je onder toezicht een zelftest doet, waarmee je dan in een restaurant of café naar binnen mag. “Neem van mij aan dat er niemand in dat land meer verheugd is vandaag dan ik”, sprak minister Köstinger.

Sport, cultuur en beurzen ook weer open

Ook musea en theaters kunnen de deuren weer openen. Voor culturele en sportieve evenementen binnen mag maximaal de helft van de capaciteit van de zaal of hal gebruikt worden. Er mogen maximaal 1500 personen binnen zijn, met masker op. Voor buiten geldt een geldt een maximum van 3000 personen. Voor kleinere sport- en theateraccommodaties geldt dat maximaal 50 procent van de zitplaatsen beschikbaar mag zijn. Ook mogen er weer beurzen plaatsvinden. Die worden hetzelfde behandeld als handelsbedrijven. Bezoekers moeten een negatieve coronatest kunnen tonen.

Voor wellness-centra en indoorsporten geldt vanaf 19 mei dat er per gast of sporter 20 vierkante meter ruimte beschikbaar moet zijn. Ook teamsporten en contactsporten binnen zijn onder die voorwaarden weer toegestaan.

Groene pas met meer privileges

Eind mei zou wat Kurz en Köstinger betreft de zogeheten Groene Pas ingevoerd moeten worden. Dat is een soort digitaal coronapaspoort waarmee gevaccineerden, mensen die negatief getest zijn en mensen die al corona hebben gehad en nog antistoffen hebben, meer vrijheden krijgen. In Israël bestaat al zo’n systeem en ook de Europese Unie werkt er aan. De regeringsleiders en de Europese Commissie hebben al overeenstemming bereikt over zo’n coronapaspoort. Nu is het Europees Parlement aan zet. Ook na invoering van die Groene Pas blijft elk land het recht houden eigen maatregelen in te voeren, benadrukte toerisme-minister Köstinger.

Na deze eerste versoepelingen wil de regering de situatie ‘enkele weken’ aankijken om te zien of het coronavirus niet opnieuw de kop op steekt. Blijven nieuwe virusuitbraken uit, dan zouden in juni fitnesstudio’s open mogen. Het nachtleven moet nog voor onbepaalde tijd wachten. Vanaf 1 juli zouden de beperkingen nog verder teruggeschroefd moeten worden.

Hoge besmettingscijfers

Oostenrijk zit al maanden in verschillende vormen van een lockdown en kan net als Nederland langzaam weer versoepelingen doorvoeren. Die worden in het hele land tegelijkertijd doorgevoerd. Deelstaten en regio’s met hoge besmettingscijfers krijgen wel de mogelijkheid van de landelijke regels af te wijken en strengere beperkingen in te voeren.

Met name in de hoofdstad Wenen ligt het aantal coronabesmettingen nog op een hoog niveau. Ook in Vorarlberg zijn problemen. Die deelstaat kon in maart wegens dalende besmettingsaantallen de horeca onder voorwaarden weer openen, maar nu stijgt het aantal besmetting weer sterk. Voor Tirol gelden uitreisbeperkingen vanwege het hoge aantal besmettingen daar. Tirol kampt met een eigen variant van het coronavirus.

Kwart Oostenrijkse volwassenen gevaccineerd

Tegelijkertijd heeft een kwart van de Oostenrijkse volwassenen al minstens 1 coronavaccinatie gehad. Momenteel heeft Oostenrijk 2 miljoen gevaccineerden. Medio mei moeten dat er 3 miljoen zijn. De meerderheid van de Oostenrijkse 50-plussers moet dan geprikt zijn. Sowieso zijn dan alle 65-plussers die dat willen al gevaccineerd. Daardoor wordt voorkomen dat de intensive-care-afdelingen van ziekenhuizen de toestroom van patiënten niet meer aan kunnen, aldus de Oostenrijkse bondskanselier Kurz. Volgens de kanselier behoort Oostenrijk momenteel tot de Euuropese top-vijf van landen met de meeste gevaccineerden. Net als in Nederland moet rond eind juni elke volwassen Oostenrijker die dat wil minstens één vaccinatie gekregen kunnen hebben.

Parallel met Nederland

De Oostenrijkse situatie vertoont in meer opzichten een gelijkenis met de situatie in Nederland. Ook in Oostenrijk stijgt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames nog steeds, maar dat geldt ook voor het aantal gevaccineerden. De Oostenrijkse experts en de regering denken dan ook dat de samenleving langzaam op verantwoorde wijze van het slot kan, als iedereen zich verantwoordelijk gedraagt én zich aan de regels blijft houden, aldus gezondheidsminister Wolfgang Mückstein (Grüne).

Lees ook:

Op de site van het European Centre for Disease Control and Prevention kun je zien welke landen tot de hoog-risico-landen behoren.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief!

Waardeer dit artikel post
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.