Shadow

Reisadviezen Centraal- en Zuid-Amerika en Caraïbisch Gebied

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen af voor landen binnen en buiten Europa. Wat zijn de reisadviezen voor landen in Centraal- en Zuid Amerika en het Caraïbisch Gebied? We zetten de reisadviezen voor landen in Midden-Amerika, Zuid-Amerika en de Caraïben voor je op een rij. Laatste update 5 mei 2022.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft vier reisadviezen:

 • Groen. Als een land of streek groen gekleurd is, zijn er geen bijzondere situaties. Het veiligheidsniveau is vergelijkbaar met Nederland.
 • Geel. Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden. Bij terugkeer naar Nederland moet je een coronabewijs kunnen tonen.
 • Oranje. Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken.
 • Rood. Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Dit artikel geeft een overzicht van reisadviezen voor bestemmingen in het Caraïbisch Gebied, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Lees hier de reisadviezen voor Europa. En dit is het overzicht van reisadviezen voor de rest van de wereld.

Wordt het een vakantie op een tropische bestemming of blijf je dichter bij huis? © Quinn Kampschroer / Pixabay
Wordt het een vakantie op een tropische bestemming of blijf je dichter bij huis? © Quinn Kampschroer / Pixabay

Reisadvies Amerikaanse Maagdeneilanden

Update 22 september 2021. Voor de Amerikaanse Maagdeneilanden geldt code oranje. Vanaf 23 september 2021 zijn de Amerikaanse Maagdeneilanden een hoogrisicogebied voor het coronavirus. Maak alleen noodzakelijke reizen. Vanaf 23 september 2021 moet u als u vanuit de Amerikaanse Maagdeneilanden naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. U hoeft in Nederland niet meer in quarantaine.

Van juni tot en met november kunnen op de Amerikaanse Maagdeneilanden tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Er is dan kans op overstromingen. Verder is het risico op aardbevingen hoog. Na aardbevingen kunnen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen.

Antigua en Barbuda

Update 17 februari 2022: Antigua en Barbuda zijn groen. Bij terugkeer in Nederland moet u een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Argentinië

Update 16 februari 2022: Het reisadvies voor Argentinië is geel. U mag Argentinië onder de volgende voorwaarden als toerist inreizen:

 • U moet 14 dagen voor vertrek volledig gevaccineerd zijn, en;
 • Bij binnenkomst in Argentinië moet u (vanaf 6 jaar) een negatieve PCR-testuitslag laten zien, die maximaal 72 uur voor boarden moet zijn afgenomen, en;
 • U moet een medische verzekering laten zien die een ziekenhuisopname en de quarantaineperiode als gevolg van COVID-19 dekt, en;
 • U heeft een digitale verklaring online (in het Spaans en/of in het Engels) 48 uur voor aanvang van de reis ingevuld, en;
 • Na 3 tot 5 dagen na aankomst dient u (vanaf 6 jaar) opnieuw een PCR-test te doen en tot de uitslag mag u niet deelnemen aan sociale bijeenkomsten binnen of grotere evenementen.

Er zijn enkele categorieën reizigers die zijn uitgezonderd van de vaccinatieplicht:

 • Directe familieleden van inwoners van Argentinië die op familiebezoek gaan
 • Personen die vanwege werk, studie, sportevenementen en officiële motieven reizen
 • Buitenlanders in bezit van een tijdelijk of permanent visum voor Argentinië

Details over de precieze vereisten leest u op de website van de Argentijnse overheid (informatie in het Spaans). Bekijk reizen naar Argentinië bij Riksja Travel en 333Travel.

Reisadvies Aruba

Update 6 mei 2022: Voor Aruba geldt code groen. Aruba hanteert onderstaande inreisbepalingen. Met ingang van 19 maart 2022 hoeven reizigers uit heel de wereld niet langer een negatief Covid-19 testresultaat of een vaccinatiebewijs aan te tonen. Reizigers moeten nog wel voor vertrek Aruba’s Embarkation/Disembarkation (online immigratiekaart) invullen en de Aruba Bezoekersverzekering aankopen..

 • Iedereen die naar Aruba reist moet binnen 72 uur voor vertrek online de immigratiekaart en een gezondheidsverklaring invullen (de ED-card).
 • Wanneer u klaar bent met het invullen, krijgt u een goedkeuring om te boarden (groene vinkje met een QR code). De goedkeuring moet u bij het inchecken en bij aankomst op Aruba laten zien.
 • Alle reizigers zijn verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten die COVID-gerelateerde kosten tijdens het verblijf in Aruba dekt. Deze verzekering sluit u af tijdens het proces voor het invullen de van de immigratiekaart (ED-card).

Kijk voor meer informatie en uitzonderingen op de website van de overheid van Aruba. Boek je vakantie op Aruba bij TUI en De Jong Intra.

Reisadvies Bahama’s

Update 28 februari 2022: Het reisadvies voor de Bahama’s is geel. Iedereen die naar de Bahama’s reist moet bij aankomst een negatieve PCR-test of antigeentest laten zien die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst. Alle inreismaatregelen om naar de Bahama’s te mogen reizen en meer informatie kunt u vinden op de website van het Ministerie van Toerisme.

Reisadvies Barbados

Update 6 mei 2022: Voor Barbados geldt kleurcode groen. Alle reizigers moeten een pcr-test of een antigeentest kunnen tonen. Ook moet je voor vertrek een formulier van de immigration-dienst invullen. Bekijk alle inreisregels voor Barbados op de site van Visit Barbados.

Reisadvies Belize

Update 17 februari 2022: Het land heeft de kleurcode geel. U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Belize inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen. Het internationale vliegveld (Philip Goldson International Airport) is open met een beperkt vluchtschema. De landsgrenzen zijn open.

De volgende inreismaatregelen als u per vliegtuig in Belize aankomt:

Alle reizigers vanaf 5 jaar en ouder moeten bij aankomst op de luchthaven een coronabewijs met volledige vaccinatie (minimaal 14 dagen oud) laten zien, en
een negatief PCR/NAAT-testresultaat laten zien, niet ouder dan 96 uur bij aankomst of een negatief antigeen-sneltestresultaat, niet ouder dan 24 uur bij aankomst laten zien. De testen moeten goedgekeurd zijn door het ministerie van Gezondheid van Belize.
Reizigers mogen alleen verblijven in een ‘Gold Standard hotel’ of in de ‘Tourism Safe Corridor’ die door gecertificeerde reisorganisaties geregistreerd staan. Deze hotels zijn gekeurd op hun coronamaatregelen. Hier vindt u de lijst met Gold Standard Hotels (informatie in het Engels).
Kunt u geen coronabewijs of negatief testresultaat laten zien? Dan moet u bij aankomst op eigen kosten een sneltest laten uitvoeren. De kosten zijn voor eigen rekening. Let op: als u positief test op het vliegveld, moet u op eigen kosten 14 dagen verplicht in quarantaine.

Als u Belize binnenkomt via de landsgrens dan gelden de volgende maatregelen: 

Alle reizigers die Belize binnenkomen via de noord- en westgrenzen, wordt een antigeen-sneltest afgenomen door het ministerie van Gezondheid van Belize. De kosten zijn voor eigen rekening. Op deze grensovergangen wordt geen andere (buitenlandse) PCR/NAAT-test of antigeen-sneltest geaccepteerd.

Vanaf 7 december 2021, 17.00 uur, moet u als u vanuit Belzie naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Bolivia

Update 6 mei 2022: Het reisadvies voor Bolivia is geel en gedeeltelijk rood. Voor de het gebied ten noorden van de stad Cochabamba in de Chapare-regio geldt een negatief reisadvies (code rood). Actuele inreisvoorwaarden voor Bolivia staan op de site van de Boliviaanse ambassade in Nederland (Engels en Spaans).

Bij aankomst in Bolivia moet u een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Dit geldt voor alle reizigers ouder dan 5 jaar.
Reizigers moeten voor binnenkomst dit formulier (in het Spaans) invullen, waaronder een gezondheidsverklaring.
U moet in het bezit zijn van een ziektekostenverzekering die de kosten van Covid-19 dekt, inclusief behandelingskosten.
Reizigers die een bewijs van volledige vaccinatie hebben, moeten dit ook laten zien bij binnenkomst.
Reizigers die NIET in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie moeten 72 uur na binnenkomst op eigen kosten een verplichte PCR test af nemen.
Voor deze reizigers geldt een verplichte quarantaine totdat er een negatief test resultaat is. Bij een positieve uitslag moeten reizigers 10 dagen in quarantaine en moeten op eigen kosten opnieuw een test doen op dag 7.

Reisadvies Bonaire

Laatst gewijzigd: 4 april 2022. Het reisadvies voor Bonaire is groen, maar er gelden wel inreisvoorwaarden. Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de lokale autoriteiten.

Reisadvies Brazilië

Update 16 februari 2022: Voor heel Brazilië geldt code geel. Brazilië hanteert uitgebreide inreisbeperkingen. Voor alle inkomende reizigers gelden de volgende 3 eisen:

 • U moet een negatieve uitkomst van een PCR-test laten zien, niet ouder dan 72 uur voor vertrek (in het Portugees, Engels of Spaans), of een antigeen test (maximaal 24 uur oud voor vertrek), en;
 • Een ondertekende gezondheidsverklaring (Declaração de Saúde do Viajante, of DSV) in het Engels, Spaans of Portugees, aangevuld met een verklaring dat de reiziger zich tijdens het verblijf in Brazilië zal houden aan de geldende COVID-19 maatregelen, en;
 • Het vaccinatiebewijs elektronisch of geprint met vaccins, moet zijn goedgekeurd door de nationale gezondheidsautoriteit (Braziliaans Agentschap voor Gezondheid ANVISA) of door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of door de autoriteiten van het land waar de reiziger is gevaccineerd. Volledige vaccinatie moet uiterlijk 14 dagen voor vertrek zijn gedaan.

De gezondheidsverklaring kunt u downloaden via het Braziliaanse Agentschap voor Gezondheid.

De groepen die geen vaccinatiebewijs hoeven te laten zien zijn:

 1. Personen die om gezondheidsredenen niet gevaccineerd zijn, op voorwaarde dat dit bevestigd is door een medisch rapport.
 2. Personen die niet in aanmerking komen voor vaccinatie door leeftijd, volgens criteria die zijn vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid en gepubliceerd op de website van het ministerie van Volksgezondheid.
 3. Personen door humanitaire problemen.
 4. Personen afkomstig uit landen met een lage vaccinatiegraad, volgens de lijst die door het ministerie van Volksgezondheid op zijn website is gepubliceerd.
 5. En Brazilianen en buitenlanders die op Braziliaans grondgebied wonen en niet volledig zijn ingeënt.

Personen die in de afgelopen negentig dagen COVID-19 hebben gehad, gerekend vanaf de datum van het begin van de symptomen, geen symptomen hebben en positief blijven testen met een RT-PCR-test of positieve antigeentest, mogen het land binnen met het laten zien van de volgende documenten:

 1. twee positieve RT-PCR-resultaten, met een interval van ten minste veertien dagen, waarvan de laatste binnen 72 uur voor vertrek van het vliegtuig wordt gedaan; en
 2. een medisch certificaat dat de handtekening van de verantwoordelijke arts moet bevatten en verklaart dat de persoon asymptomatisch is en in staat is om te reizen. In de verklaring moet ook de reisdatum worden opgenomen.

De publicatie van groepen die uitgezonderd zijn van (volledige) vaccinatie, vindt u op de website van de Braziliaanse autoriteiten (informatie in het Portugees).

Reizigers die vrijgesteld zijn van een vaccinatiebewijs, moeten bij het aankomen op Braziliaans grondgebied 14 dagen in quarantaine in de stad van hun eindbestemming op het adres dat geregistreerd is in de Traveller’s Health Declaration – DSV. De reiziger kan op dag 5 een PCR- of antigeentest doen. Als die negatief is mag u uit quarantaine.

Reisadvies Britse Maagdeneilanden

Update 17 februari 2022: De kleurcode voor de Britse Maagdeneilanden is groen. Let op. U kunt niet met uw CoronaCheckapp (het digitale coronabewijs – DCC) de Britse Maagdeneilanden inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reisadvies Chili

Update 30 september 2021: De kleurcode van Chili is geel. Let op, er gelden inreisbeperkingen voor Chili. Als u vanuit Chili naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. 

Update  3 september 2021: Vanaf 4 september 2021 is Chili hoogrisicogebied waarvoor code oranje geldt. Reis alleen naar Chili als het noodzakelijk is. Als u vanuit Chili naar Nederland reist, heeft u een coronabewijs nodig als u uit Chili naar Nederland reist. De Chileense autoriteiten hebben nieuwe inreismaatregelen ingesteld. Alle grenzen inclusief het vliegveld Arturo Merino Benitez (SCL) bij de hoofdstad Santiago de Chile blijven tot nader order gesloten voor buitenlandse reizigers die geen verblijf in Chili hebben. Alleen in uitzonderlijke, humanitaire situaties kunnen niet-ingezetenen van Chili met een door het Chileense consulaat in Amsterdam afgegeven document naar Chili reizen. 

Reisadvies Colombia

Update 16 december 2021: Het reisadvies voor Colombia is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Er vinden in het hele land demonstraties en protesten plaats. Daarbij kan sprake zijn van geweld en vandalisme. Volg het lokale nieuws en lees meer onder ‘Veiligheidsrisico’s. Het land is door het coronavirus ook een hoogrisicogebied. Als u vanuit Colombia naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Vanaf 4 september 2021 heeft u een coronabewijs nodig als u uit Colombia naar Nederland reist. 

Sinds 14 december 2021 moeten alle reizigers vanaf 18 jaar een vaccinatiebewijs laten zien. Ook moet u 48 uur voor vertrek de vragenlijst ‘Check-Mig’ invullen (informatie in het Spaans, Engels en Frans). U kunt verplicht worden in thuisquarantaine te gaan als u symptomen heeft die passen bij een besmetting met het coronavirus. 

