Shadow

Ikeda Iwao: bamboe en lak

BamboeenkunstIn de tentoonstelling in het Museum für Lackkunst in Münster geeft de kunstenaar Ikeda Iwao (*1940) in een ongedwongen spel met de tradities van de Japanse kunst, en in het bijzonder van de theeceremonie, zijn objecten nieuwe vormen en functies. De materialen waarvan hij gebruikmaakt – bamboe en lak – representeren zowel de spiritualiteit als het meesterschap van het Japanse kunsthandwerk.

Al op 13-jarige leeftijd exposeerde hij zijn eerste bamboewerk. Sindsdien schept de in zijn geboorteland Japan befaamde Ikeda allerhande werken, variërend van benodigdheden voor de theeceremonie en vazen tot sculpturale figuren. Hij gebruikt daarvoor bamboe dat wel 200 jaar oud kan zijn. In de esthetiek van het materiaal zijn de idealen van de theeceremonie en de hoogstaande ambachtelijke vaardigheden nog te herkennen. Tegelijkertijd echter gaat Ikeda op een fantasievolle en vrije manier met de eerbiedwaardige traditie om.

bamboeenkunst1Door het bamboe te snijden, te breken of te fragmenteren, benut de kunstenaar de zinnebeeldige kwaliteiten van het organische materiaal. Voor Ikeda Iwao is bamboe een evocatief symbool van levenskracht. Dit geldt eveneens voor de Japanse lak, waarvan het oppervlak het licht reflecteert en een karakteristieke diepe glans bezit. Ikeda Iwao’s werken bewegen zich tussen formele helderheid en materiële schoonheid dankzij een spannende wisselwerking tussen de veelzijdige verschijningsvormen van het bamboe en de verfijnde kleur- en oppervlaktebehandeling van de objecten.

Tentoonstelling in het Museum für Lackkunst in Münster | 23 maart t/m 27 juli 2014.
www.museum-fuer-lackkunst.de

Meer weten over het Geheim over de Grens?

Sharing is caring!