Shadow

Het warmste uitje van het jaar: Kerstmarkten in Duitsland!

Bijna Kerstmis; overal in Europa worden dorpspleinen en oude stadscentra extra feestelijk aangekleed, met glinsterende lichtjes, stemmige muziek en levendige kerstmarkten. Nergens lukt dat zo goed als bij de uitvinders van authentieke, lekker nostalgische kerstsfeer: in Duitsland. Vlak over de grens vind je een paar fantastische voorbeelden – klein of wat groter, overweldigend of heerlijk knus – van zo’n betoverende, hartverwarmende, smaakvolle, maar toch vooral beregezellige Duitse kerstmarkt. 

Kerstmarkten in hartje Osnabrück

Een begrip in het hele land, als één van de allermooiste. Eigenlijk een paar kleinere markten, met elkaar verbonden door feeëriek verlichte klinkerstraatjes. Heel beroemd is de reusachtige ‘Spieluhr’ op het Domplein, een muziekdoos met levensgrote figuren uit de kerststal, die langzaam ronddansen op de melodie van kerstliedjes. Voor het monumentale Raadhuis mogen kinderen een rondje in de antieke draaimolen, al honderd jaar middelpunt van alle vreugde. Nieuw dit jaar: de kraampjes van de ‘Wechselstube Stad Land Lust’ met eerlijke streekproducten en ambachtelijk bereide lekkernijen. 27 november tot en met 22 december 2023.

Kerstmarkt in Münster

De stad is normaal al prachtig, in december gaat er nog een schepje bovenop, dankzij gloedvol verlichte oude gevels, kerken en paleizen. Neem de tijd, want in Münster word je verwend met vijf afzonderlijke kerstmarkten. Romantisch: de grootste en oudste ‘Am Rathaus’ op het binnenhof van het stadhuis. Sprookje voor het hele gezin: de Aegidii-Weihnachtsmarkt met zijn zes meter hoge pyramide van hout. Stemmig: de markt rond de Lambertikerk, ook wel ‘Lichtjesmarkt’ genoemd, met besneeuwde dennen en historische bogengalerijen als decor. Ouderwets knus: het kerstdorp ‘Giebelhüüskesmarkt’ waar je flaneert tussen oude ambachtskunst en verleidelijke delicatessen om van te watertanden. Open van 27 november 2023 tot en met 23 december 2023.

Bad Bentheim: kerstmarkt aan de voet van de burcht

Kerstsfeer proeven op een lastig te overtreffen locatie, aan de voet van de burcht. Op de kerstmarkt kan alles, behalve kitsch en pure commercie. Wel aanwezig: zelf gemaakte taarten of hartige hapjes, geurige wafels en Glühwein, kunstig beschilderd aardewerk, de feestelijke klank van trompetten of jubelende koormuziek. Donderdag 30 november 2023 gaan de kasteelpoorten open voor de kerstmarkt op Burg Bentheim. Van 30 november tot en met 3 december 2023; op 7 december tot en met 10 december 2023 en 14 december tot en met 17 december 2023.

Nordhorn, misschien wel de lekkerste kerstmarkt van Duitsland

De kerstmarkt zal dit jaar worden gehouden van 27 november t/m 24 december.

Kerstmarkten in het Emsland

Waarom zou je de jaarlijkse kerstmarkt veranderen als het zo mooi is? Ook het stadje Lingen kiest voor traditioneel: knusse houten hutjes, die fraai versierd zijn. Iedere dag van eind november tot eind december 2023 is er live muziek. Bijzonder is de grootste ijsbaan van de regio.

In het oude centrum van Meppen staat van 27 november 2023 tot en met 30 december 2023 de knusse ‘Budenstad’ vol uitnodigende kraampjes en stalletjes. Op de overdekte ijsbaan kun je schaatsen of gewoon naar één van de kerstconcerten luisteren!

Mis het niet: 9 en 10 december baadt het barokke Schloss Clemenswerth (in Sögel) in een zee van lichtjes. Een mooie gelegenheid om het prachtige jachtslot te zien.

Münsterlandse kerstmarkten

In het pittoreske Tecklenburg heet de decembermarkt (5-7 december) Nikolausmarkt. Hier gaan ze voor smaakvol, charmant en passend bij de historische Altstadt. En een beetje Hollands bijna, dankzij Nikolaus, de Westfaalse variant op de Sint.

Een absolute aanrader is de middeleeuwse Lichter-Weihnachtsmarkt in Telgte. Beroemd om de vele kaarsen, fakkels en vuren. Plus vrolijk entertainmentprogramma, in ridderlijke sferen. Elk adventweekend van vrijdag t/m zondag.

De middelgrote stad Bocholt pakt van 23 november t/m 20 december 2023 weer uit. Eindeloos rondkijken op de dagelijkse kerstmarkten op pleinen en in hoofdstraten. T

Osnabrücker Land

In kuuroord Bad Rothenfelde wordt de geur van heilzaam mineraalzout uit het oude Gradierwerk een weekend lang verdreven door vleugjes kaneel, geroosterde kastanjes, zoete wafels, rum punch en knapperige bratwurst.

Een klassieker: de Weihnachtsmarkt van Melle. Stijlvol en kleurrijk, met een rijk aanbod aan originele kerstcadeautjes en andere verwennerij. Een deel van de markt heeft een sociaal tintje: stands van Unicef en de fair trade producten van Eine-Welt-Laden.

De adellijke Hanzestad Quakenbrück is in het weekend van 9 en 10 december half-Duits, half-Frans: het is intussen een mooie traditie dat de Franse partnerstad Alençon er smakelijke streekproducten laat proeven.

Voor wie niet kan wachten: al in het eerste adventsweekend zijn de kasteeltuinen van het schilderachtige Kasteel Bad Iburg, inclusief alle hoeken en nissen van de binnenplaats, helemaal in kerstsfeer.

Kijk voor meer kerstmarkten in de Duitse grensstreek

Naar de Duitse kerstmarkten met Trivago

Hotels bij kerstmarkten

Kerstcruise maken? Lees alle mogelijkheden op decruisegids.nl

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *