Shadow

Op wintersport in Frankrijk met het gezin

ski2Maar liefst 43 Franse wintersportplaatsen zijn dit jaar uitgerust met het Famille Plus-label, een keurmerk dat kwaliteit garandeert voor gezinnen die op wintersport gaan. Zij bieden de ultieme familiebeleving en in een aantal gevallen ook een gloednieuw veiligheidssyteem voor liften, de zogeheten magnestick.

In skidorpen met het label Famille Plus worden groot en klein in de watten gelegd. Zo is er bijvoorbeeld al opvang voor kinderen vanaf 18 maanden. Professioneel en met alle voorzieningen uitgerust, zodat ouders hun kroost met een gerust hart kunnen achterlaten. Ook de accommodaties blinken uit in gezinsvriendelijkheid. Zo zijn restaurants, winkels, bussen en hotels over het algemeen zeer goed bereikbaar voor buggy’s en kinderwagens.

Speciale gezinstarieven

Frankrijk telt dit jaar dus 43 van deze gezinsvriendelijke wintersportplaatsen.
De voordelen op een rijtje:
•    Speciale gezinstarieven.
•    Persoonlijke ontvangst voor gezinnen.
•    Animatie voor kinderen van alle leeftijden.
•    Professionele kinderopvang, al vanaf achttien maanden.
•    Breed scala aan activiteiten buiten de piste om.
•    Goede medische voorzieningen voor kleine verwondingen.

In de 43 wintersportlocaties zijn maar liefst 1500 aanbieders betrokken bij het Famille Plus-label, het enige nationale keurmerk dat zich helemaal toelegt op gezinsvriendelijke skivakanties. Het gaat daarbij onder meer om restaurants, hotels, supermarkten, luchthavens en taxi-bedrijven. Zij voldoen aan dezelfde hoge eisen voor een perfecte gezinsvakantie. Iedere drie jaar wordt opnieuw onderzocht of deze aanbieders de superieure kwaliteitsstandaarden blijven waarmaken. Morzine, Val d’Isère, Les Gets, Les Menuires, Val Thorens, Valmorel en Montgenèvre zijn voorbeelden van deze gezinsvriendelijke skidorpen. Kijk hier voor een volledig overzicht van Franse dorpen met het Famille Plus-label.

Nieuw: de magnestick

Een stoeltjeslift zorgt bij veel ouders voor de nodige stress. Om te voorkomen dat kinderen tussen de beugels door naar beneden vallen, zijn steeds meer liften in de Franse skidorpen nu uitgerust met een zogeheten magnestick. Hoe het werkt? Heel simpel. Het kind krijgt van de skischool een hesje met achter op de rug een magneet. Eenmaal zittend maakt die contact met de magneet op de rugleuning, waardoor het kind de hele rit als het ware is ‘vastgeklikt’. Kind veilig, ouders zonder zorgen.  Een soortgelijk systeem is er ook voor de beugel. Een speciaal klikmechanisme zorgt ervoor dat deze stang nooit meer vroegtijdig omhoog gaat. Hier zie je hoe dat werkt: De magnestick is al te vinden in Megève, La Tania, Courchevel, Méribel Mottaret en Valfréjus (Alpen) en Peyragudes, (Pyreneeën).

Valmorel meest innovatieve wintersportbestemming voor gezinnen

Valmorel werd aan de vooravond van dit skiseizoen tijdens de World Snow Awards in Londen verkozen tot meest innovatieve gezinswintersportplaats ter wereld. Een mooie erkenning voor de kwaliteit in het skidorp (1400-2500 meter). De vakjury roemde vooral de innovatieve veranderingen in het skipassysteem. Zo is de leeftijd voor de zesdaagse gezinspas verhoogd van 18 tot 21 jaar en introduceerde het dorp een mini-gezinspas voor eenoudergezinnen. Ook het uitgebreide animatieprogramma voor kinderen en jongeren en de aanleg van een groene piste droegen bij aan het winnen van deze prijs.   Met verschillende beginnerszones, veel blauwe en rode pistes, een kinderskischool en een crèche geldt Valmorel al jarenlang als uitstekende bestemming voor gezinnen. Het dorp heeft dan ook het Famille Plus-label. Kinderen kunnen verder onder meer nog eten in een iglo, sleeën of meedoen aan sledetochten met huskyhonden.

Activiteiten buiten de piste

Net als in Valmorel is er ook in veel andere Franse wintersportlocaties van alles te beleven zonder ski’s. Atout France, het Franse verkeersbureau, heeft een paar populaire activiteiten buiten de piste op een rijtje gezet.

  1. Van de sneeuw naar het water. De wat grotere skidorpen hebben vrijwel allemaal een zwemparadijs, inclusief bubbelbaden en glijbanen. Onder meer in Morzine, Val d’Isère, Serre Chevalier en Val Thorens.
  2. Wat te denken van een bergwandeling met speciale sneeuwschoenen? Dat kan al met kinderen vanaf 4 jaar.
  3. Spannend voor de kids en tevens een leuke afwisseling is een tocht met sledehonden. Het kan bijvoorbeeld in Méribel, Montgenèvre en Valloire.
  4. Een bijzondere activiteit voor avontuurlijke tieners is een vlucht in een ultralicht vliegtuig of helikopter. Hoog boven de bergen zijn de uitzichten indrukwekkender dan ooit.

Tips voor een goede voorbereiding
Wie met kinderen op wintersport gaat, wil vooral onbezorgd kunnen genieten van zon, sneeuw en  mooie pistes. Daar horen ook veiligheidsvoorbereidingen bij.

  • Eigen ski’s mee? Zorg voor scherpe kanten en een kersverse waxlaag op het glijvlak. Materiaal dat goed is onderhouden geeft betere grip, vooral op harde plekken.
  • Steeds meer wintersporters zetten een helm op. Logisch, zo verlaag je de kans op ernstig hoofdletsel met 33 procent! Zet tijdens het passen wel even de skibril op, om er zeker van te zijn dat die goed aansluit.
  • Oefen met de kinderen vlak voor de reis alvast even op een borstelbaan of in één van de indoor skihallen die Nederland telt.
  • En eenmaal in de bergen, ga ’s morgens niet de piste op voordat iedereen rek- en strekoefeningen heeft gedaan.

Wist je dat…

ski4Kinderen al vanaf 3 jaar terecht kunnen bij kinderclub Piou-Piou? Je hebt ze vast wel eens gezien in Frankrijk, die speelweiden die veilig afgeschermd liggen van de gewone piste en waar kinderen spelenderwijs kennismaken met de skipret. De leraren zijn speciaal opgeleid voor het lesgeven aan de jongste jeugd.

  • Skipassen kun je per week, dag, dagdeel en zelfs per uur aanschaffen. Ideaal voor gezinsleden die niet een hele week de piste op gaan, maar tussendoor bijvoorbeeld een dagje willen genieten van wellness.

Sharing is caring!