Shadow

Op wintersport met je elektrische auto: zo bereid je je optimaal voor

Heb je je wintersport geboekt en ga je de reis maken met een elektrische auto? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Het is slim om van tevoren te bekijken waar je onderweg en op je overnachtingsadres je auto op kunt laden. En zorg dat je de juiste laadpassen hebt die bij alle laadpalen werken. Een aantal tips voor de optimale voorbereiding.

Bekijk van tevoren waar je onderweg kunt opladen

Op wintersport met een elektrische auto? Zorg dat je over voldoende laadpassen beschikt © Jérémy Glineur / Pexels
Op wintersport met een elektrische auto? Zorg dat je over voldoende laadpassen beschikt © Jérémy Glineur / Pexels

Veel grote wintersportbestemmingen liggen hier minimaal 800 kilometer vandaan. Dat betekent dat je je elektrische auto onderweg een paar keer moet opladen. Het is handig om van tevoren te kijken waar dat kan. Er zijn verschillende apps waarmee dit kan. Ook Google Maps biedt hier inzicht in, door simpelweg even te zoeken op ‘laadpaal’ of ‘laadstation’.

Snelladers van bekende aanbieders

In alle landen die je doorkruist op weg naar je wintersport (België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland), is in de meeste regio’s een uitstekend aanbod van laadpalen langs de (snel)wegen. Vaak zijn dit snelladers, waarmee je accu in ongeveer 15 tot 30 minuten voor het grootste deel is opgeladen. Deze laadstations zijn van aanbieders die je ook in Nederland ziet, zoals Ionity, Fastned en Allego. In sommige delen kan het aanbod iets minder zijn, zoals het Waalse deel van België en het oosten van Duitsland.

Handige apps met laadpaalinformatie

Als je auto gebruik maakt van navigatie via Google’s Android, zoals bij Polestar, dan kun je op je routeplanner zien hoeveel laadpalen bij jouw geplande laadstop beschikbaar zijn. Ook zijn er tal van apps die je kunt downloaden waarop informatie staat hoeveel laadpalen er zijn, wat voor type aansluiting ze hebben, hoeveel er beschikbaar zijn en wanneer voor ze voor het laatst gebruikt zijn. En de wachttijd tijdens het laden kun je natuurlijk optimaal benutten door een kop koffie of een broodje te halen. Voor je het weet, ben je weer onderweg.

De laadpaal tarieven in de omringende landen zijn vaak vergelijkbaar of iets hoger dan in Nederland. Voor een snellader betaal je tussen de € 0,80 en € 1,00 per kilowattuur (kWh). Daarnaast betaal je meestal een starttarief. De hoogte daarvan hangt af van je laadpas.

Check of er een laadpunt is bij de accommodatie

Op je wintersportbestemming kan het wat lastiger zijn om een laadpunt te vinden, zeker als je in een klein wintersportdorp zit. Het is verstandig om bij het boeken van je hotel of appartement na te gaan of er een (gratis) laadpaal is voor gasten. In sommige gevallen kun je die ook van tevoren reserveren. Als er geen laadpunt is bij je vakantieaccommodatie, bekijk dan wat er in de buurt zit. Ook kun je soms je auto opladen aan het gewone stopcontact, al wordt dat door veel autofabrikanten afgeraden. En niet elke hoteleigenaar zit er op te wachten dat jij via het gewone stroomnet van het hotel je auto oplaadt.

Een andere oplossing is om je auto op de dag van aankomst nog even vol te laden bij een (snel)lader in de buurt. Waarschijnlijk kun je daarmee de rest van je vakantie vooruit, omdat je op de bestemming zelf niet zoveel kilometers meer maakt. 

Zorg voor minimaal twee verschillende laadpassen

Wanneer je je elektrische auto onderweg oplaadt bij een openbare laadpaal, betaal je altijd een bedrag per kilowattuur (kWh). De hoogte van dit tarief bepaalt de aanbieder van de laadpaal. Daardoor kan het per laadpunt verschillen. De laadsessie afrekenen is het makkelijkst met een laadpas. In Nederland zijn er tientallen laadpassen verkrijgbaar. Met de meeste passen kun je in ieder geval bij alle Nederlandse laadpalen terecht en over de grens ook bij de snellaadstations langs de snelweg. In steden en dorpen, waar vaak lokale aanbieders actief zijn, kan het gebeuren dat de laadpaal je laadpas niet accepteert. Dan is betalen met een pinpas of creditcard vaak ook een optie.

Zoek je een laadpas die je gratis kunt aanvragen en die in zowel binnen- als buitenland een goede dekking heeft? Dan is de laadpas van Laadkompas een goede optie. Je betaalt met deze pas bij alle publieke laadpalen een starttarief van € 0,39 (excl. btw). Het is ook mogelijk om een abonnement af te sluiten van € 3,95 (excl. btw) per maand. Het starttarief komt daarmee te vervallen.

De abonnementsvorm is vooral voordelig als je vaker dan tien keer per maand oplaadt. Als je maar een paar keer per maand oplaadt, kun je beter de laadpas zonder abonnement kiezen. In combinatie met de Laadkompas-app, heb je zowel binnen als buiten Nederland altijd een overzicht van de laadpalen in de buurt, inclusief bijbehorende tarieven. Ook staat er een overzicht van alle eerdere laadsessies.

Om er zeker van te zijn dat je bij alle laadpalen in het buitenland terecht kunt, is het verstandig om nog minimaal één andere laadpas aan te vragen. Mocht een van de passen dan niet geaccepteerd worden door de laadpaal waar je staat, kun je de andere proberen.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.