Shadow

Eindeloos gevarieerde wintersport in de Silvretta-Arena

Ischgl funpark

Over skigebied Silvretta-Arena, dat in Oostenrijk en Zwitserland ligt, kunnen we eigenlijk alleen maar in superlatieven spreken.

De Silvretta-Arena in het Paznauntal in Tirol behoort tot het handjevol skigebieden dat in twee landen ligt: Oostenrijk en Zwitserland. De Silvretta-Arena is onderdeel van de Silvretta Skiregion. Deze Silvretta Skiregion bestaat uit de in het Paznauntal gelegen plaatsen See, Kappl, Ischgl en aan het eind van het dal ligt Galtur. Ook Samnaun, in het kanton Graubunden in Zwitserland, behoort tot de Silvretta Skiregion. Ischgl en Samnaun vormen samen de Silvretta Arena.

De Silvretta Skiregion telt in totaal 351 kilometer pisten en 67 skiliften. De Silvretta Arena heeft 238 kilometer skipisten die worden ontsloten door 43 skiliften.

Skigebied Silvretta Arena: skiën en feesten op topniveau

Silvretta-Arena is een skigebied van naam en faam. Het skigebied Silvretta-Arena heeft de eerste dubbeldeks gondelbaan in Europa (vanuit Samnaun Plan naar de Alp Trida), het grootste snowboardpark van Europa, snelle liften en een uitstekende après-ski. Beroemd is ook het openingsfeest Top of the Mountain waarmee het skiseizoen in de Silvretta-Arena elk jaar geopend wordt. Ieder jaar worden wereldberoemde artiesten, zoals Elton John, Kylie Minogue, Katy Perry en Alicia Keys gestrikt voor een openluchtconcert op de Idalp. De skipistes in Ischgl zijn open van eind november tot begin mei. De andere skigebieden in de Silvretta Arena gaat wat later open en eerder dicht. Hotels en appartementen in de Silvretta Arena zijn te boeken bij onder meer Chalet.nl, Trivago, TUI en Belvilla.

Het skigebied Silvretta-Arena in cijfers

Het skigebied Silvretta-Arena van Ischgl en Samnaun is zeer uitgestrekt en loopt van 1400 meter tot 2872 meter (de Greitspitze). Het gebied is uitstekend ontwikkeld met 41 snelle, moderne liften, die 238 kilometer pisten ontsluiten. Bovendien telt het gebied enorm veel pistenhutten. De après-ski in Ischgl begint dan ook zeer vroeg.  Omdat Ischgl, Kappl, See en Galtur (40 km skipisten) relatief dicht bij elkaar liggen, behoort een dagje skiën in een ander dorp zeker tot de mogelijkheden behoort.

Negentig procent van het skigebied ligt boven de 2000 meter en dat maakt de Silvretta Arena een zeer sneeuwzeker skigebied waar je kunt skien met Pasen. Er zijn zeven ongeprepareerde skiroutes voor off-piste skien (12 km), tien zwarte pisten (27 km), 41 middelzware rode pisten (152 km) en 14 makkelijke blauwe pisten (47 km).

Skiën in skigebied Silvretta-Arena

Het skigebied Silvretta-Arena is aantrekkelijk voor skiers van verschillende niveaus. Beginners zullen de bredere, makkelijke pistes op de Idalp waarderen. Maar het gebied kent ook een aparte carve-piste. Een andere bijzondere piste is de elf kilometer lange Piste Eleven, die deels zwart en deels rood is. De piste start op de Greitspitze en loopt door tot in Ischgl. Piste 4 (vanaf de Pardatschgrat op 2624 meter hoogte) behoort tot de langste pisten van Oostenrijk. Piste 14a, met een verval van 70 procent, is inkt- en inktzwart en een uitdaging voor gevorderde skiers. Voor toerskiers is de zogeheten Smokkelroute leuk om te doen: Deze 35 kilometer lange tocht brengt u van Ischgl naar Samnaun (waar u belastingvrij tabak, sieraden en andere spullen kunt kopen!) en weer terug naar Ischgl. Bekijk de interactieve skikaart van de Silvretta Arena.

Snowboarden in Silvretta-Arena

Het skigebied Silvretta-Arena telt drie snowparks. De ene is het Vita Ischgl Snowpark en is het grootste snowpark van Europa. Het andere snowpark in de Silvretta-Arena is het Obstacle park in Samnaun. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een hindernissenpark voor geoefende boarders.

Wandelen en langlaufen in de Silvretta-Arena

In de Silvretta-Arena zijn diverse wandelroutes van Ischgl naar Samnaun uitgezet. Vanuit Ischgl gaat u met de lift naar boven naar de Idalp of naar de Pardatschgrat. U kunt ook gratis naar boven met de Hollbodenbahn, de Sassgalunbahn en de Idjochbahn. Via de 2732 meter hoge Viderjoch steekt u de grens met Zwitserland over en kunt u naar Samnaun wandelen. Wie wil langlaufen, kan de Trisanna-route volgen vanaf de parkeerplaats bij de Silvretta-gondel. Hier kunnen beginners de kneepjes van het langlaufen leren en wie al iets gevorderd is, kan hiervandaan naar Mathon en terug launglaufen. U kunt gratis met de bus terug. Gevorderden kunnen langlaufen van Ischgl naar Galtur en terug of in een van de andere dorpen de vallei in gaan.

Skiles in de Silvretta-Arena

In skigebied Silvretta-Arena staan meer dan honderd skileraren van de Schneesport Akademie voor u klaar om u te leren skien of snowboarden. Ook zijn er leraren speciaal getraind om skiles te geven aan gehandicapten. Verder kunt u er speciale lessen tiefschnee-skien en telemarken volgen.

Skipassen in de Silvretta-Arena

Wie veel kilometers wil maken en ook in de buurdorpen wil skien, koopt de Silvretta Skipas. Deze is geldig in alle dorpen van het Paznauntal. U heeft dan toegang tot de skigebieden in Ischgl, Samnaun, Galtur, Kappl en See. De prijzen van deze skipas variëren. Er is een voorseizoen, twee hoogseizoenen (Ski Magic), een tussenseizoen  (Ski Classic) en een naseizoen (Ski Firn). Kinderen onder de acht jaar mogen onder begeleiding van een ouder gratis skien. Kinderen tot zeventien jaar krijgen korting. Ook senioren vanaf 60 jaar krijgen korting. Verder wordt korting gegeven op vertoon van de Gästekarte Ischgl/Mathon.

Daarnaast worden nog drie soorten dagkaarten verkocht: een gewone dagkaart, een kaart die vanaf 11.30 uur geldig is en een halve dagkaart die vanaf 14.00 uur geldig is.

Wie in Ischgl of Mathon verblijft, kan ook een VIP-pas kopen. Die is goedkoper dan de Silvretta-pas en is alleen geldig voor de liften van Ischgl en Samnaun plus twee dagen in de buurdorpen. De pas is alleen verkrijgbaar op vertoon van de Gästekarte Ischgl/Mathon. Lees meer over de skipassen in de Silvretta-Arena.

Dit artikel maakt deel uit van de special ‘Wintersport in het Paznauntal‘.

5/5 - (2 stemmen)
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!