Shadow

Ook camperaars gaan per kilometer betalen

De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) meldt dat ook camperaars vanaf 2030 geen wegenbelasting en bpm meer betalen, maar aangeslagen worden voor een bedrag per kilometer. Net als voor andere automobilisten geldt dat voor kilometers in zowel Nederland als het buitenland.

vakantie met de camper door Europa
Campervakantie? Lees de tips ©Reisprofs

Dit voornemen staat in een brief van staatssecretaris Van Rij van Financiën en minister Harbers van I&W die vorige week naar de Tweede Kamer is gestuurd. Op haar website laat NKC weten voorstander te zijn van betalen naar gebruik, maar dat, gezien het recreatieve gebruik van een camper, de eigenaar in ieder geval niet meer moet gaan betalen.

Wat is de kilometerregeling?

Het kabinet wil vanaf 2030 naar een kilometerafhankelijke belasting voor personen- en bestelauto’s. Daarmee betaal je als automobilist niet meer voor het bezitten van een auto, maar voor het gebruik ervan. Elke kilometer wordt belast, ongeacht of je met de auto in Nederland of in het buitenland rijdt. Voor het heffen van de belasting wordt dus uitsluitend het aantal kilometers per jaar geregistreerd. Dit betekent dat ook de camperaar per kilometer gaat betalen. Het systeem van registratie is nog niet vastgesteld. Ook moeten er nog een aantal andere belangrijke keuzes worden gemaakt zoals de mogelijkheid om het tarief, net als in de huidige mrb, afhankelijk te maken van gewicht, milieukenmerken en brandstofsoort van de auto.

Lees onze campertips!

Geen kwarttarief meer voor campers

Door de nieuwe kilometerregeling komt er een eind aan het kwarttarief voor campers. Het kwarttarief houdt in dat je over een periode van vier aaneensluitende tijdvakken (1 jaar) maar één tijdvak motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Dat betekent dat je 75% minder motorrijtuigenbelasting betaalt!

 Op dit moment hoef je voor campers die ouder zijn geen belasting te betalen en geldt voor campers tot 40 jaar het kwarttarief. Dat tarief geldt ook als je je camper particulier verhuurd. Verhuur je je camper bedrijfsmatig dan betaal je een halftarief.

Camperen moet toegankelijk blijven

NKC vindt het belangrijk dat camperen toegankelijk blijft en dat camperaars in ieder geval niet meer gaan betalen. “Dit is in de kern een eerlijke manier van het delen van de kosten, maar we pleiten wel voor een verlaagd tarief voor campers. Camperaars gebruiken immers de camper recreatief en rijden op rustige tijden in gebieden waar het doorgaans niet druk is”, zegt Niels van Haarlem, van de afdeling belangenbehartiging van de NKC. “Het is dan niet redelijk als camperaars meer gaan betalen. We gaan dit zeker bepleiten in de inspraakrondes die er nog komen.”

Huur een camper

Heb je zelf (nog) geen camper, maar wil je ervaren hoe het is om met een camper op vakantie te gaan? Huur dan een camper naar wens bij Auto Europe Camper; Travelhome of World Wide Campers.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Sharing is caring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.