Shadow

Medicijnen mee op reis niet zonder risico

© US Customs and Border Protection
© US Customs and Border Protection

Wat paracetamolletjes mee in je rugzak kan je in het buitenland soms in hele grote problemen brengen. Wat hier gezien wordt als een onschuldig pilletje, wordt in het buitenland soms gezien als drugs. Tips om veilig medicijnen mee op reis te nemen.

De meeste Nederlanders hebben geen idee welke gevolgen het meenemen van medicijnen op reis kunnen hebben. Zelfs in medicijnen die je hier zonder recept bij de drogist kunt kopen, zitten soms stoffen die in andere lijsten op verboden middelen staan. Dat geldt bijvoorbeeld voor codeïne. In tabletten tegen jetlag kan melatonine zitten. Daar kun je in het buitenland voor worden opgesloten. Ook een medicijnpaspoort, waarin staat dat je bepaalde middelen nodig hebt en wat er in zit, is niet altijd voldoende.

Tips om zonder problemen medicijnen mee op reis te nemen

Met deze tips ga je goed voorbereid op reis. Vraag na bij apotheek of arts of je medicijn onder de Nederlandse Opiumwet valt. Dat is vaak het geval bij slaap- en kalmeringsmiddelen, pijnstillers, adhd-medicijnen en medicinale cannabis. Als dat zo is, vraag je bij het CAK een officiële verklaring aan. Check op hetcak.nl de procedure voor de landen van bestemming (en de eventuele doorreislanden!). Als jouw land er niet bij staat, wend je dan tot de ambassade van dat land.
Vraag je arts om een medische verklaring in het Engels en stuur deze uitsluitend per post naar het CAK. Houd rekening met een verwerkingstijd van twee weken. Vraag het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag om de verklaring te legaliseren. Je kunt langsgaan of de aanvraag per post afwikkelen. Laat de verklaring tekenen door de ambassades van de landen waar je naartoe reist.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *