Shadow

Nieuwe liften en freeride-mogelijkheden in familieskigebied See

Skigebied SeeSkigebied See in het Paznauntal heeft voorafgaand aan het wintersportseizoen 2014 – 2015 flink aan de weg getimmerd. Dankzij de ingebruikname van een nieuwe gondel, de achtpersoons Versingbahn, heeft het skigebied er 8 km skipisten bij zodat het totaal nu op 41 km komt. Tegelijkertijd is ook het hoogste punt nu net iets hoger geworden én is er een heel nieuw freeride gebied ontsloten. Ook wordt het nu makkelijker om het skigebied van See in de toekomst te verbinden met dat van Serfaus – Fiss-Ladis. We namen er een kijkje en genoten met volle teugen.


Door Nico van Dijk
Skigebied See behoort samen met Kappl, Ischgl en Galtür tot de vier skigebieden van het Paznauntal in Tirol. Samen staan ze bekend onder de naam Silvretta-Arena. Anders dan het grote, mondaine Ischgl is See een lekker, knus, overzichtelijk skigebied dat vooral families met kinderen zal aanspreken.

See is het eerste dorp dat je tegenkomt als je vanaf Pians de snelweg verlaat en het dal in rijdt. Het skiën speelde zich altijd af op de flanken van de Medriggrat, maar sinds het winterseizoen 2014-2015 is er met de nieuwe achtpersoons Versinggondel (waar je trouwens ook met z’n negenen in kunt, zo hebben we proefondervindelijk vastgesteld) een heel nieuw skigebied bij gekomen. Daardoor telt het skigebied van See nu 42 km skipisten, evenveel als het naburige Kappl, en is het hoogste punt op 2456 meter komen te liggen.

Het skigebied van See: compact en overzichtelijk

Skileraar Dennis van de Skischool See, wacht ons boven aan de zespersoons Medrigjochbahn op. De gele gondels brengen je in een keer naar het plateau van de Medrigalm op1802 meter hoogte. Daar vind je onder meer de skischool die ook de kinderopvang voor z’n rekening neemt,  twee oefensleepliften, een heerlijk panoramarestaurant met een waanzinnig mooi uitzicht op het Paznauntal, de Rauhkopfsleeplift (die alleen voor het avondskiën en rodelen op dinsdag wordt gebruikt) en de zespersoons stoeltjeslift Zeinis. Via die verbinding kun je bij Medrigalmsleeplift en de vierpersoons Rossmoos-stoeltjeslift komen. Die was met een bergstation op 2382 meter tot vorig seizoen het hoogste punt van het skigebied.

We nemen bovenaan de Zeinis-lift de rode afdaling en komen uit bij de nieuwe Versing-gondel. Omdat dit wel een lawine-gevoelig gebied is, worden er nog een paar korte liften aangelegd om skiërs in geval van dreigende lawines snel te kunnen evacueren. Tegelijkertijd wordt het nu mogelijk om het skigebied van See via de Glockscharte te verbinden met dat andere, bij Nederlanders zo bekende familieskigebied Serfaus-Fiss-Ladis. Er bestaan vrij concrete plannen voor zo’n verbinding, al zal het nog wel even duren voordat die er daadwerkelijk ook is. We laten de plannen voor wat ze zijn en skiën naar de honderd jaar oude Ascherhütte waar ober Christoph, gestoken in een eigen variant van Tiroler lederhosen, ons om half elf ’s ochtends al op de eerste schnaps trakteert. Het is lekker zonnig, dus we ploffen in de ligstoelen en laten ons de borrel goed smaken.

Skiën in See

Al snel ontdekken we dat het skiën in See ook zonder alle geplande uitbreidingen al heel erg leuk is. De pistes zijn rood en blauw. Een zwarte piste en een snowpark ontbreken. Er is wel een skiroute. Die loopt vanaf de bovenkant van de Rohrmoos-lift naar het dalstation van de Versing-gondel. Het skigebied is lekker overzichtelijk en daardoor kun je elkaar eigenlijk nooit kwijtraken. Dat is met name voor families met kinderen een voordeel. De pistes in See zijn lekker breed en doorgaans super rustig. Ook dat is fijn als je gaat skiën met kinderen, net als de korting op de skipas die kinderen tot en met zeventien jaar krijgen. Gevorderden die willen racen en kilometers willen vreten, gaan immers naar Ischgl, waar 238 km skipisten te vinden zijn.

Een ander pluspunt is dat de meeste hellingen op het noorden of noordoosten geöriënteerd zijn. Dat zorgt er voor dat de zon er relatief weinig grip op heeft, waardoor de pisten van See tot laat in het seizoen in prima conditie blijven. Doorgaans kun je in See skiën tot begin april. Zelfs de mooie rode dalafdaling door het bos was medio maart 2015, wat een niet al te best sneeuwjaar was, nog prima te doen. Die helling staat als rood aangegeven, vanwege een klein, ietwat venijnig rood stukje op tweederde van de dalafdaling, maar is verder niet al te moeilijk. Hij vormt het perfecte slot van een heerlijke dag skiën in See. Het skiseizoen in See wordt rond Pasen afgesloten met de watersurf-wedstrijd, waarbij skiërs vanaf een steeds korter wordende helling over en in een waterbak moeten glijden.

De liften in skigebied See draaien overigens bijna volledig op door waterkracht opgewekte stroom. Je skiet dus groen. Bekijk de pistenkaart van See, de weersverwachting en de live webcams. Aanbiedingen naar See kun je onder meer boeken bij TUI. Lees voor je boekt de beoordelingen.

Wie meer kilometers wil maken, kan met de auto of de skibus naar de eveneens 42 km skipisten van Kappl, op ongeveer tien minuten rijden, schuin aan de overkant van het Paznauntal. Ook Ischgl is in een goed half uur bereikbaar. Bekijk de fotogalerij van skigebied See

De skipassen in See

Met een dagpas van minder dan veertig euro (prijspeil 2015) mag je See een goedkoop skigebied noemen .In See kun je zowel een skipas voor See als skipassen voor de hele Silvretta-Arena kopen. Kinderen tot acht jaar skiën gratis in See. Kinderen onder de zeventien en senioren boven de zestig krijgen korting. Bij meer dan twee kinderen gaat een gezinskorting in. Koop je een skipas voor de hele Silvretta-Arena, dan heb je te maken met twee hoogseizoenen en drie tussenseizoenen. Met die skipas kun je gebruik maken van alle 73 liften in See, Kappl, Ischgl en Galtür.

Après-ski in See

See is een rustig dorp dat vooral in trek is bij families met kleine kinderen. Dat betekent ook dat er niet heel veel mogelijkheden voor après-ski zijn. Wel zijn er een paar heerlijke pistenrestaurants zoals de Aschehütte. Ook het panoramarestaurant op de Medrigalm heeft een heerlijk, tegen de wind beschut zonneterras. Naast het Gratli-restaurant gelegen Skybar, die eerst onderdeel was van een spa in Ischgl, biedt een geweldig uitzicht over het dal en is een heerlijke plek om nog even na te borrelen. In het dorp zelf zijn nog een handvol bars.

Skiën en meer in See

Behalve skiën en snowboarden kun je in See ook schaatsen op de grootste ijsbaan van het Paznauntal, rodelen, winterwandelen op meer dan 20 km winterwandelwegen, paragliden. Skitoertochten zijn te reserveren bij de skischool. Liefhebbers van lekker eten zitten goed in See. Sinds 2007 maakt het Paznauntal deel uit van de genotsregio’s van Oostenrijk, die bekend staan om hun lokale specialiteiten. In het Paznauntal is dat de Paznauner almkaas, spek, worst en honing. Voor wellness ben je aangewezen op de faciliteiten in je hotel.

Dit artikel maakt deel uit van de special ‘Wintersport in het Paznauntal

Bekijk de video van wintersport in See.

5/5 - (1 stemmen)
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!