Shadow

Achtbanen in Europa-Park: hard, hoog en heftig

Europa-Park in het Duitse Rüst, staat bekend als het Mekka voor achtbaanliefhebbers. De redactie van Reisprofs dompelde zich twee dagen onder in het attractiepark en genoot met volle teugen.

Europa-Park
© Europa-Park

Door Nico van Dijk

Europa-Park is in 1975 geopend door de familie Mack die al sinds 1921 achtbanen maakt. Destijds waren die nog van hout, maar tegenwoordig rollen er uit de fabriek alleen nog maar stalen achtbanen, darkrides en peoplemovers zoals monorails. Europa-Park is dan ook de etalage van de fabriek. Delegaties van pretparken uit de hele wereld komen in Rüst kijken naar de nieuwste attracties.

Nieuw attractie Arthur en de Minimoys

Nu had de allernieuwste attractie in Europa-Park, de indoor-attractie ‘Arthur en de Minimoys” sinds voorjaar 2014 drommen achtbaanfans moeten trekken, maar op dat project lijkt geen zegen te rusten. Allereerst borrelden gaandeweg het bouwproces bij de directeuren zoveel ideeën op om de attractie nog spectaculairder te maken, dat meer tijd nodig bleek om die te realiseren. En eerder deze week raakten tijdens een testrit twee bouwvakkers gewond, waardoor er opnieuw uitstel dreigt.

Lees ook alles over de nieuwe achtbaan Voltron, een multi lauch coaster, die in 2024 in Europa-Park in gebruik wordt genomen.

Silver Star achtbaan

Dat neemt niet weg dat er met meer dan honderd attracties verdeeld over dertien Europese landenthema’s nog steeds meer dan genoeg te beleven valt. Europa-Park is dan ook niet louter gericht op achtbaanfans, maar is een echte multi-generatiebestemming waar ook mensen die helemaal niet van achtbanen houden een of meer hele leuke dagen kunnen beleven. Vrijwel direct nadat je afrit 57B van snelweg A5 tussen Karlsruhe en Basel hebt verlaten, zie je in de verte al de Silver Star glinsteren. Deze 73 meter hoge en ruim 1600 meter lange stalen achtbaan geldt met een topsnelheid van 130 kilometer per uur als een van de snelste achtbanen in Europa. Het is wat ons betreft, samen met de houten rollercoaster Wodan, het paradepaardje van Europa-Park.

Uit de karretjes klinkt op gezette tijden een hoog gegil. Dat begint al als de trein naar boven is getakeld en de passagiers op 73 meter over de top komen en de zwaartekracht tarten tijdens een vrijwel loodrechte val. Het scherm dat bovenaan de baan staat, zou de inwoners van het pal naast het park gelegen plaatsje Rüst enigszins moeten beschermen tegen het gegil, maar dat is een ‘mission impossible’. Je hebt in de Silver Star vijf keer airtime en in de bochten krijg je soms een kracht van 4G op je lijf, dus deze achtbaan is niet voor doetjes of mensen met een zwak hart. Zelfs wie op de naastgelegen parkeerplaats met beide benen op de grond blijft staan, raakt onder de indruk van de diepe ‘vroemmm” waarmee de treintjes over razen. Bekijk de video, gefilmd vanaf de voorste rij.

Houten achtbaan Wodan

Iets minder hard gaat het er aan toe in de Wodan, de enige houten achtbaan van Europa-Park, die in het Ijsland-gedeelte van het park ligt. De drie treinen van deze gigant, in 2012 geopend, sleuren je met honderd kilometer per uur dwars door twee andere attractiebanen, de Atlantica Supersplash en de Bluefire Megacoaster. De Wodan, die door twee miljoen spijkers bijeen gehouden wordt, is overigens de enige achtbaan in het hele park die niet uit de Mack-fabriek komt, maar door het Amerikaanse bedrijf Great Coaster International gebouwd is. Dit bedrijf heeft ook de Troy-achtbaan in Toverland en de attractie Joris en de Draak in de Efteling gemaakt.

Lekker naar Europa-Park

Boek je vakantie in Europa-Park bij TUI en De Jong Intra.

Kijk voor campings in Duitsland bij ANWB-campings. Vakantieparken in Duitsland vind je bij Landal. Boek een vakantiehuis in Duitsland bij Novasol. Voor een bezoek aan Europa-Park dient men ook dit seizoen een datum te reserveren. Dat kan eenvoudig via de ticketshop.

Van nul tot honderd in 2,5 seconden

Ook de Bluefire Megacoaster bereikt een snelheid van honderd kilometer per uur en doet daar precies 2,5 seconde over. Na de lancering, want zo mag je het wel noemen, ga je naar 36 meter hoogte waarna je vier keer over de kop gaat. De stoelen zijn voorzien van een hartslagmeter, maar misschien moet je daar maar niet teveel op kijken. Bekijk de video

Vlak daarnaast ligt in het Rusland-paviljoen de Euro-Mir, een zogeheten spinning-achtbaan (de grootste ‘spinning coaster’ ter wereld) waarbij je bij tijd en wijle achterstevoren allerlei scherpe bochten en afdalingen maakt. Vlak daarnaast is ook de Eurosat, de enige achtbaan in het park die helemaal indoor is en die je het idee moet geven alsof je door de ruimte vliegt.

Waterbanen

Wie niet opziet tegen een nat pak, en nat word je gegarandeerd, kan z’n hart ophalen in de vier grote waterachtbanen die Europa-Park rijk is. (Atlantica SuperSplash bij het Portugese deel van het park, de Poseidon in Griekenland-gebied, deTiroler wildwaterbaan, de Fjordrafting in Scandinavie. Meest in het oog springend zijn zonder meer de Altantica SuperSplash. Je zestien-persoons boot wordt omhoog getakeld, draait dan een halve slag op een draaiplatform waarna je achteruit een drop maakt. Vervolgens ga je weer een stukje omhoog naar het tweede draaiplatform en dan maak je vervolgens maak je een tweede drop en ga je met maximaal tachtig kilometer per uur ongeveer dertig meter naar beneden. De Poseidon in het Griekenland-paviljoen is ook een hele leuke, waarbij je twee keer een splash maakt. Gegarandeerd een nat pak haal je in de Fjordrafting in het Scandinavische themagebied. Op deze ‘rapid-river’ ga je langs verschillende stroomversnellingen en watervallen. Diverse spuiters onderweg zorgen er voor dat het sowieso niet droog houdt. Maar op warme dagen is zo’n nat pak best lekker en bij elke waterattractie staan droogcabines.

Eten per achtbaan bezorgd

Echte achtbaanfreaks gaan tussen de middag lunchen in het Food-loop-restaurant waar je eten per achtbaan bezorgd wordt, inclusief een looping. Je moet wel even een wachtrij bij de ingang voor lief nemen.

Wie wel van achtbanen houdt, maar de voorkeur geeft aan iets minder hard en heftig kan z’n hart ophalen in bijvoorbeeld de Alpenexpress mijntrein, de oudste achtbaan van het park die deels indoor gaat en als enige in het park twee rondjes maakt. En in de Zwitserse bobbaan, die beleef je het sensationele gevoel van een echte achtbaan, zo kunnen we uit eigen ervaring vaststellen.. Ook leuk zijn de Pegasus, een achtbaan die net als de Poseidon in het Griekse themagebied staat, en de Matterhorn Blitz waarmee je met maximaal zestig kilometer per uur door scherpe bochten raast.

Als je ook dat allemaal een beetje te heftig vindt, dan zijn er in Europa-Park nog tal van attracties waarbij je rustig in een bootje, autootje, luchtfiets, vlot door een attractie kunt laten vervoeren. Dat maakt Europa Park dan ook echt een attractie voor elke leeftijdsgroep. Natuurlijk is een dag veel te kort om van alle attracties te genieten, zeker omdat je er helemaal voor naar Zuid-Duitsland moet rijden. Gelukkig heeft Europa-Park een aantal heerlijke, luxe hotels waar je je na een dag attractiepark heerlijk kunt ontspannen. Ook zijn er diverse wellness-voorzieningen. Wil je een heftige dag in het park avontuurlijk afsluiten? Neem dan je intrek in een blokhut, tipi of huifkar en in het Western Camp Resort dat pal naast het park ligt. Uitslapers worden daar de volgende dag stipt om vijf over negen gewekt door gegil van weer een nieuwe lichting gebruikers van de Silver Star.

Meer nieuws over Europa-Park

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

4/5 - (13 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *