Negatief reisadvies of niet? Alle reisadviezen op een rij

Geplaatst door Redactie op 14 april 2017 om 11:14 in de categorie Bestemmingen

verrereizenLees de update reisadviezen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft regelmatig reisadviezen af. Welke reisadviezen zijn er en voor welke bestemmingen geldt een negatief reisadvies? Dit geldt niet alleen voor bestemmingen, maar ook voor ziektes zoals het Zikavirus.
Nieuwe reisadviezen op 14-4 onder andere voor Turkije en Zweden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft regelmatig reisadviezen af. Het zogeheten negatief reisadvies is bij het grote publiek het bekendst, maar er zijn meer gradaties. Welke reisadviezen zijn er?

Vier reisadviezen

  • Als een land of streek groen gekleurd is op de kaartjes met reisadviezen, zijn er geen bijzondere situatie. Wel kan het dan toch zaak zijn om alert te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
  • Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden.
  • Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken.
  • Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Overigens is het ook bij de lichtere reisadviezen belangrijk om telefoonnummers van de Nederlandse ambassade of het consulaat in uw telefoon te zetten. U kunt zich ook aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In geval van nood heeft men daar dan uw gegevens. Sowieso blijft het altijd uw eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten en te beslissen of u wel of niet reist. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ


Reisadvies Turkije

14 april 2017: Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen (o.a. winkelcentra, kerken en openbaar vervoer). Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Zweden

4 april 2017:  Op 7 april 2017 zijn er bij een aanslag in het centrum van de stad Stockholm slachtoffers gevallen. Het centrum is weer bereikbaar. Blijf bereikbaar in noodsituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Kosovo

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Demonstraties in het centrum van Pristina en andere steden, met name het noorden, komen de laatste maanden met regelmaat voor. Hierbij hebben zich in de hoofdstad Pristina ook enkele explosies voorgedaan. Ook in de komende periode zijn demonstraties te verwachten. Wees alert en vermijd demonstraties.

Reisadvies Moldavië

Voor Moldavië geldt code groen, met uitzondering van Transnistrië. Voor die regio langs de grens met Oekraïne zijn veiligheidsrisico’s vanwege de uitzonderlijke politieke situatie in dat gebied. Er geldt code geel.

Reisadvies Peru

14 april 2017: Let op bij reizen naar de noordelijke provincies er is schade en overlast na overstromingen.

Reisadvies Egypte

Update 10 april 2017: De aanslagen op twee Koptische kerken in Egypte op zondag 9 april hebben niet geleid tot een wijziging van het reisadvies voor Egypte. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om plaatsen waar veel mensen op af komen te mijden. De Egyptische regering heeft na de aanslagen de noodtoestand uitgeroepen.

Voor Egypte en het zuidelijk deel van de Sinaï geldt een code geel, dat wil zeggen dat er veiligheidsrisico’s zijn. Dat geldt ook voor de streek rond Caïro, de delta en een strook langs de Nijl tussen Luxor en Abu Simbel. Voor de rest van Egypte geldt code oranje (reizen wordt ontraden). Voor het zuidelijkste puntje van de Rode Zee en het noordelijk deel van de Sinaï geldt een negatief reisadvies (code rood). De veiligheidssituatie aan de Middellandse zeekust tot en met de stad Matruh is verbeterd.

Reisadvies Zweden/Stockholm

update 10 april 2017: In verband met de aanslag in het centrum van Stockholm op vrijdag 8 april blijven Drottninggatan en andere straten in het centrale winkelgebied van Stockholm afgesloten. Dit geldt ook voor de metrolijnen in dit gebied. De politie- en grenscontroles zijn verscherpt.

Reisadvies Istanbul en Turkije

Update 24 maart 2017: Vanwege de spanningen tussen Turkije en Nederland krijgen toeristen het advies in heel Turkije voorzichtig te zijn. In de (sociale) media worden kritische en soms ook dreigende uitlatingen over Nederland, andere Europese landen en hun inwoners gedaan. Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen. Het reisadvies voor Turkije is verder niet veranderd.

De aanslagen van 10 december hebben geen invloed gehad op het reisadvies voor Istanbul en Turkije. Op 29 oktober 2016 heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezinsleden van diplomaten op het Amerikaanse consulaat generaal in Istanbul opgedragen te vertrekken. Aanleiding is een specifieke en geloofwaardige dreiging tegen Amerikanen in Istanbul. Verder is de noodtoestand op 19 oktober verlengd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat na de mislukte staatsgreep in Turkije de situatie in heel Turkije onvoorspelbaar blijft. Voor Ankara en Istanbul is het reisadvies zondagmiddag 17 juli verlaagd van een negatief reisadvies in de vorm van code oranje naar code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Lees meer over het reisadvies voor Turkije en Istanbul.

Voor heel Turkije geldt code geel, dus er kunnen overal veiligheidsrisico’s zijn. Voor het hele land geldt dat er een verhoogd risico op aanslagen is. Voor het grensgebied met Syrië geldt een negatief reisadvies/code rood. Ook voor Diyarbakir geldt een negatief reisadvies. Voor het zuidoosten van Turkije en een deel van het oosten geldt wordt reizen ontraden (code oranje). Er geldt geen negatief reisadvies voor de Turkse Rivièra en dat maakt gratis omboeken van een reis naar dat gebied erg lastig.

Reisadvies Verenigde Staten

Over het besluit van president Trump om reizigers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië voor 120 dagen de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen, is wereldwijd het nodige te doen. De gevolgen van deze zogeheten ‘executive order’ zijn vooralsnog onduidelijk. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft Nederlanders die een tweede nationaliteit uit een van deze landen hebben het advies voor vertrek naar de VS  de website van het Amerikaanse consulaat-generaal te raadplegen.

Over terroristische aanslagen

Terroristische aanslagen kunnen ook gericht zijn tegen Westerlingen of Westerse doelen. Vermijd onbeveiligde drukke locaties waar veel Westerlingen komen.

Reisadvies Frans Guyana

Update 29 maart 2017: Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het op een na zwaarste negatieve reisadvies voor Frans Guyana uitgegeven. Code oranje geldt voor het hele land. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Frans Guyana. Sinds dinsdag 21 maart 2017 is het onrustig in Frans-Guyana vanwege de verslechterende economische situatie. Diverse wegen zijn afgesloten en er is brandstofschaarste. Winkels en scholen zijn gesloten, of alleen beperkt open. In de avonduren is er verhoogde criminaliteit.

Reisadvies Ecuador

Update: 22 maart 2017: Voor het noorden van Ecuador, de brede grenszone met Colombia, geldt een beperkt negatief reisadvies. Hier zijn terroristische groepen actief. Er geldt code oranje, dus maak alleen noodzakelijke reizen. Voor de overige provincies van Ecuador is code geel van kracht, wat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Na de parlements- en presidentsverkiezingen zijn er spanningen in Quito en Guayaquil. Boek hier een reis naar Ecuador.

Reisadvies Peru

Update 2 april 2017: Voor heel Peru geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Voor de grensstreek met Colombia geldt code oranje. Maar naar de grensstreek alleen noodzakelijke reizen. Vanwege overstromingen in Lima en andere delen van Peru geldt langs sommige grote rivieren eveneens een code oranje. Het gaat dan om delen van de riviervalleien van de Apurimac, de Ene en de Huallaga. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Tumbes, Piura, Lambayeque, Cajamarca, La Libertad en Ancash.Reizen naar de veilige delen van Peru boek je onder meer bij Riksja Travel en Tenzing Travel.

Reisadvies Gambia verlaagd

Update 26 januari 2017: Het (beperkte) negatieve reisadvies voor Gambia is weer opgeheven nu ex-president Jammeh het land verlaten heeft. De noodtoestand is opgeheven en de situatie is weer rustig. In plaats van code rood (negatief reisadvies) en oranje (alleen noodzakelijke reizen maken) geldt nu voor heel Gambia weer code geel: er zijn veiligheidsrisico’s.

Beperkt reisadvies Jordanië

Voor het noorden van Jordanië, en dan met name de grensstrook met Irak en Syrië geldt een beperkt negatief reisadvies. Maak alleen noodzakelijke reizen. Voor de rest van Jordanië geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Na de aanslag in Kerak van 18 december 2016 gelden verhoogde veiligheidsmaatregelen.

Negatief reisadvies Democratische Republiek Congo

Update 13 maart 2017: Voor het grootste deel van de Democratische Republiek Congo geldt het reisadvies om alleen noodzakelijke reizen te maken. Voor sommige delen van de Democratische Republiek Congo geldt een negatief reisadvies (code rood). Dat is het geval voor de provincies Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental in het zuiden van de Democratische Republiek Congo. Grensovergangen zijn beperkt open. Het negatieve reisadvies heeft te maken met het uitstel van de verkiezingen en de onlusten die als reactie daarop ontstaan zijn. Het lichaam van de overleden oppositieleider Tshisekedi wordt naar verwachting binnen enkele weken teruggevlogen naar de DRC. Dit leidt waarschijnlijk tot onlusten, vooral in Kinshasa.

Geen negatief reisadvies voor Nieuw-Zeeland

Ondanks de grote aardbeving die Nieuw-Zeeland op 13 november getroffen heeft, is er geen negatief reisadvies voor Nieuw-Zeeland afgegeven. Voor heel Nieuw-Zeeland geldt code groen, dus dat betekent dat er geen veiligheidsrisico’s zijn. De aardbeving van 13 november had een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Ook was er een tsunami-waarschuwing voor de oostelijke kustgebieden.

Geen negatief reisadvies voor Italië

Tussen augustus en november hebben in het midden van Italië diverse aardbevingen plaatsgevonden. Toch geldt er geen negatief reisadvies voor Italië. Wel kunnen plaatselijk wegen slecht begaanbaar zijn.

Beperkt reisadvies voor Thailand

Update 13 oktober 2016: Op 13 oktober 2016 is de koning van Thailand overleden. Er volgt een lange periode van rouw waarin beperkingen zullen gelden voor het sociale leven. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Na de reeks bomaanslagen in toeristische bestemmingen als Hua Hin, Surat Thani, Phang Nga, Trang en Phuket geldt voor het grootste deel van Thailand een reisadvies code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor de vier zuidelijke provincies, de noordelijke en noordwestelijke grens met Birma/Myanmar en de provincies Sisaket en Surin geldt een negatief reisadvies code oranje: reis alleen naar die gebieden als dat noodzakelijk is.

Negatief reisadvies voor groot deel Ethiopië

update: 31 oktober 2016: Voor het noordoosten, het oosten, het zuidoosten, een de regio rond Akoba en alle grenzen van Ethiopië geldt een negatief reisadvies. Voor een groot deel van de rest van Ethiopië geldt een code oranje: reis alleen naar die gebieden als dat echt noodzakelijk is. In de regio’s Oromiya en Amhara komen demonstraties voor die vaak gepaard gaan met gewelddadigheden. Ook in Addis Abeba kunnen demonstraties plaatsvinden. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Amhara (inclusief de toeristische trekpleisters Bahir Dar, Gondar, Lalibela en de Simien Mountains). Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Oromiya.

De Ethiopische autoriteiten hebben op 8 oktober 2016 de noodtoestand afgekondigd. Dit betekent onder andere dat het verboden is om:
gedrukte materialen met een politiek getinte inhoud in- en uit te voeren of te verspreiden via sociale media, radio en televisie.
contact met politieke groepen of individuen en het bijwonen van politieke bijeenkomsten of demonstraties en protesten zijn strafbaar.

Reisadvies Kameroen

Update: 26 januari 2017: Voor het noorden van Kameroen (regio Maroua) en de oostelijke en westelijke grenzen geldt een negatief reisadvies. In het noorden kunt u te maken krijgen met ontvoeringen en aanslagen. Voor het gedeelte van Kameroen ten noorden van de lijn Tibati en Meiganga geldt code oranje: reis alleen naar dat gebied als dat noodzakelijk is. In de rest van Kameroen geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Het is onrustig in en rond de steden in de westelijke provincies. In en rond Bamenda, Ekona, Limbe en Kumba vinden demonstraties plaats waarbij geweld wordt gebruikt.

Reisadvies Senegal

Voor Senegal geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Voor de grenszones met Mauretanië, Mali, Guinee-Bissau en de grens tussen Casamance en Gambia geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat echt nodig is. In de grensstreek tussen Gambia en Casamance zijn nog rebellen actief en er kunnen in de bossen nog landmijnen liggen. Verder is het de laatste tijd rustiger geworden in Casamance, waardoor het reisadvies verlaagd is naar code geel. Reis alleen als het noodzakelijk is via de volgende verbindingswegen: N4. De ‘trans Gambia’. Deze weg verbindt Ziguinchor met de steden Senoba en Kaolack.
N5. Deze weg verbindt Ziguinchor met Banjul.

Reisadvies China

Update 19 augustus 2016: De Chinese autoriteiten eisen bij een visumaanvraag naast uw huidige paspoort ook uw voorgaande paspoort als uw huidige paspoort van na 1 januari 2014 is. In het grootste deel van China geldt dat het er veilig is. Alleen voor de provincie Xinjiang geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Saoedi Arabië

Op 4 juli 2016 vonden op 3 verschillende plaatsen bomaanslagen plaats bij onder meer islamitische heiligdommen en het Amerikaanse consulaat in Saoedi Arabië. Voor het hele land geld code geel, dat wil zeggen dat er veiligheidsrisico’s zijn. In het hele land bestaat een zeer reëel gevaar van terroristische aanslagen, die ook gericht kunnen zijn tegen westerse personen en instellingen. Voor een brede grensstrook met Jemen geldt een negatief reisadvies vanwege de burgeroorlog in het buurland. Voor de grensstrook in het noorden met Irak geldt code oranje: maak naar dat gebied alleen noodzakelijke reizen.

Tussen 4 en 10 september 2016 vindt de jaarlijkse hadj plaats, de bedevaart naar Mekka en Medina. Daarbij is het altijd enorm druk. Moslims zonder een Hadj-visum kunnen in de periode 4 tot en met 10 september 2016 niet via Jeddah of de Medina luchthaven Saoedi-Arabië inreizen. Deze regel geldt niet voor toegang via andere luchthavens van Saoedi-Arabië.

Reisadvies Bangladesh

Update 11 januari 2017: Op 1 juli 2016 is een restaurant in Dhaka in de wijk Gulshan II aangevallen. Er was sprake van een gijzeling die inmiddels is beëindigd. In het hele land zijn veiligheidsrisico’s (code geel). In januari 2017 waarschuwt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken voor een verhoogde terrorismedreiging. In het zuidoosten rond de stad Bandarban en langs een deel van de grens met Birma/Myanmar wordt reizen ontraden (code oranje). Er is speciale toestemming nodig voor een bezoek aan Chittagong Hill Tracts. En in verschillende delen van Bangladesh zijn piraten actief. Mijd plaatsen waar regelmatig buitenlanders komen en verplaats u zoveel mogelijk per auto.

Reisadvies Brazilië

Update 9 februari 2017: Voor heel Brazilië geldt code geel. Dat betekent dat er in heel Brazilië veiligheidsrisico’s zijn. Op vliegvelden, trein- en busstations, rond stadions en rond hotels worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Mijd de favela’s in de grote steden en wees extra alert tijdens demonstraties. Er bestaat een verhoogde kans op berovingen, waarbij vaak geweld gebruikt wordt. Voor deelstaat Espirito Santo aan de Atlantische Oceaan geldt sinds 9 februari 2017 een beperkt negatief reisadvies (code oranje, maak alleen noodzakelijke reizen). Er zijn politiestakingen. Vermijd demonstraties. Boek hier een vakantie naar Brazilië.

Reisadvies Mexico

De veiligheidssituatie is Mexico toont een gemengd beeld. De criminaliteit in heel Mexico neemt toe. Delen van het land zijn veilig (code groen), andere delen van Mexico kennen verhoogde veiligheidsrisico’s (code geel) en voor andere delen wordt reizen ontraden (code oranje). De veilige zones liggen in het zuiden langs de grens met Guatemala in de regio’s Yucatan, Quinatna Roo, Campeche en Chiapas en in de zuidelijke helft van Baja California. Voor de regio’s Guerrero/Acapulco, voor de regio Tamaulipas en langs de grens met de Verenigde Staten tussen El Paso en de Golf van Mexico geldt een code oranje. Boek hier een vakantie naar Mexico.

Reisadvies Libanon

Update 30 mei 2016: Terroristische aanslagen kunnen ook gericht zijn tegen Westerlingen of Westerse doelen. Vermijd onbeveiligde drukke locaties waar veel Westerlingen komen.

Reisadvies Zuid-Afrika

Update 7 juni 2016: Voor Zuid-Afrika geldt geen negatief reisadvies, er zijn alleen wel in het hele land veiligheidsrisico’s (code geel). Waarschuwing voor mogelijke aanslagen op plaatsen waar veel buitenlanders komen, bijvoorbeeld in shopping malls in Johannesburg en Cape Town. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen.

Negatief reisadvies voor Venezuela

Update 27 februari 2017. Sinds 11 augustus is het reisadvies voor Venezuela aangescherpt van code geel (er zijn veiligheidsrisico’s) naar code oranje: reis alleen naar Venezuela als dat echt noodzakelijk is. Voor de grens met Colombia is code rood van kracht en geldt een negatief reisadvies. Door de economische crisis en de schaarste aan voedsel, medicijnen en bankbiljetten neemt de onrust in het land toe. Ook de (zware) criminaliteit neemt toe.

Wisselend reisadvies voor Colombia

De veiligheidssituatie in Colombia kan snel veranderen en is sterk regionaal bepaald. Voor sommige delen van Colombia geldt een negatief reisadvies. Voor weer andere delen geldt een code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). Voor de rest van Colombia geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn (code geel). Informeer kort voor uw reis hoe de veiligheidssituatie op de plaats van uw bestemming is.

Negatief reisadvies voor delen van Birma/Myanmar

Update 17 mei: Reis niet naar het noorden van Shan State, met uitzondering van het stadscentrum van Kyaukme en Lashio Hsipaw Township, treinreizen van Mandalay naar Lashio en reizen over de weg Lashio-Hsipaw. Reis ook niet naar de staat Rakhine, met uitzonderng van de badplaats Ngapali, het noordelijk grensgebied en de grens met Laos.

Reisadvies Mozambique

Update 18 april 2017: Voor heel Mozambique geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Tot april 2017 gold voor het centrale deel van Mozambique code oranje, maar dat advies is inmiddels bijgesteld naar code geel. Desondanks blijft de veiligheidssituatie onvoorspelbaar. Er zijn spanningen tussen de regeringspartij Frelimo en oppositiepartij Renamo . Reis alleen als dat noodzakelijk is naar bepaalde gebieden in de provincies Manica, Sofala, Tete en Zambezia. Houd rekening met de onvoorspelbare situatie in het hele land. Er zijn ongeregeldheden en gewapende aanvallen in delen van het land. Houd rekening met de onvoorspelbare situatie in het hele land, met name in de centrale regio’s.

Reisadvies Zambia

update 17 mei 2016: Vermijd demonstraties en manifestaties. Voor heel Zambia geldt code geel. Voor de grenzen in het westen en de grens met Mozambique geldt een negatief reisadvies.

Reisadvies Wit-Rusland

Vanaf 12 februari 2017 zijn de regels voor doorreizen naar Rusland en de visumregels veranderd. U kunt vijf dagen in Wit-Rusland/Belarus verblijven als u in- of uitreist via Minsk. Voor doorreizen naar Rusland gelden andere regels. De grens tussen Wit-Rusland en Rusland kan aan Russische kant gesloten zijn, waardoor u teruggestuurd wordt. Voor heel Wit-Rusland geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In het zuidoosten van Wit-Rusland zijn gebieden waar de radioactieve straling van de kernramp in Tsjernobyl in 1986 nog steeds te hoog is. Die gebieden zijn afgesloten.

Reisadvies grensgebied Finland-Rusland

De grensovergangen tussen Finland en Rusland bij Salla en Raja-Jooseppi zijn tijdelijk alleen open voor reizigers met de Finse, Russische en Wit-Russische nationaliteit. En voor hun meereizende familieleden.

Reisadvies Israël

Update 16 februari: Voor heel Israël geldt code geel. Dat betekent dat er in heel Israël veiligheidsrisico’s zijn. Reis alleen als het noodzakelijk is in het deel van het grensgebied met Egypte dat loopt vanaf de Gazastrook tot en met de grenspost Nizana. Voor dit gedeelte geldt code oranje. Wees extra alert in het overig deel van het grensgebied met Egypte, inclusief Eilat. Voor dit gedeelte van Israël geldt code geel.

Voor de grens met Libanon geldt sinds 3 april 2016 een code oranje: reis alleen naar die gebieden als dat strikt noodzakelijk is. Voor de grens met Syrië en Libanon op de Golan geldt een negatief reisadvies (code rood). Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert verder om na zonsondergang tussen Jeruzalem en Tel Aviv autweg 1 en niet autoweg 443 te nemen.

Reisadvies Palestijnse Gebieden

Update 20 maart 2017: De veiligheidssituatie op de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem is onvoorspelbaar. Voor de hele Palestijnse Gebieden geldt een code geel. Voor Gaza geldt code rood oftewel een negatief reisadvies. Wees extra alert in en om de Oude Stad van Jeruzalem. In Oost-Jeruzalem en op andere plaatsen waar veel mensen komen, kunnen aanslagen plaatsvinden.

Reisadvies Laos

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Xaysomboune. Daar kunnen gewelddadigheden voor komen. Voor heel Laos geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn. Voor dit gebied en voor de grensstrook met Myanmar/Birma geldt code oranje.

Reisadvies Nepal

Voor heel Nepal geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Vermijd demonstraties, met name in de regio Terai. In mei 2017 worden er lokale verkiezingen gehouden in Nepal. Dat heeft geleid tot toegenomen spanningen.

De aardbeving van 2015 heeft nog steeds gevolgen voor de infrastructuur van Nepal. Sommige gebieden zijn lastig te bereiken. Dit geldt ook voor de gebieden Ghorka en Rasuwa en de gebieden Manaslu en Langtang. Hier vinden veel bergtochten plaats, maar deze regio’s zijn moeilijk toegankelijk.

Ook in het hooggebergte is de infrastructuur nog niet op orde. Let daarop bij het reizen. Veel wegen zijn in slechte staat. Er is een risico op naschokken, aardverschuivingen en lawines. Dat risico is hoger tijdens de moesson. Dit komt door de schade van de recente aardbevingen.

Reisadvies Kenia

update: 19 april 2017: In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van augustus 2017 kan het onrustig zijn tijdens demonstraties in oa Nairobi in Kisumu. Ook zijn de veiligheidstroepen in verhoogde staat van paraatheid vanwege mogelijke dreiging tegen nationale en internationale vliegvelden en binnenlandse vluchten. Blijf extra alert en op de hoogte van de ontwikkelingen.
Voor het noordwestelijk deel van Kenia dat aan Somalië grenst en een deel van de kuststreek rond Lamu geldt een negatief reisadvies. Reis niet naar de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir. Reis ook niet naar het vasteland van het district Lamu en het eiland Kiwayu. Voor het noordelijke deel van Kenia geldt code oranje, dat wil zeggen dat het advies luidt om alleen noodzakelijke reizen te maken.

Reisadvies Ivoorkust

Update: 26 januari 2017: Voor Ivoorkust geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor de grens met Liberia geldt code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Sinds begin januari 2017 is het onrustig in Ivoorkust. Ambtenaren en militairen staken regelmatig voor betere arbeidsvoorwaarden.

Reisadvies Angola

16 februari 2016: Vanaf 18 januari 2016 moet u een visum voor Angola aanvragen bij het Angolese visumkantoor in Leiden. In de binnenlanden van Angola liggen landmijnen. Offroad-rijden wordt daarom afgeraden.

Reisadvies Nigeria

16 februari 2016: De veiligheidssituatie in de deelstaat Ekiti is verbeterd. Er zijn nog wel veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Tanzania

Op 20 maart worden op Zanzibar verkiezingen gehouden. In de aanloop daar naartoe kan het onrustig worden. Voor de kust zijn piraten actief. Voor heel Tanzania geldt code geel. Alleen voor het grensgebied met Burundi geldt een verhoogd reisadvies (code oranje).

Reisadvies Indonesië

Ook na de bomaanslag in Jakarta van 14 januari geldt voor Indonesië geen negatief reisadvies. Wel geldt voor heel Indonesië een iets lichtere code geel. Dat wil zeggen dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat toeristen goed moeten opletten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert wel om de wijk Thamrin in Jakarta te mijden en raadt af om te reizen naar Puncak Jaya en Timika in de provincie Papua. Daar is het al sinds 2011 onrustig.

Reisadvies Papoea-Nieuw-Guinea

Update 15 augustus 2016: Voor heel Papoea-Nieuw-Guinea geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor het bergachtige midden van het eiland Bougainville rondom de oude Panguna-mijn geldt een negatief reisadvies (code rood)

Reisadvies Burundi

Update 24 juni 2016: Voor heel Burundi geldt een negatief reisadvies (code rood).

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Voor de Verenigde Arabische Emiraten geldt code geel. Wees dus extra voorzichtig. Maak geen boottochten bij de eilanden Abu Musa en Tunb. Iran kan u mogelijk beschuldigen van spionage. Homoseksualiteit is strafbaar en er vallen veel doden in het verkeer.

Reisadvies Iran

Voor Iran gelden diverse reisadviezen. Voor het grootste deel van het land geldt code geel en zijn er veiligheidsrisico’s. Voor de grensgebieden met Pakistan, Afghanistan en Irak geldt een negatief reisadvies. Voor Abu Musa en de Tonb-eilanden (Perzische Golf) geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). Verder zijn er 19 mei presidentsverkiezingen in Iran. Dat kan betekenen dat de autoriteiten de regels strenger naleven.

Reisadvies Guatemala

Voor heel Guatemala geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Volgens het ministerie bestaat er tijdens de kerstperiode een verhoogd risico op overvallen.

Reisadvies Sierra Leone verlaagd

Sierra Leone is op 7 november 2015 ebolavrij verklaard. Daarom is het reisadvies verlaagd naar code geel. Er zijn voor het hele land wel veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Bolivia

Update: 28 november 2016: In La Paz en andere grote steden is een watertekort. Voor heel Bolivia geldt een code geel, dat wil zeggen dat er veiligheidsrisico’s zijn. Voor de invoer van medicijnen wordt uit voorzorg geadviseerd een medische verklaring mee te nemen.

Reisadvies Tamil Nadu, India

Het ministerie heeft voor de Indiase regio Tamil Nadu op 15 december het negatief reisadvies (code rood) verlaagd naar code geel. Dat gebeurde nadat het vliegveld van Chennai weer geopend was. Voor het grensgebied van India en Pakistan geldt nog wel een negatief reisadvies. U kunt wel naar de grensovergang bij Wagah. Voor Assam, Tripuram Nagaland en Manipur in het noordoosten van het land wordt geadviseerd alleen te reizen als dat strikt noodzakelijk is (code oranje). Voor de rest van India geldt code geel, wat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn.

Reisadvies Pakistan

Er is in heel Pakistan sprake van een dreiging van terroristische aanslagen, ook in de relatief veiligere gebieden. In Baluchistan en Khyber Phakhtunkhwa komen regelmatig aanslagen voor. Voor de hele westelijke helft van Pakistan geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de oostelijke helft van Pakistan geldt code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Alleen voor de regio rond Leh en het uiterste noordoosten aan de grens met China geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Kaap Verdië

Voor de Kaap Verdische Eilanden geldt code geel. Vanwege de criminaliteit zijn er op alle eilanden veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Tunesië

In verband met de bomaanslag van 24 november 2015 heeft de Tunesische regering de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingesteld. De avondklok is begin februari afgeschaft, maar het reisadvies voor Tunesië is ongewijzigd gebleven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom voor heel Tunesië code oranje ingesteld. Dat betekent dat geadviseerd wordt om alleen noodzakelijke reizen te maken. Voor de grensgebieden met Algerije  en Libië en het zuiden van Tunesië geldt een negatief reisadvies (code rood). De avondklok voor Groot-Tunis is inmiddels opgeheven.

Reisadvies Macedonië

Voor vrijwel heel Macedonië geldt code groen, dat wil zeggen dat het er veilig is. Alleen aan het grensgebied met Albanië, Kosovo en Servië geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Sinds april zijn er veel demonstraties in de Skopje en andere steden. Die zijn meestal vreedzaam, maar er kunnen toch gewelddadigheden ontstaan.

Reisadvies Maleisië

Maleisië is volgens het ministerie een veilige bestemming. Alleen voor het oostelijke kuststrook en de oostelijke eilanden van Sabah wordt een negatief reisadvies gegeven. Het ministerie raadt aan om naar dat gebied alleen te reizen als dat strikt noodzakelijk is (code oranje). Homoseksualiteit is strafbaar. U bent ook strafbaar als u drugs gebruikt heeft voordat u Maleisië in reist.

Reisadvies Mongolië

Per 1 januari 2016 is er een visumplicht voor reizen naar Mongolië.

Reisadvies Rusland

Voor Rusland is dinsdagmiddag 24 november een reisadvies afgegeven. Voor het hele land geldt een verhoogd risico, maar voor de Noord-Kaukasus geldt een negatief reisadvies (code rood). De dreiging van een terroristische aanslag blijft actueel, waarschuwt het ministerie.

Reisadvies Brussel en België

Er geldt geen negatief reisadvies voor België of Brussel. De verscherpte veiligheidsmaatregelen blijven gehandhaafd. Het blijft van belang alert te zijn net als in heel België.  Meer nieuws op de site van de Belgische overheid.

Reisadvies Oekraïne

Update 12 juli 2016: Voor Oekraïne geldt sinds 24 november 2015 een reisadvies. De autoriteiten daar waarschuwen voor mogelijke ongeregeldheden in Kiev en andere steden zoals Charkov, Odessa en Dnipropetrovsk. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Voor het grootste deel van het land geldt code geel oftewel: er zijn veiligheidsrisico’s. In de regio rond Charkov is op 12 juli 2016 het reisadvies verlaagd van code oranje naar code geel. In verband met de burgeroorlog geldt voor het oosten van het land een negatief reisadvies.

Reisadvies Mali

Update 20 maart 2017.  Het risico op aanslagen is hoog ten noorden van Timboektoe, rond Gao, bij Menaka, het grensgebied met Algerije en in Bamako. In verband met het uitroepen van de noodtoestand in Mali heeft het ministerie van Buitenlandse Zake Nederlanders het reisadvies gegeven alert te zijn en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen. Ook wordt geadviseerd drukke plaatsen te mijden. Het uitroepen van de noodtoestand volgt op de gijzeling door islamitische terroristen in het Radisson-hotel in Bamako op 20 november. Voor het overgrote deel van Mali gold al een negatief reisadvies. Voor het zuidelijk deel van Mali adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken.

Reisadvies Uganda

Update: 10 mei 2016: Na de verkiezingen is het land weer stabiel. Voor heel Uganda geldt een code geel: er zijn veiligheidsrisico’s voor het hele land.  In het gebied rond Kasese- Rwenzori (West-Uganda) kunnen lokale conflicten voorkomen.

Reisadvies Tsjaad

Voor het grootste deel van Tsjaad geldt het reisadvies om alleen noodzakelijke reizen te ondernemen. Voor het oostelijk deel van Tsjaad geldt een negatief reisadvies. Aanleiding daarvoor is het afkondigen van de noodtoestand aan de grenzen met Nigeria in verband met aanslagen door terreurgroep Boko Haram.

Reisadvies Noord-Korea

Voor heel Noord-Korea geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. De toch al gespannen situatie tussen Noord- en Zuid-Korea kan plotseling verder oplopen. Dit gebeurt vaak rond de militaire oefeningen die Zuid-Korea en de Verenigde Staten houden. Maar ook op andere momenten in het jaar kunnen spanningen onverwacht stijgen.

Reisadvies Filipijnen

Update 18 april 2017: Voor de hele Filipijnen geldt het advies om voorzichtig te zijn en goed op te letten. De hele eilandengroep heeft code geel gekregen, in het zuiden gelden codes oranje en rood. In het hele land zijn risico’s op aanslagen en ontvoeringen. Het regeringsleger heeft op het eiland Bohol een zwaarbewapende groep Abu Sayyaf-strijders opgerold. Voor dit eiland geldt code oranje, dus reis er alleen naartoe als dat echt noodzakelijk is. Dat geldt ook voor het zuiden van het eiland Cebu en voor de zuidelijke en oostelijke kuststreek van het eiland Negros. Voor Zuidwest Mindanao en de Sulu-eilandengroep geldt een negatief reisadvies vanwege het sterk toegenomen risico op ontvoeringen. De regering heeft het drugsbeleid aangescherpt. In maart 2017 waarschuwde het ministerie voor een toename van terroristische dreiging door ontvoeringen en aanslagen op burgerdoelen rondom de meest zuidelijke Visaya eilanden. Reis alleen als het noodzakelijk is naar deze eilanden.

Reisadvies Mozambique

Voor heel Mozambique geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor het gebied rond Gorongosa geldt een beperkt negatief reisadvies (code oranje). Reizen met het openbaar vervoer en ’s avonds buiten de grote steden is gevaarlijk.

Reisadvies Chili

Voor heel Chili geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Benin

Voor heel Benin geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor het noordwesten, voor het Nationaal Park W aan de grens met Burkina Faso en Niger, geldt code oranje: reis alleen als dat noodzakelijk is.

Reisadvies Argenitinië

Voor heel Argentinië geldt code geel, vanwege criminaliteit in het land. Boek hier je Argentinië-vakantie.

Zikavirus

Het zikavirus komt voornamelijk voor in landen in Latijns- en Midden-Amerika. Het kan ook in andere landen voorkomen. Raadpleeg daarom het reisadvies voordat u op reis gaat. Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts of een reis naar deze gebieden noodzakelijk is en stel de reis uit als deze niet noodzakelijk is. Dat is een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kijk voor meer informatie over het zikavirus op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

Negatief reisadvies of niet? Alle reisadviezen op een rij
5 (100%) 3 votes