Shadow

Camperaars wacht verhoging wegenbelasting, kwarttarief campers verdwijnt

De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) meldde dat camperaars vanaf 2030 geen wegenbelasting en bpm meer betalen, maar aangeslagen worden voor een bedrag per kilometer. Net als voor andere automobilisten geldt dat voor kilometers in zowel Nederland als het buitenland. En deze week werd bekend dat er plannen zijn om de wegenbelasting voor campers te verhogen door het kwarttarief af te schaffen.

vakantie met de camper door Europa
Campervakantie? Lees de tips ©Reisprofs

Het voornemen van de kilometerregeling staat in een brief van staatssecretaris Van Rij van Financiën en minister Harbers van I&W die vorige jaar naar de Tweede Kamer is gestuurd. Op haar website laat NKC weten voorstander te zijn van betalen naar gebruik, maar dat, gezien het recreatieve gebruik van een camper, de eigenaar in ieder geval niet meer moet gaan betalen.

Afschaffing kwarttarief voor campers

Deze week werden de plannen van het (demissonaire) kabinet bekend gemaakt in de troonrede. Campereigenaren moeten er al vanaf 1 januari 2026 rekening mee houden dat de motorrijtuigenbelasting voor hun camper fors omhoog gaat omdat het kwarttarief wordt afgeschaft en er een halftarief gaat gelden. Dat betekent een verdubbeling van de motorrijtuigenbelasting.

Verdwijnt het kwarttarief voor campers?

Het kwarttarief betaal je als een camper voldoet aan de inrichtingseisen van de Belastingdienst. Dit betekent onder meer dat een kampeerauto een tafel, keukenblok en slaapplaats voor minimaal twee personen moet hebben. De enige oplossing voor campereigenaren, zeker voor campers ouder dan 15 jaar, is actiever schorsen wanneer de camper in de opslag staat. Dat betekent echter ook dat camperaars minder spontaan de camper kunnen pakken om er mee weg te gaan. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog een besluit nemen over de plannen die zijn ingediend.  

Ben je het niet eens met de plannen? Teken dan de petitie tegen de verhoging van de belasting voor campers.

Wat is de kilometerregeling?

Het kabinet wil vanaf 2030 naar een kilometerafhankelijke belasting voor personen- en bestelauto’s. Daarmee betaal je als automobilist niet meer voor het bezitten van een auto, maar voor het gebruik ervan. Elke kilometer wordt belast, ongeacht of je met de auto in Nederland of in het buitenland rijdt. Voor het heffen van de belasting wordt dus uitsluitend het aantal kilometers per jaar geregistreerd. Dit betekent dat ook de camperaar per kilometer gaat betalen. Het systeem van registratie is nog niet vastgesteld. Ook moeten er nog een aantal andere belangrijke keuzes worden gemaakt zoals de mogelijkheid om het tarief, net als in de huidige mrb, afhankelijk te maken van gewicht, milieukenmerken en brandstofsoort van de auto.

Lees onze campertips!

Halftarief voor bedrijfsmatige verhuur campers

Door de nieuwe kilometerregeling komt er dus een eind aan het kwarttarief voor campers. Op dit moment hoef je voor campers die ouder zijn dan 40 jaar. Het halftarief geldt op dit moment ook al bij het bedrijfsmatig verhuren van je camper.

Camperen moet toegankelijk blijven

NKC vindt het belangrijk dat camperen toegankelijk blijft en dat camperaars in ieder geval niet meer gaan betalen. “Dit is in de kern een eerlijke manier van het delen van de kosten, maar we pleiten wel voor een verlaagd tarief voor campers. Camperaars gebruiken immers de camper recreatief en rijden op rustige tijden in gebieden waar het doorgaans niet druk is”, zegt Niels van Haarlem, van de afdeling belangenbehartiging van de NKC. “Het is dan niet redelijk als camperaars meer gaan betalen. We gaan dit zeker bepleiten in de inspraakrondes die er nog komen.”

Huur een camper

Heb je zelf (nog) geen camper, maar wil je ervaren hoe het is om met een camper op vakantie te gaan? Huur dan een camper naar wens bij Auto Europe Camper; Travelhome of World Wide Campers.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Ja, stuur me de nieuwsbrief!

Privacy *

1 Comment

  • Wordt ook meegenomen, dat de gemiddelde camperaars helemaal niet aan drie maanden gebruik van camper komen.
    Plus hoe ze de economie steunen met het geld dat ze uitgeven als ze in Nederland verblijven. Dit is weer zo ’n ondoordachte actie van deze regering. Ik hoop dat ze dat een goed narekenen en dat het dan wordt. Afgeblazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.