Shadow

Kappl: knus familieskigebied in het Paznauntal

Het kleine, knusse Kappl in het Paznauntal in Tirol lijkt op het eerste gezicht een gezellig, overzichtelijk familieskigebied te zijn. Maar het skigebied van Kappl, Sunny Mountain geheten, blijkt onverwachte mogelijkheden te bieden voor freeriders.
Door Nico van Dijk

Skipisten in Kappl © TVB-Paznaun-Ischgl
Skipisten in Kappl © TVB-Paznaun-Ischgl

De gemeente Kappl bestaat uit een handvol gehuchten tussen het familieskigebied See en het grote, mondaine Ischgl in. Het vormt echt een wereld van verschil met kifestyle-bestemming Ischgl: hier geen sjieke winkels, ondergrondse loopbanden, champagnebars, sterrenrestaurants, grote snelle gondels en honderden kilometers aan skipisten. In plaats daarvan biedt Kappl een overzichtelijk, rustig skigebied met 42 km skipisten (circa 10 km blauwe, 25 km rode en 5 km zwarte pisten) dat een eldorado is voor families met kinderen.

De skipistes in Kappl

De meeste skipisten in het skigebied van Kappl hebben een zuidelijke ligging, vandaar dat het skigebied de naam Sunny Mountain heeft gekregen. Die zonnige ligging kan een probleem zijn in een warm jaar, maar in de praktijk blijkt het skigebied tot laat in het seizoen nog prima sneeuwcondities te bieden. Wie buiten de overal drukke vakantieweken gaat skiën in Kappl zal zich verbazen over de rust die hier heerst. Wachttijden bij de liften zijn dan een nagenoeg onbekend fenomeen. Bekijk de interactieve pistenkaart. Wil je meer kilometers skiën, dan ligt Ischgl vlakbij. See, schuin aan de overkant van Kappl, telt nog eens 41 km aan skipisten. Hotels en appartementen in Kappl kun je boeken bij onder meer TUI, Belvilla en Chalet.nl

Kindvriendelijk skiën in het skigebied van Kappl

De Diasbahn, een rustige, niet al te grote gondel, brengt je vanuit het dal naar het bergstation waar je meteen in het hart van het skigebied staat Hier in het Sunny Mountain belevenispark bij het Sunny Mountain-restaurant zie je meteen waarom het skigebied van Kappl zo populair is bij gezinnen. Rondom het restaurant liggen een groot aantal korte en lange lopende banden en korte oefenpistes waar kinderen (en volwassen beginners) de eerste kneepjes van het skiën onder de knie kunnen krijgen. De meeste van die lopende banden zijn overdekt en gloednieuw.

Skiën op de Sunny Mountain: Kanonenrohr

Wij gaan op pad met onze gids Wolfgang Huber. Als echte Oostenrijkse skileraar spreekt hij ‘ski-Nederlands’, maar bij de skischool werken ook Nederlandse skileraren. Via de stoeltjeslift Alblittbahn, een stukje van blauwe piste vijf en vervolgens de Alblittkopf-stoeltjeslift komen we op het hoogste punt van het skigebied, de 2720 meter hoge Alblittkopf. Hier vandaan kun je via de rode zeven, de zwarte 7a, de zwarte acht of een skiroute weer terug naar het plateau bij het Sunny Mountain-restaurant. Die zwarte piste acht wordt ook wel de ‘Kanonenrohr’ ofwel de ‘kanonsloop’ genoemd. De piste bestaat uit een serie steile, golvende hellingen afgewisseld door vlakke stukken.

Skiën met kinderen in Kappl

Die doen we later, maar eerst pakken we de rode zeven en de rode zes, terug naar het middenstation. Ben je met een groep skiërs van verschillend niveau dan kun je rustig afspreken dat de een de blauwe afdaling neemt, de andere de rode en weer een andere de zwarte, want je komt elkaar onderaan de pisten of bij het bergrestaurant weer heel snel tegen. Verdwalen in dit skigebied is zo goed als uitgesloten en dat is wel zo prettig als je gaat skiën met kinderen. Onderweg pikken we nog even een stukje mee van de blauwe piste vijf en de zogeheten Flexi-route. Hier kunnen kinderen spelenderwijs off-piste skiën oefenen. Her en der kun je in het skigebied nog stalletjes zien waar vroeger vier tot vijf koeien konden overwinteren. Een van die stallen is omgebouwd tot mini-museum.

Freeriden en skiën op de Autobahn

Na een uitstekende lunch in het bergrestaurant gaan we weer naar de top van de Alblitt waar skileraar Wolfgang ons wijst op de rode en zwarte skiroutes en vele offpiste-mogelijkheden. En er is nog een prettige verrassing. Bovenaan de lift staat een groot, niet over het hoofd te zien, blauw-wit Autobahnbord. Het blijkt het toegangspad te zijn naar de rode piste 9 die de naam Autobahn heeft gekregen. Het eerste stuk van de piste kan door de wind die hier om de top waait, wat ijzig worden. Maar je hebt een prachtig uitzicht. In de verte zien we het Rendl-skigebied van Sankt Anton am Arlberg. Er circuleren al dertig jaar plannen om Sankt Anton met Kappl te verbinden, maar zover is het nog lang niet.

Lattenabfahrt langste afdaling van het skigebied van Kappl

De circa acht kilometer lange afdaling, die ook wel de Lattenabfahrt genoemd wordt, is een feest op zich. Deze langste piste van het skigebied van Kappl is net als de overige pistes in Sunny Mountain uitstekend geprepareerd, lekker rustig en brengt je helemaal buitenom terug bij de tweepersoons Gongall-stoeltjeslift. Die brengt je weer terug de Alblitt op. Maar je kunt er ook voor kiezen om bij het dalstation van die stoeltjeslift je afdaling naar het dal te vervolgen via de rode piste vier. De piste staat als rood aangegeven, maar is ook goed te doen voor minder gevorderde skiërs. Onderweg ski je door gehuchten als Kreuzle, Egg en Bild waarbij af en toe een niet onprettige stalgeur voorbij komt. Helemaal onderaan zitten nog wat scherpe bochten, net voordat je weer bij het dalstation van de Diasbahn komt.

Vergelijk het skigebied van Kappl met andere skigebieden in Oostenrijk. Dit artikel maakt deel uit van de special ‘Wintersport in het Paznauntal‘.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *