Shadow

250 Jaar kunstenaar Caspar David Friedrich: Sachsen viert jubileum in 2024

Sachsen maakt zich op voor een bijzondere viering ter ere van de 250e verjaardag van de beroemde Duitse kunstenaar Caspar David Friedrich. Met een reeks boeiende en inspirerende activiteiten belooft het jubileumjaar 2024 een eerbetoon te worden aan de invloedrijke kunstenaar en zijn tijdloze bijdrage aan de kunstwereld. 

Caspar David Friedrich monument Dresden©PR Sachsen
Caspar David Friedrich monument Dresden©PR Sachsen

Wie is Caspar David Friedrich?

De schilder is geboren op 5 september 1774 in Greifswald, Mecklenburg-Vor-Pommeren en wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders van de Romantische periode. Zijn iconische landschappen en diepgaande onderzoeken van de menselijke relatie met de natuur zijn voor kunstenaars en liefhebbers over de hele wereld al tweeënhalve eeuw een bron van inspiratie.

Ter gelegenheid van dit jubileum heeft Sachsen een uitgebreid programma samengesteld dat zowel kunst, cultuur als geschiedenis viert.

Tentoonstelling “Wo alles begann”

Het Albertinum Museum in Dresden organiseert een speciale tentoonstelling met een uitgebreide verzameling werken van Caspar David Friedrich. Van zijn iconische schilderijen zoals “Wanderer boven de nevelen” tot minder bekende tekeningen en schetsen. De tentoonstelling biedt een diepgaande kijk op Friedrich’s artistieke evolutie en zijn unieke blik op de wereld.

Romantisch wandelen in Sachsen

Het prachtige landschap van Sachsen komt tot leven met evenementen verspreid over adembenemende locaties zoals het Erzgebergte en het Saksische Zwitserland. Bezoekers kunnen deelnemen aan wandeltochten, buitenworkshops en muzikale uitvoeringen die de geest van Friedrich’s werk en de Romantische beweging belichamen.

Educatieve Programma’s en Lezingen

Vooraanstaande kunsthistorici en deskundigen geven lezingen en workshops die het leven en de nalatenschap van Caspar David Friedrich belichten. Scholen en universiteiten in Sachsen nemen deel aan educatieve programma’s die studenten in contact brengen met de artistieke erfenis van Friedrich.

Sachsen biedt een unieke gelegenheid om de erfenis van Caspar David Friedrich te vieren en te verkennen. Of je nu een kunstliefhebber, historicus, natuurliefhebber of gewoon nieuwsgierig bent, de activiteiten rondom het 250-jarig jubileum beloven een onvergetelijke ervaring te worden.

Over Sachsen

Sachsen ligt in het oosten van Duitsland en grenst aan Polen en Tsjechië. De regio is gemakkelijk te bereiken vanuit grote steden als Berlijn en Praag. Met zijn gunstige ligging in het hart van Europa heeft Sachsen een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen.

De drie belangrijkste steden

  1. Dresden: De hoofdstad van Sachsen staat bekend om zijn indrukwekkende barokke architectuur en musea. Het beroemde Zwinger-paleis, de Frauenkirche en de Semperoper zijn enkele hoogtepunten van Dresden.
  2. Leipzig: Deze stad heeft een rijke muzikale geschiedenis en is de geboorteplaats van Johann Sebastian Bach. Bezoek het Bachmuseum en de Thomaskirche, waar Bach ooit als cantor diende.
  3. Chemnitz: Gelegen in het westen van Sachsen, is Chemnitz een stad die moderne architectuur combineert met historische charme. Het Karl-Marx-monument, de Opernhaus Chemnitz en het Schlossberg Museum zijn enkele van de must-see attracties hier.

Drie bezienswaardigheden in Sachsen

  1. Bastei Brug: Deze spectaculaire stenen brug biedt een adembenemend uitzicht op het Elbezandsteengebergte. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers.
  2. Nationaal Park Sächsische Schweiz: Dit nationale park biedt een ongerept stuk natuur met indrukwekkende rotsformaties en dichtbegroeide bossen. Het is ideaal voor wandelingen, klimmen en avonturen in de buitenlucht.
  3. Moritzburg Kasteel: Dit prachtige kasteel, gelegen in de buurt van Dresden, is een meesterwerk van barokke architectuur. Het kasteel ligt op een eiland en biedt een sprookjesachtige sfeer die je terug in de tijd zal brengen.

Op de Duitse site van Sachsen Tourismus vind je alle informatie over de activiteiten rondom het jubileum van Caspar David Friedrich.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.