Shadow

Beleef de middeleeuwen op de Kasteelruïne en in de Fluweelengrot

In de zomerperiode worden roofvogelshows georganiseerd op de Kasteelruïne. In de Fluweelengrot vinden in deze periode extra uitgebreide avondrondleidingen plaats.

Kapel Fluweelengrot
Kapel Fluweelengrot@PR

De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. De Fluweelengrot is een van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. De grot en de ruïne vormen samen een leuke en interessante belevenis voor jong en oud!

Roofvogelshows

Op 21 en 28 juli en 4, 11 en 18 augustus vinden twee keer per dag roofvogelshows plaats op de Kasteelruïne. Op deze dagen begeleidt de valkenier verschillende roofvogels in hun vliegkunsten om 13.00 uur en 15.00 uur. De valkenier geeft op een enthousiaste en humoristische manier informatie over de roofvogels en hun gewoonten. De vogels zijn van dichtbij te bewonderen en na de show kunnen de bezoekers tegen een kleine vergoeding met de roofvogels op de foto.

Avondrondleidingen

In de zomerperiode van 20 juli tot en met 24 augustus worden op dinsdag, woensdag en zaterdag extra uitgebreide avondrondleidingen in de Fluweelengrot verzorgd om 20.00 uur.
De gids vertelt over de blokbrekers, het gebruik van de grot als schuilplaats tijdens de oorlogen en de tekeningen en sculpturen in de grot. De avondrondleiding duurt ruim een uur. De prijs van de avondrondleiding is voor volwassenen
€ 11,50 en € 9,50 voor kinderen (4 t/m 11 jaar). Combineert u uw avondrondleiding met een bezoek aan de Kasteelruïne overdag, zijn de prijzen respectievelijk € 14,50 en € 11,50.

Themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot

In het kader van 75 jaar bevrijding is het vanaf nu mogelijk om de themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot te boeken voor groepen. In de Tweede Wereldoorlog heeft de Fluweelengrot gediend als schuilplaats voor de bewoners van Valkenburg.  Deze rondleiding duurt circa 50 minuten. De prijs voor volwassenen (vanaf 12 jaar) is € 9,50, voor kinderen (4 t/m 11 jaar) € 7,50 en museumkaarthouders mogen gratis deelnemen.

Fluweelengrot

De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Van oorsprong is het een prehistorische zeebodem. In deze oeromgeving wonnen nijvere blokbrekers eeuwenlang mergel voor de bouw van huizen, kerken en kastelen. De rondleidingen in de grot geven een beeld van de schuilplaatsen, houtskoolschilderingen en sculpturen.

Kasteelruïne

Roofvogelshow op de Kasteelruïne Valkenburg © Kasteelruïne & Fluweelengrot Valkenburg

De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft men een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Openingstijden en entree

De Kasteelruïne en de Fluweelengrot zijn elke dag geopend. De Kasteelruïne is dagelijks te bezichtigen vanaf 10.00 uur. Bekijk de website voor de tijden van de rondleidingen door de Fluweelengrot.
Entree Fluweelengrot en Kasteelruïne: volwassenen € 12,50, kinderen tot 12 jaar € 9,50 inclusief ruïne speurtocht, 0-3 jaar gratis. Bezoekers in bezit van een Museumkaart hebben gratis toegang tot de Fluweelengrot en Kasteelruïne.

Entreekaarten zijn via de website of aan de kassa bij de Fluweelengrot en Kasteelruïne verkrijgbaar.

Kasteelruïne en Fluweelengrot
Daalhemerweg 27
6301 BJ Valkenburg aan de Geul
Tel. (043) 820 00 40
info@kasteelruinevalkenburg.nl

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *