Shadow

Crow Fair: spectaculaire powwow in de teepee-hoofdstad van de wereld

Het grootste deel van het jaar laten toeristen Crow Agency, een dorp langs de Interstate 90 in zuidoost-Montana, links liggen. Op zich logisch, want eigenlijk is er 360 dagen per jaar amper iets te beleven. Maar tijdens de Crow Fair, een vijf dagen durend spektakel in augustus, verandert het dorp in een groot indianenbolwerk. Stammen van native Americans uit de Verenigde Staten en Canada vieren dan met parades, dansen, rodeo’s en paardenraces hun indiaanse roots en cultuur.

Door Nico van Dijk

"Crow

De vijf Amerikaanse staten Idaho, Montana, South Dakota, North Dakota en Wyoming presenteren zich als ‘The Great American West’’, het echte Amerika. En bij het echte Amerika horen natuurlijk het Wilde Westen en indianen. Voor het Wilde Westen gaan we naar Deadwood, South Dakota, maar voor indianen en hun cultuur moet je naar plaatsen als Crow Agency, Wounded Knee en het Crazy Horse Memorial in South Dakota.

"Crow

Crow Agency is het hart van het Crow-indianenreservaat. En zoals in wel meer reservaten het geval is, hebben de bewoners van het dorp het duidelijk niet breed. Op de parkeerplaats van de Crow Mercantile, de plaatselijke supermarkt onderaan de afrit van de snelweg, staan auto’s die letterlijk met plakband bij elkaar gehouden worden. Vaak zitten er sjofel geklede kinderen in de achterbak van een doorgeroeste pickuptruck. Autogordels om? Daar doen ze hier niet aan. Onze glimmende camper, die we bij Worldwidecampers gehuurd hebben, valt duidelijk uit de toon, maar niemand die daar een probleem van maakt.

Little Big Horn Battlefield

De meeste toeristen rijden door naar het vijf minuten verderop gelegen Little Big Horn Battlefield National Monument. Daar vond in 1876 de Slag bij de Little Big Horn plaats, waarbij de 7de cavalerie onder leiding van generaal George Armstrong Custer, door een ongeveer drie keer zo grote indianenovermacht in de pan werd gehakt. Zeker voor Amerikaanse toeristen is dit een ‘must visit’.

Teepee-hoofdstad van de wereld

Crow Agency Teepee capital ©
Crow Agency wordt eens per jaar de teepee-hoofdstad van de wereld © Nico van Dijk

Maar elk jaar in het derde weekend van augustus verandert Crow Agency ineens in de teepee-hoofdstad van de wereld. Dan vindt hier de Crow Fair Powwow plaats, een van de grootste festivals van native Americans. In een vallei aan de achterkant van het dorp, aan een binnenweg naar het Little Big Horn-slagveld, verrijst dan een heus indianendorp met zo’n duizend teepees, mobile-homes en trailers.

Centraal in het tijdelijke kamp ligt een cirkelvormige arena met daaromheen geïmproviseerde afdakjes die schaduw bieden tegen de brandende zon. Rondom de arena staan kraampjes met eten en drinken, indiaanse handgemaakte producten, kleding en allerhande attributen om je huis of je teepee mee te versieren, zoals bizonschedels of lege schildpaddenschilden.

Parade

"Crow

Elke dag van de Crow Fair begint met een kleurrijke parade met aan het hoofd een ‘color guard’ van veteranen van native Americans, zoals indianen in de Verenigde Staten genoemd worden. Daarna volgen de leiders van de Crow Nation. De hele dag door zijn er festiviteiten zoals rodeo’s, paardenraces op ongezadelde paarden, dansen en bijeenkomsten. Zowel tijdens de parade als tijdens het dansen, de rodeo’s en de paardenraces kunnen de deelnemers in diverse categorieën prijzen winnen.

Twaalfhonderd dansers

Wij vallen met onze neus in de boter en komen net aan als één van de vele dansen begint. Maar liefst twaalfhonderd dansers komen onder begeleiding van drums en zangers groepsgewijs de arena in. De feestelijke kleding van de dansers vormt zo’n explosie van felle kleuren, dat het bijna pijn doet aan je ogen. Het geroffel op de trommels en het gezang gaan dwars door je lijf heen. Dit laat echt een onuitwisbare indruk achter! Bekijk het filmpje van de Crow Fair 2017.

Als iedereen in de arena is, krijgt een van de stamoudsten het woord. In een rad staccato hamert hij op het belang van het in stand houden van tradities. “Als we de Crow Fair vieren, weten we zeker dat we blijven leven. We houden van het land waarop we lopen, van de vogels, van de dieren. Ik hoop dat de jongeren niet vervreemd raken van hun verleden. Ik hoop dat de ouderen sterk blijven. Dat ze de jongeren leren over het verleden.” En dan volgt nog drie keer “We love the land”.

Daarna komt Alvin AJ Not Afraid aan het woord. Hij is de leider van het zogeheten Crow Tribe Executive Branch. Hij houdt een soort gebed en roept tot slot van de bijeenkomst op tot een applaus voor de indiaanse veteranen die dienen of gediend hebben in het Amerikaanse leger. Native Americans zijn de grootste minderheid in het leger van de Verenigde Staten. Best opmerkelijk als je bedenkt dat datzelfde leger eeuwenlang hun voorouders heeft verjaagd en afgeslacht.

Meer Crow Fairs bezoeken

Bekijk het overzicht van andere Powwows in MontanaNorth Dakota, South Dakota en Wyoming.

Camper huren? Bekijk de aanbiedingen van Worldwidecampers, Travelhome en AmerikaPlus.

Meer artikelen over camperen in Amerika

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

4.7/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *