Shadow

In de kerstvakantie op expeditie naar musea in de grensstreek

Natura Docet Wonderryck 3 De vlucht van de Torenvalk - NDWT - fotografie Arie Kwast_kleinGeen zin om de hele kerstvakantie thuis te zitten? Veel musea in de Nederlands-Duitse grensstreek nodigen kinderen uit om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Voel je als een roofvogel die zijn prooi zoekt en vangt, of bouw een vlinder op zonne-energie. Of spreken de Romeinen of dinosaurussen meer tot jouw verbeelding? Op de handige site museum-wegwijzer.nl staan meer dan 100 musea in de Nederlands-Duitse grensstreek. Niet alleen kinderen kunnen hier hun hart ophalen. Ook volwassen liefhebbers van kunst, geschiedenis, techniek of natuur vinden vast nog musea die ze niet kenden. De Museumwegwijzer is ook als kaart verschenen en is een project van het Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme van de EUREGIO in Gronau.

Op ontdekkingsreis door het Twentse landschap

In het doe-museum Wonderryck in Denekamp ga je op ontdekkingsreis door het mooie Twentse landschap en het dierenrijk. Enig idee hoe Twente eruit ziet door de ogen van een kikker? Of van een torenvalk? Hier kun je het beleven. Heel spannend: Twente bij nacht. Nachtuilen wijzen je de weg door het donker. In het interactieve Funky Forest word je deel van een digitale wereld die je zelf maakt. Hoe ziet jouw wereld eruit?

Move It!

Nog t/m 25 mei 2015 kun je jezelf van top tot teen testen in Nature Docet Wonderryck. Wat beweegt je om te bewegen? Iets zet je lichaam aan om actie te ondernemen. Meet je BMI, vergelijk je hartslag met die van een muis of een olifant, controleer of je ogen je wel laten zien wat er werkelijk aan de hand is.

Experimenteren in Techniekmuseum HEIM

Een ontdekkingstocht door het Techniekmuseum HEIM is een reis door de industriële geschiedenis van Twente. Verboden af te blijven is hier het motto. Dus je mag lekker overal aan zitten. Laat je verrassen door het technische vernuft in vroeger tijden en ga op zoek naar duurzame en slimme alternatieven in het heden. In de Radar- & Detectiezaal mag je met de hippe gamecomputers spelen. Wedden dat we je nieuwsgierigheid gewekt hebben? Ook leuk: een spelletje ‘boter, kaas en eieren’ tegen AAP, een interactieve orang-oetang die levensecht lijkt.

Doepakketjes voor de kerstvakantie

In de kerstvakantie mag je in HEIM werken aan technische doepakketjes. Je kunt kiezen uit zo´n 35 doepakketjes, zoals glas graveren, hout branden, een spookslot bouwen, of een vlinder maken die rondvliegt op zonne-energie. De doemiddagen vinden plaats op dinsdag 23 en 30 december en vrijdag 2 januari van 13 – 16 uur. Naast de entree betaal je een klein bedrag voor het doepakketje.

´s Nachts in het museum…

museumpark-kalkreise-frau-Putzig-06-kleinOp zaterdag 27 december kun je vanaf 17 uur samen met poetsvrouw Frau Putzig door het museum dwalen. Na een korte inleiding over de Varusslag praat deze poetshulp je de oren van de kop: over haar werk, over tentoongestelde objecten, de Varusslag en natuurlijk over haar nachtelijke avonturen in het museum. En je raadt nooit waar ze haar kennis vandaan haalt: de geesten van de vroegere tegenstanders Arminius en Varus spoken door het museum… Aanmelden noodzakelijk. Kosten: € 10 (1 uur)

Romeinse spoken in Museum Park Kalkriese

Museum Park Kalkriese ligt niet zomaar op deze plek. Hier in het Osnabrücker Land zouden zo´n 2000 jaar geleden de Romeinse legioenen van veldheer Varus door de Germaanse troepen van Arminius zijn verslagen. Er zijn veel legendes over de Varusslag in omloop. Aan de hand van opgegraven objecten ervaar je wat waar is en wat niet. Door de spannende opstelling wordt de geschiedenis tot leven gewekt. Het museum biedt speciale rondleidingen aan voor families met kinderen.

LWL-Museum voor Natuurkunde met planetarium in Münster

Maak een reis terug in de tijd in het natuurkundig museum in Münster. Hoe zag de wereld eruit toen de dinosaurussen nog leefden? Wist je dat hier in de omgeving vroeger ook mammoets rondliepen? Neem plaats in het fantastische planetarium en maak een expeditie door het heelal. Elke eerste zaterdag van de maand ben je met je papa of mama of opa en oma van harte welkom om te experimenteren en te knutselen.

De dinosaurussen zijn terug!

01_BEA_Titelbild_Dinos_Copyright_OblonczykLWLDe nieuwe grote tentoonstelling over dinosaurussen spreekt bijzonder tot de verbeelding, met name de reconstructies van de kleine roofdinosaurussen die met prachtige veren waren bedekt. Andere bijzonderheden zijn het zeldzame skelet van een zwemmende dinosaurus, het enorme skelet van een potvis en talrijke tanden van de zogenaamde zuidelijke olifant, een soort oermammoet.

Kijk voor meer spannende musea op https://www.museum-wegwijzer.nl/

 

 

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!