Shadow

Op vakantie in Europa: mondkapjes en lokale lockdowns

De coronacrisis heeft het reizen een ander gezicht gegeven. Letterlijk in veel gevallen: het mondkapje. Waar in Europa moet je het nou dragen en wanneer? En wat doe je als je op vakantie bent en je krijgt te maken met een regionale lockdown. We geven een overzicht en vullen het artikel aan als er nieuws is.

Mondmasker
©Ben Kerckx – Pixabay

België

Mondkapjes

Deze zijn verplicht voor iedereen boven de 12 jaar in het openbaar vervoer, in openbare gebouwen, winkelcentra, op luchthavens en plekken waar  afstand houden niet mogelijk is.

Boek een vakantie op een Belgische topcamping.

Duitsland

Het dragen van een mondkapje is verplicht in winkels, het openbaar vervoer en in bijvoorbeeld restaurants als je je verplaatst. De deelstaten kunnen hun eigen regels hebben, dus kijk ter plaatse goed naar wat de verordeningen zijn.

Luxe bungalows in Duitsland

Frankrijk

Mondkapjes

In Frankrijk moet iedereen vanaf 11 jaar vanaf de derde week van juli verplicht een mondkapje dragen in alle publieke gebouwen: dat betekent ook in cafés, winkels, musea en bibliotheken. De invoering gebeurt eerder de oorspronkelijke datum van 1 augustus. Het was al verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer.

Lockdown

Het is mogelijk dat er regionale lockdowns komen in en rond Parijs omdat er weer een stijging van het aantal covid-19 besmettingen waargenomen is. Over de maatregel is nog geen besluit genomen.

Vakantie in Frankrijk? Huur een bungalow

Griekenland

Mondkapjes

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en sterk aangeraden in gesloten ruimtes en plekken waar afstand houden niet mogelijk is.

Lekker op vakantie naar Griekenland. Kijk voor het aanbod.

Italië

Mondkapjes

Er is een verplichting voor iedereen vanaf 6 jaar tot het dragen van een mondkapje in gesloten ruimtes zoals winkels, musea etc. In sommige winkels moet je ook handschoenen dragen.

Genieten in je eigen bungalow in Italië

Kroatië

Mondkapjes

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, taxi’s, winkels en medische instellingen. Update 28 juli: Voor Kroatië geldt inmiddels weer code oranje.

Boek vliegtickets naar Kroatië

Luxemburg

Mondkapjes

Een mondkapje is verplicht in groepen van meer dan twintig personen als er geen twee meter afstand gehouden kan worden.

Ontdek  Luxemburg

Nederland

Mondkapjes

Update 7 augustus: in bepaalde delen van Rotterdam en Amsterdam zijn mondkapjes verplicht.
In Nederland is het verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer.

Lockdown

In Nederland zijn op dit moment geen gebieden in lockdown, maar mocht het virus op bepaalde plekken weer oplaaien dan kan die situatie in korte termijn veranderen.
Wat betekent een lokale of regionale lockdown in Nederland?
Horeca en andere openbare voorzieningen worden waarschijnlijk gesloten. Mensen moeten zoveel mogelijk binnen blijven en de verspreiding van het virus wordt voor zover mogelijk geanalyseerd via bron- en contactonderzoek.

Vakantie in Nederland: boek een villa of bungalow

Oostenrijk

Mondkapjes

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, en openbare ruimtes waar geen plexiglasschermen zijn en op plekken waar je geen meter afstand kunt houden.

Zomervakantie in Oostenrijk

Portugal

Mondkapjes

Iedereen vanaf 10 jaar is verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en alle binnenruimtes (winkels, musea etc.)

Lockdown

In Lissabon is in twintig wijken weer een totale lockdown van kracht.

De mooiste reizen naar Portugal vind je hier

Spanje

Mondkapjes

Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar in het openbaar vervoer. Ook moet je een mondkapje op als je, zowel binnen als buiten, geen 1,5 meter afstand kunt houden. In Madrid, Valencia en op de Canarische eilanden geldt nog geen verplichting.  Op de Balearen zijn kinderen onder de 16 vrijgesteld van het dragen van mondkapjes als ze sporten of op andere wijze deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten.

Let wel, de regio’s kunnen afzonderlijke maatregelen nemen en kunnen mondkapjes ook op de stranden verplicht zijn. Informeer jezelf dus goed welke maatregelen gelden voor het gebied waar je bent.

Je moet een mondkapje dragen in openbare gebouwen, winkels en bars en restaurants, behalve als je daadwerkelijk eet of drinkt en op plekken waar je geen afstand van elkaar kunt houden.

Lockdown

In de badplaats Zarautz (Baskenland) is vanaf half juli een camping met 250 gasten in lockdown. Na het ontdekken van twee mensen met corona mogen de gasten de camping voorlopig niet meer af en worden getest.
In Catalonië zijn een aantal gebieden in lockdown nadat het aantal nieuwe gevallen van corona de afgelopen week hard opliep.
In de steden L’Hospitalet de Llobregat en Lleida zijn de maatregelen aangescherpt maar mogen mensen wel naar winkels, werk, sporten en samenkomen in groepen tot tien mensen.

Een zonvakantie in Spanje

Verenigd Koninkrijk

Mondkapjes

Lockdown

Leicester en omgeving zijn in landelijke lockdown sinds vorige week. Ook in de stad Blackburn worden extra maatregelen genomen.Op dit moment is er in de stad Leicester en een aantal omringende gemeenten een lokale uitbraak van het coronavirus. Daarom is het reisadvies aangepast van ‘geel’ naar ‘oranje’.

Ontdek het Verenigd Koninkrijk

Bekijk hier de reisadviezen voor alle landen.

Wat te doen tijdens een plotselinge lockdown?

Meestal gaat een maatregel een of een paar dagen later in. Volgens de ANWB kun je dan checken hoe het bij jouw accommodatie is en maatregelen nemen om bijvoorbeeld weg te gaan. Dat is met een auto gemakkelijker dan wanneer je een vliegvakantie hebt of eventueel afhankelijk bent van een reisorganisaties. Annelies Tichelaar zei tegen de NOS: “Je moet de hele vakantie alert blijven. Deze zomer is echt anders dan anders. Komt er een lockdown dan heb je in principe hebt je drie opties: je kunt doorreizen naar een plek waar het virus beter onder controle is, terugkeren naar huis of besluiten de lockdown uit te zitten.”

Sharing is caring!

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.