Shadow

Beleef 100 jaar Bauhaus in Saksen–Anhalt  

Het jaar 2019 is een feestelijk jaar voor de kunst- en architectuurliefhebber. Het is 100 jaar geleden dat het Bauhaus de wereld op het gebied van kunst en architectuur voorgoed veranderde. In de hele wereld wordt stilgestaan bij het jubileumjaar van het Bauhaus. Maar vooral Duitsland pakt groot uit, met name in Saksen-Anhalt, dit jaar ook wel het „Land der Moderne” genoemd.

Bauhaus Building©PR Saksen Anhalt

Vlak na de Eerste Wereldoorlog heerste er in Duitsland ondanks de instabiele economie een sterke behoefte aan verandering. In 1919 werd in Weimar de hogeschool van het Bauhaus opgericht. Deze prestigieuze opleiding veranderde de artistieke wereld vanaf de jaren ’20 voorgoed en legde de basis voor het modernisme.

Omdat er in Saksen-Anhalt inmiddels een in politiek, cultureel en artistiek opzicht progressiever klimaat heerste, volgde al snel de beslissing om het Bauhaus naar Dessau te brengen. Daar bloeide de kunstschool op onder leiding van architect Walter Gropius.

Het nationaalsocialisme zag niks in de moderne stroming en dwong in 1932 het Bauhaus om naar Berlijn te verhuizen. De school hief zichzelf daar een jaar later op. Ondanks zijn korte bestaan had de stroming een enorme impact, die op veel plekken nog steeds zichtbaar is.

Amper twee jaar na „500 jaar Reformatie”, het jubileumjaar van Luther dat Saksen-Anhalt tot een geliefde bestemming voor cultuurliefhebbers uit binnen- en buiteland maakte, viert het „Land der Moderne” dit jaar de 100ste verjaardag van het Bauhaus met tentoonstellingen en evenementen. In Saksen-Anhalt maak je kennis met het nieuwe Bauhaus Museum, het ateliergebouw van Walter Gropius, de werken van Lyonel Feiniger in Halle en de bonte stad Maagdenburg. Talrijke bouwwerken uit het klassiek moderne getuigen van de creatieve masterminds uit de architectuur, kunst en techniek, met als middelpunt de stichting Bauhaus Dessau.

Dessau: bloeitijd van Bauhaus

In 1925 verhuisde het Bauhaus van Weimar naar Dessau waar de kunstenaarsschool zijn bloeitijd beleefde. Het atelier van de school is in architectonisch opzicht het indrukwekkendste deel. Walter Gropius, ook wel „Mister Bauhaus” genoemd, bleef directeur tot 1928. Het Bauhaus-gebouw staat sinds 1996 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Leuk weetje: in de voormalige studentenkamers van het Atelierhaus kun je overnachten en in de Bauhausmensa kan ontbeten en geluncht worden.

Naast het schoolcomplex ontwierp Gropius ook woningen voor de docenten, de zogenaamde Meisterhäuser. Typerend voor deze huizen zijn de kubieke vormen, grote ramen en terrassen en de platte daken. De huizen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar kregen na verschillende renovaties zo veel mogelijk van hun oorspronkelijke vormen terug. In september 2019 wordt het Bauhaus Museum geopend.

Bauhaus in Halle

De historische stad aan de Saale kent zijn eigen Bauhaus-geschiedenis. De twee must-sees zijn de werken Lyonel Feininger en de Giebiechenstein-brug. In 1928 herbouwde de beeldhouwer Gerhard Marcks samen met architect Paul Thiersch deze bijzondere brug, die het platteland met de stadskant verbindt. De gigantische koe symboliseert het land, waar het stenen paard de stad representeert. Een indrukwekkend gezicht.

In 1928 werd de Amerikaans-Duitse kunstenaar en Bauhaus-meester Lyonel Feininger door Halle uitgenodigd om een stadsportret te schilderen. Het resultaat was een hele serie: de Halle-Zyklus. Veel van zijn werken werden in de tijd van het nationaalsocialisme in beslag genomen, een aantal van stukken zijn te bewonderen in het Kunstmuseum Moritzburg. In dit museum is trouwens ook de tentoonstelling van Gustav Klimt de moeite waard. Sportievelingen kunnen een fietstocht langs de Bauhaushoogtepunten van Halle ondernemen.

Maagdenburg

Ook Maagdenburg, de hoofdstad van Saksen-Anhalt staat op unieke wijze in verbinding met het Bauhaus. Anders dan in andere steden heeft de Bauhaus-periode hier vooral veel kleur achtergelaten. Het kleurrijke begon voorzichtig in 1926, toen vanwege de grote woningnood de Beims-Siedlung werd gebouwd. De wijk geldt inmiddels als een van de bekendste sociale-woningbouwcomplexen van Duitsland. Nog kleurrijker werden de woningen in de Gartenstad-Kolonie Reform van Bruno Taut, waarbij ook veel nadruk werd gelegd op de natuur. Absoluut een bezoek waard. Datzelfde geldt voor de Otto-Richter-Strasse – de kleurrijkste straat van Duitsland. De fietsroute „Das Bunte Magdeburg” brengt je langs alle architectonische highlights.

Wittenberg

Wittenberg kennen we vooral als Lutherstad, maar ook deze stad is niet aan de moderne kunststroming ontkomen. De Zwitserse architect en tevens Bauhaus-aanhanger Otto Rudolf Salvisberg bouwde in de wijk Piesterlitz ruim 2000 woningen, waarbij vooral de functionaliteit van de huizen voorop stond. Allemaal kregen ze een kleine tuin en een badkamer met douche en bad, wat zeer spectaculair was in die tijd. Tijdens een bezoek aan Wittenberg mag Piesterlitz niet overgeslagen worden. Je kunt midden in de woonwijk overnachten, in het „Piesteritzer Hof”. Wie ook nog wat van Luther wil opsnuiven, kan een bezoek brengen aan het „Luther 1517”-panorama met prachtig uitzicht over Lutherberg.

Praktisch

Saksen-Anhalt ligt in het hart van Duitsland en is goed te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Bauhausliefhebbers bereiken de grote steden als Halle, Maagdenburg en Dessau vanuit Nederland binnen een uur of zes. Het jubileumjaar gaat gepaard met een uitgebreid evenementenprogramma. Ook zijn er diverse fiets- en autoroutes verkrijgbaar die je langs de hoogtepunten in verschillende steden brengen.

Meer informatie:
www.bauhaus-entdecken.de
www.bauhaus-dessau.de

Ben je liefhebber van (kunst)geschiedenis in architectuur? Bezoek dan de historische stad Torgau in Saksen.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *