Shadow

Napoleons route tweehonderd jaar later: een feest voor de toerist!

paardenHet leven van Napoleon fascineert bezoekers vanuit de hele wereld. Daarom wordt dit jaar groots uitgepakt: het is de tweehonderdste verjaardag van Napoleons terugkeer van het eiland Elba, zijn glorieuze opmars via de ‘Route Napoléon’ naar Parijs en zijn minder succesvolle – tweede – regering van 100 dagen.

Spectaculaire reconstructie van de opmars

Het jubileumjaar wordt spectaculair gestart met een reconstructie van wat er zich tussen 1 en 7 maart 1815 heeft afgespeeld. Napoleon meerde toen met duizend soldaten aan bij het plaatsje Golfe-Juan en trok in een onwaarschijnlijk tempo noordwaarts: op 7 maart stond hij voor de poorten van Grenoble, bijna 330 kilometer verder! Het werd niet voor niets ‘de vlucht van de adelaar’ genoemd.

Het Eerste Regiment van de Poolse lichte cavalerie (lansiers) gaat dit jaar proberen op exact dezelfde data exact dezelfde route te volgen. Inclusief het ‘s avonds opslaan van kampementen daar waar Napoleon en zijn mannen bivakkeerden. In het weekend van 6 tot 8 maart wordt bij Laffrey (bij Grenoble) de ontmoeting nagespeeld van Napoleon met de troepen van Lodewijk de 18e die hem moesten stoppen, maar zich na een kort gesprek juist achter Napoleon schaarden. Honderden vrijwilligers in historische kostuums zullen hieraan deelnemen.

Een fantastische route voor iedereen

Het hele jaar door zijn er evenementen langs de Route Napoléon, die de eerste toeristische route van Frankrijk was en werd aangelegd in 1932, in een periode dat het vervoer gemakkelijker werd. En de pelgrim definitief werd vervangen door de toerist!

De huidige Route Napoléon is aantrekkelijk voor zowel automobilisten als ruiters, fietsers en voetgangers, met al dan niet een grote historische interesse. Want onderweg presenteren alle plaatsen op de route niet alleen wat Napoleon er heeft gedaan, maar ook wat hen tegenwoordig zo aantrekkelijk maakt. Denk aan lavendelvelden, wildwatersporten, olijfoliemolens, vogels kijken, concerten en heerlijke maaltijden!

Roompot in Calais
Pierre & Vacances
Landal Ardennen en Wallonië

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!