Shadow

Zo mooi is de Grand Canyon

Met een gemiddelde diepte van zestienhonderd meter is de Grand Canyon een van de diepste kloven ter wereld. Voeg daarbij de lengte van 446 kilometer, de spectaculaire vergezichten en het feit dat je er tot twee miljard jaar oude gesteenten kunt zien, en je begrijpt waarom de Grand Canyon tot een toeristische trekpleister van formaat is uitgegroeid. Wat kun je doen tijdens een trip naar de Grand Canyon? En met welke attracties en natuurparken kun je een bezoek aan de Grand Canyon combineren?

Tekst en foto’s: Nico van Dijk

De Grand Canyon © Nico van Dijk
De Grand Canyon © Nico van Dijk

Eerst even een beetje aardrijkskunde, zodat je nog meer gaat snappen waarom dit deel van Arizona en het aangrenzende Utah zo indrukwekkend zijn. De Grand Canyon is eigenlijk het laagst gelegen deel van een enorme geologische trap: De Grand Staircase Escalante. Ook de nationale parken Zion en Bryce Canyon maken deel uit van deze megatrap.

Grand Canyon: 2 miljard jaar oude aardlagen

De Grand Canyon is zo’n vijf tot zes miljoen jaar geleden ontstaan als breuk in de aardkorst. Dat gebeurde toen het Colorado Plateau, waar de canyon deel van uitmaakt, door onderaardse platen omhoog werd geduwd. Daarna is de kloof verder uitgesleten door de Colorado Rivier. Daardoor zijn aardlagen bloot komen te liggen die op sommige plekken 2 miljard jaar oud zijn.

Doordat de verschillende aardlagen afwisselend zijn opgeduwd en verweerd, zijn spectaculaire, bijna onaardse landschappen ontstaan. En hoewel ze allemaal ontstaan zijn door dezelfde geologische processen, is elk landschap volkomen uniek. Bryce Canyon, op ruim 3000 meter een van de hoogst gelegen delen van de Grand Staircase, ziet er compleet anders uit dan de Grand Canyon.

Mijlenver kijken over de Grand Canyon

De hele Grand Canyon is 446 kilometer lang en op sommige plekken 29 kilometer breed. Doordat de lucht er zo droog is, kun je enorm ver kijken. En de blik op die kleurige, vreemd gevormde rotsformaties gaat nooit vervelen. Elk wolkje dat voorbij trekt, elke verandering in de stand van de zon, zorgt weer voor een ander spel van licht en schaduw. Niet verwonderlijk dus dat de Grand Canyon het op één na drukst bezochte nationale park van de Verenigde Staten is.

Zo kun je de Grand Canyon ontdekken

De Grand Canyon kun je op veel verschillende manieren ontdekken. Je kunt natuurlijk met de helikopter vanuit Las Vegas een vlucht door de Grand Canyon maken. Of je kunt onder leiding van een gids afdalen en hiken (inclusief overnachting) in de canyon zelf. Dergelijke trektochten kun je te voet of op de rug van een muildier maken.

Maar de meeste mensen blijven toch gewoon bovenaan de Grand Canyon om daar vanaf diverse uitzichtpunten van het verpletterend mooie landschap te genieten. En als je maar een of twee dagen bij de Grand Canyon bent, dan is daar ook helemaal niks mis mee.

Grand Canyon West Rim © Nico van Dijk
Grand Canyon West Rim © Nico van Dijk

Hoe kom je bij de Grand Canyon?

Langs de South Rim van de Grand Canyon, het meest bezochte deel, ligt het Grand Canyon Village. Dat is een ruim opgezette verzameling van campings, hotels (al dan niet vlak aan de rand van de canyon), lodges, restaurants en winkels. Je kunt er met de trein komen (zelfs per stoomtrein), met de auto, maar je kunt natuurlijk ook met de camper naar de Grand Canyon reizen. Wil jij met de camper naar de Grand Canyon? Huur dan een camper bij onder meer Worldwidecampers, Travelhome, Amerika Plus.

Hiken langs de westkant van de South Rim

In Grand Canyon Village heb je eigenlijk geen camper of auto meer nodig. Alle uitzichtpunten en faciliteiten zijn met gratis bussen prima te bereiken. Het westelijk deel van de South Rim van de Grand Canyon is misschien wel het mooiste stuk. Je kunt dan de bussen van de blauwe lijn nemen naar het transferpunt net voorbij de Bright Angel Lodge en daar overstappen op de rode buslijn. Die gaat met verschillende stops onderweg door tot aan Hermits Rest, een picknickplaats waar je op beperkte schaal broodjes en drinken kunt kopen. Op de heenweg stopt de bus vaker dan op de terugweg.

Overal staan bordjes met de afstanden tot de volgende stop dus je kunt net zoveel lopen als je wilt. Trek voor dit gedeelte van de South Rim rustig de hele dag uit, want je blijft hier van de ene verbazing in de andere rollen. Elk uitzichtpunt is weer compleet anders dan het vorige. En ondanks dat de South Rim drukker is dan de North Rim, heb je ook hier nog genoeg mooie en rustige plekjes om je te vergapen aan het uitzicht. Ook de verhalen over de ontdekkingsreizigers die sinds het begin van de zestiende eeuw de canyon hebben verkend, zijn zeer indrukwekkend.

Her en der staan hekjes, maar er zijn ook zat stukken die niet zijn afgezet. En dan zijn er natuurlijk altijd weer toeristen die op een verbijsterende manier hun leven in de waagschaal stellen door zover mogelijk naar de rand van de canyon te lopen voor die ene selfie. En vergeet niet om af en toe even naar de grond te kijken. Om de paar meter geven metalen plaatjes in het wandelpad aan hoeveel miljoen jaar je nu weer terug bent gegaan in de tijd.

Indianen in de canyon

Opvallend is hoe groen het langs de oevers van de rivier is. Water maakt leven mogelijk, ook in de woestijn. Diep in de canyon, langs de oevers van de rivier hebben eeuwenlang indianen gewoond. De laatste indiaan werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gedwongen om te vertrekken. Toen de Grand Canyon tot nationaal park werd uitgeroepen, mochten er geen mensen meer in het park wonen. Dat zijn voorouders er al eeuwen gewoond hadden, deed even niet ter zake…

De oostelijke kant van de South Rim

© Floris van Dijk
Grand Canyon East Rim © Floris van Dijk

Maar de oostelijke zijnde van de South Rim is wat ons betreft net zo spectaculair als de westkant. Je komt daar door vanaf de South Entrance Road de Desert View Drive op te rijden richting de East Entrance. Het eerste stuk van die route wordt nog bediend door bussen van de oranje lijn, maar je kunt er ook fietsen op een vrijliggend fietspad. Voorbij het South Kaibab Trailhead zijn er geen wandelpaden meer, dus dan ben je wel aangewezen op een auto of camper.

Maar het leuke van dit gedeelte is dat je vlak langs de canyon kunt rijden. Overal zijn picknickplaatsen en parkeerplekken pal aan de rand. Vooral de uitzichten bij Lipan Point, Navajo Point en Desert View Tower zijn erg mooi. Bij Lipan Point kun je bijvoorbeeld de Hance Rapids, de naar een goudzoeker vernoemde stroomversnellingen, zien. En bij Navajo Point, op 2275 meter hoogte het hoogste uitzichtspunt van de Grand Canyon, hoef je niet eens je auto uit om van het uitzicht te genieten. Diep beneden je zie je dan ook het bruine water van de Colorado River door de canyon meanderen.

Uitzicht vanaf Desert View Tower

De binnenkant van de Desert View Tower is versierd met indiaanse motieven. © Nico van Dijk
De binnenkant van de Desert View Tower is versierd met indiaanse motieven. © Nico van Dijk

Stap in elk geval wel uit bij Desert View. Dit is niet alleen het laatste punt (of als je via de oostelijke entree komt het eerste) waar je een blik kunt werpen op de Grand Canyon. Maar je kunt hier ook de Desert View toren beklimmen. Die toren is in 1932 gebouwd in de stijl van oude torens van de Pueblo-indianen. Het mooie van de 85 treden tellende toren is dat je vanaf de bovenste verdieping heel diep de Grand Canyon in kijkt. Je kijkt mee in de stroomrichting van de Colorado Rivier en dat geeft weer een heel ander beeld dan vanaf de uitzichtpunten aan de westkant. En als je je even omdraait, zie je hoe vlak de rest van het Colorado Plateau eigenlijk is, op een enkele tafelberg na. Het contrast met de ruige canyon en z’n scherp gekartelde rotswanden kon niet groter zijn.

Ook 'Elvis' bezocht in augustus 2017 de Desert View Tower © Nico van Dijk
Ook ‘Elvis’ bezocht in augustus 2017 de Desert View Tower © Nico van Dijk

Bij Desert View Point is ook een rangerstation, een winkel en je kunt er tanken. Dat laatste is niet onbelangrijk, want die zijn er verder niet zoveel in deze contreien.

De noordoostelijke rand van de Grand Canyon © Nico van Dijk
De noordoostelijke rand van de Grand Canyon © Nico van Dijk

De Grand Canyon, en dan?

Een bezoek aan de Grand Canyon laat zich prima combineren met een stedentrip naar Las Vegas, of bezoeken aan andere nationale parken. Denk aan Yosemite Park, Bryce Canyon, Zion, Capitol Reef en Arches National Park. Het is ook zeer de moeite waard om vanuit Grand Canyon National Park via de AZ64 East het park te verlaten en door het Kaibab National Forrest richting Gray te rijden. Op de rotonde bij Gray neem je links de Interstate 98 richting Page. Onderweg kom je steeds de Little Colorado River tegen, die diep uitgesneden door een verder licht glooiende hoogvlakte loopt. Rij daarna door richting Page en stop vlak voor Page bij de Horseshoe Bend. Hier maakt de Colorado Rivier een hoefijzer-achtige bocht.

Horseshoe Bend © Nico van Dijk
Horseshoe Bend, beroemde bocht in de Colorado Rivier © Nico van Dijk

Antelope Canyon, Lake Powell en Monument Valley

Net aan de oostkant van Page heb je de Antelope Canyons, een serie smalle kloven die door het water zijn uitgesleten. De paarse, rode en oranje lijken wel vloeibaar te zijn. Net voorbij Page ligt de Glen Canyon stuwdam met Lake Powell. Vanuit Page kun je ook een paar uur doorrijden naar Monument Valley. Of rij naar het noorden naar Bryce Canyon, Red Rock Canyon en Zion National Park.

Lees ook: Met de camper door Amerika in 22 tips.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *