Shadow

JetBlue start goedkope vluchten van Amsterdam naar New York en Boston

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue start vanaf eind augustus 2023 met vluchten tussen Amsterdam en New York JFK en Boston. Schiphol wordt daarmee de derde Europese bestemming voor JetBlue. Met lagere tarieven en een goede service wil JetBlue de concurrentie op transatlantische vluchten flink aanwakkeren.

JetBlue: nieuwe airline van Amsterdam naar New York en Boston

De vluchten van JetBlue naar New York JFK en Boston worden uitgevoerd met een Airbus A321 Long Range narrow body vliegtuig. © JetBlue
De vluchten van JetBlue naar New York JFK en Boston worden uitgevoerd met een Airbus A321 Long Range narrow body vliegtuig. © JetBlue

JetBlue vliegt al vanuit Amerika op naar de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick in 2021. Vanaf juni start de luchtvaartmaatschappij ook met vluchten vanuit Parijs. En daar komen dus vanaf eind augustus ook de vluchten tussen New York John F. Kennedy International Airport en Amsterdam-Schiphol bij. Op 21 september 2023 vindt de eerste JetBlue-vlucht van Amsterdam naar Boston plaats.

Door de voorgenomen tijdelijke krimp van Schiphol, die dit voorjaar door minister Harbers werd aangekondigd, was het nog even spannend of er voldoende slots voor JetBlue beschikbaar zouden zijn. Maar toen de rechter eenmaal besloten had dat de voorgenomen vermindering van het aantal vluchten vanaf Schiphol op deze manier niet door mocht gaan, stonden alle seinen op groen.

‘Lagere tarieven en betere service’

En dat werd tijd ook, vindt Robin Hayes, de chief executive officer van JetBlue. “Deze route had al langer geleden concurrentie moeten krijgen. Te lang hebben de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, gesteund door hun joint ventures met andere mondiale luchtvaartmaatschappijen die immuniteit genieten van antitrustwetten, reizigers zeer hoge tarieven en een middelmatige service geboden. We zullen de tarieven verlagen en de service en ervaring verbeteren voor klanten die tussen de VS en Amsterdam vliegen, net zoals we dat op de route van/naar Londen en Parijs doen.”

Naar welke bestemmingen vliegt JetBlue?

JetBlue is momenteel de zesde grootste luchtvaartmaatschappij in de VS. De airline vliegt naar meer dan 100 bestemmingen in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Die vluchten naar het Caraïbisch gebied kunnen interessant zijn voor Nederlanders die op vakantie willen naar onder meer Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Cuba, Trinidad & Tobago, Jamaica, de Dominicaanse Republiek en Costa Rica.

Wel kun je met JetBlue onder meer vliegen naar Los Angeles, San Francisco, Seattle, Miami en Vancouver in Canada. In die laatste drie steden vertrekken veel cruises. Uiteraard heb je voor alle vluchten uit Amsterdam naar een van die andere bestemmingen een overstap in New York JFK of Boston.

Met welke toestellen vliegt JetBlue?

JetBlue wil de dagelijkse vluchten tussen Amsterdam en JFK International Airport in New York uitvoeren met een Airbus A321 Long Range. Die vliegtuigen hebben het bereik van een wide-body toestel, maar de rendabiliteit van een vliegtuig met één gangpad. En dat aspect zorgt er voor dat de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen met lagere tarieven toch een financieel gezonde exploitatie kan voeren.

Welke service aan boord biedt JetBlue?

JetBlue biedt naar eigen zeggen de meeste beenruimte in economy class, live televisie en on-demand entertainment in elke stoel, gratis en snel Fly-Fi breedband internet, gratis maaltijden (ook in economy) en gratis snacks en frisdranken. Economy-klanten, bij de blauwe Amerikaanse luchtvaartmaatschappij spreken ze van core-klanten, hebben keuze uit een gratis selectie van frisdranken, koffie, thee, bier, wijn en sterke drank.

Mint Suites: privésuites met vlak bed

De Mint Studio's hebben een lieflat-bed © JetBlue
De Mint Studio’s hebben een lieflat-bed © JetBlue

De vliegtuigen zijn voorzien van 24 vernieuwde Mint Suite stoelen, 114 core stoelen (economy, waaronder 24 Even More Space Seat)s en een strakke, ruime Airspace cabine-interieur. Die Mint Suite stoelen bestanden al voor langeafstandvluchten binnen de Verenigde Staten, maar zijn opnieuw ontworpen voor transatlantisch vliegen. JetBlue Mint beschikt over 24 volledig lieflat privé-suites met een schuifdeur – waaronder twee Mint Studio-stoelen – en een op maat gemaakt zitkussen, ontwikkeld door matrassenbedrijf Tuft & Needle. Die matrassen met een ademende hoes zorgen voor een koele en comfortabele slaapervaring. Lees meer over het aanbod aan boord van de JetBlue-vliegtuigen.

JetBlue biedt naar eigen zeggen de meeste beenruimte in de economy-klasse. © JetBlue
JetBlue biedt naar eigen zeggen de meeste beenruimte in de economy-klasse. © JetBlue

De A321LR-vliegtuigen hebben nieuwe extra grote bagagevakken, en alle klanten, ongeacht het tarief, mogen één handtas meenemen, als de ruimte het toelaat, en één persoonlijk voorwerp. Klanten in zowel core als Mint blijven tijdens de vlucht verbonden met onbeperkt, gratis highspeed wi-fi in elk vliegtuig. Bovendien hebben passagiers toegang tot een selectie van live tv-zenders en een uitgebreide bibliotheek van entertainment in de stoel. Voor ruimbagage moet je nog wel bijbetalen.

Ga voor meer details over de plannen van JetBlue voor vluchten van en naar Europa naar de site van de luchtvaartmaatschappij. Tickets zijn nu al te boeken.

Vergelijk prijzen van vliegtickets naar Amerika

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.