Shadow

Opnieuw meer passagiers Nederlandse luchthavens

Het aantal passagiers op Nederlandse luchthavens groeide in het eerste kwartaal van 2017 met 9 procent. In totaal reisden 15,5 miljoen passagiers via Schiphol of een van de vier regionale luchthavens. Dit meldt het CBS in de kwartaalmonitor luchtvaart. Het aantal passagiers op vliegveld Eindhoven, dat na Schiphol de grootste Nederlandse luchthaven is, groeide met 20 procent. Bij intercontinentale vluchten via Eindhoven steeg het aantal passagiers zelfs met 50 procent. Het aantal intercontinentale vluchten is sinds de start van vluchten van en naar Noord-Afrika in 2011 fors toegenomen van zevenduizend over heel 2011 naar zevenendertigduizend in het eerste kwartaal van 2017. Dit is 3,3 procent van alle reizigers op vliegveld Eindhoven.

Groningen groeide het hardst

De sterkste groei in aantal passagiers is te zien op Groningen Airport Eelde. De luchthaven had ruim 30 procent meer reizigers in het eerste kwartaal van 2017. Dit komt mede door een toename van het aantal lijndiensten. Over heel 2016 daalde het aantal passagiers dat via Groningen reisde nog met bijna 16 procent. Groningen is een relatief kleine luchthaven, het aandeel passagiers dat via deze luchthaven reist bedraagt met eenendertigduizend in het eerste kwartaal slechts 0,2 procent van het totaal aantal reizigers op Nederlandse luchthavens.

Boek je hotel op Trivago

Ook meer vracht voor Nederlandse luchthavens

De hoeveelheid vracht op de Nederlandse luchthavens steeg met 5 procent in het eerste kwartaal van 2017. Terwijl via Schiphol 8 procent meer vracht werd verwerkt, daalde het vrachtvolume in Maastricht met bijna 40 procent door het wegvallen van een intercontinentale vervoerder. Maastricht verwerkte wel meer vracht met een Europese herkomst of bestemming; deze verdubbelde in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016.

Ook de volumegroei van Schiphol werd vooral gerealiseerd op vluchten binnen Europa. Terwijl de hoeveelheid intercontinentale goederen op Schiphol met 4,3 procent toenam, groeide de vrachtvolumes op Europese vluchten met bijna 40 procent.

Bron: CBS

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!