Shadow

Duurzaam wandelen in het Zwarte Woud

uitzicht Zwarte Woud
© Original Schwarzwald

De ongerepte natuur van het Zwarte Woud met zijn uitgestrekte bossen, diepe dalen en grillige bergtoppen is een paradijs voor wandelaars. Meer dan 60% valt onder natuurbescherming: het Naturpark Südschwarzwald en het Naturpark Mitte/Nord. Het lukt het populaire vakantiegebied om zowel de natuur op een verantwoorde manier te beschermen als attractief te blijven voor de actieve vakantieganger.

Gastenkaart Zwarte Woud

Ook als het om mobiliteit gaat, heeft het Zwarte Woud een voorbeeldfunctie. Dankzij de KONUS-gastenkaart. Bij een verblijf in een accommodatie in een van de 139 deelnemende gemeentes krijgt de gast bij aankomst de KONUS-kaart, waarmee hij gratis met bus en trein dwars door het Zwarte Woud kan reizen. Zoveel moeite wordt beloond. In 2013 was het Zwarte Woud een van de 5 finalisten in de nationale wedstrijd ‘de meest duurzame vakantiestreek van Duitsland’.

Kwaliteit die overtuigt

Het is niet verwonderlijk dat een streek die zoveel waarde hecht aan duurzaamheid, ook uitstekende wandelfaciliteiten biedt. Het Zwarte Woud beschikt over een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Voor liefhebbers van een wandeltrektocht zijn verschillende langeafstandswandelingen ontwikkeld die voldoen aan de strenge eisen van de Duitse wandelbond. Alle belangrijke wandelroutes hebben minstens een keurmerk dat garant staat voor uitstekende kwaliteit.

Klassieke wandelroute

Neem bijvoorbeeld de Westweg. Dé klassieker zou je kunnen zeggen. Aangelegd in 1900! Met zijn 285 km van het noorden van het Zwarte Woud tot aan Basel ook de langste route. Onderweg veel panoramapaden met weidse vergezichten. De Schluchtensteig is alleen weggelegd voor zeer geoefende wandelaars zonder hoogtevrees. Smalle en soms erg steile berg- en bospaden voeren door spectaculaire ravijnen, zoals de Wutachschlucht en de Wehraschlucht. Zoals de naam al zegt, voert de Zweitälersteig door twee dalen: het schilderachtige Elztal en het Simonswäldertal. Bij deze tocht worden over een afstand van 108 km maar liefst 4.120 hoogtemeters overbrugd.

De Murgleiter combineert het diepe dal van de Murg, met zijn imposante rotswanden en lieflijke beemden, met bergkammen en steile beboste hellingen. Onderweg veengebieden, heldere bergmeertjes, klaterende bergbeekjes en fantastische uitzichten. Goed te doen voor iedereen met een normale conditie is de Seensteig rondom Baiersbronn. Een tocht langs een aantal meren in het noorden van het Zwarte Woud. Geniet van de stilte van de (berg)meertjes en het mooie uitzicht.

Op vakantie met de Zwarte Woud specialist

De reisorganisatie Original Landreisen AG komt uit de regio en kent het Zwarte Woud als geen ander. Langs alle bekende en soms nog onbekende wandelroutes hebben ze arrangementen ontwikkeld. Bagagevervoer en routebeschrijvingen zijn natuurlijk bij de wandeltrektochten inbegrepen, evenals de KONUS-gastenkaart voor gratis openbaar vervoer.

Meer informatie: kijk op www.original-schwarzwald.de.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!