Shadow

Onbezorgde ritten tijdens autovakantie met kinderen

Een autovakantie vraagt om een goede voorbereiding maar ook onderweg krijg je te maken met bepaalde uitdagingen. Denk aan files en verveelde kinderen. Toch kun je ook hier op inspelen met goede navigatiesystemen en genoeg afleiding achterin. Daarmee wordt de autorit een stuk plezieriger en kom je ontspannen – of een stuk ontspannener – aan op je vakantiebestemming.

autovakantie©Pricewise

Wat moet je verplicht meenemen?

Er zijn een aantal zaken die je verplicht in de auto moet hebben wanneer je reist over de Europese wegen. Het is verstandig om de regels aan te houden van het vakantieland waar je naartoe gaat, om vervelende situaties met de politie uit de weg te gaan. In veel EU-landen is het bijvoorbeeld verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Daarmee waarschuw je medeweggebruikers wanneer je zelf met pech langs de weg komt te staan. Ook een reflecterend veiligheidshesje is om dezelfde reden in veel landen verplicht. In een aantal EU-landen hoor je ook een verbanddoos in de auto te hebben en er zijn landen waar daarnaast nog speciale regels gelden. In Frankrijk moet je bijvoorbeeld verplicht een alcoholtest in de auto hebben en in Spanje een reservewiel.

Files vermijden

Op weg naar je vakantiebestemming kom je natuurlijk niet graag in de file terecht. Gelukkig is dit redelijk te vermijden: niet rijden op piekmomenten als vrijdag en het weekend. Dit zijn zeker in de zomer de ‘zwarte’ dagen waarop de grote wegen in Europa dichtslibben. Laat de planning het toe, vertrek dan op maandag of donderdag; de meest rustige reisdagen. En begin je ’s nachts aan de rit? Dan zorg je ervoor dat je sowieso een deel van de drukte mijdt. Verder heb je tegenwoordig genoeg opties op je navigatiesysteem om fileberichten te ontvangen. En dreig je toch in een file terecht te komen? Een navigatiesysteem of Google Maps helpt je de snelste alternatieve route te vinden.

Denk aan tolwegen, vignetten en milieustickers

In diverse landen in Europa heb je tolwegen en krijg je te maken met wegenvignetten en milieustickers. In Duitsland gaat vanaf 2019 een tolinvoering gelden. In veel andere populaire vakantielanden moet je nu al tol betalen; zoals in Frankrijk, Spanje en Italië. In Oostenrijk en Zwitserland heb je een wegenvignet nodig. In veel gevallen kun je die van tevoren online regelen. In Frankrijk en Duitsland zijn er bovendien ook milieuzones. Blijf je op de Duitse Autobahn, dan heb je daar geen last van. Maar ga je vakantie vieren ergens in Duitsland, dan kom je wellicht in zo’n milieuzone terecht. Je hebt dan een speciale milieusticker nodig. Die kun je van tevoren online bestellen. In Frankrijk zijn in diverse grote steden milieuzones ingesteld, zoals in Parijs. Een speciale milieusticker moet je voorafgaand aan de vakantie regelen via de Franse overheid.

Tips om de kinderen te vermaken

Kinderen die zich vervelen onderweg naar de vakantiebestemming kunnen een flinke stoorzender zijn. Beter dus om ervoor te zorgen dat ze zich vermaken. Met genoeg speelgoed en elektronische apparaten achter in de auto kom je een eind, maar probeer de kinderen ook te betrekken bij de reis. Elektronisch vermaak is zó makkelijk en op een gegeven moment ook niet meer leuk. Laat ze meekijken door middel van een (kinder)landkaart en verzin spelletjes die te maken hebben met wat je onderweg tegenkomt. Dat is leuk voor jou en voor de kinderen. Als je hierbij kleine beloningen of cadeautjes gebruikt, dan is hun interesse snel gewekt. Verder is het verstandig om regelmatig te stoppen onderweg zodat jij de benen kunt strekken en de kinderen wat van hun energie kwijtkunnen op een parkeer- of kinderspeelplaats.

Waar je verder op moet letten

Naast alle spullen, vermaak en de juiste route is het heel belangrijk om te weten wat je aan de autoverzekering hebt als je pech of een ongeluk krijgt onderweg. Een goede autoverzekering is een belangrijk onderdeel van een zorgeloze reis. Twijfel je aan de polis, dan kun je online de autoverzekering vergelijken. Hiermee krijg je een overzicht van de meeste voordelige autoverzekeringen. Kijk ook naar diverse buitenlandmodules die verzekeraars bieden. Zo weet je hoe pechhulp in het buitenland bij elke verzekeraar is geregeld. Handig om vooraf te weten hoe je moet handelen in een pechsituatie, want dat scheelt je wat stress. Vlieg je naar het buitenland en huur je daar een auto? Let dan ook op bepaalde punten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

3/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *