Shadow

Steeds meer virtual reality, 4D en apps in achtbanen Europa-Park

Europa-Park virtual realityZelfs als je een van de meest toonaangevende pretparken ter wereld bent, red je het tegenwoordig niet meer met alleen rollercoasters. Attracties moeten 3D, 4D of Virtual Reality bevatten. De grenzen moeten verlegd worden. Europa-Park voelt dat uitstekend aan en investeert in Virtual Reality en een ‘flying theater’.

Door Nico van Dijk

We kunnen rustig stellen dat er in de pretparkbranche veel veranderd is sinds de eerste houten achtbaan in 1921 uit de werkplaats van de familie Mack rolde. Weliswaar zijn de Macks via de holding Mack International Gruppe nog steeds eigenaar van de achtbanenfabriek Mack Rides én van Europa-Park, dat op 12 juli 1975 de deuren opende. Maar vaak is er een wereld van verschil tussen de attracties die toen en nu gebouwd worden.

Mack Media, naast achtbanenfabriek Mack Rides en ontwerpstudio Mack Solutions het derde dochterbedrijf van het Mack-imperium, speelt met mega-grote filmschermen, apps en virtual reality een steeds grotere rol in Europa-Park. Zo zijn er handige apps waarmee je bijvoorbeeld snel alle attracties kunt vinden, precies kunt bekijken wanneer de tientallen shows beginnen of waar je vrienden uithangen. En met de speciale Coastiality-app kun je thuis op de bank met of zonder VR-bril op de vele 360-graden video’s van attracties in Europa-Park bekijken. Kijk ook even opzij, want vaak heb je gezelschap van een leuke dame naast je. Virtueel dan. Echt gillen als je in een achtbaan naar beneden suist mag ook.

Zwaartekracht in een superdome

Of neem de Gravity-film in de Dome in het Griekenland-paviljoen, een van de vijftien Europese themagebieden van het park. In de Dome, de grootste mobiele 360-graden bioscoop ter wereld, ga je lekker op je rug op een van de zitzakken liggen om te kijken naar de prachtige film die rondom je heen op het dak van de enorme koepel vertoond wordt. Aan de hand van de belevenissen van een jongen en zijn robotvriend worden in de Duitse en Franse variant van Jip-en-Janneke-taal de geheimen van de zwaartekracht uitgelegd. Je gaat er bijna zelf van door het heelal zweven. En je wordt (bijna) net echt onder de voet gelopen door een maanwandelende astronaut.

Virtual reality achtbanen

Verder was Europa-Park het eerste attractiepark ter wereld met een virtual-reality achtbaan. Inmiddels heeft het park zelfs twee achtbanen die je op de gewone manier kunt beleven, maar waar een virtual reality-bril een extra dimensie toevoegt. Bij de Alpenexpress in het Oostenrijk-paviljoen heb je tegenwoordig twee ingangen. De ene ingang is voor bezoekers die zonder VR-bril in de karretjes door een diamantmijn willen razen. De andere ingang is voor de bezoekers die de Coastiality-app hebben gedownload en een virtual reality-bril op hebben. Die brillen kun je tegen een geringe vergoeding bij de attractie zelf huren.

De VR-rijders krijgen dankzij hun bril en de app een hele bijzondere ervaring. Voor je ogen zie je in een tekenfilm een achtbaan alle kanten op vliegen. Je hebt echt het idee dat je midden in de film zit. Dankzij sensoren in de rails en een bluetooth-verbinding met de bril zie je elke bocht die jouw karretje maakt, ook in de film terug. Je gaat dus met een echte achtbaan door een digitale wereld. Je zou het een geweldige combinatie van een achtbaan met VR en extreme 4D-effecten kunnen noemen. Europa-Park spreekt zelf van een ‘thrillfactor level 4 op een schaal van vijf’ en daar is niets teveel mee gezegd.

Spoiler-alert: bekijk hieronder een video-impressie.

Vliegen over de landschappen en steden van Europa

Maar er staat (letterlijk) een nieuwe attractie in de steigers die deze ervaring misschien nog wel gaat overtreffen: het Voletarium. De attractie is pal naast de hoofdingang bij het Duitsland-paviljoen gebouwd en wordt het grootste ‘flying theater’ van Europa. In twee grote theaterzalen kunnen zeventig bezoekers per zaal in supergrote stoeltjesliften plaatsnemen. Voor je op een 425 vierkante meter groot filmdoek wordt een film afgespeeld waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de luchtvaartpioniers Egbert en Kasper Eulenstein. In deze 35 miljoen euro kostende attractie vlieg je vervolgens in 4,5 minuut over landschappen en steden.

Ook het Voletarium zit stampvol 4D-effecten. Lees meer over deze attractie in een artikel dat we al eerder publiceerden. In de zomer van 2017 komt ook een Voletarium-game beschikbaar voor Apple en Android.

Helaas was de attractie tijdens ons bezoek in de meivakantie nog niet opgeleverd, maar we kunnen niet wachten om weer naar Europa-Park terug te gaan om het Voletarium te ervaren. Trouwens, maar liefst tachtig procent van de bezoekers van Europa-Park komt nog een keer.

Bekijk alvast de video en de ‘making of’:

Vooral Nederlandse bezoekers zullen bij het betreden van het plein voor het Voletarium een kreet van herkenning slaken. Voor het ontwerp van de buitenkant van het Voletarium hebben de ontwerpers onder meer gekeken naar het Amsterdamse Rijksmuseum en het station van Groningen.

Tip: als je in het Nederland-paviljoen bent, kijk dan ook eens naar boven. Daar kun je de designers van Mack Solutions zien werken aan nieuwe schetsen voor nieuwe en bestaande attracties van Europa-Park.

Nieuwe attracties voor kleine kinderen

Toch wordt ook de kleine pretparkbezoeker niet vergeten. In het themagebied Ierland, het vijftiende Europese themagebied dat in 2016 werd geopend, staan juist de jongste bezoekers centraal. En wat willen die? Heel simpel: glijbanen, spelen in het indoor speelkasteel Limerick Castle, peddelen in een kanootje, een kinderachtbaan, schommelen in het kinderschommelschip Dancing Dingie, lekker met water spuiten of een ritje maken in de super rustige tractors van Old Mac Donald’s Tractor Fun. Voor hun ouders staan de ligstoelen bij het Ierse strand al klaar, evenals Iers bier in ‘The O’Mackay’s Café and Pub’. En nou vooruit, voor de liefhebbers is hier ook nog de scheepsschommel Titanic, waar je je lekker misselijk kunt laten draaien. Gewoon zonder VR-bril, net als vroeger.

Arrangementen Europa-Park boeken

Europa-Park ligt in Rust in het Zwarte Woud, op 645 km vanaf knooppunt Oudenrijn. Rij bij Venlo rechtdoor op de A61 richting Koblenz en Karlsruhe. Vanaf Karlsruhe neem je de A5 naar Basel. Net voorbij Lahr neem je de afslag naar Rust/Europa-Park. Arrangementen van hotels bij of in Europa-Park inclusief tickets kun je onder meer boeken bij TUI en De Jong Intra.

Lees meer over de grote achtbanen van Europa-Park en de attracties voor jongere bezoekers.

Lees ook alles over het nieuwe Water Adventure Resort dat even verderop langs de snelweg gebouwd wordt.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!