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

-Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
-Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
-Reist u met een herstelbewijs? Dan moet uw herstelbewijs zijn afgegeven door een EU-lidstaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen
-Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Voor Colombia geldt een negatief reisadvies. Voor sommige gebieden geldt code oranje. Voor andere gebieden geldt code rood.

Voor specifieke delen van Colombia gold al een negatief reisadvies /code rood. Reis niet naar:

De grensgebieden met Venezuela, Ecuador en Panama, met uitzondering van de grensovergang Rumichaca tussen Colombia en Ecuador. U kunt gebruik maken van deze grensovergang als u overdag reist en alert blijft;
het noordoosten van het departement Antioquia;
het zuiden van het departement Bolívar;
het departement Chocó, behalve de dorpen Bahía Solano, Nuquí en het Parque Nacional Ensenada de Utría dat aan de Pacifische kust ligt en de hoofdstad Quibdó. Reis alleen met het vliegtuig naar deze gebieden. Er gelden veiligheidsrisico’s;
het westen en het zuiden van het departement Valle del Cauca; Dit advies geldt niet voor de stad Cali, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s;
het westen van het departement Cauca;
het westen van het departement Nariño;
het noordelijke deel van het departement Caquetá;
Het departement Putumayo, m.u.v. de passage  Mocoa – Puerto Caicedo – Puerto Asís, waar u naartoe kunt reizen als dit noodzakelijk is;
het departement Guaviare, met uitzondering van de stad San Jose del Guaviare. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad. Er gelden veiligheidsrisico’s;
het zuiden van het departement Meta. Het natuurgebied Caño Cristales en het deel van het Nationaal park Serranía de la Macarena kan alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden;
het noorden en het oosten van het departement Norte de Santander (de regio Catatumbo en het grensgebied). Met uitzondering van de stad Cúcuta. Hier gelden veiligheidsrisico’s;
het departement Arauca.

Reisadvies Costa Rica

Update 16 februari 2022: De kleurcode voor Costa Rica is geel. Voor vertrek naar of bij aankomst in Costa Rica moet u het online gezondheidsformulier van de Costa Ricaanse overheid invullen (Spaans of Engels) en een uitgebreide reisverzekering hebben. U heeft geen uitgebreide reisverzekering nodig als u volledig gevaccineerd bent of jonger bent dan 18 jaar. Controleer op de website van de Costa Ricaanse overheid aan welke voorwaarden uw reisverzekering of vaccinatiebewijs moeten voldoen. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen. Boek hier je reis naar Costa Rica.

Reisadvies Cuba

Update 7 april 2022: Het reisadvies voor Cuba is geel. Er gelden geen inreisbeperkingen meer in Cuba door corona.
Check altijd vooraf welk visum u nodig heeft om Cuba in te reizen, het land kent verschillende soorten visa.

Reisadvies Curaçao

Update 9 maart 2022: Het reisadvies voor Curaçao is groen, maar er gelden wel inreismaatregelen:

Bekijk aanbiedingen naar Curacao bij TUI, De Jong Intra, KLM, Belvilla en Corendon.

Reisadvies Dominica

Update 17 februari 2022: Dominica is vanaf 17 februari geel. U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) het land inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Reisadvies Dominicaanse Republiek

Update 16 februari 2022: Het reisadvies voor de Dominicaanse Republiek is geel. U bent verplicht een e-ticket aanvraag te doen via de website E-ticket (informatie in het Engels). Hier kunt u ook andere informatie lezen over corona-maatregelen. Bij aankomst is het niet verplicht om een PCR-testresultaat te laten zien. Wel worden bij binnenkomst willekeurige gezondheidscontroles gedaan, zoals temperatuur meten. Reizigers vanaf 5 jaar en ouder die in het bezit zijn van een negatieve PCR-COVID-19-testuitslag (niet ouder dan 72 uur bij aankomst) of een bewijs van volledige vaccinatie (3 weken of langer geleden na de laatste vaccinatieprik), zijn vrijgesteld van deze willekeurige testen. Kijk voor informatie over de maatregelen van de Dominicaanse overheid op de website van het ministerie van Toerisme (informatie in het Engels).

Reisadvies Ecuador

Update 16 februari 2022: Voor Ecuador geldt een geel reisadvies. Aleen voor het grensgebied met Colombia geldt een negatief reisadvies. Alle reizigers vanaf 3 jaar moeten het volgende kunnen laten zien bij aankomst in Ecuador (dit geldt ook voor inreizen Galapagos eilanden):

 • Bewijs van volledige vaccinatie tegen corona, waarbij de laatste dosis tenminste 14 dagen voor vertrek naar Ecuador moet zijn toegediend, of;
 • Negatief testresultaat van een COVID-19 PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek naar Ecuador is uitgevoerd.

Daarnaast moeten alle reizigers voor vertrek een digitale gezondheidsverklaring invullen waarin de reiziger onder andere verklaart geen corona symptomen te hebben. Dit formulier moet door de reiziger naar waarheid worden ingevuld op de website van de Ecuatoriaanse overheid (informatie in het Spaans). Bij aankomst dient u de QR code of een digitale kopie van het ingevulde formulier te laten zien. Als het digitale platform niet beschikbaar is, moet het fysieke formulier bij binnenkomst ingeleverd worden. Voor de Galapagoseilanden moet de reiziger ook de verkeerscontrolekaart laten zien die uitgegeven is door de regeringsraad van de Galapagoseilanden. Lees voor meer informatie de website van de Ecuatoriaanse overheid (informatie het Engels).

Reisadvies El Salvador

Update 17 maart 2020: Voor El Salvador geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Frans-Guyana

Vanaf 16 januari 2022 is Frans-Guyana door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Dit betekent dat u vanaf dan in quarantaine moet als u in Nederland aankomt. Ook moet u een quarantaineverklaring overleggen. Het reisadvies voor Frans Guyana is code oranje. De grenzen met Suriname en Brazilië zijn gesloten. Vanuit Frankrijk is een negatieve PCR-test, niet ouder dan 72 uur, verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Reizigers uit het Schengengebied die niet wonen in Frans-Guyana, worden niet meer toegelaten. Hierbij worden geen uitzonderingen gemaakt. Ook niet voor mensen die voor hun werk of een ernstig ziek familielid daarnaartoe willen reizen. Als u toch naar Frans-Guyana afreist, zullen de autoriteiten u met de eerstvolgende vlucht terug sturen. Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens en u kunnen verplichten om 14 dagen in quarantaine te blijven.

Reisadvies Grenada

Update 17 februari 2022: De kleurcode van Grenada is groen. Vanaf 25 september 2021 moet u zich bij terugkeer naar Nederland voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). 

Reisadvies Guadeloupe

Update 16 januari 2022: Vanaf 16 januari 2022 geldt voor Guadeloupe het reisadvies oranje. Alle reizigers vanaf de leeftijd van 11 jaar zijn verplicht een negatieve COVID-19 PCR-test te overleggen die niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst op Guadeloupe. Ook bent u bij binnenkomst verplicht te kunnen verklaren dat u de afgelopen 14 dagen niet in contact bent geweest met besmette personen. Deze verklaring kunt u vinden via de website van de Franse ambassade in Nederland (ook geldig voor Guadeloupe). Bij terugkeer in Nederland moet u in quarantaine.

Reisadvies Guatemala

Update 31 maart 2022: Voor heel Guatemala geldt code geel. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Om in Guatemala toegelaten te worden moet u volledig zijn gevaccineerd of een negatieve antigeen- of PCR-test laten zien die maximaal 72 uur voor aankomst in Guatemala is afgenomen. De vereisten voor inreizen kunt u lezen op de website van de immigratiedienst (informatie in het Spaans).

Reisadvies Guyana

Update 7 februari 2022: Voor Guyana geldt code oranje, want het is een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Guyana als het noodzakelijk is. Vanaf 8 februari 2022 moet iedereen vanaf 13 jaar en ouder bij terugkeer in Nederland verplicht 10 dagen in quarantaine. Dat hoeft niet als u een boostervaccinatie heeft gehad. 

Reisadvies Haïti

Update 13 augustus 2021: Haïti is vanaf 14 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Sinds 16 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Haïti naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Vanaf 14 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Meer informatie over de in Haïti en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies. De situatie in Haïti is zeer onvoorspelbaar en onzeker. Door de moordaanslag op president Moise heeft de interim-president tijdelijk de noodtoestand afgekondigd. Momenteel bestaat er veel onduidelijkheid over de opvolging van de president. De politieke situatie in het land is daardoor heel onzeker. Daarnaast is de veiligheidssituatie in het land bijzonder gevaarlijk. De kleur van het reisadvies voor Haïti is daarom aangepast van ‘oranje’ (noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). Verlaat het land als dat veilig kan. U moet dat zelfstandig doen, neem daarvoor contact op met de aanwezige luchtvaartmaatschappijen. Blijft u in het land? Zorg dan voor een veilige verblijfplaats en verplaats u zo min mogelijk. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zorg dat u geregistreerd bent bij de ambassade middels de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. 

Reisadvies Honduras

Het reisadvies voor Honduras is code oranje.

Reisadvies Jamaica

Update 20 april 2022: Het reisadvies voor Jamaïca is geel. Jamaïca heeft sinds 16 april 2022 alle inreisbeperkingen afgeschaft. Ook de verplichte coronatests voor inkomende reizigers zijn afgeschaft.

Wel krijgen reizigers nog steeds het advies zich voor aankomst te registreren om hun Immigratie/Douane C5-kaart online aanvragen op enterjamaica.com. Als de kaart niet online is ingeleverd, kunnen passagiers het papieren formulier invullen dat tijdens de vlucht door de luchtvaartmaatschappij wordt gegeven.

Actuele informatie hierover leest u op de website Visit Jamaica (informatie in het Engels).

Reisadvies Martinique

Update 16 januari 2022: Martinique geldt als zeerhoogrisicoland met het reisadvies oranje. Bij terugkeer in Nederland moet u in quarantaine en moet u een quarantaineverklaring overleggen. Alle reizigers zijn verplicht bij aankomst op Martinique een negatieve COVID-19 PCR-test te overleggen die niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst op Martinique. Voor actuele informatie kunt u terecht op de website van de Franse overheid (informatie in het Frans).

Reisadvies Mexico

Update 16 februari 2022: Voor het grootste deel van Mexico geldt reisadvies code geel. Reis niet naar het gebied rondom de vulkaan Popocatépetl en de vulkaan Colima. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 5 km rondom de vulkanen komen. Er zijn bijna geen inreisbeperkingen voor Mexico. Na aankomst in Mexico hoeven reizigers uit Nederland niet in quarantaine. De Mexicaanse autoriteiten vragen wel om een gezondheidsverklaring. Die moet u invullen op de website van lokale overheid van Mexico (informatie in het Engels en Spaans).   

 Boek je vakantie in Mexico bij TUI.

Reisadvies Montserrat

Update 30 juli 2020: Voor heel Montserrat geldt code oranje. Voor de zuidelijke helft van het eiland gold al code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Dat beperkt negatieve reisadvies heeft de maken met de vulkaan Soufrière die daar ligt. Deze vulkaan is van tijd tot tijd actief. De as die bij uitbarstingen vrijkomt, kan zorgen voor ademhalingsproblemen. Voor de zeevaart geldt ten zuiden van Montserrat een ‘exclusion zone’ vanwege onderzeese lavastromen.

Reisadvies Nicaragua

Update 12 oktober 2021: Voor heel Nicaragua geldt code oranje. Het land is een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Nicaragua als dat noodzakelijk is. Op 7 november 2021 zijn er landelijke verkiezingen. Op en rond die datum kan het onrustig zijn. Bij binnenkomst in Nicaragua moet u een negatief COVID-19 PCR-testresultaat laten zien. De test moet minder dan 72 uur geleden voor uw aankomst in Nicaragua zijn afgenomen. Als u terugreist naar Nederland heeft u een coronabewijs nodig.

Reisadvies Panama

Update 16 februari 2022: De kleurcode voor Panama is geel. Alleen voor het grensgebied met Colombia geldt code oranje. Voor Panama gelden inreisbeperkingen. Alle reizigers die via land, lucht, water (per commercieel of privé transport) in Panama aankomen hoeven geen PCR-test te overleggen als zij aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Zij beschikken over een digitale registratie van hun vaccinatiebewijs, of hebben deze bij zich in de vorm van een papieren inentingsbewijs, waaruit blijkt dat men volledig ingeënt is met een vaccin dat goedgekeurd is door WHO, FDA of EMA.
 • De inenting 14 dagen of langer geleden is gedaan.
 • Vanaf 20 februari 2022 moet u volledig zijn ingeënt en een booster hebben gehad (3 doses, of 2 doses als u het Janssen vaccin heeft gehad).

Voor reizigers komend uit landen die in Panama aangemerkt zijn als hoogrisicoland (waaronder Nederland) en die niet of niet volledig ingeënt zijn gelden de volgende voorwaarden:

 • U moet een negatief COVID-19 PCR-testresultaat of negatief antigeentestresultaat laten zien, niet ouder dan 72 uur voor binnenkomst in Panama.
 • U kan gevraagd worden een COVID-19-test te doen bij binnenkomst in Panama op kosten van de reiziger.
 • U moet 72 uur in quarantaine in een door de overheid aangewezen hotel. De kosten zijn voor de reiziger. Na de 72 uur quarantaine wordt een test gedaan. Als u negatief getest bent eindigt de quarantaine; als u positief getest bent, moet u 10 dagen (op eigen kosten in een daarvoor aangewezen quarantaine hotel) in verdere quarantaine.  

Of een land aangemerkt is als laagrisicoland of hoogrisicoland kunt u terugvinden op de website van de overheid van Panama (informatie in het Engels). In alle gevallen zijn kinderen jonger dan 12 jaar uitgezonderd van de PCR- of antigeentest.

Reisadvies Paraguay

Update 3 september 2021: De kleurcode voor Paraguay is oranje, het land blijft hoogrisicogebied. Reis alleen naar Paraguay als het noodzakelijk is. Buitenlandse reizigers mogen Paraguay alleen inreizen als ze een gezondheidsverklaring, een negatieve COVID-19-testuitslag (vanaf 10 jaar en maximaal 72 uur voor vertrek) en een internationale reisverzekering voor COVID-19-kosten overleggen. Bij aankomst in Paraguay geldt op dit moment een verplichte thuisquarantaine van 7 dagen. Bij vertrek moeten reizigers ook een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien. Als u vanuit Paraguay naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht 10 dagen in quarantaine. 

Reisadvies Peru

Update 4 april 2022: Het reisadvies voor Peru is voor het grootste deel geel, en voor een deel oranje en rood. Voor enkele gebieden geldt een negatief reisadvies (code rood). Het gaat om de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro die in het midden van Peru ligt. Hier zijn veel illegale cocaplantages en er wordt met militaire troepen gecontroleerd. Reis ook niet in het grensgebied (ongeveer 50 kilometer vanaf de grens) met Colombia, vooral langs de Putumayo rivier die grenst aan het Amazonegebied van Colombia. Hier zijn drugsbendes actief en andere georganiseerde criminele bendes zoals gewapende guerrilla troepen en FARC-dissidenten uit Colombia.

Voor de volgende gebieden in Peru geldt een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) Reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied (ongeveer 25 kilometer vanaf de grens) met Colombia, vooral langs de Putumayo-rivier die grenst aan het Amazonegebied van Colombia. Dit geldt ook voor het gebied aan weerszijden van de Huallaga-rivier in de Huánuco-regio. 

Reizen per vliegtuig naar Peru is toegestaan door de Peruaanse overheid.

Er gelden beperkingen voor het reizen over land of water naar of vanuit de naburige landen. Deze beperkingen verschillen per land en doelgroep en veranderen geregeld. Het is dus belangrijk u vooraf goed te informeren.

Reizigers vanaf 12 jaar moeten een bewijs van volledige vaccinatie laten zien om Peru in te kunnen reizen. Reizigers die niet in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie moeten een negatief COVID-19-PCR-testresultaat laten zien wat niet ouder is dan 48 uur bij vertrek. Kinderen onder de 12 jaar die het land binnen reizen hoeven alleen asymptomatisch te zijn. Meer informatie hierover leest u op deze website (informatie in het Spaans).

De reiziger moet binnen 72 uur voor vertrek online een gezondheidsverklaring hebben ingevuld (verklaring in het Engels).

Het is verboden voor niet-ingezeten buitenlanders om Peru in te reizen vanuit Zuid-Afrika en Botswana, ook als zij in de afgelopen 14 dagen een tussenstop hebben gemaakt in dit gebied.

Alle reizigers vanaf 18 jaar moeten een bewijs van volledige vaccinatie laten zien op binnenlandse vluchten. Reizigers vanaf 40 jaar moeten ook een bewijs van de boosterprik laten zien. Reizigers die niet in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie moeten een negatief COVID-19-PCR-testresultaat laten zien wat niet ouder is dan 48 uur bij vertrek. Deze regels gelden ook voor binnenlandse reizen met het openbaar vervoer.

Reizen naar de veilige delen van Peru boek je onder meer bij Riksja Travel, Sawadee en 333Travel.

Reisadvies Puerto Rico

Update 4 april 2022: Het reisadvies voor Puerto Rico is geel. De grenzen van Puerto Rico zijn open, maar er gelden dezelfde inreismaatregelen als voor de rest van de Verenigde Staten. Lees hier het reisadvies van de Verenigde Staten. Alleen gevaccineerde reizigers mogen Puerto Rico en de rest van de Verenigde Staten inreizen, tenzij u onder een van de uitzonderingen valt.

Reisadvies Saba

Update 5 mei 2022: Het reisadvies voor Saba is groen. Per 1 mei 2022 zijn alle inreisvoorwaarden voor Saba opgeheven. Alleen als je vanaf Sint Maarten of Sint Eustatius komt, moet je een zogeheten EHAS-formulier invullen, ook als het om een dagtrip gaat. Lees meer informatie op de website Saba Tourism.

Reisadvies Sint Eustatius

Update 16 februari 2022: De kleurcode voor Sint Eustatius is groen. Lees de inreisregels voor Sint Eustatius op de site van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Saint Lucia

Update 4 april 2022: Het reisadvies voor Saint Lucia is groen. Lees hier de actuele inreisregels voor Saint Lucia. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen.

Reisadvies Saint Vincent & The Grenadines

Update 4 april 2022: Het reisadvies voor Saint Vincent en the Grenadines is groen. Op de website van het ministerie van Gezondheid van Saint Vincent en de Grenadines vindt u de meest actuele informatie over de inreisbeperkingen.

Reisadvies Sint Maarten

Update 4 april 2022: Nederland is voor Sint Maarten een zeerhoogrisicoland. Om Sint Maarten in te mogen reizen, moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Sint Maarten heeft ingesteld. Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de lokale overheid van Sint Maarten (informatie in het Engels).

Reisadvies Suriname

Update 12 april 2022: Het reisadvies voor Suriname is geel. Nederlanders hebben een visum nodig om Suriname in te kunnen reizen. Dat kunt u online aanvragen. Actuele inreisvoorwaarden, rond corona staan op de website van het Surinaamse consulaat-generaal in Nederland.

Het gele vaccinatieboekje ‘Internationaal Bewijs van Inenting’ wordt door de Surinaamse autoriteiten geaccepteerd als vaccinatiebewijs tegen COVID-19. Niet-gevaccineerde of niet-volledig gevaccineerde reizigers hebben inreistoestemming van de Surinaamse overheid nodig.

Reisadvies Trinidad en Tobago

Update 4 april 2022: Voor Trinidad en Tobago geldt code geel, maar er gelden inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Personen die volledig zijn gevaccineerd, worden toegelaten tot Trinidad en Tobago. Alle reizigers, inclusief kinderen, moeten een zogenaamd TTravel Pass via de website van de overheid (informatie in het Engels) aanvragen vanaf 72 uur voor aankomst in Trinidad en Tobago.

Bij deze online-aanvraag moeten alle reizigers een negatief PCR testresultaat of een negatieve antigeentest in de Engelse taal uploaden. Het negatieve testresultaat mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in Trinidad en Tobago. Reizigers moeten bovendien een geprinte of digitale versie van het negatieve testresultaat en het TTravel pass laten zien tijdens het inchecken voor de vlucht naar Trinidad en Tobago. Bij aankomst in Trinidad en Tobago hoeft u niet in quarantaine.

Buitenlandse reizigers die niet (volledig) zijn gevaccineerd worden niet toegelaten. Herstelbewijzen worden niet geaccepteerd. Meer informatie kunt u lezen op de website van de overheid van Trinidad en Tobago (informatie in het Engels).

Reisadvies Turks- en Caicoseilanden, Barbados, Saint Kitts en Nevis en Puerto Rico

Update 17 februari 2022: De kleurcode van Turks- en Caicoseilanden is groen en het eiland Providenciales geel. Lees hier inreisbeperkingen voor Saint Kitts en hier de inreisbeperkingen voor Nevis. Lees ook aan welke eisen u moet voldoen bij terugkeer naar Nederland.

Reisadvies Uruguay

Update 4 april 2022:  Voor Uruguay geldt code geel. Uruguay accepteert de door verschillende landen goedgekeurde vaccins als het vaccinatieschema volledig is doorlopen (inclusief de weken na het toedienen van het laatste vaccin). U moet uw Nederlandse goedgekeurde en officiële vaccinatiebewijs laten zien.

Reizigers die COVID-19 hebben gehad in de afgelopen 90 dagen moeten dit aantonen door middel van een positieve PCR- of antigeentest van maximaal 90 dagen geleden tot 20 dagen voor aankomst in Uruguay.

Buitenlanders die gedurende de afgelopen 9 maanden volledig gevaccineerd zijn, mensen die COVID-19 hebben gehad gedurende de afgelopen 90 dagen en kinderen tot 18 jaar moeten voldoen aan de volgende eisen:    

 • vanaf 6 jaar moet u een negatieve PCR-COVID-19-testuitslag laten zien, die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen, en;
 • u moet een medische verzekering laten zien, die een ziekenhuisopname en eventuele kosten als gevolg van COVID-19 dekt, en;
 • u heeft voor vertrek een beëdigde digitale gezondheidsverklaring ingevuld.
 • u hoeft niet in (thuis)quarantaine

Niet (volledig) gevaccineerde reizigers mogen alleen in sommige uitzonderingsgevallen naar Uruguay reizen en moeten aan bovenstaande eerste drie eisen voldoen en daarnaast:

 • afhankelijk van de geldende uitzondering, een autorisatie van de Uruguayaanse autoriteiten laten zien, vóór vertrek.  

Als u een geldige verblijfsvergunning heeft, moet u zich registreren naast de hierboven genoemde vereisten voor inreizen.

Er wordt verwacht dat u zich aan de plaatselijke coronamaatregelen houdt. Als u zich daar niet aan houdt, kunt u strafrechtelijk worden vervolgd. Het gebruik van openbaar vervoer wordt afgeraden.

Reisadvies Venezuela

Update 3 september 2021: Voor Venezuela geldt code rood en oranje. Reis alleen naar Venezuela als dat noodzakelijk is. Vakantie is niet noodzakelijk.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief!

Waardeer dit artikel post
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.