Shadow

Hot Ijsland, land van extremen

Het toerisme naar Ijsland zit al enkele jaren stevig in de lift. In economische termen heeft het toerisme de visserij, van oudsher de economische motor van het eiland, als belangrijkste economische sector ingehaald. Verpletterend natuurschoon in de vorm van vulkanen, geisers, gletschers, watervallen, walvissen en noorderlicht wordt gecombineerd met gunstige verbindingen met zowel Europa als de Verenigde Staten. Tel daarbij een slimme stopover-regeling van Icelandair op en je hebt de belangrijkste toeristische troeven te pakken. Toch hoef je niet bang te zijn voor hordes toeristen, want er is ruimte, heel veel ruimte.

Door Nico van Dijk

Ijsland Thingvellir

Icelandair promoot sinds september 2014 de mogelijkheid van een stopover van maximaal zeven dagen. Wie van Europa naar de VS reist of vice-versa, kan daardoor met één ticket zonder meerkosten een extra vakantie in Ijsland beleven. Verblijfkosten zijn uiteraard voor eigen rekening. Je hebt dan alle tijd om te genieten van vele fraais dat het eiland op minder dan drie uur vliegen vanaf Amsterdam te bieden heeft.

Lees ook:

Strokkur geiser
Strokkur geiser © Visit Iceland

Ijsland is in geologische termen een heel jong land. Het kwam pas acht miljoen jaar geleden boven water op het noordelijkste puntje van de Mid-Atlantische rug waar de Amerikaanse geologische plaat en die van Europa langs elkaar schuiven. Ijsland is dan ook de enige plek op aarde waar je van het Amerikaanse naar het Europese continent kunt lopen. Diezelfde breuk in de aardkost zorgt er voor dat beide continenten elk jaar gemiddeld drie tot zes centimeter uit elkaar drijven én dat Ijsland nog steeds letterlijk barst van de vulkanische activiteit. De laatste mega-uitbarsting dateert van het begin van onze jaartelling.

Rokende baai van Reykjavic

Het eiland rookte nog na toen de Noorse ontdekkingsreiziger Ingólfur Arnarson in 874 het zeil van zijn drakkar oprolde in wat hij ‘rookbaai’ noemde, oftewel Reykjavik. En nog regelmatig laten vulkanen met illustere namen als Lakagigar, Eyjafjallajökull (die in 2010 een week lang wereldwijd het vliegverkeer ontregelde) en Bárdarbunga Europese nieuwslezers hun tong breken op het taaie Ijslands. BBI Travel organiseert zelfs excursies naar de magmakamer van de slapende Thrihnukagigur-vulkaan. Maar pal naast zo’n hete vulkaan liggen ook ijsvlakten en gletschers.

Buitenaardse landschappen als filmdecor

Diezelfde vulkanische activiteit is verantwoordelijk voor het ontstaan van een bijna buitenaards landschap met gestolde en bemoste lavavelden en zwarte stranden. Regelmatig dient dit mysterieuze landschap als decor voor films en series. Diverse James-Bond-films zoals ‘Die Another Day’, ‘Journey to the Center of The Earth’, ‘Star Wars’, ‘Noah’, het Nederlandse ‘Nova Zembla’ en de fantasieserie Game of Thrones maakten dankbaar gebruik van het mysterieus aandoende landschap met z’n vreemde rotsformaties.

De ‘must sees’ van IJsland: Thingvellir, Gullfoss en Geysir

Je komt tijdens zo’n excursie sowieso langs de drie ‘must sees’ van Ijsland: nationaal park Thingvellir, de Gullfoss-watervallen en Geysir. Dit trio vormt samen de zogeheten Golden Circle, een gebied met fikse geothermale activiteit in de vorm van hete bronnen en pruttelende modderpoelen. Deze gouden cirkel is prima te doen als je maar een halve dag de tijd hebt om wat van Ijsland te zien, bijvoorbeeld omdat je nog een vliegtuig moet halen naar de Verenigde Staten. Wie meer tijd heeft, kan ook twee weken uittrekken om via Highway 1, de enige snelweg van het land, dat ongeveer even groot is als Hongarije en Portugal, rijk is.

Aanbiedingen IJsland

Bekijk aanbiedingen naar IJsland voor rondreizen, groepsreizen en singlereizen bij TUI, Shoestring, Sawadee, Riksja Travel, Voigt Travel, BBI-Reizen, Tenzing Travel en Trivago.

Oudste parlement van Europa

IJsland Thingvellir Althing

Nationaal park Thingvellir is voor de Ijslanders misschien wel een van de belangrijkste plekken op het eiland. Dat is niet alleen omdat dit de plaats is waar je over een pad langs metershoge muren van basaltblokken via een houten bruggetje over meanderende riviertjes van het Amerikaanse continent naar het Europese kunt lopen. Die schurende aardplaten zorgen er ook voor dat de aarde hier een flink stuk verzakt is, waardoor een schitterende vallei is ontstaan, met meanderende rivieren die het helderste water bevatten dat je ooit zult tegenkomen. Het is voor de Ijslanders vooral dé plek maar waar hun verre voorouders al in 930 een nationale volksraad oprichtten, de Althing, die daarmee het oudste parlement van Europa werd. De Wall, inderdaad die uit Game of Thrones, fungeerde destijds als een soort echomuur, zodat iedereen de sprekers in de volksvergadering goed kon verstaan. Er staan nog enkele huisjes en een kerkje. Het is ook op deze plek, die inmiddels op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, dat de Ijslanders op 17 juni 1944 de onafhankelijkheid van Denemarken uitriepen.

Zich op de Amerikaanse continentale plaat vanuit Thingvellir.
Zich op de Amerikaanse continentale plaat vanuit Thingvellir.

Gouden waterval Gullfoss

IJsland Gullfoss

Verder gaat het weer naar die andere bezienswaardigheid, en filmlocatie: de Gullfoss-waterval of de ‘gouden waterval’. Met donderend geraas stort het water zich hier in twee stadia in een kloof. De waterval zelf is 32 meter hoog, de kloof waar het water in belandt is meer dan zeventig meter diep. Een permanente wolk van nevel slaat je hier om de oren. Wie er bij zonnig weer is, maakt grote kans een paar schitterende regenbogen te zien. Maar ook bij bewolkt weer is een wandeling over het glibberige pad naar de bovenkant van de waterval meer dan de moeite waard. Je kunt je met een powerboot over de rivier laten vervoeren door de kloven, langs de basaltwanden, terwijl je af en toe 360 graden bochten op het water maakt.

Waterval of waterkrachtcentrale?

Het is voor ons bijna niet meer voor te stellen dat een groepje projectontwikkelaars hier begin twintigste eeuw een waterkrachtcentrale wilden bouwen, wat simpelweg het einde van de waterval zou betekenen. Het is aan het taaie verzet van Sigridur Tómasdótti, de dochter van de grondeigenaren, te danken dat deze onzalige plannen geschrapt werden. Volgens de overlevering liep ze 120 km op blote voeten naar het parlement in Reykjavic en had zij gedreigd zich van de waterval te storten als de plannen doorgingen. Een foto van Ijslands eerste milieu-activiste bestaat er niet, maar een kunstenaar heeft haar op een plaquette een dusdanig stuurs uiterlijk gegeven dat onmiddellijk duidelijk is dat het met deze dame kwaad kersen eten is.

Verstopte geiser

IJsland Geysir

De derde attractie in de Golden Circle, Geysir, heeft het evenmin makkelijk, al is dat aan de krachten van Moeder Natuur zelve te danken. De ‘Moeder aller geisers’ spuit namelijk niet meer, waarschijnlijk als gevolg van een verstopping in een van de ondergrondse aanvoerkanalen na een aardbeving. Maar het Geysir park telt nog twee andere geisers Strokkur, de koningsgeiser (vernoemd naar koning Frederik VIII) plus nog een handvol kleine bronnetjes. Rond het park hangt een geur van rotte eieren.

Spoot Geysir in z’n actieve jaren nog zeventig tot tachtig meter hoog, Strokkur komt niet verder dan nog steeds spectaculaire 25 tot 35 meter hoogte. Het geiserwater is 127 graden en je moet op de paden blijven om niet in gloeiend hete poeltjes te stappen. Blijf pakweg tien minuten staan en gegarandeerd dat je een uitbarsting meemaakt. Je ziet eerst het opvallend blauwe water in de poel een paar keer heftig op en neer gaan en dan barst de waterbel.

Heel anders is het op zuidwestelijk deel van het eiland. Hier hebben mossen bezit genomen van de uitgestrekte lavavelden. Bomen hebben zich hier op het toch al boomarme IJsland nog niet kunnen vestigen. “We houden er niet van als bomen het zicht op de bergen wegnemen,” grapt gids Gudmundur Ragnarsson. Het is hier leeg, leger, leegst. Wie een hekel heeft aan buren en bomen, vindt hier z’n paradijs. Op dit deel van het eiland, nabij het dorpje Solfos, staat ook de enige gevangenis van Ijsland. Het complex telt 65 bewoners.

Langs elfjes en trollen naar de Verenigde Staten

In een land waar de aarde voortdurend scheurt, zakt, rook, vuur en stoom braakt, is het eigenlijk niet eens verwonderlijk dat zo’n zestig procent van de volwassen plattelandsbevolking serieus in elfen en trollen gelooft. En toen tientallen jaren geleden vermoedt werd dat op de plek van een aan te leggen stuk snelweg bij de hoofdstad wel eens elfen zouden kunnen wonen, kwam er een heuse elfenfluisteraar aan te pas om de kleine wezentjes te vragen of het goed was dat ze verhuisd werden. Het was goed en over diezelfde snelweg zoeven we terug naar het internationale vliegveld Kevlavik om onze vlucht naar de Verenigde Staten te halen.

Meer inspiratie? Kijk op InspiredbyIceland.com voor inspirerende filmpjes.

Dit is het eerste deel van een reisreportage over IJsland. Lees ook: Ijsland: ruig, weldadig, veelzijdig én dichtbij

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *