Shadow

Emily in Paris: alle hotspots uit Emily in Paris op een rij

Emily in Paris, een hitserie van Netflix, lijkt het toerisme naar Parijs een flinke ‘boost’ te geven. Aan de serie verslingerde Amerikanen en Britten zouden ‘massaal’ een appartement in Parijs willen kopen en toeristen kunnen in Parijs ‘Emily-routes’ volgen. Wat zijn de leukste Emily-in-Paris-locaties in Parijs?

Bestemmingen kunnen soms flink profiteren van het succes van een film of televisieserie. Engeland, Ierland, IJsland, Malta en de Kroatische stad Dubrovnik trokken hordes Game-of-Throne-toeristen. Het Oostenrijkse skidorp Sölden melkt nog steeds het succes van de James-Bond-film Spectre uit, die daar deels is opgenomen. Sterker nog, Oostenrijk heeft zelfs een special agentschap dat filmmakers uit de hele wereld helpt met het vinden van mooie filmlocaties in Oostenrijk, omdat een succesvolle film tegelijkertijd mooie Oostenrijk-promotie oplevert.

Emily in Paris: ‘feelgood romcom’ gratis promotie voor Parijs

Emily in Paris hotspot: Place de l'Estrapade © Wikimedia Commons
Emily in Paris hotspot: Place de l’Estrapade © Wikimedia Commons

Parijs lijkt goud in handen te hebben met de Netflix-serie Emily in Paris, die eind 2022 aan een derde seizoen begon. Voor wie het verhaal van Emily in Paris niet kent: Emily is een jonge vrouw uit Chicago die als social media expert bij een marketing- en pr-bureau werkt. Ze wordt naar Parijs gestuurd, om bij de Franse dochteronderneming die snobistische Fransen wel eens eventjes te leren hoe je moderne marketingcampagnes opzet. Dat Emily geen woord Frans spreekt en geen notie heeft van Europese, laat staan Franse gebruiken, is blijkbaar geen bezwaar.

Op het Parijse kantoor wordt ze opgewacht door een zure, kettingrokende cheffin Sylvie die de niet zo geheime minnares blijkt te zijn van een van de voornaamste klanten van het bureau. Ook de andere collega’s staan aanvankelijk op z’n minst sceptisch tegenover Emily’s vernieuwende ideeën. En voortdurend botst de zakelijke, moderne, Amerikaanse aanpak van Emily met de voor een buitenstaander soms onbegrijpelijke Franse gewoontes, en het ‘joie de vivre’.

De serie zit vol grappige clichés. De Franse, grotendeels overspelige heteromannen zijn er vrijwel zonder uitzondering op uit om met hun zoetgevooide ‘Frengels’ Emily en andere vrouwen tussen de lakens te krijgen. Regelmatig blunderend, en af en toe op gevoelige Franse tenen trappend weet Emily al instagrammend toch haar doelen te bereiken.

Parijs, stad van de liefde en de romantiek

Het appartement waar Emily (op de 5e etage zonder lift) en Gabriel wonen aan de Place de l'Estrapade © Google Streetview
Het appartement waar Emily (op de 5e etage zonder lift) en Gabriel wonen aan de Place de l’Estrapade © Google Streetview

Daarbij wordt ze onder meer geholpen door haar woest aantrekkelijke benedenbuurman, Gabriel, die chef-kok is in een restaurant aan de overkant van het plein waar Emily woont en niet alleen voor dampende pannen in zijn keuken zorgt. Dat hij ook de partner is van Camille, een van Emily’s beste Franse vriendinnen, is voor beiden geen al te groot bezwaar. Want tsja, in de stad van de liefde draait alles om … de liefde. Ohlalaaa! Zie het als Sex in the City, dat trouwens dezelfde producer had, maar dan in Parijs voor millennials.

Parijs op Instagram

De ‘feel-good-movie’ Emily in Parijs wordt rijk gelardeerd met prachte Instagram-foto’s van Parijse hotspots, die er, zoals dat op Instagram hoort, perfect uit zien. Emily in Paris, en het bijbehorende Instagram-account met ruim 2 miljoen volgers, wordt daardoor een grote ode aan Parijs en de Franse levensstijl. De beelden worden ondersteund door ‘typisch Franse’ accordeonmuziek die je ook in emigratie-serie ‘Ik Vertrek’ hoort, maar zelden in Frankrijk zelf te beluisteren valt. Maar dat kan de Netflix-kijkers wereldwijd geen lor schelen. Toeristen komen massaal naar Parijs om alle locaties uit Emily in Paris met eigen ogen te zien en zichzelf op die plekken op Instagram te zetten.

Emily in Paris hotspot nr 1: Place de l’Estrapade

Dé must-see plek in elke Emily in Paris-toer is natuurlijk het Place de l’Estrapade in het vijfde arrondissement, in het Quartier Latin. Hier staat aan een door bomen omzoomd, ietwat onogelijk pleintje met een fontein het appartement waar Emily en haar onderbuurman Gabriel wonen. Aan datzelfde plein zit ook de bakker, inclusief klassieke gevel, waar Emily haar baguettes en ‘pains au chocolat’ haalt. En natuurlijk vind je hier het restaurant waar Emily’s onderbuurman Gabriel de chef is. In het echt heet dat restaurant Tera Nova en is het geen Frans, maar een Italiaans restaurant. Het plein ligt om de hoek bij het Pantheon. De Parijzenaars kijken inmiddels al niet meer op van de tientallen, meestal jonge toeristen, die hier op het plein Instagram-waardige selfies maken.

Emily in Paris hotspot nr 2: Place de Valois

Andere belangrijke plekken in de serie zijn de Jardin du Palais Royal en de Jardins de Luxembourg, waar Emily regelmatig hardloopt of af spreekt met haar Chinees-Koreaanse vriendin Mindy, en het Place de Valois, in de buurt van het Louvre. Daar staat het kantoor waar Emily werkt. Ook het chique restaurant Le Grand Véfour en het voordien al beroemde Café de Flore in de wijk Saint-Germain-des-Prés bestaan echt.

In het voetspoor van Emily door Parijs

En natuurlijk loop je ook door Montmartre, naar de Rue de l’Abreuvoir die volgens de serie de mooiste straat van Parijs is en waar Emily in het eerste seizoen van Emily in Paris een fotoshoot voor een Zweeds beddenmerk organiseert. Daar staat ook het knalroze en zeer instagramwaardige Restaurant Maison Rosé. Het schijnt dat je er geen tafel meer kunt krijgen sinds het restaurant figureerde in de serie.

En natuurlijk ga je tijdens je Emily in Paris-weekend flaneren langs de Seine, naar de galerieën waar Emily extravagante kunstenaars en mode-ontwerpers ontmoet, en de grote musea. En ga ook even naar Café de l’Homme. Daarvandaan heb je het beste uitzicht op de Eifeltoren.

Stedentrips naar Parijs kun je boeken bij onder meer TUI, De Jong Intra, Stedentrips, Weekendjeweg.nl, Prijsvrij en Trivago. Treintickets naar Parijs boek je bij NS International. Activiteiten en tickets in Parijs kun je vooraf in het Nederlands boeken bij Getyourguide.

Meer tips voor Emily in Paris-tours vind je op de Engelstalige website van het Parijse verkeersbureau.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *