Shadow

Met de auto op vakantie? Hier moet je op letten

Het plannen van een autovakantie kan een spannende en plezierige ervaring zijn, maar het vereist ook zorgvuldige voorbereiding en overweging van verschillende belangrijke aspecten. In dit artikel bespreken we drie cruciale punten waar je rekening mee moet houden: het uitzoeken van oplaadpunten voor elektrische voertuigen, het voorbereiden op tolwegen en milieustickers, en het waarborgen van de veiligheid van je auto.

Elektrisch rijden
Goed voorbereid met de auto op pad, ook als je elektrisch rijdt ©Nico van Dijk

Rijd je elektrisch? Let op oplaadpunten

Met de toename van elektrische voertuigen (EV’s) is het belangrijk om je reis goed te plannen, vooral als het gaat om het opladen van je auto. Plan daarom van te voren ook goed je route. Gebruik speciale apps of websites die oplaadpunten langs je route laten zien. Dit helpt je om je reis zo efficiënt mogelijk te plannen.
Calculeer daarnaast de oplaadtijd in in je routeplan. Houd rekening met de tijd die nodig is om je auto op te laden. Dit kan variëren afhankelijk van het type oplaadpunt auto. Het is verstandig om enkele reserve oplaadpunten in je reisplanning op te nemen, voor het geval dat bepaalde stations bezet of buiten werking zijn.
Zorg er tot slot voor dat je een oplaadpas hebt die compatibel is met de stations op je route.

Tolwegen en milieustickers

In veel Europese landen kom je tolwegen tegen. Kijk van tevoren waar tolwegen zijn en hoe je kunt betalen. Sommige landen hebben tolpoorten, terwijl je in andere landen een vignet nodig hebt.
Let er daarnaast ook op of je milieustickers nodig hebt. Veel steden in Europa hebben milieuzones. Controleer of je een milieusticker nodig hebt en hoe je deze kunt verkrijgen. Onvoorbereid een milieuzone inrijden of tolwegen gebruiken zonder te betalen kan leiden tot hoge boetes.

Veiligheid van de auto

Voordat je op reis gaat, is het essentieel om te zorgen dat je auto in topconditie is. Ga dan ook voor een goede en volledige controle. Laat je auto controleren door een professional. Dit moet onder meer de banden, remmen, lichten, en vloeistofniveaus omvatten. Zorg er daarnaast voor dat je een EHBO-kit, veiligheidshesjes, een gevarendriehoek en eventueel extra gereedschap bij je hebt. Controleer tot slot je verzekering en zorg voor passende pechhulpdekking, vooral voor lange reizen.

Conclusie

Een autovakantie biedt de vrijheid om op je eigen tempo te reizen en prachtige plekken te ontdekken. Door je reis zorgvuldig te plannen en rekening te houden met bovenstaande punten, kun je veel voorkomende problemen vermijden en van een zorgeloze en plezierige reis genieten. Vergeet niet om regelmatig pauzes in te lassen en te genieten van de reis zelf, niet alleen van de bestemming.

Door deze richtlijnen te volgen, en de reisadviezen van de Nederlandse overheid te checken, ben je goed voorbereid op je autovakantie, of je nu door schilderachtige dorpen rijdt, de kustlijn volgt, of door de bergen trekt. Veilig reizen!

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.