Dilemma: Bestemmingen die op de Werelderfgoedlijst staan, trekken hordes toeristen. Maar diezelfde toeristen kunnen tegelijkertijd dat monument of die historische bestemming aantasten. Unesco werkt daarom aan richtlijnen om duurzaam toerisme te promoten en het werelderfgoed beter te beschermen.

Dat zei Dieter Offenhäuser, vice-secretaris-generaal van de Duitse Unesco-commissie donderdag tijdens een persworkshop van het Duits Verkeersbureau in Nederland.
Derde plaats voor Duitsland
De Unesco-Werelderfgoedlijst telt momenteel 981 gebouwen, landschappen en historische stadsdelen. Dat zijn er flink meer dan de 38 waar de lijst in 1978 mee begon. Duitsland heeft inmiddels 38 monumenten en beschermde landschappen op de lijst staan en bekleedt daarmee samen met Frankrijk, maar na Spanje en Italie, de derde plaats. De Dom van Aken, de laatste rustplaats van keizer Karel de Grote, was destijds het eerste Duitse monument op de lijst.
Magische uitstraling Werelderfgoed
“Waarom wil iedereen op die lijst staan, vroeg Offenhäuser zich rethorisch af? “De belangrijkste reden is prestige en de magische uitstraling. Bovendien spelen de objecten en landschappen op de Werelderfgoedlijst een belangrijke rol in duurzaam toerisme en Unesco wil die rol versterken.
Erfgoed speerpunt in promotie
Het Duitse werelderfgoed is dit jaar, samen met onder meer de 25ste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur, een van de promotionle speerpunten van het Duits Verkeersbureau. Binnen dat werelderfgoed heeft het verkeersbureau zeven thema-onderdelen uitgelicht: historische stadsdelen, architectuur en design, natuur en landschappen, indusriële cultuur, kastelen en burchten, cultureel en spiritueel erfgoed en kerken en kloosters. Ook zijn acht gevarieerde erfgoedroutes door heel Duitsland ontwikkeld en is een app ontwikkeld, aldus Michaela Klare, directeur van het Duits Verkeersbureau in Nederland.
Meer op www.germany.travel/unesco
Nico van Dijk is reisjournalist sinds 2003. Hij is gespecialiseerd in wintersport en cruises.