Shadow

Culinaire Jacobsweg Paznauntal 2022: wandelen langs 7 culinaire routes

Op 9 juli 2022 start het in Paznauntal in Tirol de 14de editie van de Culinaire Jacobsweg en gaat het culinaire wandelseizoen officieel van start. De Culinaire Jakobsweg bestaat uit zeven gastronomische bergwandelingen door de bergen van het Paznauntal naar zeven berghutten, waar een sterrenchef een gerecht creëert met lokale ingrediënten. De deelnemende topchefs van dit jaar zijn: Chef Martin Sieberer van Gourmet & Relex hotel 5* Superior Trofana Royal, Benjamin Parth, Andreas Spitzer, Patrick Raaß, Hermann Huber en de #YoungChefsPaznaun.

De sterrenchefs en de koks van de #YoungChefsPaznaun die in 2022 meedoen aan de Culinaire Jakobsweg © TVB Paznaun-Ischgl
De sterrenchefs en de koks van de #YoungChefsPaznaun die in 2022 meedoen aan de Culinaire Jakobsweg © TVB Paznaun-Ischgl

Vanaf 9 juli 2022 brengt de “Culinaire Jacobsweg” voor de 14e keer topkoks de bergen in en zorgt voor ontspannen wandelingen en heerlijk dineren langs zeven gastronomische routes. Zes topchefs adopteren elk een of, in het geval van #YoungChefsPaznaun, twee alpenherbergen en creëren een verfijnd gerecht dat bekend is in de regio, gemaakt van lokale ingrediënten. Op zeven zomer zaterdagen wordt er een begeleide wandeling georganiseerd en loopt de chef-kok zelf mee naar zijn alpenherberg. De avond ervoor vindt dan per locatie de “culinaire zomeravond” in de desbetreffende hotels en restaurants van de koks.

Culinaire Jacobsweg: culinair genieten in de bergen

In de zomer van 2022 worden de Jamtalhütte, de Faulbrunnalm, de Friedrichshafener Hütte, de Heidelberger Hütte, het Alpenhaus, de Almstüberl en de Ascherhütte in Paznaun gewilde zomerbestemmingen voor gastronomische wandelaars. Tijdens de 14e Culinaire Jacobsweg nemen de topchefs van Paznaun; Benjamin Parth, Martin Sieberer, Andreas Spitzer, Patrick Raaß, Hermann Huber en het #YoungChefsPaznaun team elk een berghut over en zetten een speciaal gemaakt gerecht op het menu. Voorwaarde: Het moet een creatieve invulling zijn van een streekgerecht gemaakt met lokale ingrediënten. Voor wie de voorkeur geeft aan fietsen: alle alpenherbergen langs de “Culinaire Jacobsweg” zijn makkelijk per e-bike of mountainbike te bereiken. De fietsen zijn te huur in Galtür, Ischgl, Kappl en See.

Hotels in het Paznauntal

Wil je ook meedoen aan de Culinaire Jacobsweg en zoek je nog een hotel in het Paznauntal? Kijk dan even naar het 5* Superior Relax & Gourmet Resort Trofana Royal in Ischgl of Das Seemount, een nieuw hotel voor actieve vakantiegangers in See. Of kies een van de andere hotels in het Paznauntal.

Data wandelingen en culinaire avonden Culinaire Jacobsweg

Dit zijn de data van de kookwandelingen van de Culinaire Jacobsweg:

 • 9 juli: begeleide wandeling naar het Alpenhaus met Benjamin Parth
 • 22 juli: “Culinaire zomeravond” in Trofana Royal met Martin Sieberer
 • 23 juli: begeleide wandeling naar de Almstüberl met Martin Sieberer
 • 29 juli: “Culinaire zomeravond” in Hotel Alpina met #YoungChefsPaznaun
 • 30 juli: begeleide wandeling naar de Friedrichshafener Hütte met het #YoungChefsPaznaun
 • 19 augustus: “Culinaire zomeravond” in de Schlossherrnstube met Patrick Raaß
 • 20 augustus: begeleide wandeling naar de Heidelberger Hütte met Patrick Raaß
 • 26 augustus: “Culinaire zomeravond” in Hotel Fliana met Andreas Spitzer
 • 27 augustus: begeleide wandeling naar de Ascherhütte met Andreas Spitzer
 • 9 september: “Culinaire Zomeravond” in Hotel Fluchthorn met het #YoungChefsPaznaun
 • 10 september: begeleide wandeling naar de Jamtalhütte met het #YoungChefsPaznaun
 • 16 september: “Culinaire Zomeravond” in Hotel Rössle met Hermann Huber
 • 17 september: begeleide wandeling naar de Faulbrunnalm met Hermann Huber

Berghutten en chef-koks

Alpenhaus: Benjamin Parth (Stüva & Space 73, Hotel Yscla Ischgl)

‘Elke dag beter worden’ is het motto van Benjamin Parth, die onlangs de “Young Chef Award 2020” van de gerenommeerde Franse restaurantgids “La Liste” won. De chef van Hotel YSCLA in Ischgl en het gastronomische restaurant Stüva is momenteel de meest bekende chef van Ischgl: vier koksmutsen (18,5 punten) in Gault Millau 2021, vijf sterren (97 punten) in de Guide A la Carte 2020 en vier vorken (97 punten) in de Falstaff Restaurant Guide 2020 spreken voor zich.  Bovendien werd zijn nieuwe Bar-Lounge-Club SPACE 73 in het jaar van de opening direct bekroond door de Gault&Millau met twee koksmutsen (13 punten).

Almstüberl: Martin Sieberer (Paznaunerstube & Heimatbühne, Hotel Trofana Royal Ischgl)

De Paznauner Stube in het Trofana Royal is met 4 Gault-Millau koksmutsen bekroond © Gourmet & Relax Resort Trofana Royal SUPERIOR

Koken is een roeping voor Martin Sieberer. Zijn culinaire carrière pad leidde hem langs de beste koks in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Sinds 1996 is hij verantwoordelijk voor de Paznaunerstube in Hotel Trofana Royal waar hij al meerdere bekroningen ontving, waaronder ’aanstaande chef van het jaar’ in 1997, een derde koksmuts in 1998, de prijs voor ‘Gault Millau Chef van het jaar 2000’ en bekroningen in verschillende gastronomische gidsen. Martin Sieberer heeft sinds 2019 zeven Gault Millau-toques in zijn twee restaurants. 

Ascherhütte: Andreas Spitzer (Fliana Gourmet, Hotel Fliana Ischgl)

Na een opleiding aan de Maria Alm en het voltooien van verschillende educatieve posten in Ischgl, kreeg Andreas Spitzer de kans om op 24-jarige leeftijd als chef-kok te werken in het Fliana Hotel ****. Hij verfijnt de texturen, kleurencombinaties en smaken. Zijn stijl is werelds met een lokale twist en wordt erkend met drie Gault Millau-toques. Spitzer haalt inspiratie voor zijn culinaire creaties uit het Paznaungebergte. Onderscheidingen in 2022: 3 koksmutsen (15,5 punten) in Gault&Millau, 1 ster in Guide A la Carte en 2 vorken (87 punten) in de Fallstaff Restaurant Guide.

Heidelberger Hütte: Patrick Raaß (Schlossherrnstube, Schlosshotel Ischgl)

Voor de nieuwe executive chef de cuisine van het Schlosshotel Ischgl is koken een roeping met passie en liefde voor de producten. In zijn carrière heeft hij diverse meerjarige uitdagingen gekregen bij de beste leermeesters, als Heinz Winkler, Johann Lafer, Hans Haas en Alfons Schubeck. De drijfveer van chef-kok Patrick Raaß: voldoen aan de hoogste eisen van de gasten in fine dining en hen fascineren met nieuwe interpretaties. Bij zijn gerechten besteedt hij bijzondere aandacht aan het gebruik van de beste en meest verse streekproducten, maar zijn creativiteit reikt tot ver over de grenzen. Huidige prijzen: 4 koksmutsen (17 punten) in Gault&Millau in de Schlossherrnstube, 2 koksmutsen (13 punten) in Gault&Millau in de Weinstube, 2 vorken (85 punten) in Falstaff.

Faulbrunnalm: Hermann Huber (Hotel Almhof Galtür)

Hermann Huber is al bijna 40 jaar chef-kok in het Huber-Hotel Almhof**** in Galtür en heeft naam gemaakt op nationaal en internationaal niveau met zijn meermaals bekroonde kaas. De hotelier, meesterkok en gepassioneerde melkveehouder wil niet op zijn lauweren rusten. Inspiratie haalt hij zowel uit nationale, internationale als regionale producten en gerechten. 

Friedrichshafener Hütte: #YoungChefsPaznaun (Hotel Alpina Ischgl)

Christopher Fritz | Fabian Jäger | Tobias Jungmann | Thomas Sieberer | Hermann Zangerl
Dit zijn de 5 chef-koks van het #YoungChefsPaznaun die in de zomer van 2022 in het kader van de “Culinaire Jacobsweg” hun krachten hebben gebundeld om een culinaire hoogstandje te creeren met hun gerecht in de Friedrichshafener Hütte en op de “Culinaire Zomeravond” in het Hotel Alpina in Ischgl

Jamtalhütte: #YoungChefsPaznaun (Hotel Fluchthorn Galtür)

Michael Bachler | Dominik Ojster | Sissy Rainer | Michael Sieberer
Dit zijn de 5 chef-koks van het #YoungChefsPaznaun die in de zomer van 2022 in het kader van de “Culinaire Jacobsweg” hun krachten hebben gebundeld om een culinaire hoogstandje te creeren met hun gerecht in de Jamtalhütte en op de “Culinaire Zomeravond” in Hotel Fluchthorn in Galtür.

#YoungChefsPaznaun: aanstormend gastronomisch talent

Al sinds 1997 bestaat de Paznaun Cooks Club. Met de #YoungChefsPaznaun hebben nu ook jonge, ambitieuze opvolgers hun krachten gebundeld en maken van koken een belevenis. De ideeën van de jonge chefs uit andere keukens en landen vinden hun weg naar gerechten met lokale producten en de symbiose uit verre landen met kruiden, vis, wild, kaas en fruit uit de regio resulteert in spannende en vaak bijzondere smaakcomponenten op het bord.

Dat Oostenrijk een culinaire schatkist heeft, ontdekte ook culinair journalist Laura de Grave. Zij publiceerde onlangs een boek over de Oostenrijkse gastronomie.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *