Shadow

Wintervakantie in de bergen van Zuid-Tirol: natuur, wellness en gezondheid

Collalbo in Zuid-Tirol is bij Nederlanders vooral bekend vanwege de internationale schaatswedstrijden. Maar bij Klobenstein, zoals Collalbo op z’n Duits heet, herbergt ook een skigebied. En vlakbij dat skigebied ligt Hotel Tann waar de familie Untermarzoner op 1500 meter hoogte een heel bijzonder hotel runt: Hotel Tann. In dit buitengewone hotel speelt de kracht van de natuur op veel terreinen een belangrijke rol.

‘Auftannen’ op de Rittner Horn

Hotel Tann ligt in de natuur en biedt een prachtig uitzicht op de Dolomieten © Hotel Tann
Hotel Tann ligt in de natuur en biedt een prachtig uitzicht op de Dolomieten © Hotel Tann

Het 4 sterren Hotel Tann is op z’n zachtst gezegd uniek. Het hotel bestaat in 2024 precies 100 jaar. En al net zo lang hebben de locals als gasten van ver weg door dat je hier helemaal tot rust komt. ‘Auftannen’ noemen ze dat hier. Als in de winter de bossen en weiden hier boven Bolzano met een dikke laag sneeuw bedekt zijn, is de magische rust een weldaad voor de ziel. Je kunt hier je hoofd leeg maken en boslucht inademen, maar Hotel Tann biedt meer.

Wellness met natuurlijke producten

Wellness speelt een belangrijke rol in de dagelijkse gang van zaken bij Hotel Tann, maar dat is wel een bijzondere wellness. De bossen in de omgeving leveren de natuurlijke ingrediënten voor de wellness- en beautybehandelingen die hier worden aangeboden. Terwijl buiten de sneeuwvlokken neerdwarrelen, geniet je binnen van rust in het “oord van de stilte” en wordt je huid bij een zoutsteenbehandeling verwend met een peeling van sparrengranulaat en bergkristal.

Vanuit de tuin van Hotel Tann loop je zo de natuur in. Dit is echt een plek om jezelf weer helemaal op te laden. © Hotel Tann
Vanuit de tuin van Hotel Tann loop je zo de natuur in. Dit is echt een plek om jezelf weer helemaal op te laden. © Hotel Tann

Of kies voor een ontslakking, waarbij je lichaam wordt omhuld met een kilo gebalde boskracht van berkenbladeren, brandnetel, jeneverbes, sparrengranulaat, edelweiss en graanzemelen. Heerlijk warm: je spieren en zintuigen komen tot rust in een tot de rand gevulde houten badkuip met waardevolle ingrediënten uit het bos. De essence van hooibloem met paardenbloem en brandnetel ontvouwt in het boskruidenbad zijn stimulerende eigenschappen van het immuunsysteem.

Ontspannen in een broodbad

Hotel Tann biedt bijzondere vormen van wellness aan. © Armin Huber / Hotel Tann
Hotel Tann biedt bijzondere vormen van wellness aan. © Armin Huber / Hotel Tann

De bosroos-crèmepakking van Tann met olie uit rozenbottelzaad regenereert je huid duurzaam. Wat het bos voortbrengt, vindt zijn weg naar de eigen verzorgingslijn van Hotel Tann: jeneverbessen, kliswortel, smeerwortel, tijm en jonge bramenblaadjes, goudsbloemen en rozenbottels. In het traditionele broodbad geurt het heerlijk naar versgebakken brood. De hotelgasten nemen een sauna in de milde, droge restwarmte van de bakoven. Dennentakken in overvloed ontvouwen hun natuurlijke aroma’s en actieve stoffen in het kruidenstoombad. De oerboom van de Alpen, de alpenden, geeft zijn geurstoffen vrij bij een temperatuur van 90 graden in de Zirbenstüberl-sauna.

In het verwarmde Tannorama-zoutwaterzwembad snuiven de wellnessgasten frisse winterlucht op. De “Silva”-buitensauna bevindt zich in het park van Hotel Tann, ingebed tussen lariksen, sparren en dennen. Beschermd door het bos geniet je ook hier van een uitzicht dat je geest en ziel bedwelmt. Of laat je spieren masseren door de bubbels van het verwarmde whirlpool. Op de luchtbedden laat je je gedachten de vrije loop.

Barbara’s boskeuken

Barbara's boskeuken is vermaard. © Armin Huber / Hotel Tann
Barbara’s boskeuken is vermaard. © Armin Huber / Hotel Tann

De ingrediënten uit het bos spelen ook een belangrijke rol in de keuken. Kokkin Barbara haalt haar inspiratie én zoveel mogelijk producten uit het bos. Barbara’s boskeuken is dan ook vermaard. De volksmond zegt dat rozenbottels die rond Kerstmis worden gegeten, ziektes buiten de deur houden. In de keuken van Tann verrijkt deze rode vitaminebron ’s winters desserts, jam en fijne bijgerechten.

Met een ongelooflijke passie en uitgebreide kennis brengt hotelchef Barbara de wilde natuur met een overvloed van heerlijke aroma’s, wortels, bloesems, scheuten, boomkegels, paddenstoelen en wilde vruchten in haar lekkere hotelkeuken. Tann-sparrenpesto, semifreddo van bergden, een bosschuimsoepje van sparren en nog veel meer lekkers: de boskeuken van Hotel Tann verwent je smaakpapillen met aroma’s en producten uit het bos, en creëert culinaire emoties die je welzijn, gezondheid en fitheid opkrikken. Nog een lekkere tip: Barbara’s honing van sparrennaalden op je boterham bij het ontbijt. Of gebraden varkensnek in hooi: om duimen en vingers af te likken!

Genieten van de winterse natuur

Door de ligging van Hotel Tann worden gasten vanzelf naar buiten gelokt, om de natuur op de Ritner Horn te ontdekken. Ga bijvoorbeeld lekker skiën in skigebied Rittner Horn, dat op 800 meter van het hotel ligt. Dat skigebied maakt onderdeel uit van de Ortler Ski Arena. Dit samenwerkingsverband van 15 skigebieden telt samen een indrukwekkende 400 kilometer aan skipisten.

Of maak vanuit het hotel mooie winterwandelingen of sneeuwschoenwandeltochten. De eerste premium-winterwandelroute van Italië start aan de deur van Hotel Tann. Of klik de langlaufski’s onder en glij over perfect geprepareerde natuurlijke loipes.

Nieuwe suites in hotel Tann

Honderd jaar of niet, Hotel Tann blijft zich vernieuwen. Nieuw zijn bijvoorbeeld de suites in Villa Tann. Kijk op de site van het hotel om prijzen en beschikbaarheid van kamers en suites te zien. Lees ook wat Hotel Tann in de zomer te bieden heeft.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.