Shadow

Fietsknooppunten doorgetrokken naar de Duitse grensstreek

fietsknooppunt-grensstreekDe grensregio´s tussen Coevorden/Emlichheim en Ulft/Isselburg hebben er meer dan drie jaar hard aan gewerkt om het in Nederland wijdverbreide en bijzonder succesvolle fietsknooppuntensysteem door te trekken naar het Duitse grensgebied en te laten aansluiten op het Duitse fietsroutenetwerk. Op 10 april is in Gronau de aansluiting officieel geopend door dr. Elisabeth Schwenzow, directeur-bestuurder EUREGIO e.V., in het bijzijn van talrijke vertegenwoordigers van de betrokken regio´s: het Overijsselse Vechtdal, Twente en de Achterhoek en Grafschaft Bentheim en Münsterland.

Duitse en Nederlandse routebordjes

Tussen het Nederlandse knooppuntensysteem en het Duitse systeem met routebordjes – met plaats van bestemming, richting en afstand – is een geleidelijke overgang gecreëerd. Het Duitse grensgebied heeft nu een aantal knooppunten en onder de Duitse routebordjes zijn Nederlandse knooppuntenbordjes aangebracht. Zo is het voor Nederlanders en Duitsers die zich over de grens begeven gemakkelijker geworden zich te oriënteren en wordt het maken van grensoverschrijdende fietstochten nog aantrekkelijker. Ook voor de Duitse buren vormt de grens nu geen belemmering meer. De ervaring heeft geleerd dat de knooppunten het voor toeristische bedrijven en gemeentes veel gemakkelijker maken om nieuwe (grensoverschrijdende) fietsroutes en arrangementen samen te stellen.

 350 km fietsroutes

De uitbreiding van het knooppuntensysteem is over een totale lengte van 350 km gerealiseerd. Er zijn maar liefst 109 nieuwe knooppuntpanelen en 1000 tussenborden aangebracht, zodat de beide systemen naar hartelust kunnen worden gecombineerd. Zorgeloos doorfietsen vanuit het prachtige Montferland in de Achterhoek naar het Münsterland, dat grenst aan het fietsmekka de Grafschaft Bentheim. Deze streek wordt dan weer verbonden met het Overijsselse Vechtdal en Twente.

Barrièrevrij fietsen, wandelen en paardrijden in de grensstreek

Met het doortrekken van het fietsknooppuntensysteem is de grens niet langer een belemmering tijdens fietstochten. Om de grensregio zo aantrekkelijk mogelijk te maken, was het wegnemen van grensbarrières een van de belangrijkste doelen binnen het project grensbelevenis.nl van de EUREGIO. Een eerste stap waren de TOPs, de Toeristische OverstapPunten die tussen 2006 en 2008 werden gerealiseerd. In de buurt van zo´n TOP liggen verschillende bewegwijzerde grensoverschrijdende routes, zowel voor fietsers, wandelaars als ruiters, die de bezienswaardigheden en mooie stukjes natuur aan weerszijden van de grens met elkaar verbinden. Een volgende stap waren de grensoverschrijdende toeristische kaarten van Falk in 2012. De kaarten nr. 21 met Twente en Grafschaft Bentheim en nr. 22 met Achterhoek en West-Münsterland waren de eerste kaarten die nu eens niet ophielden aan de grens.

Grensoverschrijdende bewegwijzering

Het project Grensbelevenis / Grenzerlebnisse van de EUREGIO in Gronau heeft de grensoverschrijdende bewegwijzering gerealiseerd in samenwerking met de projectpartners Recreatieschap Achterhoek Liemers / Stichting Achterhoek Toerisme, Routepunt Oost / Marketing Oost, Regio Twente / Twents Bureau voor Toerisme , Münsterland e.V., Kreis Borken, Straßen NRW Grafschaft Bentheim Tourismus e.V.. Het project is met middelen uit het INTERREG IV-A programma gesubsidieerd. Het doel is de grensregio nog aantrekkelijker te maken voor fietstoeristen door het aanbieden van een samenhangende bewegwijzering. De totale kosten van het doortrekken van de knooppunten bedragen ongeveer € 100.000.

 Fietsevenementen

Van april t/m oktober vinden in de grensregio talrijke fietsevenementen plaats. Op www.grensbelevenis.nl vindt u een opsomming van alle actuele evenementen.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *