Shadow

Meer duidelijkheid over skelet in graf op de Kasteelruïne in Valkenburg aan de Geul

Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2021 is het graf van een onbekende op de Kasteelruïne onderzocht en geopend. Onderzoek heeft meer informatie opgeleverd over de persoon achter het skelet.

Onderzoek skelet Kasteelruïne Valkenburg

Archeologen doen onderzoek in het graf op de Kasteelruïne in Valkenburg aan de Geul © Kasteelruïne
Archeologen doen onderzoek in het graf op de Kasteelruïne in Valkenburg aan de Geul © Kasteelruïne

Het skelet is onderworpen aan verschillende onderzoeken zoals isotopen-, historisch en fysisch antropologisch onderzoek Tevens is een 14C-datering (koolstofdatering) uitgevoerd op een rib. Door deze onderzoeken is duidelijk geworden dat het skelet van een man is. Hij was ongeveer 35 jaar oud toen hij overleed. Hij heeft de eerste 16 jaar van zijn leven in vulkanisch rijk gebied geleefd. De man is lang van postuur en hij was een ruiter. Dit laatste is af te leiden uit de bouw van zijn heup. Hij was een welgestelde man, omdat hij gezonde voeding tot zijn beschikking had. Eerder was al duidelijk geworden dat de man ongeveer 400 jaar geleden heeft geleefd.

Onderzoek graf Kasteelruïne

Een graf vertelt vaak meer over de omstandigheden waarin een persoon begraven is. Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2021 is het graf en een groot gebied eromheen gescand met speciale meetapparatuur in het kader van geofysisch onderzoek. Naar aanleiding van deze scan en eerdere historische informatie bestaat het vermoeden van meerdere graven op de Kasteelruïne. Binnenkort moet een uitgebreide scan van het gehele kasteelterrein meer duidelijkheid verschaffen of en in welke mate er een relatie is met het eerste graf.

Graf op de Kasteelruïne

In 1925 is bij restauratiewerkzaamheden aan de Kasteelruïne door W. Sprenger een menselijk skelet gevonden. Bij het graf is een hardstenen kolom geplaatst met de tekst: Graf van een onbekende, ontdekt en hersteld in 1925. Deze steen heeft jarenlang verscholen gestaan in een heg en is in 2014, evenals de grafkelder, herontdekt. In opdracht van Stichting Kasteel van Valkenburg voert RAAP (onderzoeks- en adviesbureau voor Archeologie, Cultuurhistorie en Erfgoed) het onderzoek op dit skelet uit.

Kasteelruïne bijna duizend jaar oud

De Kasteelruïne, Nederlands oudste nog gedeeltelijk bestaande hoogteburcht, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft men een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Stichting Kasteel van Valkenburg bestaat sinds 1924 en heeft als oogmerk de Fluweelengrot en de Kasteelruïne van Valkenburg voor het nageslacht te behouden in de staat waarin het nu verkeert en beide monumenten veilig en toegankelijk te houden. Een niet eenvoudige taak, enerzijds omdat het voormalige Kasteel van Valkenburg is opgetrokken uit mergel, wat restauratiewerken haast onbetaalbaar maakt. Anderzijds omdat de Fluweelengrot veel onderhoud vergt om de veiligheid te waarborgen. Beide locaties zijn bij voorkeur als geheel het hele jaar te bezoeken. De revenuen van alle activiteiten komen geheel ten goede aan de instandhouding van dit culturele erfgoed.

De Kasteelruïne is dagelijks te bezichtigen vanaf 10.00 uur. Entree Kasteelruïne: volwassenen € 9,00, kinderen tot 12 jaar € 7,00, 0-3 jaar gratis. Houders van een Museumkaart hebben gratis toegang. Bestel hier je tickets online.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.