Shadow

Europa-Park wordt steeds meer kort-verblijf en meergeneratie-bestemming

Als we trendwatchers mogen geloven, zijn multigeneratievakanties helemaal in. Je zou het van een attractiepark als Europa-Park misschien niet verwachten, maar het een na grootste park van Europa blijkt eigenlijk de perfecte multigeneratiebestemming. Zelfs aan mensen die niet van attractieparken houden is gedacht.

Poseidon waterbaan (©  Europa-Park)
Poseidon waterbaan (© Europa-Park)

Door Nico van Dijk

Europa-Park in het Zuid-Duitse plaatsje Rüst aan de rand van het Zwarte Woud, is met vijf miljoen bezoekers per jaar het grootste pretpark van Duitsland. Het park sleept de ene na de andere prestigieuze prijs in de wacht en scoort met haar vijf 4-sterren themahotels torenhoge beoordelingen op Zoover.

Etalage voor nieuwe achtbanen

Het park werd in 1975 opgezet door de familie Mack, dat een bedrijf had dat attracties bouwde. De eerste attractie, kasteel Schloss Balthasar, is nu een restaurant. Inmiddels telt het park meer dan honderd attracties en is het nog steeds een familiebedrijf. Sterker nog, Europa-Park is de showroom voor Mack-Rides, de achtbanenfabriek van de familie Mack. Nieuw ontworpen achtbanen zijn dan ook als eerste in Europa-Park te zien en dat maakt het park tot Walhalla voor de achtbanenfans.

Shows en entertainment

Europapark ijsshow
© Europa-Park

Natuurlijk zijn de elf achtbanen het meest nadrukkelijk aanwezig – hun omvang en anders wel het gegil van de inzittenden zorgt daar wel voor. Maar Europa-Park bestempelen als louter een achtbanenpark, zou het pretpark ernstig tekort doen. Voor wie niet op een adrenalineshot zit te wachten heeft het park zo’n honderd attracties, verdeeld over dertien themagebieden. Via lopend entertainment door het park en in totaal zes uur aan shows per dag weten zo’n 245 artiesten een glimlach op het gezicht van de bezoekers te toveren.

Overdekte attracties

Het grootste deel van de attracties is in de open lucht, maar er zijn ook genoeg zogeheten ‘darkrides’, waarbij je in een bootje of een ander voertuig kalmpjes door een overdekte attractie met verschillende scènes wordt geleid. Ook bij regen is er dus genoeg te beleven. In het Nederland-paviljoen bijvoorbeeld is een piraten-dark-ride waarbij onder veel kanongebulder losjes wordt omgesprongen wordt met het Hollandse VOC-verleden. Wat dat betreft staan we er weer gekleurd op, maar leuk voor jong en oud.

Familiebestemming

Volo da Vinci: luchtfiets © Europa-Park
Volo da Vinci: fietsen door de boomtoppen  © Europa-Park

Hoewel de gemiddelde leeftijd van de parkbezoeker met 29 jaar wellicht anders doet vermoeden, maakt juist die afwisseling in attracties Europa-Park tot een ideale familiebestemming. Terwijl opa en oma met de allerkleinsten in een treintje of oldtimer rondrijden, in een Italiaanse gondel varen, in het sprookjesbos van Grimm rondlopen of luchtfietsen in de fraaie Vola da Vinci, genieten pa en moe van een Abba-show in Shakespeare’s Globetheater, van de voortreffelijke broodjes van de bakker in het Frankrijkpaviljoen (een aanrader!) of laten ze hun lunch bezorgen in het Food-Loop-restaurant: het enige restaurant ter wereld waar je eten per achtbaan wordt bezorgd.

Ondertussen laten de tienerkinderen zich in 2,5 seconden tot honderd kilometer per uur katapulteren in de Bluefire Megacoaster om zich even later met een topsnelheid van tachtig kilometer per uur, bij tijd en wijle achterstevoren in de spinning-achtbaan Euro-Mir misselijk te laten draaien. ’s Avonds is er bij het diner in van de vele restaurants of in de luxe hotels tijd om alle verhalen uit te wisselen. Eén van de restaurants in het park heeft, als eerste pretparkrestaurant ter wereld, zelfs een Michelin-ster gekregen. Tip: Op de site van Europa-Park kun je via filters zoals leeftijd en rolstoelvriendelijkheid attracties voor elke doelgroep selecteren.

Meerdaags verblijf aantrekkelijk

Het veelgeprezen Colosseo Hotel (© Europa-Park)
Het veelgeprezen Colosseo Hotel (© Europa-Park)

Omdat er zo enorm veel te doen en te zien is, heeft Europa-Park zich de laatste jaren ontwikkeld tot een kort-verblijf bestemming. Een dagkaart kost ruim veertig euro, een tweedaagse entreekaart voor het park kost iets meer dan zeven tientjes. Dat is niet veel als je ziet wat je er voor krijgt. Wil je langer blijven, dan komt een jaarkaart van iets meer dan 165 euro in beeld. Bijna een kwart van de ongeveer vijf miljoen bezoekers die vorig jaar de kassa’s passeerden, boekt inmiddels een meerdaags verblijf. Vandaar dat park in de afgelopen negen jaar vijf luxe themahotels heeft geopend. Nieuwste aanwinst is het Bell Rock hotel in New-England-stijl. Europapark beschikt daarmee over het grootste hotelresort van Duitsland.

Kamperen in Western-stijl

Europapark Western Camp ResortWie van meer avontuur houdt, kan terecht op het Western Camp Resort waar elf huifkarren, zes blokhutten (met elk een wisselend aantal familiekamers), en een groot aantal indianententen gereed staan. Wie met eigen caravan of camper komt, kan die neerzetten op de naast het Camp Resort gelegen camping. Die bestaat uit graskeien, dus een los tentje erbij zetten, gaat lastig. Bij de slagboom koop je een kaartje en je betaalt weer als je weggaat.

Veel oog voor detail …

Misschien ligt het aan de Duitse Gründlichkeit maar in het park is veel zorg besteed aan de aankleding van de attracties en de beplanting van het park zelf. Alle landenthema’s zijn zeer zorgvuldig uitgewerkt. In het Zwitserland-paviljoen bijvoorbeeld waan je je echt even in Wallis als je wordt begroet door het vrolijke geblaf van Sint-Bernhard-honden en klatert er een bergbeekje door de straatjes. En het Duitsland paviljoen, uiteraard prominent aanwezig direct achter de hoofdingang, staan panden uit uiteenlopende Duitse deelstaten, inclusief een heus Schloss. Natuurlijk weet je dat het allemaal namaak is, maar het wordt nergens kitscherig. Ook bij de inrichting van de hotels en restaurants wordt op de kleinste accenten gelet. Zo kom je voortdurend acteurs tegen die voor kleine interactiemomenten met de gasten zorgen. En omdat je soms nu eenmaal moet wachten bij een attractie (tip: kom vroeg) wordt ook aan wachtrijmanagement veel aandacht besteed. Her en der staan bijvoorbeeld informatiepanelen of quiz-borden die je zelfs gaat lezen als je zo kunt doorlopen. In het Oostenrijk-paviljoen kun je bij de Wildwaterbaan bij drukte een jodelcursus volgen.

…en de innerlijke mens

Wellicht ook typisch Duits is het enorme aantal eettentjes en restaurants (59 in totaal). Ook die zijn weer aangepast aan de themagebieden waarin ze zich bevinden. In het Nederland-paviljoen is bijvoorbeeld het Bamboo Bay-restaurant te vinden, een Chinees restaurant, waar tijdens de maaltijd optredens plaatsvinden van artiesten van het Chinese staatscircus. En tijdens de Halloween-weken krijg je hier letterlijk een kijkje in de keuken waar alles gebeurt wat jij denkt dat er in de keuken van een Chinees restaurant plaatsvindt. Niet geschikt voor lieden met een zwakke maag.

Zakelijke klanten

Ook de zakelijke markt wordt niet vergeten. Europapark biedt maar liefst 29 conferentieruimtes. Zelfs aan mensen die helemaal niet van attractieparken houden, maar bijvoorbeeld ‘mee moeten’ met familie, is gedacht. Zij kunnen terecht in de vier zwembaden, de twee wellness-afdelingen of de fitnessclub.

Dit is het eerste deel van een reisreportage over Europa-Park.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *