Shadow

Op vakantie aankopen doen, hoe zit dat precies?

Eén van de leukste dingen voor veel Nederlanders aan vakantie is shoppen in het buitenland. Begrijpelijk, maar het is wel goed om te weten hoe je dat het beste kunt doen. Vooral om eventuele teleurstellingen te voorkomen. In dit artikel lees je daarom hoe je het beste aankopen kunt doen op vakantie.

Verschillende bestemmingen, verschillende gebruiken

aankopen op vakantie betaal je met een creditcard © Kasjan Farbisz / Pixabay
© Kasjan Farbisz / Pixabay

Er zijn wereldwijd grote verschillen in hoe verkopers en kopers zich gedragen. Op sommige bestemmingen is het bijvoorbeeld heel normaal dat je eerst uitgebreid gaat proberen af te dingen op de prijs die de verkoper vraagt. Op andere plekken (zoals in ons land) is dat juist totaal niet gebruikelijk. Ga je naar een land dat wel een cultuur van afdingen heeft? Bereid je dan daarop voor en zorg dat je het spelletje ter plekke zo goed mogelijk meespeelt. Misschien heb je er zelfs nog eens iets aan als je weer terug bent van vakantie…

Betalen met je creditcard

Het is aan te raden om een Mastercard aan te vragen. Het grote voordeel van een Mastercard is namelijk dat je er vrijwel overal mee kunt betalen. Waar je ook naartoe gaat op vakantie, bedrijven zijn over de hele wereld blij dat je een creditcard van zo’n groot merk op zak hebt. Dat biedt hen namelijk ook de zekerheid van een snelle, veilige transactie. En voor jou betekent het dat je niet altijd contant geld op zak hoeft te hebben. Bovendien is je pinpas uit Nederland niet overal geldig, maar je creditcard vaak wel.

Daarnaast is er nog een goede reden om een creditcard mee te nemen. Bij veel bedrijven waar je bijvoorbeeld een auto of scooter kunt huren, gebruiken ze deze kaart om je identiteit mee te checken en om je borg vast te houden. Mocht er dan iets gebeuren met het voertuig, dan zijn zij in ieder geval verzekerd dat de schade vergoed wordt. Daarom kun je bij veel partijen alleen een reservering maken met een creditcard.

Denk je ook aan de douane?

Als je terugkomt van je vakantie, kom je op het vliegveld ook langs de douane. Hier wordt steekproefsgewijs gekeken of je misschien iets bij je hebt dat op de lijst met verboden goederen staat. Maar er wordt ook gecheckt of je misschien aankopen hebt gedaan waarover je nog invoerbelasting moet betalen. Hoeveel dat precies is en vanaf welk bedrag, kun je lezen op de site van de Belastingdienst. Dan ben je in ieder geval goed voorbereid voordat je ineens een flink extra bedrag moet betalen bovenop je buitenlandse aankopen.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.