Shadow

Reizen naar Israel in 14 tips: steden, woestijn en Dode Zee

Reizen naar Israel is weer mogelijk, als je tenminste volledig gevaccineerd bent. Voor een klein land barst Israël uit z’n voegen wat betreft culturele en historische bezienswaardigheden. Wat moet je echt zien als je voor het het eerst naar Israël reist?

Reizen naar Israël is reizen naar een land vol contrasten © Israëlisch Bureau voor Toerisme
Reizen naar Israël is reizen naar een land vol contrasten © Israëlisch Bureau voor Toerisme

Wie gaat reizen naar Israel komt er al snel achter dat de Joodse staat een land vol contrasten is. Neem de prachtige brede stranden van Tel Aviv, de verbazingwekkende natuur, ga skiën in het noorden en duiken in het zuiden, verken wijngaarden en oude opgravingen of ga dwalen door de straten van duizenden jaren oude steden. Tijdens een reis naar Israël kom je er al snel achter dat er genoeg te doen is voor meer dan één vakantie naar Israël. Wat moet je absoluut gezien hebben als je voor de eerste keer gaat reizen naar Israel? En waar kun je reizen naar Israël boeken?

Reizen naar Israël boeken

Vanwege de coronapandemie kon je een tijd niet reizen naar Israël, maar inmiddels gaat het land langzaam van het slot. Ook zijn er steeds meer reisorganisaties die reizen naar Israël aanbieden. Dat zijn vaak rondreizen door Israël, maar je kunt ook prima op eigen houtje door het land reizen. Ook worden reizen naar Israël in combinatie met Jordanië aangeboden.

Kijk voor aanbiedingen voor vakanties naar Israël bij onder meer TUI, 333Travel, AndOlives, ANWB Vakantie, Sawadee, OAD en Corendon. Of boek zelf je hotels in Israël via Trivago. Voor vliegtickets naar Israël kun je terecht bij KLM of Kayak.

Reizen naar Israël in coronatijd

Vooropgesteld, reizen naar Israël kent nog wat beperkingen vanwege de coronapandemie. Iedereen die naar Israël wil reizen, moet het land binnen komen via luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv en je moet volledig gevaccineerd zijn. Ook moet je een medische verzekering heben die ziekte door het coronavirus dekt. Anders mag je het land niet in. Maar voldoe je aan de eisen, dan kun je veilig rondreizen. Deze plekken moet je zeker bezoeken als je voor het eerst naar Israël reist. Bekijk het actuele reisadvies voor Israël op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op vakantie naar Israel? Maak een stedentrip naar Jeruzalem

Jeruzalem is een van de meest bijzondere steden ter wereld en de belangrijkste reden waarom veel toeristen naar Israël reizen. De stad van David is de thuisbasis van drie grote wereldreligies en spectaculair mooi, je zou een hele vakantie in Jeruzalem kunnen doorbrengen. Binnen de oude stadsmuren is het gebied verdeeld in vier delen – christelijk, moslim, joods en Armeens – waar je uren kunt ronddwalen.

Binnen de oude stad zijn schatten zoals de Klaagmuur (heilig voor Joden, als het laatst overgebleven overblijfsel van de Tweede Tempel), de Heilig Grafkerk (een geliefde christelijke pelgrimsplaats, waar Jezus zowel werd gekruisigd als is herrezen), de Via Dolorosa (de kruisweg waarlangs Jezus liep en stopte bij verschillende staties) en de Tempelberg (de op twee na heiligste plaats van de islam, en bekend als de plek waar Mohammed opsteeg naar de hemel).

Ook populair bij toeristen zijn de ondergrondse tunnels onder de Klaagmuur, de waterreservoirs buiten de oude stad, de stadsmuren, de Toren van David, kleine kerkjes en de Sjoek (bazaar). Om het meeste uit je stedentrip naar Jeruzalem te halen, kun je het beste met een stadsgids op pad gaan. Stadsgidsen beschikken over een schat aan kennis en expertise en er zo veel te zien en te ontdekken is dat je anders het overzicht kunt kwijtraken.

Reistip naar Israël: De Dode Zee

Tijdens een vakantie naar Israël moet je absoluut dobberen in de Dode Zee © Israëlisch Bureau voor Toerisme
Tijdens een vakantie naar Israël moet je absoluut dobberen in de Dode Zee © Israëlisch Bureau voor Toerisme

Het laagste punt op aarde en de grootste openluchtspa ter wereld. Het drijven in het zoute water van de Dode Zee is een onvergetelijke activiteit voor elke nieuwe bezoeker. Smeer je in met therapeutisch werkende Dodezeemodder vol mineralen en maak een foto terwijl je al drijvend een boek of tijdschrift leest. Pret gegarandeerd en de coverfoto van je fotoboek is een zekerheidje. Drijven op of in de Dode Zee is erg ‘instagrammable’.

Naast de Dode Zee is er meer te zien en te beleven in dit Negev-woestijnlandschap, waaronder de oude bergopgraving Massada en de oase Ein Gedi. Als je op zoek bent naar pure ontspanning, kun je natuurlijk altijd terecht in een van de Dode Zee-hotels voor een heerlijke spabehandeling.

Massada: spectaculair bergfort inde woestijn

Op minder dan een uur rijden van Jeruzalem en aan de Dode Zee ligt het oude bergfort Massada, dat een spectaculair uitzicht biedt op de omringende woestijn. Massada, het voormalige paleis van Koning Herodes, is van grote historische betekenis voor Joden, omdat het de plaats is waar de laatste rebellen in de strijd tegen de Romeinen tijdens de Grote Opstand in 70 na Christus zich verschansten. Vanwege de boeiende historische gebeurtenissen die plaatsvonden op de berg en de archeologische vondsten die daar zijn onthuld, staat Massada National Park op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Woestijnfort Massada © Israëlisch Bureau voor Toerisme
Woestijnfort Massada © Israëlisch Bureau voor Toerisme

Of je je nu in het zweet werkt door de berg te beklimmen via het kronkelende pad of gebruik maakt van de kabelbaan, het is niet moeilijk om verrast te worden door de pure schoonheid van dit fort op de bergtop. Eenmaal boven snap je direct waarom dit een echte must-see is.

Meer van Galilea

Het Meer van Galilea is een belangrijke attractie in Israël, zowel voor christelijke pelgrims als seculiere toeristen. Op deze prachtige plek bracht Jezus volgens de Bijbel veel van zijn volwassen jaren door met prediken tot zijn discipelen en het dienen van de lokale bevolking. Tegenwoordig is het gebied nog steeds de thuisbasis van een hele reeks bezienswaardigheden, zowel van religieuze als historische betekenis. Tijdens je reis naar Israël is moet je bij een bezoek aan het Meer van Galilea ook even naar de Berg der Zaligsprekingen. Hier zou volgens de christelijke overlevering Jezus zijn Bergrede gehouden hebben. Je kunt ook het huis van Petrus in Kafarnaüm. Ook een boottocht over het meer is een aanrader.

Reizen door Galilea en naar Nazareth

De streek Galilea is niet alleen mooi, maar ook historisch zeker de moeite waard om te verkennen, waaronder de stad Nazareth. Ook de prachtige Kerk van de Aankondiging is een aanrader om te bezoeken, net als de Vermenigvuldigingskerk in Tabgha, waar volgens de verhalen Jezus twee vissen en vijf broden vermenigvuldigde tot een feestmaal voor vijfduizend mannen. Yardenit, waar pelgrims in het wit gekleed zich laten dopen in de Jordaan, mag ook niet ontbreken op je reisroute. Op deze plaats doopte Johannes volgens de overlevering Jezus. Met zijn prachtige landschappen, weelderig groen en charmante dorpjes, is Galilea een plek waarvan we zeker weten dat je er nog eens naar terug wilt keren.

Nationaal park Caesarea

Het nationale park Caesarea heeft de afgelopen tien jaar de meeste bezoekers getrokken van alle nationale parken en natuurreservaten in Israël. Maar liefs 7.052.000 bezoekers bezochten sinds 2012 deze indrukwekkende archeologische opgraving. De prachtig gerestaureerde haven, ooit gebouwd door koning Herodes en vernoemd naar keizer Caesar Augustus, is een technisch wonder. In het park bevindt zich onder andere een gerestaureerd amfitheater, waar in de zomer regelmatig concerten worden gegeven van zowel lokale als internationale artiesten.

Stedentrip naar Tel Aviv en Jaffa

Tel Aviv en Jaffa worden bij reizen naar Israël vaak in een adem genoemd. Ze behoren officieel tot dezelfde gemeente, maar daar houdt elke overeenkomst zo’n beetje mee op. affa ligt net ten zuiden van Tel Aviv en veel toeristen bezoeken het op dezelfde manier als ze de oude stad in een typisch Europese stad zouden bezoeken.

Jaffa is een oude stad, terwijl Tel Aviv vrij jong is, iets meer dan 100 jaar oud. In het begin van de 20e eeuw, toen de Arabische stad Jaffa de groeiende bevolking niet langer kon onderhouden, besloten enkele van de Joodse inwoners om nieuwe wijken in de buurt te bouwen. Deze ontwikkelden zich later tot de moderne stad Tel Aviv.

De oude binnenstad van Jaffa is altijd erg populair geweest bij toeristen. De oude haven ernaast is ook een geweldige plek om te bezoeken. In de afgelopen jaren is het vlooienmarktgebied een echte hotspot geworden en is het een van de plekken die je niet wilt missen als je Tel Aviv bezoekt.

Hip Tel Aviv

Tel Aviv wordt gezien als het kloppende hart van Israël, vol met cafés, boetiekjes, musea, galerieën en lange uitgestrekte prachtige stranden. Het is de meest fietsvriendelijke stad van het land, vol fietspaden en deelfietsen op praktisch elke hoek van de straat. Ideaal om de stad te ontdekken!

De afgelopen jaren heeft Tel Aviv een indrukwekkende reputatie opgebouwd als bestemming voor foodies door de combinatie van verse producten en sterke internationale invloeden van een kosmopolitische stad. Het scala aan etnische en fusiongerechten die je in Tel Aviv kunt proeven, is eindeloos en blijft maar groeien. Struin over de markten vol verse producten en als je trek hebt gekregen plof je neer in een van de ontelbare restaurantjes. Deel je gerechten met je reisgenoten zodat je van alles wat kunt proeven.

Tel Aviv staat bekend als de Witte Stad vanwege de overvloed aan (witte) Bauhaus-gebouwen. Wandel over de modieuze Rothschild Boulevard, bezoek de designwijk Neveh Tzedek en het hippere en ruigere Florentin en dans tot in de vroege uurtjes in de vele clubs die de stad rijk is. Een andere bijnaam van Tel Aviv is immers de “stad die nooit slaapt”.

Praktische tips voor reizen naar Israël

Speciaal voor mensen die Israël voor het eerst bezoeken eindigen we de lijst met een vijftal handige tips met uitleg over het land:

Taal

Israël heeft drie officiële talen: Hebreeuws, Arabisch en Engels. Met Engels kan je overal terecht. Bijna elke bezienswaardigheid, winkel en eet- en drinkgelegenheid heeft personeel dat vloeiend Engels spreekt. Verder zijn straatnaamborden allemaal in het Engels vertaald.

Het weer in Israël

Israël is een echte year round bestemming. Tijdens de wintermaanden is het klimaat in het zuiden van Israël aangenaam, in het noorden is het een stuk frisser. In Jeruzalem kan het dan zelfs sneeuwen. Het voor- en najaar zijn populaire reistijden, het klimaat is dan in heel Israël prima! Ideaal voor sightseeing. In de zomermaanden kan het kwik snel oplopen, in Tel Aviv wordt het dan zo’n 30-35°C. In Eilat kan het zelfs boven de 40 °C worden.

De sjabbat & feestdagen

De sjabbat en Joodse feestdagen beginnen voor zonsondergang en eindigen 25 uur later, ongeveer een uur na zonsondergang. Winkels en kosjere restaurants zijn dan gesloten. Sommige restaurants blijven open, vooral in drukke uitgaansgebieden in seculiere steden zoals Tel Aviv. De markten en supermarkten zijn ook gesloten, maar er zijn enkele kleinere winkels en kiosken die het hele weekend open zijn. Ook rijdt er geen openbaar vervoer. Bussen en treinen rijden pas weer na zonsondergang.

In het weekend en gedurende feestdagen kan je toch gemakkelijk reizen omdat je kunt wandelen, een stadsfiets kunt huren of de sjiroet-minibusjes kunt gebruiken die zeven dagen per week rijden. Hoewel hun service beperkt is in vergelijking met de normale busdienst, zijn ze erg handig in het weekend. Taxi’s zijn altijd beschikbaar, ook in het weekend en tijdens feestdagen.

Hoe lang reizen naar Israël?

Vaak wordt de lengte van een reis naar Israël bepaald door schoolvakanties of hoe lang je vrij kan nemen van je werk. Dat betekent dat er vaak maar een beperkte tijd beschikbaar is. Het is echter een veilige gok om te zeggen dat, of je nu een week of een maand hebt, je lang niet alles kunt zien wat dit land te bieden heeft. Tien dagen tot twee weken is waarschijnlijk de beste tijdsduur om zonder haast een goed gevoel te krijgen van Israël en de belangrijkste bezienswaardigheden, vaak inclusief wat tijd om bij te komen en te relaxen.

Hoe kun je reizen in Israël?

Ongeveer de helft van de mensen die Israël voor het eerst bezoekt, boekt een groepsrondreis. Men denkt vaak ten onrechte dat het lastig is om in Israël zelf rond te reizen. Hoewel een groepsreis een leuke en informatie manier van reizen is, is het niet noodzakelijk om dat te doen. Je kunt heel gemakkelijk een auto huren en zelf het land ontdekken. De bewegwijzering is ook in het Engels en er wordt rechts gereden.

Rondreis Israël boeken of op eigen houtje rondreizen in Israël?

Sommige reizigers besluiten één vaste standplaats te kiezen en maken dan van daaruit dagtochten, soms met een enkele overnachting elders. Anderen kiezen ervoor om rond te toeren en een paar nachten op een aantal plaatsen te blijven. Ook met de bus en de trein kan je het land goed bezichtigen.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.