Shadow

Ontdek vijf verrassende plaatsen in Saksen-Anhalt

Steeds meer mensen ontdekken Saksen-Anhalt, een veelzijdige vakantieregio in Midden-Duitsland die rijk is aan uitgestrekte natuurgebieden, verrassende fiets- en wandelroutes, historie en cultuur. Wat Saksen-Anhalt zo bijzonder maakt is de enorme diversiteit: van het nationaalpark Harz in het westen, de Altmark het noorden tot de wijngaarden en romantische kastelen in het zuiden. Met daartussen een schat aan historische en culturele bezienswaardigheden, rivierlandschappen en bruisende steden. Heb je nog inspiratie nodig voor een tripje in het najaar? Met deze vijf bijzondere bestemmingen beleef je een paar onvergetelijke dagen in het hart van Duitsland.

De wijngaarden van Saale-Unstrut

noorden” wordt genoemd. Je vindt hier een eeuwenoude wijnregio met romantische terrassen, schilderachtige wijngaardhuisjes en de lekkerste wijnen van wel 70 verschillende druivenrassen. Het is de kleinste en tegelijkertijd oudste wijnregio van Duitsland – al in het jaar 998 plantte keizer Otto III wijnterrassen bij het klooster Memleben.

Deze regio is niet alleen een paradijs voor wijnliefhebbers, maar ook voor fietsers, wandelaars en watersporters. Verschillende fiets- en wandelroutes routes, zoals de Unstrutradweg en de Saale-Wein-Weg nemen je mee langs particuliere wijngaarden, middeleeuwse kastelen en historische stadjes. Over de Saale en de Unstrut kun je lange kanotochten maken en bij de Geiteltalsee, het grootste kunstmatige meer van Duitsland, kun je zeilen, vlot varen en zelfs duiken.

Mooie historische stadjes om te bezoeken zijn Naumburg, Freyburg en het kuuroord Bad Küsen.

Händelstad Halle

In het levendige Halle, de middeleeuwse stad gelegen aan de Saale, valt van alles te ontdekken. Het Landesmuseum Hale schenkt niet alleen aandacht aan de beroemde hemelschijf van Nebra, maar belicht een groot deel van de prehistorie en geldt als een van de beduidendste archeologische musea van centraal Europa.

Een markant bouwwerk in de stad is de Giebischensteinbrug over de Saale, die in 1928 in Bauhausstijl werd gebouwd en het ‘platteland’ met de stad verbindt. De gigantische koe symboliseert het land, waar het stenen paard de stad representeert. Een indrukwekkend gezicht.

Händelmonument in Halle: © Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH, Michael Bader
Händelmonument in Halle: © Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH, Michael Bader

Om de beroemdste inwoner van Halle, de componist George Frideric Händel, kom je tijdens een bezoek aan deze zogenaamde Händelstad niet heen. Een bezoek aan het Händel Haus Halle mag dan ook niet overgeslagen worden. Tot Händel zeven jaar oud was, leefde hij in dit huis en inmiddels dient het historische gebouw als bezienswaardig museum dat volledig gewijd is aan het leven en werk van Händel en waar vaak culturele evenementen en festivals worden georganiseerd.

Om bij het thema muziek te blijven: vlakbij het Händel Haus vind je het Beatlesmuseum – ook een aanrader!

Hemelschijf Arche Nebra

Ruim 20 jaar geleden werd er op de Mittelberg in het kleine stadje Nebra een bronzen schijf gevonden. Al snel bleek het om een 3600 jaar oude hemelschijf te gaan en werd Nebra in een klap beroemd. De hemelschijf bevindt zich inmiddels in het Landesmuseum Halle, maar in Nebra kunnen liefhebbers terecht in het bezoekerscentrum waar je mee wordt genomen door een reis door de tijd. Naast een vaste tentoonstelling kun je hier ook genieten van het planetarium, verschillende exposities en rondleidingen. Ook leuk: een wandeling naar de vindplaats op de Mittelberg, waar je vanaf een uitkijktoren een mooi uitzicht hebt over de hele regio.

Sinds de vondst van de hemelschijf zijn er verschillende wandelroutes uitgezet rondom Nebra, stuk voor stuk vertellen nemen ze je mee door de mooie natuur en de geschiedenis van de regio.

Keizerdom Merseburg

Het betoverende en nog relatief onontdekte stadje Merseburg vind je in het Saale-Unstrut-dal en wordt omringd door kastelen en wijngaarden. Verschillende wandel- en fietsroutes zoals de Straße der Romanik doorkruisen deze historische domstad, die ook wel de ‘moeder onder de middelgrote Duitse steden’ wordt genoemd. Merseburg diende eeuwenlang als een beduidende grensplaats tussen de Germanen en de Slaven en ook werden hier talrijke vredesverdragen gesloten.

Dom van Merseburg: ©Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH, Marlis Heinz
Dom van Merseburg: © Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH, Marlis Heinz

Het hoogtepunt van Merseburg is de keizerlijke dom. Voor een bezoek aan dit imposante gebouw zou je een hele dag kunnen uittrekken, zo veel valt er te zien. Duizend jaar geleden legde het keizerlijk paar Heinrich en Kunigunde de eerste steen van de kathedraal. Nu herbergt het bouwwerk schitterende kunstwerken en tentoonstellingen die de bijzondere mythes en legendes rondom de dom tot leven wekken. Een van de meest opvallende schatten is het boek van de „Merseburger Magische Spreuken” uit de 10e eeuw, waarin eeuwenoude magische bezweringen bewaard zijn gebleven. In de schatkamer vind je nog een aantal bijzonderheden, zoals de gemummificeerde hand van Rudolf van Zwaben. Ook het romantische orgel, de kapittelzaal en de kasteeltuin mogen niet overgeslagen worden. Vanaf de dom heb je een prachtig uitzicht over de Saale.

Bauhausstad en tuinenparadijs Dessau

Dessau, gelegen in het midden van Saksen-Anhalt, stond drie jaar geleden helemaal in het teken van het Bauhaus, de kunststroming die in 2018 zijn 100-jarig jubileum vierde. Opgericht in Weimar, beleefde de stroming begin 20ste eeuw in Dessau zijn bloeitijd. Het bekende Bauhausgebouw staat sinds 1996 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Bezoekers kunnen in de voormalige studentenkamers overnachten en in de mensa kun je lekker lunchen. In het najaar 2019 werd het nieuwe Bauhaus Museum geopend, dat met zijn bijzondere tentoonstelling al veel bezoekers heeft getrokken. De 17 kilometer lange Bauhausroute neemt je mee langs nog meer bijzondere Bauhausgebouwen in en rond Dessau.

Naast het Bauhaus is Dessau geliefd dankzij het schitterende het tuinenrijk Dessau-Wörlitz. De groot aantal parken liggen aaneengeregen tussen de Elbe en de Mulde en staan als harmonieus geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst. In het tuinenrijk vind je meer dan 100 bijzondere bouwwerken die met elkaar verbonden worden door uitgestrekte wandelpaden. Een heerlijke bestemming voor een middagje natuur en geschiedenis.

Praktische informatie Saksen-Anhalt

Gelegen in Midden-Duitsland is Saksen-Anhalt maar een uur of vijf rijden vanaf Utrecht en ook met de trein zeer goed te bereiken. Er zijn verschillende(fiets- en wandelvriendelijke) overnachtingsmogelijkheden op campings en vakantieparken en in hotels, vakantiehuizen en pensions.

In Saksen-Anhalt is net als in de rest van Duitsland het dragen van een FFP2- of een OP-mondkapje in het openbaar vervoer en in openbare gelegenheden verplicht. Kijk voor meer informatie over bestemmingen in Saksen-Anhalt op

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief!

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.