Shadow

Waar vind je de meest smakelijke ambachtelijke ijsjes?

Een zomer zonder ambachtelijk ijs is als een strandvakantie zonder zon. Heb jij een favoriete ijszaak waar je keer op keer naartoe gaat? Misschien haal je jouw ijsje wel in een van de top-5 steden in Nederland.

Waar vind je de beste ijssalon?
Waar moet je zijn voor het lekkerste ijs©Brooke Lark-unsplash

Holidu, het vakantiehuizen boekingsplatform voerde een grondig onderzoek uit op basis van gegevens in Google Maps en presenteert de Nederlandse steden die elke ijsliefhebber deze zomer moet bezoeken om te genieten van de meest verrukkelijke ijscreaties. Ben je klaar om je smaakpapillen te verwennen met een scala aan ambachtelijk ijs? Wandel mee in deze ijsproeverij langs de beste ijssalons in Nederland.

De hoogtepunten van het onderzoek:

•          Enschede staat bovenaan de lijst als de beste stad voor ijsliefhebbers.
•          Middelburg verdringt Maastricht als de ultieme bestemming voor ijsliefhebbers.
•          Italië staat, zoals je wel kon verwachten, in de top vier van Europa.

Top 10 steden voor ijsliefhebbers in Nederland

 1. Enschede – 5.60 ijssalons per 10.000 inwoners.
  Onze smakelijke reis begint in Enschede, waar je tijdens een ontspannen wandeling door de stad zeker een stop moet maken bij IJssalon van der Poel. Probeer vooral een bolletje “Cookie Caramel”-gelato. Vervolg je wandeling naar het Volkspark, waar je kunt genieten van de serene omgeving terwijl je smult van je zoete traktatie.
  Smaak van de stad: Stroopwafelijs
  Beste ijssalon: IJssalon van der Poel. Beoordeling 4.6
 2. Groningen – 4.26 ijssalons per 10.000 inwoners
  Ook in Groningen vind je bijzondere ijssalons met superlekker ijs. Net buiten de stad ga je naar IJsboerderij de Onnerpolder, waar je naast koeien kunt genieten van je ijs. In de stad zelf plof je neer bij Room ijssalon voor een versgedraaid ijsje.
  Smaak van de stad: Boerenjongensijs
  Beste ijssalon: IJsboerderij de Onnerpolder & Room IJssalon. Beoordeling 4.9
 3. Amersfoort – 3.78 ijssalons per 10.000 inwoners
  Italiaanse noten in Amserfoort en wel in ijssalon San Marco. Je wordt hier verrast met met fantastisch ijs in talloze smaken en de pistache en hazelnoten zijn direct geïmporteerd uit Italië. Terwijl je door de pittoreske straatjes wandelt, kun je de Onze Lieve Vrouwetoren bezoeken, de iconische kerktoren met panoramisch uitzicht over de stad.
  De smaak van de stad: Mangosorbet
  Beste ijssalon: IJssalon San Marco. Beoordeling 4.6
 4. Middelburg – 1.26 ijssalons per 10.000 inwoners
  Middelburg, met zijn schilderachtige grachten en historische binnenstad, biedt de perfecte ambiance om te genieten van ambachtelijk ijs. Loop langs IJssalon Fresco voor verrassende smaken waar zoet en hartig perfect samenkomen. Misschien kun je tijdens je ijsje een bezoek brengen aan de weekmarkt of antiekmarkt, het beroemde stadhuis bewonderen, de ‘Lange Jan’ beklimmen en gewoon heerlijk door de stad slenteren.
  Smaak van de stad: Vijgenijs
  Beste ijssalon: IJssalon Fresco. Beoordeling 4.7
 5. Maastricht – 0.99 ijssalons per 10.000 inwoners
  Wie kan de ijssalons in Maastricht weerstaan? Niemand toch. Ontdek de schoonheid en gezelligheid van de stad met een ijsje in je hand. Begin je stadswandeling op het Marktplein, waar IJssalon Venezia te vinden is. Loop langs de Maasboulevard en stap ook binnen bij Visser Chocolade & IJs. De smaak “Dark chocolate sinaasappel” zal je zeker verleiden.
  Smaak van de stad: Limoncello-ijs.
  Beste ijssalon: Visser Chocolade & IJs. Beoordeling 4.9
 6. Den Helder – 0.88 ijssalons per 10.000 inwoners
 7. Amsterdam – 0.74 ijssalons per 10.000 inwoners
 8. Alkmaar – 0.74 ijssalons per 10.000 inwoners
 9. Den Haag – 0.73 ijssalons per 10.000 inwoners
 10. Eindhoven – 0.71 ijssalons per 10.000 inwoners

Italië domineert in de top vier van Europa

Het zal niemand verbazen dat Italië voorop loopt met de meeste ijssalons per inwoner, die bovendien uitstekende beoordelingen ontvangen. Tijdens je vakantie is er toch niets heerlijker dan op elke straathoek te kunnen genieten van authentiek Italiaans ijs? Ook Spanje, Polen en Duitsland mogen niet ontbreken in deze lijst.

Top 10 steden voor ijsliefhebbers in Europa

 1. Milaan, Italië – 1.87 ijssalons per inwoner
 2. Turijn, Italië – 1.84 ijssalons per inwoner
 3. Genua, Italië – 1.59 ijssalons per inwoner
 4. Rome, Italië – 1.57 ijssalons per inwoner
 5. Málaga, Spanje – 1.53 ijssalons per inwoner
 6. Palermo, Italië – 1.42 ijssalons per inwoner
 7. Krakau, Polen – 1.36 ijssalons per inwoner
 8. Düsseldorf, Duitsland – 1.33 ijssalons per inwoner
 9. Leipzig, Duitsland – 1.32 ijssalons per inwoner
 10. Lissabon, Portugal – 1.29 ijssalons per inwoner

Onderzoeksmethode

Deze ranglijst is tot stand gekomen op basis van Google Maps-gegevens, waarbij het trefwoord “ijssalon” in alle Europese talen is gebruikt om gegevens te verzamelen over ijssalons in specifieke landen. Resultaten zoals banketbakkerijen en bakkerijen zijn buiten beschouwing gelaten. De gegevens zijn verzameld in juli 2023. Voor de Europese ranglijst zijn alleen steden met meer dan 500.000 inwoners meegeteld.

Over Holidu

Holidu heeft als missie om het verhuren en boeken van vakantiehuizen zo zorgeloos en plezierig mogelijk te maken. Onder de merknaam Holidu biedt het bedrijf een divers assortiment gecontroleerde vakantiehuizen aan, om gasten betrouwbaar te laten boeken. Met het merk Bookiply stelt het software- en serviceplatform verhuurders in staat om meer boekingen aan te trekken, terwijl de inspanningen tot een minimum worden beperkt. Holidu werd opgericht in 2014 door de broers Johannes en Michael Siebers. Het snelgroeiende bedrijf heeft nu 500 medewerkers en heeft zijn hoofdkantoor in München, met lokale kantoren op de meest aantrekkelijke reisbestemmingen in Europa, te vinden op www.holidu.nl en www.bookiply.nl.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.