Nederlands team “Red de neushoorn” opnieuw te gast bij Kololo Game Reserve

Geplaatst door Redactie op 30 juli 2015 om 13:23 in de categorie Accommodaties

zuid-afrika-kololo-game-reserveSinds 25 juli is Dutch UAS, het Nederlandse team dat een onbemand vliegtuigmodel ontwikkelt dat vanuit de lucht hulp biedt bij het tegengaan van neushoornstroperij, opnieuw te gast bij Kololo Game Reserve, Limpopo, Zuid-Afrika.

Missie neushoornbescherming

In oktober vorig jaar werd het eerste model uitgebreid getest in een “real life” situatie in Kololo en het naastgelegen Welgevonden Game Reserve, de leefomgeving van een grote populatie “witte”neushoorns. De praktijktests en de kennis en kunde van de lokale rangers met betrekking tot de natuur en wildlife, leverde waardevolle informatie op waarmee het model verder ontwikkeld en geperfectioneerd werd. Tijdens het komende bezoek zullen de rangers de gelegenheid krijgen daadwerkelijk met het model aan de slag te gaan en leren hoe met materiaal en software om te gaan. De volgende zes maanden wordt dan bekeken hoe het model in de praktijk werkt, waarna er een evaluatie zal plaatsvinden.

Aanpakken neushoornstroperij

Neushoornstroperij is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ramp van ongekende omvang. Het idee dat de tot poeder vermalen hoorn van de neushoorn genezende werking zou hebben dan wel als afrodisiac zou werken, heeft tot een enorme toename van slachtingen geleid. Werden er in het hele jaar 2007 in totaal 14 neushoorns gedood, nu gaat het in een tempo van drie per dag. Dit zou betekenen dat de neushoorn over 10 jaar is uitgestorven.

Dutch UAS

Dutch UAS (Unmanned Aerial Solutions) is een groep van zeven ambitieuze mensen, die zich het lot van de neushoorn aantrekt en mee wil helpen de stroperij tegen te gaan. Het team ontwikkelde een onbemand vliegtuig dat de rangers helpt bij het opsporen van stropers en direct informatie verschaft over de locatie van de stropers aan de rangers zodat zij snel en adequaat actie kunnen ondernemen.

Kololo Game reserve Zuid-Afrika

Kololo Game Reserve is mede-eigenaar van het naastgelegen park Welgevonden, een Big 5 reserve van 34.850 ha. Op Kololo zelf is geen neushoorn of ander gevaarlijk wild aanwezig, maar wel ander Afrikaans wild zoals wildebeest, giraffen, kudu’s, impala’s, zebra’s. Ton Jansen, eigenaar van Kololo Game Reserve, met kantoor in Gouda, is zeer begaan met het lot van de neushoorn. Hij heeft daarom het team vrij verblijf aangeboden op Kololo. De waardevolle interactie met de Kololorangers draagt veel bij aan het welslagen van het project.

Nederlands team “Red de neushoorn” opnieuw te gast bij Kololo Game Reserve
5 (100%) 1 vote[s]

Sharing is caring!

Comments are closed.