Shadow

Creditcard niet meer weg te denken op reis

Creditcard©pr

Tijdens een reis of vakantie in het buitenland is de creditcard als betaalmiddel vrijwel niet meer weg te denken. In buitenlandse hotels is het soms zelfs verplicht om hem te tonen. Het is dan ook zeker aan te raden om een creditcard mee te nemen, al is het maar in geval van nood, bijvoorbeeld als je betaalpas niet wordt geaccepteerd.

Een creditcard aanvragen is over het algemeen niet lastig en hoeft ook niet duur te zijn. Een standaard Mastercard kost je ongeveer 20 euro per jaar bij een bestedingslimiet van 2.500 euro. Een studenten creditcard met een bestedingslimiet van 1.000 euro kost je zo’n 12 tot 15 euro per jaar.
Bij het gebruik van je creditcard in het buitenland zijn er een aantal aandachtspunten die je veel geld kunnen besparen. Hieronder staan ze één voor één opgesomd.

Neem geld op met je pinpas

Als je in het buitenland geld moet opnemen, is het altijd beter om dit te doen met je reguliere bankpas en dus niet met je creditcard. De bijkomende kosten die je per transactie betaalt, liggen bij een creditcard namelijk hoger dan bij een bankpas. Maak daarom gebruik van geldautomaten met het Maestro logo.

Controleer je creditcard vóór vertrek

Voordat je op reis gaat is het handig om te controleren of je creditcard nog geldig is en voldoende bestedingsruimte heeft. Kijk daarvoor in de app van je creditcardaanbieder. Op de kaart zelf staat de vervaldatum. Heb je tijdelijk niet genoeg bestedingsruimte? Dan kun je geld storten op je creditcardrekening. Je bestedingsruimte wordt dan vergroot.

Er zijn ook prepaid creditcards van Mastercard en Visa waar je vooraf geld op overmaakt alvorens je betalingen kunt verrichten. Het voordeel is dat je dan nooit meer kan uitgeven dan er op de kaart is gestort. Bovendien zijn prepaid kaarten meestal goedkoper dan reguliere cards.

Houd rekening met de wisselkoers

Bij betalingen in vreemde valuta, bijvoorbeeld Amerikaanse dollars, Britse ponden of Chinese Yuan, heb je te maken met een wisselkoersopslag. Dit zijn transactiekosten die de bank of creditcarduitgever rekent voor het omzetten van jouw euro’s naar de vreemde valuta. De hoogte van deze transactiekosten kunnen per creditcard verschillen. Het is daarom zeker aan te raden om hier bij het vergelijken en aanvragen van een creditcard op te letten. Als je veel betaalt in vreemde valuta kan je besparing fors oplopen.

Betaal in plaatselijke valuta

Als je in het buitenland met je betaalpas of creditcard afrekent, zal je soms de mogelijkheid worden geboden om te betalen in euro’s. Dat klinkt handig, maar dat is het zeker niet. Als je betaalt in euro’s zal de lokale of landelijke bank (van het land waar je bent) namelijk de toeslag bepalen voor het omrekenen van euro’s naar plaatselijke valuta. En die toeslag ligt vaak veel hoger dan bij je eigen bank. Betaal daarom altijd in de lokale valuta. Dat bespaart je zo een paar euro per transactie.

 

Sharing is caring!

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief