Shadow

ANWB vervangt toeristische informatiepanelen

De ANWB is in nauwe samenwerking met een aantal gemeenten gestart met het vervangen van toeristische informatiepanelen. Sommige panelen zijn door de tand des tijds zo verweerd dat ze onleesbaar zijn geworden. De bond ontvangt hierover al langer klachten van ANWB-leden.

Informatiepanelen vertellen voorbijgangers meer over de historie van gebouwen, cultureel erfgoed of landschappen en dragen daarmee sterk bij aan de beleving van een stad of gebied In het historisch centrum van Heusden hangen inmiddels 17 nieuwe informatieborden en in de gemeente Hoorn worden binnenkort 31 borden vervangen.

7000 panelen worden vervangen

De ANWB verwacht binnen afzienbare tijd de borden in de gemeenten Enkhuizen,  Hasselt, Veere en Den Haag te kunnen vervangen en is in gesprek met de gemeenten Steenwijkerland, Terneuzen, Putten, Rotterdam en Maastricht.  De ANWB levert de bekende ‘bruine’ informatieborden altijd in opdracht van een gemeente, vereniging of stichting. Deze opdrachtgevers zijn als eigenaar verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Met het ouder en slecht leesbaar worden van de borden lijkt deze verantwoordelijkheid wat in de vergetelheid geraakt . Een groot aantal borden is veel ouder dan de levensduur van 15 à 20 jaar die er normaalgesproken voor staat. De ANWB schat dat in totaal zo’n 7000 informatiepanelen aan vervanging toe zijn.

Boek een hotel in een leuke stad.

Leden van de ANWB zijn van oudsher erg geïnteresseerd in de Nederlandse geschiedenis en cultuur en willen daar graag meer over te weten komen als zij onderweg zijn. De ANWB formuleerde daarom al in 1925 de doelstelling om haar leden te informeren over bezienswaardigheden,  ‘… om hen die thans vele Nederlandse monumenten van kunst en cultuur achteloos en onwetend voorbijgaan, erop attent te maken …’

Om gemeenten aan te moedigen de informatieborden te vervangen of nieuwe bij te plaatsen, heeft de ANWB aangeboden de helft van de kosten die hiermee gemoeid zijn op zich te nemen.  Hiervoor heeft de bond de komende jaren 50.000 euro gereserveerd.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!