Shadow

Reisadviezen Centraal- en Zuid-Amerika en Caraïbisch Gebied

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen af voor landen binnen en buiten Europa. Wat zijn de reisadviezen voor landen in Centraal- en Zuid Amerika en het Caraïbisch Gebied? We zetten de reisadviezen voor landen in Midden-Amerika, Zuid-Amerika en de Caraïben voor je op een rij.

Laatste update 24 mei 2024

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft vier reisadviezen:

 • Groen. Als een land of streek groen gekleurd is, zijn er geen bijzondere situaties. Het veiligheidsniveau is vergelijkbaar met Nederland.
 • Geel. Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden. Bij terugkeer naar Nederland moet je een coronabewijs kunnen tonen.
 • Oranje. Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken.
 • Rood. Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Dit artikel geeft een overzicht van reisadviezen voor bestemmingen in het Caraïbisch Gebied, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Lees hier de reisadviezen voor Europa. En dit is het overzicht van reisadviezen voor de rest van de wereld.

Wordt het een vakantie op een tropische bestemming of blijf je dichter bij huis? © Quinn Kampschroer / Pixabay
Wordt het een vakantie op een tropische bestemming of blijf je dichter bij huis? © Quinn Kampschroer / Pixabay

Reisadvies Amerikaanse Maagdeneilanden

Update 25 april 2024. Voor de Amerikaanse Maagdeneilanden geldt code groen. Van juni tot en met november kunnen op de Amerikaanse Maagdeneilanden tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Er is dan kans op overstromingen. Verder is het risico op aardbevingen hoog. Na aardbevingen kunnen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen.

Antigua en Barbuda

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor Antigua en Barbuda is groen.

Reisadvies Argentinië

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor Argentinië is geel.

Boek reizen naar Argentinië bij Riksja Travel, 333Travel, Tenzing Travel en TUI.

Reisadvies Aruba

Update 25 april 2024: Voor Aruba geldt code groen. Boek je vakantie op Aruba bij TUI en De Jong Intra.

Reisadvies Bahama’s

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor de Bahama’s is geel.

Reisadvies Barbados

Update 25 april 2024: Voor Barbados geldt kleurcode groen.

Reisadvies Belize

Update 125 april 2024: Het reisadvies voor Belize is geel.

Reisadvies Bolivia

Update 2 februari 2024: Het reisadvies voor Bolivia is geel en gedeeltelijk oranje. Voor de cocaproducerende gebieden in de Chapare-regio ten oosten van de stad Cochabamba geldt code oranje. Voor de rest van Bolivia geldt een geel reisadvies. Veel hoofdwegen in Bolivia zijn door demonstranten geblokeerd. Actuele inreisvoorwaarden voor Bolivia staan op de site van de Boliviaanse ambassade in Nederland (Engels en Spaans).

Alle reizigers moeten hun verblijfsadres in Bolivia online registreren. Dit is voor de gehele duur van uw verblijf en moet regelmatig worden bijgewerkt als u door het land reist. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete wanneer u Bolivia verlaat. 

Reisadvies Bonaire

Laatst gewijzigd: 25 april 2024. Het reisadvies voor Bonaire is groen. Bonaire heeft per 1 juli 2022 toeristenbelasting ingevoerd. Voor kinderen tot en met 12 jaar bedraagt de toeristenbelasting 10 US dollar. Voor reizigers vanaf 13 jaar is dit 75 US dollar. U kunt dit vooraf online regelen of ter plekke betalen.

Reisadvies Brazilië

Update 4 juli 2022: Voor heel Brazilië geldt code geel. Alleen voor het grensgebied met Venezuela en Guyana geldt een negatief reisadvies (code oranje).

Vakanties naar Brazilië boek je bij TUI en Tenzing Travel.

Reisadvies Britse Maagdeneilanden

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor de Britse Maagdeneilanden is groen.

Reisadvies Chili

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor Chili is geel. Het land heeft momenteel te kampen met diverse bosbranden. In sommige gebieden is een avondklok ingesteld.

Reisadvies Colombia

Update 3 april 2023: Het reisadvies voor Colombia is gedeeltelijk rood, gedeeltelijk oranje en gedeeltelijk geel. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. De Nevado de Ruiz-vulkaan vertoont verhoogde vulkanische activiteit. De Colombiaanse autoriteiten waarschuwen dat de vulkaan in de komende dagen of weken zal kunnen gaan uitbarsten. De waarschuwing geldt sinds 24 maart 2023. Bij een uitbarsting zullen de departementen Caldas, Cundinamarca (Bogota), Risaralda, Tolima en Quindio geraakt worden.

Voor specifieke delen van Colombia geldt een negatief reisadvies /code rood. Reis niet naar:

 • Het gebied binnen 50 kilometer van de hele grens met Venezuela, met uitzondering van de steden Cúcuta en Indírida.
 • Het gebied binnen 50 kilometer van de hele grens met Panama.
 • Het gebied binnen 50 kilometer van de hele grens met Ecuador.
 • Het departement Arauca.
 • Het departement Chocó, behalve de dorpen Bahía Solano, Nuquí, het nationaal park Ensenada de Utria dat aan de Pacifische kust ligt en de hoofdstad Quibdó. Reis alleen met het vliegtuig naar deze gebieden. Bezoek Carmen de Atrato alleen wanneer dit noodzakelijk is.
 • Het noordoosten van het departement Antioquia.
 • Het westen en het zuiden van het departement Valle del Cauca, met uitzondering van de stad Cali, en het noorden en westen van het departement Cauca. Overdag kan over de hoofdweg gereisd worden tussen Cali en Popayan.
 • Het westen en zuiden van het departement Nariño.
 • Het noordelijke deel van het departement Caquetá.
 • Het westen, zuiden en oosten van het departement Putumayo, met uitzondering van de passage Mocoa – Puerto Caicedo – Puerto Asís, waar u overdag naartoe kunt reizen als dit noodzakelijk is.
  In deze departementen zijn gewelddadige drugskartels actief en vindt een groot deel van de Colombiaanse cocaproductie plaats.
 • Het departement Guaviare, met uitzondering van de stad San Jose del Guaviare.
 • Het zuiden van het departement Meta. Het natuurgebied Caño Cristales en het deel van het Nationaal park Serranía de la Macarena kan alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden.
 • Het noordoosten van het departement Norte de Santander, met uitzondering van de stad Cúcuta. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad.

Voor onderstaande gebieden geldt code oranje. Ga hier niet op vakantie. Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • Het zuiden van de departementen Córdoba en Bolivar.
 • Het noorden van het departement Antioquia. Deze corridor wordt gebruikt voor het transport van mensen en drugs van de Venezolaanse grens naar de kust. Reizen door deze streek is alleen mogelijk overdag en zolang u op de snelwegen blijft. Neemt u een bus, zorg er dan voor dat u een geregistreerd busbedrijf gebruikt dat goed bekend staat.
 • Het oosten van het departement Nariño en het midden van het departement Putumayo. In deze departementen zijn gewelddadige groepen actief en vindt een groot deel van de Colombiaanse cocaproductie plaats. Dit advies geldt niet voor de stad Pasto, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s.
 • Het departement Guaviare, met uitzondering van de stad San Jose del Guaviare. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad. Er gelden veiligheidsrisico’s.
 • De passage/route van Mocoa – Puerto Caicedo – Puerto Asís, in het departement Putumayo.
 • Het oosten van het departement Cauca. Dit advies geldt niet voor de stad Popayán, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s.
 • Het noordelijk en centrale deel van het departement Caquetá. Dit advies geldt niet voor de stad Florencia, die bezocht kan worden als u op blijft letten. Er gelden veiligheidsrisico’s. Reis alleen rechtstreeks per vliegtuig naar Florencia. Kan dat niet? Reis dan niet naar Florencia.
 • Het zuidelijk deel van het departement Meta. Het natuurgebied Caño Cristales en het deel van het nationaal park Serranía de la Macarena kan alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden.
 • Het noorden van het departement Casanare.
 • Het noorden en het oosten van het departement Vichada.
 • Het oosten van het departement Guainía en de stad Inírida.
 • Het zuiden van het departement Norte de Santander, met uitzondering van de stad Cúcuta. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad.
 • De stad Carmen de Atrato in Chocó.

Voor de rest van Colombia geldt code geel. Let in de steden goed op en ga na zonsondergang liever niet de straat op. Door zware regenval en aardverschuivingen zijn diverse wegen in februari 2023 niet toegankelijk. Zo is de PanAmerican Highway op de route Popayan-Pasto gesloten, waardoor de grensovergang naar Ecuador bij Rumichaca via deze route niet te bereiken is.

Reisadvies Costa Rica

Update 25 april 2024: De kleurcode voor Costa Rica is geel.

Boek vakanties naar Costa Rica bij RRiksja Travel, TUI en Tenzing Travel.

Reisadvies Cuba

Update 7 april 2022: Het reisadvies voor Cuba is geel. Er gelden geen inreisbeperkingen meer in Cuba door corona. Check altijd vooraf welk visum u nodig heeft om Cuba in te reizen, het land kent verschillende soorten visa.

Reisadvies Curaçao

Update 14 juli 2022: Het reisadvies voor Curaçao is groen. Wel heeft het eiland te maken met een uitbraak van dengue/knokkelkoorts. Voordat u naar Curaçao reist moet u online een digitale immigratiekaart invullen op de website van de overheid van Curaçao. Bekijk aanbiedingen naar Curacao bij TUI, De Jong Intra, KLM, Belvilla en Corendon.

Reisadvies Dominica

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor Dominica is groen.

Reisadvies Dominicaanse Republiek

Update 24 april 2024: Het reisadvies voor de Dominicaanse Republiek is geel. U moet voor vertrek een e-ticket aanvragen via de Electronic Ticket portal-website.

Reisadvies Ecuador

Update 24 mei 2024: Voor het grootste deel van Ecuador geldt een geel reisadvies. Alleen voor het grensgebied met Colombia geldt een negatief reisadvies/code rood. Voor de provincie Esmeraldas in het noordwesten geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Vanwege oplaaiend bendegeweld is op 8 januari voor twee maanden de noodtoestand afgekondigd. Ook geldt er een avondklok.

In verschillende delen van Ecuador is de gewelddadige criminaliteit en bendegeweld sterk toegenomen. Dat geldt vooral voor de hoofdstad Quito en in de steden Durán en Quevedo. De kans op confrontaties tussen veiligheidstroepen en criminele bendes neemt toe. Sinds begin 2024 geldt de staat van’intern gewapend conflict’. Politie en leger voeren in het hele land controles uit en kunnen openbare bijeenkomsten verbieden. Op 30 april 2024 is een nieuwe noodtoestand afgekondigd in de kustprovincies El Oro, Guayas, Los Ríos, Manabí en Santa Elena.

Reisadvies El Salvador

Update 24 april 2024: Het reisadvies voor El Salvador is geel. is Alleen langs de grens met de buurlanden Honduras en Guatemala geldt een oranje reisadvies. Dit betekent dat het nu niet veilig is om daarheen op vakantie te gaan. 

Reisadvies Frans-Guyana

Laatst gewijzigd: 20 februari 2023: Het reisadvies voor Frans-Guyana is geel.

Reisadvies Grenada

Update 25 april 2024: De kleurcode van Grenada is groen. Er zijn geen inreismaatregelen vanwege corona. Bekijk actuele informatie op de website van de ‘Grenada Tourism Authority

Reisadvies Guadeloupe

Update 20 februari 2023: Het reisadvies voor Guadeloupe is geel.

Reisadvies Guatemala

Update 6 oktober 2023: Voor heel Guatemala geldt code geel. Sinds de presidentsverkiezingen van 14 augustus komen in het hele land demonstraties voor. De vereisten voor inreizen kunt u lezen op de website van de immigratiedienst (informatie in het Spaans). Guatemala hanteert geen corona-inreisvoorwaarden meer.

Reisadvies Guyana

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor Guyana is grotendeels geel. Vanwege oplopende spanningen tussen Venezuela en Guyana over de Essequibo-regio in het westen van het Guyana heeft dat land troepen naar de grens gestuurd. Daarom geldt voor het grensgebied nu code oranje.

Reisadvies Haïti

Update5 maart 2024: Voor Haïti geldt een negatief reisadvies / code rood. Vanwege bendegeweld heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingevoerd.

Reisadvies Honduras

Update 20 juni 2022: Het reisadvies voor Honduras is voor het grootste deel oranje en voor een deel geel. Reis niet naar de oranje gebieden. Reis niet naar:

 • La Ceiba,Trujillo, Yoro, Chamelecón, Choloma en Cofradía en Gracias a Dios.
 • Het gebied langs de Caribische kust tussen de kustplaats La Ceiba en de Mosquitia-kust
 • De provincies Colón, Olancho, Atlántida, Francisco Morazán, Cortes, Yoro, Gracias a Dios,  Santa Bárbara en Ocotepeque.
 • Het grensgebied met Nicaragua.
 • De hoofdstad Tegucigalpa en de stad San Pedro Sula. Hier is veel georganiseerde misdaad en zijn bendes actief.
 • De driehoeksregio Honduras, Guatemala en El Salvador is gevaarlijk. 

De toeristische gebieden zoals de Baai-eilanden (Islas de la Bahía/Bay Islands) met het eiland Roatán, de ruïnes van Copán y Tela zijn over het algemeen veiliger dan de rest van het vasteland van Honduras.

Reisadvies Jamaica

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor Jamaïca is geel. Jamaïca heeft sinds 16 april 2022 alle inreisbeperkingen afgeschaft.

Reisadvies Martinique

Update 25 april 2025: Het reisadvies voor Martinique is geel.

Reisadvies Mexico

Update 25 april 2024: Voor het grootste deel van Mexico geldt reisadvies code geel. Vanwege toegenomen onveiligheid is het reisadvies voor de deelstaten Colima en Zacatecas aangescherpt van geel naar oranje. Reis er alleen heen als het noodzakelijk is. Reis niet naar het gebied rondom de vulkaan Popocatépetl en de vulkaan Colima. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 5 km rondom de vulkanen komen.

Voor de volgende gebieden en steden geldt een oranje reisadvies:

 • Het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Dit geldt ook voor de grenssteden Tijuana, Mexicalli en Nogales Ciudad Juárez, Piedras Negras, Nuevo Laredo, Reynosa en Matamoros.
 • De deelstaat Tamaulipas
 • De deelstaat Guerrero (grotendeels oranje)
 • De deelstaten Colima en Zacatecas.

 Boek je vakantie in Mexico bij TUI en Tenzing Travel.

Reisadvies Montserrat

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor Montserrat is groen en oranje. Voor de zuidelijke helft van het eiland gold al code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Dat beperkt negatieve reisadvies heeft de maken met de vulkaan Soufrière die daar ligt. Deze vulkaan is van tijd tot tijd actief. De as die bij uitbarstingen vrijkomt, kan zorgen voor ademhalingsproblemen. Voor de zeevaart geldt ten zuiden van Montserrat een ‘exclusion zone’ vanwege onderzeese lavastromen.

Reisadvies Nicaragua

Update 25 april 2024: Voor Nicaragua geldt voor het grootste deel een geel reisadvies. Voor de grensstrook met Honduras en het noordoosten van Nicaragua geldt een oranje reisadvies. Ga daar niet naartoe. Nicaragua hanteert geen corona inreisvoorwaarden meer.

Reisadvies Panama

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor Panama is geel. Alleen voor het grensgebied met Colombia geldt code oranje. Door aanhoudende protesten en wegblokkades is de Pan-American Highway in de provincie Chiriqui op veel plekken niet open. Neem contact op met uw reisorganisatie als u over land gaat reizen in Panama. De voorwaarden om Panama in te reizen kunt u lezen op de website van Visit Panama (in het Engels).

Reisadvies Paraguay

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor Paraguay is geel. Er zijn geen inreisvoorwaarden rondom corona meer.

Reisadvies Peru

Update 9 oktober 2023: Voor Peru gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies / code rood voor het gebied in de VRAEM (de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro. Code oranje geldt voor het grensgebied met Colombia. Dit geldt ook voor het gebied aan weerszijden van de Huallaga-rivier in de Huánuco-regio. Ook die gebieden zijn dus niet veilig om er op vakantie te gaan. Voor de rest van Peru geldt code geel. Peru hanteert geen corona inreisvoorwaarden meer.

Wil je op vakantie naar Peru? Reizen naar Peru boek je onder meer bij Riksja Travel, Sawadee, TUI, Tenzing Travel en 333Travel.

Reisadvies Puerto Rico

Update 4 april 2022: Het reisadvies voor Puerto Rico is geel. De grenzen van Puerto Rico zijn open, maar er gelden dezelfde inreismaatregelen als voor de rest van de Verenigde Staten. Je moet dus ook vooraf een ESTA-formulier invullen.

Reisadvies Saba

Update 5 mei 2022: Het reisadvies voor Saba is groen. Voor Saba heeft u een geldig paspoort nodig. Dat geldt ook voor kinderen. Een Nederlandse identiteitskaart is niet geldig voor Saba. Lees meer informatie op de website Saba Tourism.

Reisadvies Sint Eustatius

Update 16 februari 2022: De kleurcode voor Sint Eustatius is groen. Lees de inreisregels voor Sint Eustatius op de site van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Saint Lucia

Update 4 april 2022: Het reisadvies voor Saint Lucia is groen. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen.

Reisadvies Saint Vincent & The Grenadines

Update 4 april 2022: Het reisadvies voor Saint Vincent en the Grenadines is groen.

Reisadvies Sint Maarten

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor Sint Maarten is groen. Sinds 15 oktober 2022 ben je niet meer verplicht om een reisverzekering af te sluiten. Sinds 1 november 2022 is het invullen van het elektronische gezondheidsformulier EHAS is niet meer nodig. Transit-passagiers moeten dat formulier nog wel invullen.

Reisadvies Suriname

Update 25 april 2024: Het reisadvies voor Suriname is geel. Sinds 15 januari 2024 moeten toeristen entreegeld betalen om Suriname binnen te komen. Dat kan via deze Surinaamse overheidswebsite. Het betalingsbewijs moet je kunnen tonen voordat je aan boord stapt van je vliegtuig.

Reisadvies Trinidad en Tobago

Update 25 april 2024: Voor Trinidad en Tobago geldt code geel. Trinidad en Tobago ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. 

Reisadvies Turks- en Caicoseilanden, Saint Kitts en Nevis en Puerto Rico

Update 25 april 2024: De kleurcode van Turks- en Caicoseilanden is groen en het eiland Providenciales geel.

Reisadvies Uruguay

Update 4 april 2022:  Voor Uruguay geldt code geel.

Reisadvies Venezuela

Update 25 april 2024: Voor Venezuela geldt code rood en oranje. Venezuela is daarom nu geen vakantiebestemming. Alleen voor Los Roques, de eilandengroep in de Caribische Zee, is het reisadvies afgeschaald naar code geel. U kunt deze eilanden bezoeken, mits uw reis door een reisorganisatie wordt verzorgd.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *