Shadow

Oostzeeroute is Fietsroute van het Jaar

De N8 Oostzeeroute in Denemarken is uitverkoren tot Fietsroute van het Jaar 2019. Op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht reikte de jury de bijbehorende trofee uit aan vertegenwoordigers van de route.

De Oostzeeroute in Denemarken is Fietsroute van het Jaar 2019 © Jessica de Korte
De Oostzeeroute in Denemarken is Fietsroute van het Jaar 2019 © Jessica de Korte

De Oostzeeroute is 820 km lang en daarmee de langste nationale fietsroute van Denemarken. Via maar liefst twaalf eilanden, acht bruggen en vijf overtochten volgt de fietser de kustlijn, die de ene keer lieflijk is en de andere keer wild. Van zandstranden tot kliffen. De route bestaat al jaren, maar is ingrijpend vernieuwd en heeft de vorm van een liggende 8 gekregen.

Bekijk ook andere mooie langeafstand fietsroutes in Europa.

Nieuwe fietspaden

“Een groot deel van de route is zeer rustig”, aldus het juryrapport. “Er zijn nieuwe fietspaden aangelegd, die ver weg van de autowegen liggen. De bewegwijzering is uitstekend. Aan voorzieningen is ook goed gedacht, met picknickplekken, koffietentjes, B&B’s en campings.”

Fietsen over Deense eilanden

Via twaalf eilanden, acht bruggen en vijf fietsvriendelijke ferry’s wordt de Deense kustlijn op haar mooist getoond – van de witte krijtrotsen op Møn tot aan het pittoreske stadje Sønderborg in Zuid-Jutland. De vernieuwde Oostzeeroute N8, die op 5 mei 2018 officieel werd geopend in het historische plaatsje Svendborg, het middelpunt van de fietsroute, is de langste nationale fietsroute van Denemarken met een afstand van 820 kilometer. Delen van de bestaande fietsroute zijn omgeleid met als gevolg dat de route de vorm van een liggende acht heeft gekregen. Nieuwe borden met het N8 symbool zijn door de verschillende gemeenten op strategische plekken aangebracht en faciliteiten onderweg aangepakt. Tijdens het fietsen verandert het landschap van glooiende heuvels en bossen in landbouwgebieden en de vele zandstranden. De stadjes en dorpjes op de route, zoals Ærøskøbing en het romantische Troense tonen nog het authentieke Denemarken. Culturele bezienswaardigheden zijn er eveneens in overvloed.

Denemarken wil zich als fietsland op de kaart zetten

Nog niet eerder heeft een Deense fietsroute deze Fietstrofee in ontvangst mogen nemen. De erkenning van de jury onderstreept de ambitie achter de onlangs ingrijpend vernieuwde fietsroute, het aantrekken van meer fietstoeristen naar het Deense eilandenrijk. Janne Grønkjær Henriksen, Marketing Director van VisitDenmark: “Het winnen van deze titel is een erkenning voor de gehele organisatie achter de Deense Oostzeeroute N8. De samenwerking die wij zijn aangegaan met de verschillende bestemmingen om de fietsroute te verbeteren zullen wij ook komend voorjaar voortzetten en ondersteunen met marketingactiviteiten op de Nederlandse en Duitse markt. Ongeveer een miljoen buitenlandse toeristen kiezen voor een fietsvakantie in Denemarken en wij hopen dat met de lancering van deze vernieuwde fietsroute dit aantal zal stijgen en voor een groeiend aantal fietstoeristen zal zorgen.”

Om het fietstoerisme in Denemarken de komende jaren intensiever onder de aandacht te brengen bij de doelgroep met een interesse in fietsvakanties, is een strategische samenwerking tot stand gebracht tussen verschillende Deense bestemmingen en gemeentes. Het fietsproject met als titel ‘Find Your Way’ had in eerste instantie de Duitse markt als focus, maar is inmiddels ook in andere landen uitgezet. De vernieuwing van de bestaande Oostzeeroute N8 valt onder deze samenwerking, waarbij voor het eerst zowel Deense bestemmingen als gemeentes tot een gezamenlijk fietsproduct zijn gekomen.

Genomineerde routes

De jury had eervolle vermeldingen én een certifcaat voor vier andere genomineerden voor de trofee: Ciro Bike Trail in Bosnië-Herzegovina, La Véloscénie in Frankrijk, Romeinse Limesroute in Nederland en de Sydostleden in Zweden.

De N8 Oostzeeroute is de opvolger van de Kattegattleden in Zweden, de Fietsroute van het Jaar 2018.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3.3/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *