Shadow

Dit zijn de mooiste fietsroutes in Europa

De mooiste fietsroutes in Europa worden jaarlijks in kaart gebracht door fietsjournalisten. Zij leggen duizenden kilometers af om nieuwe fietsroutes of bestaande fietsnetwerken te testen en te beschrijven. Wat zijn volgens de fietsprofessionals de mooiste fietsroutes in Europa? We zetten de mooiste Europese langeafstand fietsroutes van de afgelopen tien jaar op een rij.

Laatst gewijzigd: 14 juni 2024

De mooiste fietsroutes in Nederland

Voor mooie fietsroutes hoef je niet de grens over. Nederland fietsland kent een uitgebreid routenetwerk van uitstekend onderhouden fietspaden. Voor doorgewinterde fietsliefhebbers zijn de LF-routes een mooie uitdaging. LF staat voor Langeafstand Fietsroute. Mooie fietsroutes in Nederland zijn onder meer de LF-Kustroute van Cadzand Bad in het zuidelijkste puntje van Zeeland naar Bad Nieuweschans in Noordoost-Groningen, en de LF-Zuiderzeeroute. Bekijk meer LF-routes. Ga jij een meerdaagse fietstocht maken? Boek dan een natuurhuisje.

Ga jij de grens over en fietsen in Europa? Lees dan eerst even hoe hoog de verkeersboetes voor fietsers in Europa zijn. Wil jij je fiets meenemen met de auto of de caravan? Lees dan hoe je de beste fietsendragers kunt kiezen.

Fietsroutes langs de Romeinen en Van Gogh

Castellum Matilo, of Matilone, bij de hedendaagse wijk Roomburg in Leiden, was een Romeinse nederzetting in de provincie Neder-Germanië (Germania Inferior). © Beeldbank Romeinse Limes Castellum Matilo / Nederlandse Limes Samenwerking
Castellum Matilo, of Matilone, bij de hedendaagse wijk Roomburg in Leiden, was een Romeinse nederzetting in de provincie Neder-Germanië (Germania Inferior). © Beeldbank Romeinse Limes Castellum Matilo / Nederlandse Limes Samenwerking

Ook een mooie fietsroute is de Romeinse Limesroute in Nederland. Tweehonderd kilometer lang, van Katwijk aan Zee naar Berg en Dal bij Nijmegen fietsen langs de voormalige grens van het Romeinse Rijk.

Of neem de Van Gogh-fietsroute die in 2016 werd uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar. Deze fietsroute is 335 kilometer lang en voert langs diverse Brabantse locaties waar Vincent van Gogh heeft geleefd en gewerkt.

Van Gogh Fietsroutes Drenthe

De Van Gogh Drenthe-fietsroutes zijn Fietsroute van het Jaar 2024. © Jessica de Korte
De Van Gogh Drenthe-fietsroutes zijn Fietsroute van het Jaar 2024. © Jessica de Korte

Inmiddels is er ook een Van-Gogh-fietsroute in Drenthe. Deze Van Gogh Drenthe-fietsroutes zijn in 2024 Fietsroute van het Jaar geworden. De routes bestaan uit drie lussen die je afzonderlijk, maar natuurlijk ook gecombineerd kunt fietsen. De totale route is dan 150 kilometer lang. Je fietst over veel fietspaden door het oerlandschap waardoor Van Gogh zich liet inspireren. Denk aan akkers met oude brinkdorpen, bossen en natte veengebieden waar de natuur haar gang gaat.

Onderweg zie je mooie doorkijkpanelen en er is een boeiend routeboekje beschikbaar vol verhalen over Van Gogh en zijn tijd. Verder kom je langs andere Drentse bezienswaardigheden zoals de ja-knikkers in Schoonebeek en het Veenloopcentrum Weiteveen. Ook kom je langs het net heropende Van Gogh-huis Drenthe waarin je het atelier van de kunstenaar kunt bezoeken.

Mooiste fietsroutes langs de Noordzee

Ook een mooie fietsroute is de Noordzee fietsroute. De totale route is 7257 kilometer lang en loopt door 6 landen. In Nederland loopt de Noordzee Fietsroute vanaf de Belgische grens tot Alkmaar. Je fiets over dijken en langs kustplaatsen als Vlissingen, Ouddorp en Egmond aan Zee.

Een andere internationale fietsroute die in Nederland begint, is de Centraal-Europa-Tour. Wie deze hele route aflegt, is 5070 kilometer onderweg en doorkruist 7 landen. In Nederland begin je in Middelburg en fiets je naar de Duitse grens.

Mooie fietsroutes in België

Ook net over de grens in België liggen mooie fietsroutes zoals de 200 kilometer lange EuroVelo 5 ‘Via Francigena’ in België. Deze fietsroute in België is tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht uitgeroepen tot ‘Fietsroute van het Jaar 2023’.

De volledige EuroVelo 5-route loopt van Canterbury in Engeland naar Brindisi in Italië en volgt de oude pelgrimsroute van Engeland naar Rome en verder richting Jeruzalem. In België loopt het traject van het westen naar het oosten van het land, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen. Opvallend is ook dat de fietsroute in Brussel dwars door het centrum loopt. Dat kan doordat de Anspachlaan tegenwoordig een fiets- en wandelstraat is. Erg mooi zijn de delen langs de rivieren Dender en Maas. In de Ardennen moet je klimmen, maar de routemakers zijn erin geslaagd vooral milde hellingen in het parcours op te nemen.

Nog drie Europese routes waren in de race voor de glazen Hicle-award die aan de verkiezing is verbonden. Naast de EuroVelo 5 in België waren dat de Kastelenroute op onder meer het Deense eiland Fyn en de Vänerleden rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden.

Fietsen van Nederland naar Frankrijk

Een andere mooie fietsroute in België is de EuroVelo3. Deze langeafstand fietsroute van het Drielandenpunt bij Vaals dwars door België naar de Franse grens aan de Samber voert over voormalige spoorlijnen en jaagpaden langs veel natuur en sfeervolle stadjes. De EuroVelo3 was genomineerd als Fietsroute van het Jaar op de Fiets- en Wandelbeurs in 2020, maar vanwege de coronapandemie ging die beurs niet door.

Een hele mooie langeafstand fietsroute is de Maasfietsroute. Duizend kilometer lang fietsen door Frankrijk, België en Nederland. Je volgt de Maas van de bron op het Plateau van Langres naar de monding bij Hoek van Holland.

Maasroute, genomineerd als Fietsroute van het Jaar 2018. © WBT-S. Wittenbol Fiets en Wandelbeurs
Maasroute, genomineerd als Fietsroute van het Jaar 2018. © WBT-S. Wittenbol

In Wallonië ligt een enorm netwerk aan onderling verbonden fietsroutes. Het netwerk in de provincie Henegouwen sluit aan op de Vlaamse knooppuntenroutes, de Waalse fietsroutes en de fietsroutes en ‘groene paden’ (voies vertes) in Frankrijk. 

Actieve vakanties boek je bij TUI (fietsvakanties) Villavibes (fiets- en wandelvakanties voor singles), ANWB Vakanties, OAD (oa. individuele fietsvakanties), Bergsportreizen, Sawadee wandelvakanties en Primavera.

Iron Curtain Trail in Oostenrijk en Slowakije

De Iron Curtain Trail is een van de mooiste fietsroutes in Oostenrijk © Luc Oteman
De Iron Curtain Trail is een van de mooiste fietsroutes in Oostenrijk © Luc Oteman

Waar ooit het IJzeren Gordijn Oost- en West-Europa scheidde liggen nu prachtige natuurgebieden. Immers, de grensgebieden waren decennialang dun bevolkt en in het Oosten zelfs voor een groot deel van de bevolking verboden gebied. Vandaar dat de natuur zich daar in alle rust heeft kunnen ontwikkelen. Dorpjes zijn er nog landelijk gebleven. En na de val van de Muur in 1989 gingen de vijanden van weleer samenwerken en ontstonden op de voormalige grens mooie fietsroutes.

De Iron Curtain Trail loopt van de Zwarte Zee tot de Barentszzee. Wie de hele Iron Curtain Trail wil fietsen, is zo’n 10.000 kilometer onderweg. Het gedeelte tussen Gmünd in Oostenrijk en Bratislava in Slowakije werd tijdens de digitale Fiets- en Wandelbeurs 2021 uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar.

Lees ook: Wandelen langs het IJzeren Gordijn.

Een andere memorabele langeafstand fietsroute is de Alpe Adria Radweg. Deze werd uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2015. De 410 kilometer lange fietsroute begint in het Oostenrijkse Salzburg en via Karinthië fiets je naar het Italiaanse Grado aan de Adriatische Zee. Ondanks dat je dwars door de Alpen reist, is de Alpe Adria Radweg geen zware route, onder andere doordat er een paar tunnels in zijn opgenomen, waaronder de Tauerntunnel van 8 kilometer lang, waar de fiets en berijder per trein onder de bergen door zoeven. Vind jouw ideale camping in Karinthië.

Boek je zomervakantie in Oostenrijk bij TUI en De Jong Intra. Boek een vakantiehuis in Oostenrijk bij Belvilla, Interhome of Uplandparcs (luxe appartementen in Vorarlberg). Boek een vakantiehuis of appartement in de Landal-parken in Oostenrijk. Bekijk ook aanbiedingen van Alps-Resorts, de grootste aanbieder van vakantiehuizen, appartementen en glampings in Oostenrijk. Boek campings in Oostenrijk bij ACSI/Eurocampings.

Mooiste fietsroutes in Duitsland

Duitsland blijft bij Nederlanders samen met Frankrijk het favoriete vakantieland. Onze oosterburen hebben ook uitstekende fietsnetwerken. Zo kun je in het vlakke Ost-Friesland in het noorden van Duitsland heerlijk fietsen. Maar voor Nederlanders is ook de Oranjefietsroute interessant. Die loopt van het Duitse Lingen via Apeldoorn naar Kleef en Moers. In deze Neder-Duitse grensstreek zie je overal de geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau.

Een andere interessante fietsroute is de Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk. Deze fietsroute is 244 kilometer lang en genomineerd voor de titel Fietsroute van het Jaar in 2024.

Kijk voor aanbiedingen voor vakanties in Duitsland bij De Jong Intra.
Campings in Duitsland kun je boeken bij Eurocampings/ASCI, Suncamp en Vodatent (safaritenten).
Kijk voor vakantiehuizen in Duitsland bij Interhome en Landal Vakantieparken. Bij Uplandparcs kun je luxe appartementen in Duitsland boeken.
Voor stedentrips en andere vakanties in Duitsland kun je terecht bij TUI, De Jong Intra, OAD en Trivago.
En kijk bij NS International voor treintickets naar Duitse steden.

Mooiste langeafstand fietsroutes in Frankrijk

Fietsjournalisten klimmen ook graag op de pedalen in Frankrijk. Het Land van Marianne barst van de langeafstandsroutes voor fietsers. Genomineerd voor de titel Fietsroute van het Jaar in 2020 waren onder meer de 120 kilometer lange Dolce Via-route in de Franse Ardèche en de 320 kilometer lange fietsroute La Vallée du Loir à Vélo.

Mont Saint-Michel © Nico van Dijk
Mont Saint-Michel © Nico van Dijk

Een andere mooie lange afstandsfietsroute in Frankrijk is de Véloscénie. Je stapt op in hartje Parijs voor de Notre Dame en eindigt 450 kilometer verderop bij Mont Saint-Michel aan de Atlantische Kust. Onderweg passeer je onder meer Versailles en Chartres.

Coast to Coast door Bretagne: nieuwe fietsroute ‘A Journey to Brittany’

Nieuw in 2023 is de fietsroute ‘A Journey to Brittany’, een Engelstalige naam voor een fietsroute aan de Franse westkust. Deze fietsroute is 500 kilometer lang en loopt dwars door Bretagne van Nantes via Saint-Nazaire, Pénéstin, Redon, Rennes en Saint-Malo naar Le Mont Saint-Michel op de grens met Normandië. Water vormt de rode draad van deze fietsroute. Je fietst langs de kustlijn of een rivier en komt langs onbekende baaitjes, door prachtige natuur en langs onbekende plekken. De route is onderverdeeld in 6 etappes.

Fietsen van Duinkerken via Normandië naar Bretagne

Of neem de Vélomaritime van Duinkerken in Noord-Frankrijk via Normandië tot Roscoff in Bretagne: 1500 km uitwaaien aan de kust! De route brengt je langs de Opaalkust, de Sommebaai, de invasietranden, de Mont Saint-Michel en de Roze Granietkust. Het is een fietsroute waar cultuur, geschiedenis en gastronomie samenkomen. Bovendien heb je een grote kans om de fietsdag af te sluiten met mooie zonsondergangen.

Je kunt overnachten op fijne logeeradresjes die zijn ingesteld op de ontvangst van fietsers. Ze zijn te herkennen aan het label ‘accueil vélo’. De adressen liggen altijd binnen 5 km afstand van de fietsroute, ze bieden een veilige plek voor de fietsen, een reparatieset indien nodig en mogelijkheid om de batterij van de ebike op te laden.

Fiets de Hugenoten-route

Een andere interessante route is de GR 965, “In de voetsporen van de Hugenoten”. Deze Europese culturele route, van Poët-Laval naar Genève, verwijst naar de protestanten die eind 17e eeuw wegtrokken uit Frankrijk na de herroeping van het Edict van Nantes door Lodewijk XIV waarmee de godsdienstvrijheid werd beperkt. Het parcours kan nu ook op de fiets worden afgelegd.

In 2024 zijn twee nieuwe routes opgezet in West-Frankrijk. La Régalante (300 km) verbindt de Mont Saint-Michel met Nantes. De tweede route, La Vélidéale, loopt van Royère-de-Vassivière naar Saint-Nazaire over een route van 665 km die eind juni wordt geïnaugureerd. Kust, steden, dorpjes, platteland, rivieren… je komt het allemaal tegen.

Liever even een stuk met de trein afleggen? In onder andere Nantes, Saint-Nazaire, Rennes, Saint Malo en Dinan is het mogelijk op de trein te stappen. Je fiets mag in Franse regionale treinen gratis mee.

Fietsroute La Vélo Francette

Eveneens in West-Frankrijk ligt de 630 kilometer lange Vélo Route 43, ook wel bekend als La Vélo Francette. Na het startpunt in Ouistreham, één van de invasiedorpen in Normandië, gaat het over rustige wegen en paden langs de landingsstranden van de Tweede Wereldoorlog, door het Normandische coulisselandschap en over het oude jaagpad langs de rivier de Mayenne. Na de Vallée du Thouet en het moerasgebied bij Poiters verschijnt het eindpunt in zicht: de historische havenstad La Rochelle aan de Atlantische Oceaan. La Vélo Francette is op diverse punten verbonden met andere grote fietsroutes als La Véloscénie en La Loire à Vélo. Vanaf La Rochelle kun je verder fietsen over het traject van La Vélodyssée langs de Atlantische kust.

Ook een mooie route is de 250 kilometer lange La Vélobuissonière. Deze fietsroute is genomineerd voor de titel Fietsroute van het Jaar in 2024. Het parcours loopt van Aleçon naar Saumur, grotendeels langs het riviertje de Sarthe. Doordat je uitkomt in de Loire-streek, kun je deze route ook goed combineren met de de Loire à Vélo. La Vélobuissonière vormt ook een verbinding tussen de fietsroute Véloscénie van Parijs naar Mont Saint-Michel.

Bekijk aanbiedingen voor campings in Frankrijk bij Suncamp, Eurocampings, Vodatent (luxe safaritenten in Frankrijk) en Vacanceselect. Kamperen bij de boer in Frankrijk kan via Boerenbed. Vakantiehuizen in Frankrijk kun je boeken bij Interhome en Belvilla. Hotels en vakantieparken kun je boeken bij Pierre et Vacances. Meer Frankrijk vakanties vind je bij De Jong Intra, TUI en OAD. Boek treintickets naar bestemmingen in Frankrijk.

De mooiste fietsroutes in Scandinavië

De Oostzeeroute in Denemarken is Fietsroute van het Jaar 2019 en behoort daarmee tot de mooiste fietsroutes in Denemarken. © Jessica de Korte
De Oostzeeroute in Denemarken is Fietsroute van het Jaar 2019 en behoort daarmee tot de mooiste fietsroutes in Denemarken. © Jessica de Korte

Bij fietsen denken wij Nederlanders vaak aan België, Frankrijk en natuurlijk aan Nederland, maar ook Noord-Europa heeft mooie fietsroutes. Het vlakke Denemarken bijvoorbeeld kent veel mooie fietsroutes. De N8 Oostzeeroute, een 820 kilometer lange fietsroute door Denemarken, werd Fietsroute van het Jaar in 2019. Je fietst over maar liefst 12 eilanden langs de Deense kust.

Verder heeft Denemarken nog 25 Panorama fietsroutes. Dat zijn fietsroutes waarbij je gegarandeerd overal een mooi uitzicht over zee of land hebt.

Ook op vakantie naar Denemarken? Kijk voor accommodaties bij onder meer TUI, De Jong Intra, Vacanceselect en Interhome.

Andere mooie fietsroutes in dat jaar waren Ciro Bike Trail in Bosnië-Herzegovina, La Véloscénie in Frankrijk, Romeinse Limesroute in Nederland en de Sydostleden in Zweden. De Kattegattleden in Zweden werd in 2018 Fietsroute van het Jaar. Deze fietsroute loopt van Helsingborg naar Göteborg aan de westkust van Zweden en is 395 km lang.

Ook mooi is de Sydkustleden, een nieuwe 260 kilometer lange fietsroute langs de zuidkust van Zweden. En kijk ook even naar de 570 kilometer lange Cykelleden Skåne in Zweden en de Unionsleden, een 350 kilometer lange fietsroute door Zweden en Noorwegen. Beide fietsroutes zijn genomineerd voor Fietsroute van het Jaar in 2024.

Bekijk Zweden-vakanties bij TUI, De Jong Intra, Voigt Travel, BBI-Travel, Nordic en Tenzing Travel. Boek een camping in Zweden bij Vodatent (luxe safaritenten) of Eurocampings.

Lange afstand fietsroutes in Zwitserland en Frankrijk

Wie niet opziet tegen een beetje klimmen en dalen en nog wat vakantiedagen wil opmaken, kan zich uitleven op de 815 kilometer lange ViaRhôna. Deze langeafstands fietroute loopt vanaf het Meer van Genève in Zwitserland langs de Rhône naar Plage Napoléon in de gemeente Port-Saint-Louis-du-Rhône aan de Middellandse Zee in Frankrijk.

Nog meer Zwitsers fietsplezier is te vinden op de Hertzroute: van Lausanne naar Rorschach over weggetjes en paden langs de mooiste plekjes in het hart van Zwitserland. Het traject van 700 kilometer is opgedeeld in 13 dagetappes en telt 12.000 hoogtemeters. Dankzij e-bikes en accu-wisselstatations hoeft het klimwerk fysiek geen probleem te zijn. 

Mooie fietsroutes in Polen

De 2.000 km lange Green Velo in Polen werd in 2018 genomineerd voor de verkiezing Fietsroute van het Jaar. De Green Velo voert door een aantal nationale parken en historische steden in het oosten van dat land.

Mooie fietsroutes in Bosnië-Herzogovina

De Ciro Trail is een 150 kilometer lange fietsroute die de verbinding vormt tussen de toeristische highlights Dubrovnik in Kroatië en Mostar in Bosnië-Herzegovina. De fietsroute volgt het tracé van een voormalige smalspoorlijn waarover in de Oostenrijks-Hongaarse tijd de treinen van Wenen naar Dubrovnik reden. De route was genomineerd voor Fietsroute van het Jaar in 2019.

De Medeterrane fietsroute: 7337 kilometer fietsen

Wie er niet tegenop ziet de nodige fietskilometers weg te trappen, kan de Mediterrane route fietsen. Die is 15 etappes lang en telt maar liefst 7337 kilometer. Daarmee is het een van de langste fietsroutes in Europa. Deze fietsroute loopt door 10 Europese landen. Je begint in de Spaanse stad Cadiz en fietst door onder andere Frankrijk, Italië, Kroatië, Albanië en Griekenland om te eindigen in Cyprus. Onderweg geniet je van mooie stranden, natuurgebieden en levendige kuststeden. Highlights van deze route zijn onder andere de Gaudi monumenten in Barcelona, de charmante Alpendorpen net voor Turijn en het oude centrum van Dubrovnik.

De Atlantische Kust-route: de langste fietsroute van Europa

Het kan altijd echter nog langer, en dan kom je uit bij de Atlantische Kust Route. Dit is de langste internationale fietsroute van Europa, van bijna 11000 kilometer. Fiets langs de indrukwekkende Noorse fjorden, de groene kust van Ierland en de grillige kliffen van Bretagne. De route eindigt aan de zonovergoten Portugese stranden.

De Atlantische Kust-route is door z’n grote variatie ook een van de mooiste fietsroutes in Europa.
Natuurliefhebbers halen hun hartje op aan de kust- en natuurgebieden die aan deze route liggen, zoals het Galloway Forest Park in Schotland en ook de Franse Atlantische kust telt tal van natuurgebieden.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.