Shadow

Zomer 2020: vakantie in Nederland

Gaan we deze zomer nog wel op vakantie en zo ja, waarheen? De trend lijkt nu te zijn dat we voorkeur hebben voor een vakantie in eigen land. Op de camping, in een huisje of op een bungalowpark. Wat zijn de verwachtingen voor de zomer van 2020?

Breskens
©Freakwave-Pixabay.jpg

Volgens een onderzoek van een boekingswebsite heeft 60 procent van de Nederlanders er vertrouwen in dat ze in augustus nog op vakantie kunnen. Voor reizen in juli is dat 32 procent, voor juni 21 procent. 17 Procent gelooft dat ze in mei nog vakantie kunnen vieren. Voor vakanties in Nederland zijn vooral de provincies Gelderland, Zeeland, Overijssel, Noord-Holland en Limburg populair.

Dat vertrouwen in een Nederlandse vakantie zien ook bungalowparken en vakantiehuisverhuurders die nu al een toename te zien van het aantal boekingen voor mei en vooral voor de zomer. Zo signaleert Belvilla bijvoorbeeld een stijging van 40 procent in vergelijking met vorig jaar. Ook Landal Greenparks ziet een toenemende interesse. Van de 55 parken in Nederland zijn er 33 parken open voor het boeken van een meivakantie Bij CenterParcs zijn er nog geen prognoses over het aantal boekingen. De vakantiepark-expert verwacht massale boekingen na het verruimen van de maatregelen.

Welke maatregelen kunnen we verwachten?

Voor alle toerisme in eigen land geldt dat de maatregelen om afstand te houden in tact blijven en het handhaven van bepaalde protocollen. Dat betekent voor een aantal accommodaties: minder gasten, aanpassingen van voorzieningen etc. Volgens de branchevereniging voor watersport en recreatie in Nederland HISWA-RECRON zijn daarvoor genoeg mogelijkheden, al zal dat voor elke branche weer anders zijn.

Zo zullen groepsaccommodaties lastiger aan te passen zijn dan campings, waar gasten meer ruimte hebben en aanpassingen gedaan kunnen worden aan toiletgebouwen en receptie om ook daar de afstand van minimaal 1,5 meter te kunnen bewaren. Voor campers ligt dat sowieso wat gemakkelijker omdat zij in principe zelfvoorzienend zijn.

Voor zowel campings als bungalowparken geldt dat de horeca in ieder geval tot en met 20 mei gesloten is en dat iedereen zelf moet koken of maaltijden afhalen.

Open voor toerisme

Een groot aantal attracties, dierenparken en musea opent in mei weer de poorten. Wanneer ze opengaan gelden ook daar de maatregelen voor social distancing en mag er slechts een beperkt aantal mensen naar binnen.
Gaat ook de horeca weer open dan zien we ook daar een aangepaste werkwijze en maximaal aantal bezoekers per vierkante meter om de anderhalvemetermaatschappij te kunnen handhaven.

De provincie Zeeland besloot eind maart om overnachtingen in toeristische accommodaties te verbieden. Heel voorzichtig wordt nu gekeken naar het versoepelen van de maatregel zodat toerisme vanaf eind mei weer op gang kan komen. De eerste maatregelen zijn het toestaan van eigenaren om te overnachten in hun tweede woning. Ook mag er weer gedeeltelijk verhuur van accommodaties zijn. Safaripark Beekse Bergen is gestart met de verhuur van accommodaties. Voorlopig zijn alleen gezinnen welkom en geen vriendengroepen of andere gezelschappen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. De precieze regels worden deze week bekend gemaakt en we zullen deze in dit artikel melden zodra ze bekend zijn.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.