Shadow

Ischgl: misschien wel het beste skigebied ter wereld

Als er een titel zou bestaan voor beste skigebied ter wereld, dan zou Ischgl met skigebied Silvretta-Arena in het Tiroler Paznauntal zeker hele hoge ogen gooien.

Piz Val Grondabahn in Ischgl
Pitz Val Gronda-gondel in Ischgl  © TVB Paznaun-Ischgl

Door Nico van Dijk

Een eersteklas liften infrastructuur met een enorme capaciteit, een groot, sneeuwzeker skigebied, rijk gevarieerde après-ski mogelijkheden die je niet snel elders vindt en een groot aanbod aan luxe hotels en winkels. Het is duidelijk dat Ischgl niet zomaar te vergelijken is met elk ander skigebied. Ischgl is een lifestyle-wintersportbestemming. Misschien niet zo mondain als Sankt Moritz of Davos in Zwitserland, waar de bontjasdichtheid aanmerkelijk hoger ligt, maar wintersporters in Ischgl houden van het goede leven. Dat is duidelijk te zien aan de luxe winkels in de Dorfstrasse, de outfits van de wintersporters, het meer dan gemiddeld aantal auto’s uit het hogere segment en aan het hoge aantal vier- en vijf sterren hotels in Ischgl. Vergelijk hotelkamerprijzen in Ischgl bij Trivago.

Gastronomie en après ski in Ischgl

Ischgl hotel Yscla

Maar het is niet zo dat een wintersportvakantie in Ischgl alleen is weggelegd voor toeristen met een dikke portemonnee. Weliswaar heeft de Champagnerhütte bij de Silvrettabahn de hoogste champagne-omzet per vierkante meter in Oostenrijk en worden bij de buren in de Schneelounge bar flessen Dom Perignon van 55.000 euro verkocht (oké, dan heb je wel meteen 6 liter), maar bij tenten als de Kuhstall, Nikos Hexenkuche en de Stadl koop je ook gewoon een glühwein voor 4 à 5 euro. Voor de gastronomie in Ischgl geldt hetzelfde. Aan de ene kant hebben topchefs als de pas 27 jarige Benjamin Parth van restaurant Stüva in hotel Yscla en zijn collega Martin Sieberer van de Paznauner Stube in hotel Trofana Royal zich beiden naar drie koksmutsen in de nieuwe Gault Milau-gids gekookt. Het is niet voor niets dat het Paznauntal een echte ‘Genussregion’ is. En je mag drieduizend euro entreegeld neertellen om lid te worden van de VIP-lounge in het Alpenhaus op de Idalp. Maar aan de andere kant kun je ook heel betaalbaar eten of een avondje lekker fonduen op de Vider Alp, met een zeven kilometer lange rodeltocht als toetje. We willen maar zeggen: Ischgl heeft het gewone wat ze ook in veel andere skigebieden hebben, maar daarnaast nog zoveel meer. Aan jou de keuze!

Het skigebied van Ischgl

Ook betreft het skigebied, voor de meeste skiërs het belangrijkste element van een wintersportvakantie, steekt Ischgl met kop en schouders boven de meeste andere skigebieden uit. Met ruim veertig supersnelle liften en 238 kilometer skipisten waarvan tachtig procent boven de 2000 meter ligt, kun je hier als wintersporter je hart ophalen. De uitstekende liftinfrastructuur begint al in het dorp, waar de Dorftunnel met lopende banden en diverse andere liften er voor zorgt dat je heel snel van de ene kant van het dorp naar de andere kant kunt komen. Een gloednieuwe, ondergrondse parkeergarage met verbinding naar de liften wordt deze winter in gebruik genomen.

Top of the Mountain-concerten

Aan de wanden van de Dorftunnel hangen grote foto’s van artiesten die tijdens de beroemde Top of the Mountain-concerten optraden: Elton John, Sting, Tina Turner, Lionel Richie, The Killers, Bob Dylan en Katy Perry. Vorig jaar zorgde James Blunt voor de seizoenopening in Ischgl en dit jaar klinken op 28 november de surfklanken van de Beach Boys over de Idalp.

Enorme liftcapaciteit

Aan de kant waar je Ischgl binnenrijdt, liggen de gloednieuwe Pardatschgratbahn en de Fimbagondel, aan de andere kant, ongeveer op tweederde van de Dorfstrasse, ligt de Silvretta-gondel. De Pardatschgratbahn inclusief een enorm dalstation, is in november 2014 geopend. De gondel gaat in een ruk door in 9 minuten naar boven. Daar wacht je een groot, gevarieerd en sneeuwzeker skigebied waar dankzij de enorme liftcapaciteit wachtrijen eigenlijk een onbekend fenomeen zijn. Je komt naar Ischgl om te skiën en niet om in de rij te staan, luidt het adagium hier. Geen wonder dus dat veel mensen al jaren achtereen, en vaak meerdere keren per wintersportseizoen, naar Ischgl komen. Een echt laagseizoen kent Ischgl dan ook niet. En als je toch lekker aan het skiën bent, is het maar een klein stukje naar Samnaun, dat aan de Zwitserse kant van het skigebied Silvretta-Arena ligt en waar je in ruim zestig winkels belastingvrij kunt shoppen.

Favoriete skigebieden

De Britse wintersportjournalist Rob Freeman geldt als een autoriteit op het gebied van wintersport. Hij reisde jarenlang door skigebieden over de hele wereld, bekeek nagenoeg alle Oostenrijkse skigebieden en schreef de Snowfinder-gids waarin alle, maar dan ook alle skipistes in de twintig belangrijkste skigebieden van Oostenrijk beschreven staan. Ischgl behoort, samen met St Anton am Arlberg, tot zijn favoriete skigebieden, maar wel met Ischgl op 1, dan St. Anton en pas op de derde plek Les Trois Vallées in Frankrijk.

Freeman beoordeelt daarbij niet alleen de fantastische infrastructuur, de gevarieerde après-ski en de kwaliteit van de hotels en de popconcerten die hier aan het begin en einde van het seizoen plaatsvinden. “Alles hier in Ischgl is helemaal ingericht op skiën. Daar doen ze echt alles voor. Een paar jaar geleden lag er bij de seizoensopening in Ischgl weinig sneeuw. Toen hebben ze de sneeuwkanonnen volop laten draaien. Dat heeft ze een miljoen euro gekost, maar ze hadden wel tachtig kilometer skipisten open. Alleen Ischgl en Obergurgl waren die winter op tijd klaar voor de seizoenstart.”

Ischgl is ook een perfect freeride-gebied dat er met de opening van de Piz Val Grondagondel heel wat freeride-kilometers bij gekregen heeft. Bekijk de video hieronder. Lees meer over Ischgl en de andere skigebieden in het Paznauntal op WintersportOostenrijkGids.nl. Dit artikel maakt deel uit van de special ‘Wintersport in het Paznauntal.’

https://youtu.be/GDw6jXKI8tI

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *