Shadow

Dit zijn de mooiste fietsroutes in Europa

De mooiste fietsroutes in Europa worden jaarlijks in kaart gebracht door fietsjournalisten. Zij leggen duizenden kilometers af om nieuwe fietsroutes of bestaande fietsnetwerken te testen en te beschrijven. Wat zijn volgens de fietsprofessionals de mooiste fietsroutes in Europa? We zetten de mooiste Europese langeafstand fietsroutes van de afgelopen tien jaar op een rij.

De mooiste fietsroutes in Nederland

Voor mooie fietsroutes hoef je niet de grens over. Nederland fietsland kent een uitgebreid routenetwerk van uitstekend onderhouden fietspaden. Voor doorgewinterde fietsliefhebbers zijn de LF-routes een mooie uitdaging. LF staat voor Langeafstand Fietsroute. Mooie fietsroutes in Nederland zijn onder meer de LF-Kustroute van Cadzand Bad in het zuidelijkste puntje van Zeeland naar Bad Nieuweschans in Noordoost-Groningen, en de LF-Zuiderzeeroute. Bekijk meer LF-routes. Ga jij een meerdaagse fietstocht maken? Boek dan een natuurhuisje.

Fietsroutes langs de Romeinen en Van Gogh

Castellum Matilo, of Matilone, bij de hedendaagse wijk Roomburg in Leiden, was een Romeinse nederzetting in de provincie Neder-Germanië (Germania Inferior). © Beeldbank Romeinse Limes Castellum Matilo / Nederlandse Limes Samenwerking
Castellum Matilo, of Matilone, bij de hedendaagse wijk Roomburg in Leiden, was een Romeinse nederzetting in de provincie Neder-Germanië (Germania Inferior). © Beeldbank Romeinse Limes Castellum Matilo / Nederlandse Limes Samenwerking

Ook een mooie fietsroute is de Romeinse Limesroute in Nederland. Tweehonderd kilometer lang, van Katwijk aan Zee naar Berg en Dal bij Nijmegen fietsen langs de voormalige grens van het Romeinse Rijk.

Of neem de Van Gogh-fietsroute die in 2016 werd uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar. Deze fietsroute is 335 kilometer lang en voert langs diverse Brabantse locaties waar Vincent van Gogh heeft geleefd en gewerkt.

Mooie fietsroutes in België

Ook net over de grens in België liggen mooie fietsroutes zoals de 200 kilometer lange EuroVelo3. Deze langeafstand fietsroute van het Drielandenpunt bij Vaals dwars door België naar de Franse grens aan de Samber voert over voormalige spoorlijnen en jaagpaden langs veel natuur en sfeervolle stadjes. De EuroVelo3 was genomineerd als Fietsroute van het Jaar op de Fiets- en Wandelbeurs in 2020, maar vanwege de coronapandemie ging die beurs niet door.

Een hele mooie langeafstand fietsroute is de Maasfietsroute. Duizend kilometer lang fietsen door Frankrijk, België en Nederland. Je volgt de Maas van de bron op het Plateau van Langres naar de monding bij Hoek van Holland.

Maasroute, genomineerd als Fietsroute van het Jaar 2018. © WBT-S. Wittenbol Fiets en Wandelbeurs
Maasroute, genomineerd als Fietsroute van het Jaar 2018. © WBT-S. Wittenbol

In Wallonië ligt een enorm netwerk aan onderling verbonden fietsroutes. Het netwerk in de provincie Henegouwen sluit aan op de Vlaamse knooppuntenroutes, de Waalse fietsroutes en de fietsroutes en ‘groene paden’ (voies vertes) in Frankrijk. 

Actieve vakanties boek je bij TUI (fietsvakanties) Villavibes (fiets- en wandelvakanties voor singles), ANWB Vakanties, OAD (oa. individuele fietsvakanties), Bergsportreizen, Sawadee wandelvakanties en Primavera.

Iron Curtain Trail in Oostenrijk en Slowakije

De Iron Curtain Trail is een van de mooiste fietsroutes in Oostenrijk © Luc Oteman
De Iron Curtain Trail is een van de mooiste fietsroutes in Oostenrijk © Luc Oteman

Waar ooit het IJzeren Gordijn Oost- en West-Europa scheidde liggen nu prachtige natuurgebieden. Immers, de grensgebieden waren decennialang dun bevolkt en in het Oosten zelfs voor een groot deel van de bevolking verboden gebied. Vandaar dat de natuur zich daar in alle rust heeft kunnen ontwikkelen. Dorpjes zijn er nog landelijk gebleven. En na de val van de Muur in 1989 gingen de vijanden van weleer samenwerken en ontstonden op de voormalige grens mooie fietsroutes.

De Iron Curtain Trail loopt van de Zwarte Zee tot de Barentszzee. Wie de hele Iron Curtain Trail wil fietsen, is zo’n 10.000 kilometer onderweg. Het gedeelte tussen Gmünd in Oostenrijk en Bratislava in Slowakije werd tijdens de digitale Fiets- en Wandelbeurs 2021 uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar.

Lees ook: Wandelen langs het IJzeren Gordijn.

Een andere memorabele langeafstand fietsroute is de Alpe Adria Radweg. Deze werd uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2015. De 410 kilometer lange fietsroute begint in het Oostenrijkse Salzburg en via Karinthië fiets je naar het Italiaanse Grado aan de Adriatische Zee. Ondanks dat je dwars door de Alpen reist, is de Alpe Adria Radweg geen zware route, onder andere doordat er een paar tunnels in zijn opgenomen, waaronder de Tauerntunnel van 8 kilometer lang, waar de fiets en berijder per trein onder de bergen door zoeven.

Boek je zomervakantie in Oostenrijk bij ANWB-camping, TUI en De Jong Intra. Boek een vakantiehuis in Oostenrijk bij Belvilla, Interhome of Uplandparcs (luxe appartementen in Vorarlberg). Of bekijk aanbiedingen voor een van de Landal-parken in Oostenrijk. Bekijk campings in Oostenrijk bij Campings.com.

Mooiste fietsroutes in Duitsland

Duitsland blijft bij Nederlanders samen met Frankrijk het favoriete vakantieland. Onze oosterburen hebben ook uitstekende fietsnetwerken. Zo kun je in het vlakke Ost-Friesland in het noorden van Duitsland heerlijk fietsen. Maar voor Nederlanders is ook de Oranjefietsroute interessant. Die loopt van het Duitse Lingen via Apeldoorn naar Kleef en Moers. In deze Neder-Duitse grensstreek zie je overal de geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau.

Kijk voor aanbiedingen voor vakanties in Duitsland bij De Jong Intra. Campings in Duitsland kun je boeken bij Campings.com, ANWB Campings en Vodatent (safaritenten). Kijk voor vakantiehuizen in Duitsland bij Interhome en Landal Vakantieparken. Bij Uplandparcs kun je luxe appartementen in Duitsland boeken. Voor stedentrips in Duitsland kun je terecht bij TUI en Trivago. En kijk bij NS International voor treintickets naar Duitse steden.

Mooiste langeafstand fietsroutes in Frankrijk

Fietsjournalisten klimmen ook graag op de pedalen in Frankrijk. Genomineerd voor de titel Fietsroute van het Jaar in 2020 waren onder meer de 120 kilometer lange Dolce Via-route in de Franse Ardèche en de 320 kilometer lange fietsroute La Vallée du Loir à Vélo.

Mont Saint-Michel © Nico van Dijk
Mont Saint-Michel © Nico van Dijk

Een andere mooie lange afstandsfietsroute in Frankrijk is de Véloscénie. Je stapt op in hartje Parijs voor de Notre Dame en eindigt 450 kilometer verderop bij Mont Saint-Michel aan de Atlantische Kust. Onderweg passeer je onder meer Versailles en Chartres.

Coast to Coast door Bretagne: nieuwe fietsroute ‘A Journey to Brittany’

Nieuw in 2023 is de fietsroute ‘A Journey to Brittany’, een Engelstalige naam voor een fietsroute aan de Franse westkust. Deze fietsroute is 500 kilometer lang en loopt dwars door Bretagne van Nantes via Saint-Nazaire, Pénéstin, Redon, Rennes en Saint-Malo naar Le Mont Saint-Michel op de grens met Normandië. Water vormt de rode draad van deze fietsroute. Je fietst langs de kustlijn of een rivier en komt langs onbekende baaitjes, door prachtige natuur en langs onbekende plekken. De route is onderverdeeld in 6 etappes.

Je kunt overnachten op fijne logeeradresjes die zijn ingesteld op de ontvangst van fietsers. Ze zijn te herkennen aan het label ‘accueil vélo’. De adressen liggen altijd binnen 5 km afstand van de fietsroute, ze bieden een veilige plek voor de fietsen, een reparatieset indien nodig en mogelijkheid om de batterij van de ebike op te laden.

Liever even een stuk met de trein afleggen? In onder andere Nantes, Saint-Nazaire, Rennes, Saint Malo en Dinan is het mogelijk op de trein te stappen. Je fiets mag in Franse regionale treinen gratis mee.

Fietsroute La Vélo Francette

Eveneens in West-Frankrijk ligt de 630 kilometer lange Vélo Route 43, ook wel bekend als La Vélo Francette. Na het startpunt in Ouistreham, één van de invasiedorpen in Normandië, gaat het over rustige wegen en paden langs de landingsstranden van de Tweede Wereldoorlog, door het Normandische coulisselandschap en over het oude jaagpad langs de rivier de Mayenne. Na de Vallée du Thouet en het moerasgebied bij Poiters verschijnt het eindpunt in zicht: de historische havenstad La Rochelle aan de Atlantische Oceaan. La Vélo Francette is op diverse punten verbonden met andere grote fietsroutes als La Véloscénie en La Loire à Vélo. Vanaf La Rochelle kun je verder fietsen over het traject van La Vélodyssée langs de Atlantische kust.

Bekijk aanbiedingen voor campings in Frankrijk bij Suncamp, ANWB Campings (ook voor naturistencampings in Frankrijk), Eurocampings, Vodatent (luxe safaritenten in Frankrijk), Campings.com en Vacanceselect. Kamperen bij de boer in Frankrijk kan via Boerenbed. Vakantiehuizen in Frankrijk kun je boeken bij Interhome, Belvilla en Elizawashere. Hotels en vakantieparken kun je boeken bij Pierre -et- Vacances. Boek treintickets naar bestemmingen in Frankrijk.

De mooiste fietsroutes in Scandinavië

De Oostzeeroute in Denemarken is Fietsroute van het Jaar 2019 en behoort daarmee tot de mooiste fietsroutes in Denemarken. © Jessica de Korte
De Oostzeeroute in Denemarken is Fietsroute van het Jaar 2019 en behoort daarmee tot de mooiste fietsroutes in Denemarken. © Jessica de Korte

Bij fietsen denken wij Nederlanders vaak aan België, Frankrijk en natuurlijk aan Nederland, maar ook Noord-Europa heeft mooie fietsroutes. Het vlakke Denemarken bijvoorbeeld kent veel mooie fietsroutes. De N8 Oostzeeroute, een 820 kilometer lange fietsroute door Denemarken, werd Fietsroute van het Jaar in 2019. Je fietst over maar liefst 12 eilanden langs de Deense kust.

Verder heeft Denemarken nog 25 Panorama fietsroutes. Dat zijn fietsroutes waarbij je gegarandeerd overal een mooi uitzicht over zee of land hebt.

Ook op vakantie naar Denemarken? Kijk voor accommodaties bij onder meer TUI, De Jong Intra en Vacanceselect.

Andere mooie fietsroutes in dat jaar waren Ciro Bike Trail in Bosnië-Herzegovina, La Véloscénie in Frankrijk, Romeinse Limesroute in Nederland en de Sydostleden in Zweden. De Kattegattleden in Zweden werd in 2018 Fietsroute van het Jaar. Deze fietsroute loopt van Helsingborg naar Göteborg aan de westkust van Zweden en is 395 km lang.

Ook mooi is de Sydkustleden, een nieuwe 260 kilometer lange fietsroute langs de zuidkust van Zweden.

Bekijk Zweden-vakanties bij TUI, De Jong Intra, Voigt Travel, BBI-Travel en Nordic. Boek een camping in Zweden bij Vodatent (luxe safaritenten), ANWB Camping of Eurocampings.

Lange afstand fietsroutes in Zwitserland en Frankrijk

Wie niet opziet tegen een beetje klimmen en dalen en nog wat vakantiedagen wil opmaken, kan zich uitleven op de 815 kilometer lange ViaRhôna. Deze langeafstands fietroute loopt vanaf het Meer van Genève in Zwitserland langs de Rhône naar Plage Napoléon in de gemeente Port-Saint-Louis-du-Rhône aan de Middellandse Zee in Frankrijk.

Nog meer Zwitsers fietsplezier is te vinden op de Hertzroute: van Lausanne naar Rorschach over weggetjes en paden langs de mooiste plekjes in het hart van Zwitserland. Het traject van 700 kilometer is opgedeeld in 13 dagetappes en telt 12.000 hoogtemeters. Dankzij e-bikes en accu-wisselstatations hoeft het klimwerk fysiek geen probleem te zijn. 

Mooie fietsroutes in Polen

De 2.000 km lange Green Velo in Polen werd in 2018 genomineerd voor de verkiezing Fietsroute van het Jaar. De Green Velo voert door een aantal nationale parken en historische steden in het oosten van dat land.

Mooie fietsroutes in Bosnië-Herzogovina

De Ciro Trail is een 150 kilometer lange fietsroute die de verbinding vormt tussen de toeristische highlights Dubrovnik in Kroatië en Mostar in Bosnië-Herzegovina. De fietsroute volgt het tracé van een voormalige smalspoorlijn waarover in de Oostenrijks-Hongaarse tijd de treinen van Wenen naar Dubrovnik reden. De route was genomineerd voor Fietsroute van het Jaar in 2019.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Sharing is caring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.