Shadow

Hoe blijf je veilig online tijdens het reizen?

Reizen was ooit gevaarlijk door struikrovers, kou of uitputting maar door de uitvinding van wegen, treinen en vliegtuigen is reizen niet meer gevaarlijk. In plaats daarvan lopen we het risico gehackt te worden of op andere digitale wijze in de val te lopen. Gelukkig kunnen we met de juiste kennis en enkele eenvoudige stappen onze online veiligheid tijdens het reizen waarborgen.

Op reis kun je veilig internetten met een VPN
Op reis kun je veilig internetten met een VPN © Philipp Kammerer-Unsplash

Het risico van openbare Wi-Fi-netwerken

Openbare Wi-Fi-netwerken zijn een zegen voor reizigers, omdat ze de verbinding leveren die we zo hard nodig hebben tijdens het reizen. Maar ze zijn ook een doorggeefluik voor hackers die via de netwerken jou kunnen bestoken met kwaadaardige activiteiten zoals identiteitsdiefstal, privacy-inbreuken en het verspreiden van schadelijke software.

Je kunt openbare netwerken vermijden en je bundel gebruiken. Dit is echter vaak duur. Een alternatief is het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) die je online communicatie kan versleutelen. Je vraagt je misschien af: hoe werkt een VPN? VPN’s bieden een veilig kanaal waar jouw gegevens doorheen reizen, buiten het bereik van potentiële hackers die op het netwerk azen. Ze doen dit door een veilige, gecodeerde doorgang te creëren tussen jouw apparaat en de website of applicatie waartoe je toegang zoekt.

Zorg ook dat jouw apparaat is bijgewerkt met de recentste beveiligingsupdates en antivirussoftware. Het creëren van sterke, unieke wachtwoorden voor jouw apparaten en online accounts is ook enorm belangrijk.

Wees alert op je apps

Apps vragen vaak toegang tot je gegevens, ook apps die je gebruikt tijdens het reizen. Beperk de informatie die je verstrekt, geef enkel toestemming wanneer noodzakelijk en download altijd je apps via officiële app stores om het risico te verminderen dat je per ongeluk schadelijke software installeert.

Wees alert op phishing

Phishing vindt niet alleen plaats op je laptop of op kantoor. Ook als je op reis bent kunnen hackers proberen je te verleiden ergens op te klikken, bijvoorbeeld door zich voor te doen als de luchtvaartmaatschappij.  Controleer daarom altijd afzenders goed voordat je ergens op klikt.

Maak een back-up voor de zekerheid

Het is vervelend als je toestel wordt gestolen of kapotgaat tijdens je reis, maar als je zorgt voor een back-up van je gegevens kun je ervoor zorgen dat je alles later toch gewoon kunt terugvinden.

Zorg dat je veilig geld overmaakt

Kies altijd betrouwbare websites als je betaalt voor een hotel of kamer. Let op de aanwezigheid van een klein slotje in de adresbalk of webadressen beginnend met ‘https://’. Dit indicatie-teken toont aan dat de site encryptie gebruikt om je gegevens te beschermen.

Surfen op de digitale snelweg moet niet gevaarlijk zijn. Met een stevig begrip van potentiële risico’s en een pro-actieve benadering van online veiligheid, kun je genieten van je reis zonder je zorgen te maken over cyberdreigingen. Onthoud dat hackers en fraudeurs hun tactieken continu verfijnen. Het is dus ook belangrijk dat je jouw veiligheidsmaatregelen met regelmaat aanpast.

Kortom: als je veilig op reis gaat, controleer je niet alleen je reisverzekering, of je je paspoort hebt ingepakt en wat de lokale alarmnummers zijn, je zorgt er ook voor dat je toestellen en apparaten altijd veilig verbonden zijn en dat je je niet digitaal in de luren laat liggen, waardoor je reis in het water valt.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.