Shadow

Volop activiteiten Kasteelruïne tijdens de Dag van het Kasteel

Op Tweede Pinksterdag, 6 juni 2022, is het weer de Dag van het Kasteel. Die staat dit jaar in het teken van het Rampjaar 1672, dit jaar 350 jaar geleden. Ook voor de Kasteelruïne is dat rampjaar van bijzondere betekenis. Op 10 december 1672, dit jaar dus 350 jaar geleden, vond de verwoesting plaats van het Kasteel van Valkenburg.

Rondleidingen over de Kasteelruïne

Op de Dag van het Kasteel worden op de Kasteelruïne Valkenburg tal van activiteiten georganiseerd. © Kasteelruïne Valkenburg
Op de Dag van het Kasteel worden op de Kasteelruïne Valkenburg tal van activiteiten georganiseerd. © Kasteelruïne Valkenburg

Op Tweede Pinksterdag maandag 6 juni wordt ter gelegenheid van de Dag van het Kasteel, om 11.30, 13.00, 14.00 en 15.30 uur een rondleiding over de Kasteelruïne gegeven. De gids vertelt over de laatste dagen, de vooravonden waarin werd besloten om tot een totale verwoesting over te gaan. De toegangsprijs voor deze activiteit bedraagt € 11,00 voor volwassenen en € 9,00 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar.

Bekijk de website voor meer informatie over de activiteiten, de tickets en de voorwaarden.

Ridderschildje verven

Op 6 juni tussen 12.00 en 16.00 uur kunnen kinderen bij TASH Rooftopbar, de horecagelegenheid aan de voet van de Kasteelruïne, een houten schildje beschilderen. Versier het schildje in je eigen ridderstijl, met felle en vrolijke kleuren of juist donkere en angstaanjagende kleuren. Afhankelijk van het weer wordt dit buiten of binnen georganiseerd (onder begeleiding). De kosten zijn € 2,00 per schildje en kunnen ter plekke per pin of contant worden voldaan.

Living Statue Stadhouder Willem III

Bij de ingang van de Kasteelruïne verwelkomt Living Statue Stadhouder Willem III alle bezoekers. Op 10 december 1672 heeft stadhouder Willem III de opdracht gegeven om tot vernietiging van het kasteel van Valkenburg en de vestingmuren over te gaan, zodat het nooit meer in handen van de vijand kon komen. De Living Statue is te bewonderen tussen 12.00 en 12.30 uur, 13.00 en 13.30 uur, 14.00 en 14.30 uur en 15.00 en 15.30 uur.

De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft men een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Openingstijden en entree Kasteelruïne

De Fluweelengrot en de Kasteelruïne zijn vrijwel iedere dag geopend. De Kasteelruïne is dagelijks te bezichtigen vanaf 10.00 uur. Bekijk de website voor de tijden van de rondleidingen door de Fluweelengrot.

Entree Fluweelengrot en Kasteelruïne: volwassenen € 15,00, kinderen tot 12 jaar € 12,00, 0-3 jaar gratis.
Entreekaarten zijn via de website of aan de kassa bij de Fluweelengrot en Kasteelruïne verkrijgbaar.
Bezoekers in bezit van een Museumkaart hebben gratis toegang tot de Fluweelengrot en Kasteelruïne.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.