Shadow

Augustus biedt volop muziekfestivals in Duitsland

muziekfestivals-in-duitslandZomerfestivals en concerten; ze zijn in Nederland vaak wel oké. Al je aandacht is bij de muziek, want je staat in een weiland, of erger nog: op een parkeerterrein. Daar lopen ze in Duitsland niet warm voor – ze kiezen er voor locatie, sfeer én performances van topkwaliteit. Alles over de leukste muziekfestivals in Duitsland net over de grens.

Het muzikale ‘buitenlandgevoel’ begint al meteen in de grensregio. De muziekpodia van deze muziekfestivals in Duitsland zijn echter: oude kastelen, heuvels, een bloeiende tuin, het park bij een landgoed, een knusse concertkiosk op het dorpsplein. Geen wonder dat alles dan mooier klinkt. Het kan nog, de hele maand augustus.

Vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus: ‘Auf die Ohren’

In Gronau, officieel al Münsterland, maar op fietsafstand van Enschede. Bomvol muziekfestival met twee gevarieerde avonden: hippe, stevige rock, reggae en dancehall van de Music Monks, een ode aan de USA door John Diva & The Rockets of Love (cheerleaders, spektakel, cultklassiekers en hits uit alle decennia), coole hiphop en dansbare beats. Op het buitenterrein van het rock’n’popmuseum, waar je sowieso ooit een keer geweest moet zijn. Dit hele jaar een tijdelijke tentoonstelling, gewijd aan HipHop, de muziek en de cultuur.

Trompetenbaum und Geigenfeige

Waarom die twee ‘muzikale’ plantennamen als titel? Dat komt zo: locaties zijn steeds de mooiste tuinen van deze regio – en dat wil wat zeggen in het parkachtige, tuinverliefde Münsterland!

 • Uitzondering is zondag 9 augustus, 12 uur: een uitstapje naar vestingstadje Bredevoort, in onze eigen Achterhoek. En naar nog veel verder weg: Joodse Klezmer muziek en vrolijk-melancholische Balkansound. Jubelende klarinetten, klagende accordeons, prachtig gezongen ballades.
 • Zondag 23 augustus, 16 uur, kasteeltuin Schloss Harkotten (Sassenberg): UniJAZZity, het studentenjazzorkest van Münsterland (een begrip in de muziekwereld) speelt muziek van Fifties en Latin tot popsongs. Om 17:30 uur rondleiding door de kasteeltuinen!
 • Zondagmiddag 30 augustus, 16 uur: de Euregio Bigband in Stadtpark Vreden. Moddervet swingende jazz (stijl Count Basie), maar ook opzwepende filmmuziek als het James Bond-thema ‘Skyfall’.

Muziekfestivals in Duitsland: De gratis openluchtconcerten van de Nordhorner Musiksommer

Podium is de schelpvormige concertkiosk in het Stadtpark van Nordhorn. Een oude vrachtboot op het meertje Vechtesee, dat kan ook. De naam ‘Jantje’ past wel bij het betere levenslied, van de Nederlandse zangeres Joanna Knitter en haar Poolse band ‘Lazy Fellow’, goed voor het pittige sausje: blues, country, rockabilly, Americana. Zaterdag 15 augustus.

 • Heel bijzonder: de ‘Turkse’ familieavond Merhaba! op zaterdag 8 augustus: moderne muziek uit Turkije en klassieke Turkse meezingliedjes in een te gekke mix met Duitse pop.
 • Zaterdagavond 29 augustus: de Duitse ‘singer-songwriter’ Alexander Knappe. Eigenzinnige liedjes over het leven van alledag, over de dingen die ons allemaal raken, recht uit het hart.

Rock en klassiek in het Osnabrücker Land

 • Zaterdag 29 augustus, de Rock Nacht op het idyllische kerkplein in kuuroord Bad Essen.
 • Muziek, buitenlucht, een lokaal biertje, heerlijk geurende streekgerechten uit deze regio van boeren, koks en heilbaden. Topact is de band Sweet, de legendarische groep uit de tijd van de ‘glamrock’ die 55 miljoen albums verkocht! Verder een coverband, om lekker te zwijmelen bij oude successen uit 70’s en 80’s zoals Pink Floyd en Billy Idol en moderner hitwerk van bijvoorbeeld Adele.
 • Dezelfde avond, 29 augustus, maar dan 60 km noordwestelijker: ‘Rock am Schloss’ in Fürstenau. Eén van de oudste festivals van het land, al sinds 1970 gezellig, aan de voet van kasteel Fürstenau. Mooie mix van nieuwe en gevestigde bands met veelbelovende namen als: Itchy Poopzkid en Supermodel Death Dive.
 • Opera in de Openlucht: 23 augustus in Museum und Park Kalkriese. Al bijna twee miljoen muziekliefhebbers in Europa gingen u voor bij deze uitvoering van de opera Nabucco van Verdi, inderdaad mét het beroemde Slavenkoor. Kippenvel, hoe warm het buiten ook zijn zal!
  Shanty-Open-Air in Geeste in het Emsland, zondag 9 augustus: Nostalgie zoals nostalgie bedoeld is: zilte zeemansliederen, gezongen door shantykoren aan de waterkant van de Speichersee. Hoogtepunt is het optreden van alle negen shantykoren tegelijk, tegen zessen. Wie dan droge ogen houdt, heeft een hart van steen.Het festival – met de geliefde braderie en antiekmarkt als randprogramma – begint al om 12:30 uur, op drie podia aan de dijk.

Nu u er toch bent . . . ook deze evenementen en festivals zijn een kleine omweg waard.

 • Weekend van 8-9 augustus: ParkArt: De sfeervolle kunstmarkt bij het barokke sprookjeskasteel Schloss Clemenswerth, Sögel.
 • Weekend 8-9 augustus: PFERDE-STÄRKEN: Europa’s paardenregio Nr 1 Münsterland pakt uit met evenementen, open dagen in stallen en paardenfokkerijen, dressuurdemonstraties, koetsritten, voltigeershows en tweedehandsmarkten met de betere paardenspullen.
 • Zaterdag 15 augustus: Het traditionele Lampionfest in het Kurpark, Bad Bentheim. Fakkels, lampjes, open vuren – en ‘s avonds een betoverend vuurwerk, met op de achtergrond de beroemde burcht.
  Weekend van 22-23 augustus: Middeleeuwse Markt in Groß Hesepe bij Geeste. Ver terug in de tijd met marskramers, ambachtslieden, ridders en narren, culinaire verleidingen.

Kijk voor meer evenementen op: www.geheimoverdegrens.nl/evenementen

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!